Stedentrips27.03.2021

Dit zijn de 5 leukste wijken van Parijs


Parijs is op een unieke manier ingedeeld, in 20 arrondissementen. En die arrondissementen zijn weer ingedeeld in wijken: 80 quartiers in totaal. Ben je een stedentrip naar Parijs aan het plannen, dan is het altijd goed om te weten wat de leukste wijken zijn. Dat is handig om te bepalen in welke wijk je zou willen overnachten en waar je moet zijn voor leuke musea, restaurants en winkels.

Welke wijk kies je?

Parijs is een gigantisch grote stad. Ieder arrondissement is in feite een klein stadje op zich waar veel te doen is. Een favoriete wijk kiezen is haast onmogelijk want de leukste plekken van Parijs liggen volledig verspreid door de hele stad. En dus moet je keuzes maken. Wij hebben de vijf leukste wijken van Parijs voor je op een rij gezet!

Reis met de trein naar Parijs, dat is goedkoop (als je vroeg boekt) en duurzaam. Je komt aan op Gare du Nord en van daaruit sta je met de metro in no-time in de leukste wijken in het centrum. De beste deals voor een stedentrip Parijs vind je via de Vakantiediscounter.

Zo leuk om te doen: huur een fiets bij Baja Bikes en ontdek al fietsend de mooiste plekken in Parijs!

Tip: De beroemde slotjesbrug bestaat niet meer, maar zoek je eigen plekje in de stad om toch een slotje op te hangen en zo jouw liefde te vereeuwigen in de stad van de liefde.

Parijs is een grote stad en dus is het handig om je te verdiepen in de leukste wijken
Parijs is een grote stad en dus is het handig om je te verdiepen in de leukste wijken

1. Le Marais – 3e en 4e arrondissement

De wijk Le Marais – verdeeld over het 3e en 4e arrondissement – is de hipste wijk van dit moment. Het is ook een van de oudste en mooiste delen van de stad, van oorsprong een Joodse wijk. Wie wil shoppen zit hier helemaal goed en ook voor hippe koffiebars, goede restaurants (check mijn tips!) en gezellige terrasjes moet je hier zijn. Loop zeker even langs Place des Vosges, een prachtig stadsplein dat volledig symmetrisch is. Binnenin vind je een fijn stadspark wat in de zomer de beste picknickplek van de stad is.

Hoewel Le Marais een echte stadswijk is, vind je er toch ook aardig wat groen. Jardin des Archives Nationales is een prachtig stadspark, maar ook bijzonder zijn de mini-parken, zoals bijvoorbeeld Place Renée Vivien. En ook Jardin Anne-Frank is mooi om even te bezoeken.

Maak je een stedentrip naar Parijs dan is Le Marais een hele goede wijk om een hotel te zoeken. Dit quartier ligt namelijk super centraal in de stad. Hier vind je ook een aantal van de leukste hotels van Parijs. Goede tips zijn Maison Saintonge en Hôtel Jules & Jim.

Tips voor Le Marais

 • Stadspark Place des Vosges met de perfect symmetrische huizen
 • De falafel van L’As du Fallafel (34 Rue des Rosiers) is wereldberoemd
 • Kunstliefhebbers bezoeken het Musée National Picasso-Paris
 • De tuinen van Archives Nationales
 • Shoppen doe je het beste in Rue de Turennes, Rue des Rosiers en Rue Vieille du Temple
Place Ren\u00e9e Vivien is een van de meest romantische plekjes in Le Marais
Place Renée Vivien is een van de meest romantische plekjes in Le Marais
Picknicken op Place des Vosges: een must-do in Parijs
Picknicken op Place des Vosges: een must-do in Parijs

2. Saint-Germain-des-Près – 6e arrondissement

Saint-Germain-des-Prés is misschien wel de meest typisch Parijse wijk met prachtige kerken, patisserieën en kunstgaleries. Het is wat de locals bedoelen met Rive Gauche – de linkeroever. Na een lange stadswandeling strijk je hier het beste neer op een terrasje. Het wordt ook wel de meest chique wijk van de stad genoemd en dat komt omdat Saint-Germain-des-Prés pure elegantie uitstraalt. Iedere Boulevard en Rue ziet eruit als het perfecte filmdecor. Het is de plek waar je je wellicht enigszins underdressed voelt als je gracieuze Parisiennes voorbij ziet lopen.

Saint-Germain-des-Prés is gewoon prachtig, met luxe winkels, stijlvolle bars en gezellige terrasjes. Église Saint-Germain-des-Prés is de oudste kerk van Parijs, maar om te zien – aan de buitenkant dan – zeker niet de mooiste. De indrukwekkende Église Saint-Sulpice is veel mooier, onder andere bekend van het boek (en de film) Da Vinci Code. En ga zeker ook naar Musée d’Orsay, het mooiste museum van Parijs in een oud treinstation.

Wil je overnachten in de wijk Saint-Germain-des-Prés dan zijn Hotel & Spa La Belle Juliette en Hôtel Baume aanraders.

Tip: het mooiste café van Saint-Germain-des-Prés is Café de Flore. Alleen al de gevel van dit cafe/restaurant is wereldberoemd. Hier kwamen beroemde schrijvers en filosofen een eeuw geleden al graag een kopje koffie drinken, zoals Jean-Paul Sartre en Pablo Picasso.

Tips voor Saint-Germain-des-Prés

 • Wandel over Pont des Arts richting Institut de France om een picture perfect van Parijs te maken.
 • Ontbijt op het terras van Les Deux Magots, een van de beroemdste cafés van Parijs.
 • Aan Boulevard Saint-Germain vind je winkels van de meest luxe modehuizen ter wereld.
 • Heel mooi is het warenhuis Le Bon Marché, alleen al bijzonder om de retro architectuur binnenin.
 • Chillen in Saint-Germain-des-Prés doe je in Jardin du Luxembourg, het allermooiste stadspark van Parijs. Plof neer op een stoeltje aan de vijver en waan je even een local.
Caf\u00e9 de Flore in Saint-Germain-des-Pr\u00e9s heeft de mooiste voorgevel van heel Parijs
Café de Flore in Saint-Germain-des-Prés heeft de mooiste voorgevel van heel Parijs
\u00c9glise Saint-Sulpice, onder andere bekend van het boek Da Vinci Code
Église Saint-Sulpice, onder andere bekend van het boek Da Vinci Code

3. Quartier Latin – 5e arrondissement

Quartier Latin is de levendige, multiculturele studentenwijk aan de zuidkant van de Seine. Over het algemeen liggen de prijzen in de vele cafés en restaurants hier een stuk lager. Quartier Latin ligt tegen Saint-Germain-des-Prés aan (op de kaart aan de rechterkant).

Dat het een studentenwijk zie je vanzelf op straat. In Quartier Latin vind je bijvoorbeeld ook Sorbonne, de Universiteit van Parijs, die tot de oudste en bekendste universiteiten ter wereld beschouwd wordt. Het is een schitterend gebouw om te zien, zeker dus even gaan kijken.

Dit is ook de plek waar je ’s avonds voor een prikkie kunt eten. Er zijn vooral veel Griekse restaurants te vinden, maar eigenlijk kun je zo ongeveer alle wereldkeukens proeven in Quartier Latin. En als je ’s avonds op zoek bent naar gezellige kroegen dan zit je hier ook helemaal goed!

Tips voor Quartier Latin

 • Jardin du Luxembourg ligt technisch gezien net buiten Quartier Latin, maar is wel vlakbij. Het is een behoorlijk groot en prachtig stadspark waar het zeker op zonnige dagen echt genieten is.
 • Neem een kijkje bij het hoofdgebouw van Universiteit Sorbonne, dat qua architectuur indrukwekkend is.
 • Ook de voormalige kerk het Panthéon is de moeite waard om langs te lopen.

4. Montmartre – 18 arrondissement

Montmartre is de bekendste wijk van Parijs en iedereen die voor de eerste keer in Parijs is wil er naartoe. Het is ook een wijk die totaal anders is dan andere wijken: Montmarte is echt uniek.

De wijk is bekend geworden door de Sacré Coeur en de vele straatkunstenaars op Place du Tertre. De beroemde witte kerk staat op het hoogste punt van Montmartre en steekt boven alles uit. De leukste plekjes in deze wijk vind je door lekker te verdwalen in de smalle, steile straatjes rondom de kerk. Wil je een uniek aandenken aan deze stedentrip, laat dan jezelf natekenen door een van de kunstenaars op Place du Tertre. Het is een plein dat helemaal vol staat met schilders, portrettekenaars en silhouetknippers. Ze verschillen nogal qua stijl, maar het is een van die dingen die je een keer gedaan móét hebben in Parijs.

Neem rond zonsondergang plaats op de trappen van de Sacré Coeur voor een spectaculair uitzicht over de stad. Met een beetje geluk krijg je er live entertainment van de beste straatartiesten van de stad bij cadeau.

Tip: Rue de l’Abreuvoir in Montmartre wordt heel vaak getipt als het mooiste straatje van Parijs. Op de hoek zit La Maison Rose, een beeldig restaurant met een roze en groene gevel. Het is de perfecte plek voor een Parijse stadslunch (met wijn!).

Tips voor Montmartre

 • Steek een kaarsje op in de Sacré Coeur.
 • Wandel door het schilderachtige straatje Rue de l’Abreuvoir.
 • Le Mur des Je t’Aime is bijzonder: een groot kunstwerk aan een gevel waar in bijna alle wereldtalen ‘ik hou van jou’ staat.
 • Ook de beroemde nachtclub Moulin Rouge ligt in de wijk Montmatre.
Le Mur des Je t\u2019Aime, een van de must-sees in Montmartre
Le Mur des Je t’Aime, een van de must-sees in Montmartre
Op Place du Tertre kun je schilderijen kopen en een terrasje pakken
Op Place du Tertre kun je schilderijen kopen en een terrasje pakken
Uitzicht over Parijs vanaf de trappen van de Sacr\u00e9-Coeur
Uitzicht over Parijs vanaf de trappen van de Sacré-Coeur

5. La Bastille – 12e arrondissement

De Bastille is sinds jaar en dag dé bruisende uitgaanswijk van de stad. Van chique wijnbars en restaurants op topniveau tot cocktailbars en de beste nachtclubs van Parijs. Hier kun je tot in de vroege uurtjes blijven hangen. De wijk is vernoemd naar Place de la Bastille, de beroemde rotonde met in het midden Colonne de Juillet. Het is een gedenkteken voor de Parijse opstanden uit de 19e eeuw.

Regelmatig heb ik gekozen voor een hotel in de Bastille. Het is een goed bereikbare wijk als je met de auto komt en er zijn veel toffe hotels te vinden. Hidden Hotel is goed bevallen en ook Paris Bastille is een aanrader. Het leuke is vooral dat er veel gezellige cafés en terrasjes te vinden zijn. En vanuit deze wijk kun je te voet naar de Marais en in een half uurtje wandelen ben je bij het Louvre. Een prima plek dus om te verblijven als je een weekendje naar Parijs gaat.

Tips voor Le Bastille

 • In de wijk Bastille vind je ook Opéra Bastille, het super moderne operagebouw van Parijs.
 • Aan de rand van de wijk ligt Rue Crémieux, het kleurrijkste straatje van Parijs. Helaas geen hidden gem meer, dus het kan er zomaar best druk zijn.
Colonne de Juillet op Place de la Bastille
Colonne de Juillet op Place de la Bastille
Rue Cremieux is het meest kleurrijke straatje van Parijs
Rue Cremieux is het meest kleurrijke straatje van Parijs

Boek een weekendje Parijs Parijs

Heb je ook zin gekregen in een stedentrip naar Parijs? Dan is het goed om deze tips even door te nemen voor je vertrekt!

Plan je reis .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Parijs

De 10 coolste dingen om te doen in Parijs

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, Parijs is wat mij betreft de leukste en allermooiste stad ter wereld! Je zult er nooit uitgekeken raken. Parijs is de stad van de mode en van de culinaire tradities. Van de Franse ba...

Stedentrips17.06.2024

De 10 coolste dingen om te doen in Parijs

Naar de Olympische Spelen in Parijs: dit moet je weten

In de zomer van 2024 vinden de Olympische Spelen plaats in Parijs. En dat belooft nu al een spektakel te worden. Het is, na Rio de Janeiro en Tokyo, tof dat dit bijzondere evenement weer in Europa plaatsvindt. Menig sportliefhebber wil erbij zijn. Maar hoe doe je dat? Zijn er nog kaarten beschikbaar? Waar ga je slapen? Hoe zit het met vervoer? Als je naar de Olympische Spelen in Parijs wil, is dit wat je moet weten.

Algemeen22.01.2024

Naar de Olympische Spelen in Parijs: dit moet je weten

Dit zijn de 9 leukste hotels in Parijs: de beste plekken om te overnachten

Waar ga je slapen? Parijs heeft zoveel mooie, sfeervolle en luxe hotels. Welke hotels zijn ook goed betaalbaar? Of welke hotels zijn zó mooi dat je er misschien wel wat meer voor over hebt? Ik heb een mix gemaakt van bijzondere, fijne én betaalbare hotels. Deze hoteltips komen goed van plan als je een weekendje Parijs boekt.

Stedentrips07.01.2024

Dit zijn de 9 leukste hotels in Parijs: de beste plekken om te overnachten

De beste tips om Le Marais in Parijs te ontdekken

Mijn liefde voor Parijs kent geen grenzen. Het is de mooiste stad ter wereld, waar je honderd keer naartoe kunt gaan en nog steeds zal Parijs je blijven verrassen. Iedere keer weer word ik naar Le Marais gezogen, de leuk...

Stedentrips20.05.2023

De beste tips om Le Marais in Parijs te ontdekken

de leukste wijk van Parijs
Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Steeds meer mensen rijden elektrisch, een goede, duurzame ontwikkeling. Maar hoe eenvoudig en comfortabel is het om met een elektrische auto op vakantie te gaan of een weekend tripje? Met een elektrische auto naar Parijs...

Algemeen08.03.2023

Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Dit zijn de 10 meest iconische bezienswaardigheden in Parijs

Parijs is een van de meest iconische steden ter wereld, met een schat aan culturele bezienswaardigheden. Als je een bezoek aan Parijs plant, dan wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk van alles zien. Zeker als het je eers...

Stedentrips07.03.2023

Dit zijn de 10 meest iconische bezienswaardigheden in Parijs

Dit zijn de leukste locaties uit Emily in Paris seizoen 3

Wie 30 seconden naar de serie Emily in Paris kijkt, wil maar één ding: ook naar Parijs. Hierin zie je namelijk Parijs op haar allermooist. Ook in seizoen 3 van Emily in Paris komen weer een hoop toffe plekken voorbij d...

Stedentrips05.01.2023

Dit zijn de leukste locaties uit Emily in Paris seizoen 3

Eén dag naar Parijs: dit wil je doen

We deden het vroeger al met mijn ouders: een dagje naar Parijs. ’s Morgens vroeg weg en ’s avonds laat weer thuis. Het is een van de voordelen van in het Zuiden wonen: de rit naar Parijs duurt niet zo lang. Vanuit Br...

Stedentrips02.08.2022

Eén dag naar Parijs: dit wil je doen