Stedentrips05.09.2021

Dit wil je doen in Montmartre, de schilderswijk van Parijs


Montmartre is de kunstzinnige schilderswijk van Parijs, in het noorden van de stad. Bekend om de Sacré-Coeur, Place du Tertre en de vele schilders die je in deze wijk vindt. Het is een van de leukste wijken van Parijs die je niet mag overslaan als je in deze bucketlist-stad bent. Wil je niets missen in Montmartre? Dan zijn dit de vijf leukste tips om te doen!

▸ Leestip: dit zijn de 9 leukste hotels in Parijs

Ontdek schilderswijk Montmartre

De wijk Montmartre is vernoemd naar de heuvel Montmartre. Met 130 meter hoog ligt de wijk een flink stuk hoger dan de bekende wijken aan de oevers van de Seine. En dat betekent dat je hier prachtig uitzicht over de stad hebt.

Om er te komen kun je de metro nemen. In de wijk zelf kun je het beste te voet de prachtige straatjes ontdekken. Via verschillende trappen klim je omhoog en omlaag en geniet je van mooie doorkijkjes.

Montmartre wordt niet voor niets de kunstzinnige schilderswijk van Parijs genoemd. Nergens anders vind je zoveel kunstschilders en tekenaars bij elkaar dan hier. En dat is al eeuwen lang zo: ook Picasso en Vincent van Gogh hebben ooit in deze wijk gewoond en gewerkt. De kunstzinnige sfeer is er sindsdien nooit meer weg gegaan.

Tip: super leuk om te doen in Parijs is fietsen. Huur en fiets via Baja Bikes en ontdek Parijs op de fiets!

Volop gezellige terrasjes in de schilderswijk Montmartre
Volop gezellige terrasjes in de schilderswijk Montmartre
En natuurlijk veel kunst op de muur
En natuurlijk veel kunst op de muur

1. Bezoek de Sacré-Coeur

Hét icoon van de wijk Montmartre is de Sacré-Coeur, een van de mooiste kerken die Parijs rijk is. Of eigenlijk moet ik basiliek zeggen, want deze kerk draagt de eretitel basilique du Sacré-Coeur. Het is de ligging die deze plek zo bijzonder maakt. De Sacré-Coeur ligt namelijk bovenop de heuvel Montmartre waar de hele wijk naar vernoemd is. Al moge de architectuur en het interieur er zeker ook zijn. De witte basiliek met z’n opvallende witte koepels op het dak steek overal bovenuit.

Ga zeker even naar binnen: het interieur is al net zo indrukwekkend als de buitenkant. Een kaarsje opsteken voor al je geliefden kan op een plek als deze geen kwaad.

De mooiste basiliek van Parijs: die m\u00f3\u00e9t je wel bezoeken
De mooiste basiliek van Parijs: die móét je wel bezoeken

2. Bekijk Le mur des je t’aime

In Parijs is er volop street-art te vinden en een van de mooiste voorbeelden daarvan vind je in de wijk Montmartre: Le mur des je t’aime. Wie Frans spreekt weet meteen dat dit iets met de liefde moet betekenen. Op 612 blauwe muurtegeltjes staan hier in 250 verschillende talen de magische woorden ‘ik hou van jou’.

Het is gemaakt door de kunstenaars Frédéric Baron en Claire Kito en het resultaat mag er wezen. Het kunstwerk is vooral mooi om z’n eenvoud: blauwe tegeltjes met witte letters en hier en daar wat rode details, de kleur van de liefde. Je vindt dit bijzondere stukje street-art in een klein parkje op Place des Abbesses (Square Jehan-Rictus). Een prima plek om ook even bij te komen van al die trappen en hoogteverschil in Montmartre. Om de hoek in Rue la Vieuville vind je leuke koffietentjes en terrasjes.

Le mur des je t\u2019aime: ik hou van jou in 250 talen
Le mur des je t’aime: ik hou van jou in 250 talen

3. Kunst kopen op Place du Tertre

Place du Tertre is het kloppende hart van Montmartre. Het sfeervolle pleintje is omgeven met bars en restaurants, met in het midden volop terrasjes. En daar tussendoor vind je tientallen schilders en kunstenaars die hun zelfgemaakte kunst maar wat graag willen verkopen. Geliefd zijn de portrettekenaars die jou op een van de leukste pleinen van Parijs willen vereeuwigen. Het is een spelletje om met ze te onderhandelen over de prijs, maar dan heb je daarna wel een uniek aandenken aan je bezoek aan Parijs.

En ja, het is een super toeristische plek. Het is er altijd druk, de prijzen voor een drankje op het terras van Place du Tertre zijn niet mis en dit pleintje staat in alle reisgidsen en op alle reisblogs over Parijs, maar het is er ook zó gezellig dat je het niet wil missen. Kunst kopen hoeft natuurlijk niet per se, maar een rondje over Place du Tertre hoort er wel bij als je in Montmartre bent.

Laat je natekenen of schilderen door een kunstenaar op Place du Tertre
Laat je natekenen of schilderen door een kunstenaar op Place du Tertre

4. Genieten van het uitzicht op de trappen van de Sacré-Coeur

Aan de voorkant van de Sacré-Coeur heb je uitzicht over Parijs. En niet zomaar eentje: je kunt bijna de hele stad in één oogopslag zien liggen. Om de Eiffeltoren te zien moet je een klein stukje naar rechts lopen (vanuit de Sacré-Coeur gezien dan), maar ook zonder het beroemde bouwwerk heb je vanaf de trappen van de basiliek prachtig zicht. Het zijn 237 treden om precies te zijn en of je ze nu omhoog of omlaag loopt, het is absoluut de moeite waard. Ze zijn omgeven door veel groen en in de avonden is er altijd veel live-entertainment. En zakkenrollers, dat ook, dus pas op je spullen.

Geniet van het prachtige uitzicht op Parijs vanaf de trappen voor de Sacr\u00e9-Coeur
Geniet van het prachtige uitzicht op Parijs vanaf de trappen voor de Sacré-Coeur

5. Rue de l’Abreuvoir, het mooiste straatje van Parijs?

Wil je even weg van de drukte van Place du Tertre, loop dan naar Rue de l’Abreuvoir. In een stad als Parijs is het lastig kiezen, maar dit straatje wordt vaak getipt als het mooiste straatje van Parijs. En het is inderdaad beeldschoon. Het slingert een beetje omhoog en aan het einde zie je dan nog net een van de koepels van de Sacré-Coeur liggen.

Heel leuk is het roze restaurantje op de hoek van Rue de l’Abreuvoir: La Maison Rose. Het zaakje heeft een prachtige roze gevel, is begroeid met groene klimplanten en heeft een prachtig terrasje op straat. Een toffe plek om te lunchen, een taartje te eten of een glas wijn aan het einde van de middag.

Rue-de-l’Abreuvoir.j
Rue-de-l’Abreuvoir.j
De wijk Montmartre doet z`n titel `schilderswijk` eer aan
De wijk Montmartre doet z`n titel `schilderswijk` eer aan

Montmartre tips

Heb je ook zin gekregen in een stedentrip naar Parijs om de wijk Montmartre te ontdekken? Dan is het goed om deze tips even door te nemen voor je vertrekt!

Plan je reis .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Parijs

Naar de Olympische Spelen in Parijs: dit moet je weten

In de zomer van 2024 vinden de Olympische Spelen plaats in Parijs. En dat belooft nu al een spektakel te worden. Het is, na Rio de Janeiro en Tokyo, tof dat dit bijzondere evenement weer in Europa plaatsvindt. Menig sportliefhebber wil erbij zijn. Maar hoe doe je dat? Zijn er nog kaarten beschikbaar? Waar ga je slapen? Hoe zit het met vervoer? Als je naar de Olympische Spelen in Parijs wil, is dit wat je moet weten.

Algemeen22.01.2024

Naar de Olympische Spelen in Parijs: dit moet je weten

Dit zijn de 9 leukste hotels in Parijs: de beste plekken om te overnachten

Waar ga je slapen? Parijs heeft zoveel mooie, sfeervolle en luxe hotels. Welke hotels zijn ook goed betaalbaar? Of welke hotels zijn zó mooi dat je er misschien wel wat meer voor over hebt? Ik heb een mix gemaakt van bijzondere, fijne én betaalbare hotels. Deze hoteltips komen goed van plan als je een weekendje Parijs boekt.

Stedentrips07.01.2024

Dit zijn de 9 leukste hotels in Parijs: de beste plekken om te overnachten

De beste tips om Le Marais in Parijs te ontdekken

Mijn liefde voor Parijs kent geen grenzen. Het is de mooiste stad ter wereld, waar je honderd keer naartoe kunt gaan en nog steeds zal Parijs je blijven verrassen. Iedere keer weer word ik naar Le Marais gezogen, de leuk...

Stedentrips20.05.2023

De beste tips om Le Marais in Parijs te ontdekken

de leukste wijk van Parijs
Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Steeds meer mensen rijden elektrisch, een goede, duurzame ontwikkeling. Maar hoe eenvoudig en comfortabel is het om met een elektrische auto op vakantie te gaan of een weekend tripje? Met een elektrische auto naar Parijs...

Algemeen08.03.2023

Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Dit zijn de 10 meest iconische bezienswaardigheden in Parijs

Parijs is een van de meest iconische steden ter wereld, met een schat aan culturele bezienswaardigheden. Als je een bezoek aan Parijs plant, dan wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk van alles zien. Zeker als het je eers...

Stedentrips07.03.2023

Dit zijn de 10 meest iconische bezienswaardigheden in Parijs

Dit zijn de leukste locaties uit Emily in Paris seizoen 3

Wie 30 seconden naar de serie Emily in Paris kijkt, wil maar één ding: ook naar Parijs. Hierin zie je namelijk Parijs op haar allermooist. Ook in seizoen 3 van Emily in Paris komen weer een hoop toffe plekken voorbij d...

Stedentrips05.01.2023

Dit zijn de leukste locaties uit Emily in Paris seizoen 3

Eén dag naar Parijs: dit wil je doen

We deden het vroeger al met mijn ouders: een dagje naar Parijs. ’s Morgens vroeg weg en ’s avonds laat weer thuis. Het is een van de voordelen van in het Zuiden wonen: de rit naar Parijs duurt niet zo lang. Vanuit Br...

Stedentrips02.08.2022

Eén dag naar Parijs: dit wil je doen

Parijs on a budget: 5 handige tips voor een goedkope stedentrip

Het is misschien wel de mooiste en meest romantische stad ter wereld: Parijs. En een geliefde bestemming voor een stedentrip, bovendien ben je er zo vanuit Nederland. De stad trekt miljoenen toeristen per jaar en daar zi...

Stedentrips01.03.2022

Parijs on a budget: 5 handige tips voor een goedkope stedentrip