Stedentrips26.08.2023

De 8 coolste dingen om te doen in Bilbao


Bilbao is de stad van de pintxos én van een van de beroemdste musea wereldwijd. Oude en nieuwe architectuur geven de Baskische stad sfeer. Het is de perfecte bestemming voor een korte stedentrip: je bent er zo en er is veel leuks te doen en zien. Het is een stad waar je vooral omhoog moet kijken, naar kleurrijke en mooi versierde gevels. En waar je veel tijd moet nemen voor leuke terrasjes, die zijn er zoveel. Let’s go to Bilbao!

Op reis naar Bilbao

Bilbao ligt aan de noordkust van Spanje in Baskenland. Het is geen kustplaats, Bilbao ligt een klein stukje landinwaarts, maar mooie stranden zijn wel binnen handbereik. Hét boegbeeld van de stad is het Guggenheim Museum. Al is er nog zoveel meer te ontdekken.

In ongeveer twee uur vlieg je met Transavia naar Bilbao. Je kunt alleen vertrekken vanaf Eindhoven Airport. Dit kleinere vliegveld heeft als voordeel dat de reis naar Bilbao lekker vlot verloopt, het gaat een stuk sneller dan op Schiphol. Zeker wanneer je reist met alleen handbagage, zit je in no-time vanuit Eindhoven op het terras in Bilbao, aan de sangria en pintxos. En vliegtickets bij Transavia boek je al vanaf 49 euro (enkele reis), een goed betaalbare stedentrip dus. Wil je wel bagage meenemen en lekker zorgeloos reizen? Als je gebruikmaakt van de bagageservice aan huis, wordt je koffer een dag voor de reis thuis opgehaald en haal je ‘m weer in Bilbao van de bagageband af.

Het vliegveld van Bilbao ligt een klein stukje buiten de stad. Met de taxi ben je binnen vijftien minuten in het centrum (voor ongeveer 25 euro).

Het is een heerlijke stad om rond te dwalen, door oude en nieuwe wijken, waar je volop gezellige terrasjes tegenkomt. Vind je het fijn om een to do-list bij de hand te hebben, dan zijn dit de leukste tips om te doen in Bilbao!

De beste reistijd voor Bilbao: van mei tot en met september is het heerlijk in Bilbao. Het is dan zonnig en prettig qua temperatuur. Door de ligging aan de kust is het er (op zo nu en dan een uitschieter na) nooit bloedheet en dus kun je veel leuke dingen doen in de stad.

Het centrum van Bilbao is niet super groot en dus heb je hier geen openbaar vervoer nodig. Een fiets huren is eigenlijk ook niet nodig omdat je te voet bij alle hotspots in de stad kunt komen.

De stad is modern en authentiek tegelijkertijd, met architectuur uit alle afgelopen eeuwen. Dat maakt het ook een hele aantrekkelijke stad om te zien. En zeker in de zomer, met een blauwe lucht is Bilbao prachtig.

Met Transavia vlieg je in twee uur van Eindhoven Airport naar Bilbao
Met Transavia vlieg je in twee uur van Eindhoven Airport naar Bilbao

1. Wandel langs de rivier Nervión

Dwars door de stad heen stroomt de rivier Nervión. Aan beide zijden van de rivier vind je mooie wandelpaden. In de ochtend is het een mooie plek om te hardlopen, via verschillende bruggen kun je het water oversteken. ’s Avonds vind je er kleine stalletjes waar je ijsjes kunt kopen. Wanneer de zon ondergaat is het een fijne plek voor een avondwandeling.

Neem in ieder geval de moderne voetgangersbrug Zubizuri, dat in het Catalaans ‘de witte brug’ betekent. Deze brug is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava die ook het beroemde Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia ontwierp.

Aan het wandelpad langs het water zijn opvallend veel speeltuinen te vinden, net als in de rest van de stad, wat Bilbao een zeer kindvriendelijke stad maakt. Een stedentrip met de kids naar Bilbao is dus ook een goed idee.

Steek de Zubizuri te voet over
Steek de Zubizuri te voet over
Langs het water loopt een mooi wandelpad
Langs het water loopt een mooi wandelpad
Maak een avondwandeling met een ijsje in de hand
Maak een avondwandeling met een ijsje in de hand

2. Ontdek Casco Viejo, de mooiste wijk van Bilbao

Casco Viejo is het oude stadshart van Bilbao. Het is veruit de mooiste wijk van de stad, met smalle straatjes, kleurrijke panden en gezellige pleinen.

De geschiedenis van Casco Viejo gaat terug naar het jaar 1300, toen de wijk oorspronkelijk uit zeven straten bestond: Las Siete Calles. Deze straatjes zijn nog steeds beeldschoon om te zien, met verschillende architectuurstijlen door elkaar en vooral veel kleur. Dwalend door deze wijk moet je vooral omhoog kijken.

Plaza Neuva is veruit de mooiste plek in Casco Viejo, een vierkant plein dat je wel vaker in Spanje ziet. Het lijkt een beetje op Plaça Reial in Barcelona, met dezelfde stenen bogen en palmbomen. Op Plaza Neuva zijn een hoop leuke pintxosbars te vinden waar je aan de bar of buiten op het terras kunt eten. In de straatjes vind je vooral souvenirwinkels, om te shoppen moet je hier niet zijn. Wél om lekker te eten en drinken. Een paar tips:

  • Baster is een leuke pintxosbar op de hoek naast de kerk, waar je overdag ook terecht kunt voor koffie of thee met een taartje, in een sfeer die aan Parijs doet denken.
  • Barista’s Club Bilbao is een hip koffietentje met een klein terras.
  • Buztin Artean is een piepklein keramiekwinkeltje aan de achterkant van de kerk met handgemaakt servies, leuk om mee naar huis te nemen als aandenken aan deze trip.
Casco Viejo is de oudste wijk van de stad
Casco Viejo is de oudste wijk van de stad
Gezellige pleinen en veel kleur in Casco Viejo
Gezellige pleinen en veel kleur in Casco Viejo
Kijk in Las Siete Calles zeker omhoog
Kijk in Las Siete Calles zeker omhoog
Veel gezelligheid in het oude centrum
Veel gezelligheid in het oude centrum

3. Eet de lekkerste pintxos

In Baskenland eet je pintxos. De hele dag. Pintxos zijn kleine gerechten op een sneetjes brood, bijvoorbeeld met kaas, kroketjes, een hamburgertje of garnalen. In Bilbao staan de pintxos voor je klaar op de bar. Je kiest zelf welke je wil hebben.

Op Plaza Nueva, het hart van de wijk Casco Viejo, zitten alleen maar pintxos barretjes. Wij kozen voor La Olla, een sfeervol zaakje waar je beneden in het restaurant ook van de kaart kunt eten. Veel gezelliger is het aan de tafeltjes rondom de bar. Met een koud glas Verdejo erbij heb je hier een topavond. Naast La Olla zit Toma y Daka waar je ook super lekkere pintxos kunt eten. Voor de lunch is dit ook een aanrader. Wel even reserveren, het is een van de meest geliefde plekken in de stad.

Overigens kom je in de hele stad pintxos barretjes tegen, je hoeft er niet eens naar op zoek te gaan. En het maakt niet uit waar je zit, pintxos in Bilbao zijn altijd goed én lekker. Er worden zelfs ook pintxos tours georganiseerd, waarbij je door Casco Viejo wandelt en op verschillende kunt proeven.

Pintxos zijn overigens ook goedkoop: meestal betaal je zo’n twee euro per stuk. En ook wijn is er een heel stuk voordeliger dan je in Nederland gewend bent. Voor een compleet diner op Plaza Nueva met alles erop en eraan betaal je 35 euro. Emigreren naar Baskenland is dus ook een heel goed idee!

Voor lekkere pinxtos en leuke terrasjes moet je op Plaza Nueva zijn
Voor lekkere pinxtos en leuke terrasjes moet je op Plaza Nueva zijn
Lekkere Spaanse hapjes
Lekkere Spaanse hapjes

4. Bezoek het Guggenheim Museum

Natúúrlijk moet je het Guggenheim Museum bezoeken als je in Bilbao bent, daar kun je echt niet omheen. Het is een van de beroemdste musea wereldwijd met moderne kunst.

Het Guggenheim in Bilbao werd geopend in 1997. Als je via de brug Puente de La Salve de stad binnen komt rijden – de route vanaf het vliegveld naar het centrum – dan is het Guggenheim meteen het eerste dat je ziet liggen. Alleen al omdat de zon weerkaatst op het dak en in je ogen schittert.

Het is vooral de buitenkant van het museum die voor de aantrekkingskracht zorgt. Architect Frank Gehry heeft er een meesterwerk van gemaakt, met een metalen dak en opvallende vormen. Zowel aan de buitenkant als de binnenkant is het een indrukwekkend gebouw. Loop in ieder geval een rondje om het Guggenheim heen want daar is al veel te zien.

Eenmaal binnen is het wel even slikken: het is er zó druk dat de moderne kunst nauwelijks te zien is. Kunst is een kwestie van smaak, en in geval van moderne werken draait het lang niet altijd schoonheid. ‘Hate it or love it’ dus. De kunstcollecties wisselen maar de architectuur is de stabiele factor. En ook binnen is dat heel bijzonder om te zien, dus sowieso een kaartje kopen (16 euro per persoon).

Tip: reserveer van tevoren een entreekaartje met een tijdslot. Het is hier altijd druk. Kom ’s morgens zo vroeg mogelijk of ga juist helemaal aan het einde van de dag, dan is het nog enigszins rustig.

Binnen vind je wisselende exposities met moderne kunst
Binnen vind je wisselende exposities met moderne kunst
Aan de buitenkant al zo bijzonder om te zien
Aan de buitenkant al zo bijzonder om te zien
Wandel dus eerst een rondje om het gebouw heen
Wandel dus eerst een rondje om het gebouw heen

5. Bewonder de Puppy en de Maman

Voor de ingang van het Guggenheim Museum staat de gigantische Puppy, een kunstwerk van Jeff Koons. Een hond van 12 meter hoog die aan de buitenkant is bekleed met 70.000 echte bloemen in alle kleuren van de regenboog. Ze krijgen water van binnenuit, via een ingebouwd irrigatiesysteem.

Voor de hondenkenners: het is een West Highland white terrier, beter bekend als het Cesar hondje. Koons maakte de Puppy al in 1992, die voor de opening van het Guggenheim in 1997 naar Bilbao verhuisde.

Om de Puppy heen zijn altijd mensen, behalve ’s morgens vroeg. Het is dus slim om vroeg je bed uit te gaan om hier een rondje te lopen.

Aan de andere kant van het Guggenheim staat nóg een beeld: de Maman. Het is een bronzen beeld in de vorm van een grote spin waar je onderdoor kunt lopen. Een kunstwerk van de Frans-Amerikaanse kunstenares Louise Bourgeois, waarvan er wereldwijd nog meer exemplaren te vinden zijn (onder andere in Engeland, Canada en Japan).

Voor de ingang van het Guggenheim staat deze Puppy
Voor de ingang van het Guggenheim staat deze Puppy
Het is een kunstwerk van Jeff Koons, die je misschien ook wel kent van de Balloon Dog
Het is een kunstwerk van Jeff Koons, die je misschien ook wel kent van de Balloon Dog
Het kunstwerk is versierd met 70.000 echte bloemen die twee keer per jaar ververst worden
Het kunstwerk is versierd met 70.000 echte bloemen die twee keer per jaar ververst worden
Aan de andere kant van het museum staat deze Maman
Aan de andere kant van het museum staat deze Maman

6. Neem de Funicular de Artxanda

Als je aan komt vliegen in Baskenland, dan zie je al dat Bilbao in een groene, heuvelachtige omgeving ligt. Het centrum is vlak, maar de omgeving is dat zeker niet. Daarom is het zo leuk om de Funicular de Artxanda omhoog te nemen, want dan zie je pas echt goed hoe mooi deze stad tussen de heuvels ligt.

Wandel vanuit de stad over de Zubizuri, de moderne voetgangersbrug over de Nervión, naar de ingang (Estacion Bilbao) en neem daar het kabeltreintje omhoog. Bij de automaat kun je een retourtje kopen (dat kost een paar euro per persoon). In drie minuten sta je zo’n 230 meter hoger en kijk je uit over de stad.

Bovenop vind je een mooi parkje met kunstwerken en een fontein. Je kunt niet om de rode letters Bilbao Bilbo heen (de stad wordt in het Baskisch Bilbo genoemd), die over 150 meter een hek vormen. Het Guggenheim, Casco Viejo en voetbalstadion San Mamés kun je goed zien liggen. Zet de Funicular de Artxanda dus zeker op je to do-list.

Wandel een rondje door het parkje boven
Wandel een rondje door het parkje boven
Neem het kabeltreintje omhoog voor dit uitzicht
Neem het kabeltreintje omhoog voor dit uitzicht
Het mooiste uitzicht heb je bij deze rode letters
Het mooiste uitzicht heb je bij deze rode letters
Zet de Funicular de Artxanda op je lijstje
Zet de Funicular de Artxanda op je lijstje

7. Hoteltip: Hotel Vincci Consulado de Bilbao

Wij kozen voor Hotel Vincci Consulado de Bilbao en dat is om meerdere redenen een aanrader. Vanaf het vliegveld is het slechts een kwartiertje rijden met de taxi. Via de brug Puente de La Salve rij je de stad binnen en dan ben je meteen ook bij het hotel, dat onderaan de brug ligt.

Achter het hotel door loopt het wandelpad langs de rivier. En direct naast het hotel ligt het Guggenheim Museum. Naar de wijk Casco Viejo wandelen is ongeveer een kwartier. Het is dus de perfecte plek om te verblijven.

En het is ook een heel fijn hotel met mooie kamers en een fijn uitzicht. Je kunt er uiteraard ook ontbijten, maar veel leuker is het om de stad in de gaan. Naar leuke ontbijttentjes hoef je niet op zoek, als je de straat over steekt komt je ze vanzelf tegen.

Uitzicht vanuit onze kamer
Uitzicht vanuit onze kamer

8. Naar het park

Bilbao is een verrassend groene stad. Parque del Arenal, tegen de wijk Casco Viejo aan, is een mooi parkje met hele hoge bomen. Veel groter en mooier is Parque de Doña Casilda de Iturrizar, het grootste stadspark van de stad. Het is prachtig, met mooie wandelpaden, een fontein en vooral veel gras om in de zon te chillen.

Het Museo de Bellas Artes de Bilbao ligt er direct naast. Het is ook de ideale plek om even bij te komen na het shoppen: dat doe je in de Gran Via, maar beter nog in de zijstraatjes daarvan. Het Doña Casilda park is dan een mooi eindpunt van je middag.

Parque de Do\u00f1a Casilda de Iturrizar: een hele mond vol voor een mooi, groot park
Parque de Doña Casilda de Iturrizar: een hele mond vol voor een mooi, groot park
De ideale plek om bij te komen na een middagje shoppen
De ideale plek om bij te komen na een middagje shoppen

Plan je reis naar Bilbao

Heb jij inmiddels zin gekregen in een stedentrip naar Bilbao? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Bilbao reistips

  • Vliegen is uiteraard de snelste optie. Het is twee uur vliegen naar Bilbao
  • Goedkope vliegtickets naar Barcelona vind je via Transavia. Vliegen kan rechtstreeks vanaf Eindhoven Airport.
  • Een absolute aanrader om te verblijven is Vincci Consulado de Bilbao. Een fijn hotel op de perfecte plek aan het water, naast het Guggenheim Museum.
  • Toegangskaartjes, tours en tickets boek je het beste viaGet Your Guide.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Transavia.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Spanje

Dit zijn de 8 mooiste stranden van Spanje

Spanje is een van de meest geliefde vakantielanden van Europa. En dat heeft alles te maken met warme klimaat, de prachtige steden, mooie berggebieden en zonovergoten stranden. Ben jij op zoek naar de mooiste stranden van...

Zomer18.07.2024

Dit zijn de 8 mooiste stranden van Spanje

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Sevilla

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië, de meest zuidelijke regio van Spanje. Het is een moderne stad vol kunst maar met een oude ziel. Het eeuwenoude Sevilla fascineert op vele vlakken, met schitterende paleizen, sinaas...

Stedentrips02.07.2024

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Sevilla

Carnaval op Tenerife: dit moet je een keer hebben meegemaakt!

Carnaval op Tenerife is echt even andere koek. Dit op een na grootste carnavalsfeest ter wereld is een ware belevenis! De outfits zijn geweldig, de optochten indrukwekkend en de sfeer is heerlijk latin.

Algemeen02.05.2024

Carnaval op Tenerife: dit moet je een keer hebben meegemaakt!

Málaga in één dag: 5 tips

Begin dit jaar zeiden we het al: Málaga behoort tot één van de mooiste zomervakantiebestemmingen van Europa! Heel logisch want de hartverwarmende stad heeft eigenlijk alles: prachtige stranden, een bruisende haven, mo...

Stedentrips18.04.2024

Málaga in één dag: 5 tips

Deze bezienswaardigheden moet je beslist zien.
Vakantie Spanje 2024: dit zijn de populairste bestemmingen

Of je nu op zoek bent naar ontspanning aan de kust, avontuur in de bergen, of liever op stedentrip naar een van de eeuwenoude steden gaat, Spanje heeft het echt allemaal. Van Barcelona tot de schilderachtige witte dorpen van Andalusië, de indrukwekkende bergtoppen van de Pyreneeën, de uitgestrekte wijngaarden van La Rioja: er is hier zoveel moois te ontdekken!

Zomer11.04.2024

Vakantie Spanje 2024: dit zijn de populairste bestemmingen

Van vulkanen tot magische rotsen: hier moet je heen als natuurliefhebber

Spanje is super populair dit jaar. Niet alleen het vasteland, maar vooral de eilanden. De natuur op deze eilanden loopt zo erg uiteen dat veel natuurliefhebbers voor Spanje kiezen. Heb je nog geen vakantie geboekt dit ja...

Natuur11.08.2023

Van vulkanen tot magische rotsen: hier moet je heen als natuurliefhebber

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

De aantrekkingskracht van Mallorca is al jaren vrij sterk. Het is absoluut geen onbekende vakantiebestemming, en toch lijkt het wel alsof dit Spaanse eiland herontdekt wordt. Na jaren waarin het mateloos populaire Ibiza...

Zomer26.06.2023

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

Dit zijn de 6 coolste dingen om te doen in Madrid

Een stedentrip naar Madrid, waar zullen we beginnen? Madrid, zoals elke Europese stad, is niet gezegend met het warmste weer tijdens de wintermaanden. Toch is de winter een sfeervolle periode voor een stedentrip naar de...

Stedentrips16.01.2023

Dit zijn de 6 coolste dingen om te doen in Madrid

stedentrip in de winter