Stedentrips27.09.2022

Edge is het coolste uitkijkpunt van New York


nu geopend

Iedereen kent wel de foto’s van de skyline van New York City die zijn gemaakt vanaf het Empire State Building of het Rockefeller Center. Maar daar is inmiddels een compleet nieuw en zeer spectaculair uitkijkpunt bij gekomen: Edge. Ook wel het Hudson Yards Observation Deck genoemd. Het is het hoogste buitendek van het westelijk halfrond mét een glazen vloer.

Wat is Edge?

Edge is een uitkijkpunt waar je een fenomenaal uitzicht hebt op de wereldberoemde skyline van New York. Het uitkijkplatform bevindt zich op maar liefst 325 meter hoogte. Het is een soort uitstekende punt in de vorm van een driehoek die 25 meter uitsteekt. Uiteraard is er een lift om boven te komen: binnen een minuut sta je op de 100e verdieping. Vanaf daar kun je de stad zien vanuit een compleet andere hoek dan je ooit gezien hebt. Je vindt Edge in Hudson Yards, een compleet nieuw gebied in Manhattan, waar je onder andere ook The Vessel vindt. Vandaar dat lange tijd de naam Hudson Yards Observation Deck gebruikt is. Inmiddels is dat dus opgedoopt tot Edge, wat een toepasselijke naam is.

Wat Edge vooral zo bijzonder maakt is de glazen vloer. Via een klein deel van het uitkijkplatform kun je namelijk naar beneden kijken. En wie durft kan zelfs plaatsnemen op deze glazen vloer op 325 meter hoogte. Volgens de directeur van Hudson Yards Experiences voelt het “alsof je in de lucht loopt”. Gelukkig is niet de hele vloer van het uitstekende platform van Edge van glas, het gaat om een deel daarvan. Heb je wat sterks nodig om je hoogtevrees te bedwingen dan is er goed nieuws: Edge heeft ook een champagnebar om het uitzicht over NYC nog net weer wat extra’s te geven.

En hoe is het uitzicht?

Dé reden om Edge te bezoeken is natuurlijk het uitzicht en dat mag er wezen. Je hebt er uitzicht op het Empire State Building, de Hudson River en alle andere beroemde wolkenkrabbers van Manhattan. Als je geluk hebt – dan moet het weer wel meezitten en je moet goede ogen hebben – kun je zelfs ook het Vrijheidsbeeld zien. Maar het gaat vooral om de skyline van New York zelf. Zeker wanneer het donker is, en miljoenen lichtjes de stad kleur geven, is het heel bijzonder om van zo hoog op deze bucketlist-stad neer te kijken.

De locatie van Edge in Hudson Yards, direct aan de Hudson River
De locatie van Edge in Hudson Yards, direct aan de Hudson River
Het uitzicht vanaf Edge New York
Het uitzicht vanaf Edge New York

Edge bezoeken

Het uitkijkplatform vind je op de 100e verdieping van 30 Hudson Yards, zoals de wolkenkrabber heet.

Edge New York is dagelijks – zeven dagen per week – geopend van 10 AM tot 10 PM. De laatste lift gaat 50 minuten voor sluiting omhoog. Op de website vind je ook hoe laat de zon precies onder gaat. Het uur voor zonsondergang – het gouden uur – is het allermooiste moment om Edge te bezoeken.

Online een kaartje kopen is iets goedkoper dan ter plaatse: 38 USD online en 40 USD ter plaatse. Je kunt online reserveren voor een bezoek aan Edge. Het is dé nieuwste hotspot van de stad gaan, dus het wordt nog lastig om te kiezen tussen Edge, Empire State Building en Top of the Rock. Alledrie geven ze een waanzinnig uitzicht over Manhattan, al is deze nieuwe wel echt heel bijzonder omdat je tegen een glazen wand staat en dus een veel beter zicht hebt.

City Climb: nog veel spannender

Is zo’n uitkijkplatform je niet spannend genoeg, dan kun je nóg een stapje verder gaan. City Climb is ook nieuw en alleen voor mensen die werkelijk nergens bang van zijn. Boven het uitkijkpunt kun je via een trap aan de zijkant van het gebouw een stukje omhoog lopen. Dat doe je in een speciaal harnas, op een hoogte van 365 meter. Wie durft gaat zelfs over het randje hangen. En ja, het uitzicht is waanzinnig, en bijna niemand anders heeft dit al gedaan, maar dan nog… City Climb kost 185 USD. Hier vind je meer info.

Leuk om te weten over Edge

  • Het uitkijkplatform weegt maar liefst 347.000 kilogram en bestaat uit 15 delen 16.000 tot 45.000 kilogram die aan elkaar zijn geschroefd.
  • De buitenkijkruimte is in totaal 697 vierkante meter is omgeven door 79 glazen panelen. Deze zijn gemaakt in onder andere Duitsland en Italië.

Over Hudson Yards

Hudson Yards is het nieuwste recreatieve gebied van Manhattan. Het gebied ligt vanzelfsprekend aan de oevers van de Hudson rivier, net iets ten noorden van The High Line. In Hudson Yards is inmiddels als een andere toeristische trekpleister geopend: The Vessel. Een gebouw met een unieke vorm (dat doet denken aan een omgekeerde honingraat) dat bestaat uit trappen en platforms. Het is bedoeld als een soort kunstwerk wat mensen actief kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een work-out te doen. De trappen van The Vessel ga je namelijk wel in je kuiten voelen.

Wanneer je over The High Line wandelt kun je Edge goed zien liggen, en zie je tevens ook dat slechts een deel van het uitkijkplatform een glazen vloer heeft.

Vanuit The High Line kun je Edge goed zien
Vanuit The High Line kun je Edge goed zien
Hier kun je goed zien dat slechts een deel van het uitkijkplatform een glazen vloer heeft
Hier kun je goed zien dat slechts een deel van het uitkijkplatform een glazen vloer heeft

Op naar New York

Zin in een trip naar NYC om op dit uitkijkplatform te staan? Deze tips kunnen je wellicht helpen bij het plannen van je reis.

Plan je reis

  • Vliegen naar NYC hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Je kunt bijvoorbeeld een stop-over maken in IJsland en zo heel goedkoop vliegen. Of houd de prijzen van vliegtickets bij TIX.nl in de gaten, want je kunt al retour vanaf 240 euro!
  • Hotelkamer boek je het beste via Booking.com. Dan weet je zeker dan je in ieder geval de laagste prijs betaalt.
  • Een aanrader is hotel CitizenM vlakbij Times Square.
  • Een goedkope stedentrip New York boek je voordelig bij Vakantiediscounter.
  • Kijk ook eens bij het aanbod TUI. Reizen inclusief vlucht, hotel en bezienswaardigheden.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

De 15 coolste dingen om te doen in New York City

New York is misschien wel de coolste stad ter wereld! Het is de energie die de stad geeft die het extra bijzonder maakt om hier te zijn. De straten, de gebouwen, de mensen, alles lijkt te bruisen van energie. Ga je cityt...

Stedentrips22.03.2021

De 15 coolste dingen om te doen in New York City

De 5 beste plekken voor het uitzicht op de skyline van New York

De skyline van New York City is de bekendste skyline ter wereld. Een aantal iconische gebouwen maken deze skyline voor bijna iedereen herkenbaar, zelfs zonder dat je deze een keer met je eigen ogen gezien hebt. Overdag e...

Stedentrips27.02.2019

De 5 beste plekken voor het uitzicht op de skyline van New York

Wie in Brooklyn is geweest wil nooit meer naar Manhattan

Misschien is de kop gedurfder dan dat het in werkelijkheid is. Wie denkt aan New York, denkt aan Manhattan. De wijk in NYC met al die toeristische trekpleisters. Ik noem er zo maar een paar: Central Park, Times Square, T...

Stedentrips06.12.2018

Wie in Brooklyn is geweest wil nooit meer naar Manhattan

Hudson Yards: dit worden de nieuwe topattracties in New York

Het duurt nog even, maar dan is New York City twee topattracties rijker: de Hudson Yards Vessel en Observation Desk. Wie de High Line in New York in de noordelijke richting volgt komt uiteindelijk bij Hudson Yards. Dat i...

Stedentrips08.11.2018

Hudson Yards: dit worden de nieuwe topattracties in New York

The Vessel & Observation Desk

Verder lezen over New York City

Slapen in het appartement van Carrie uit Sex and the City in New York?

Het appartement van Carrie Bradshaw is al jaren een toeristische trekpleister in New York City. De iconische trap en deur komt in Sex and the City regelmatig voorbij. In Perry Street in de Upper East Side van Manhattan v...

Algemeen05.11.2021

Slapen in het appartement van Carrie uit Sex and the City in New York?

Vanaf 8 november op Airbnb
Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

Goed nieuws als je binnenkort op reis wil naar de Verenigde Staten: vanaf 8 november opent het land de grenzen weer voor toeristen uit de EU en het Verenigd Koninkrijk. Voor volledig gevaccineerde reizigers is het vanaf...

Vliegen22.10.2021

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

+ 3 tips voor toffe bestemmingen deze winter
De 15 coolste dingen om te doen in New York City

New York is misschien wel de coolste stad ter wereld! Het is de energie die de stad geeft die het extra bijzonder maakt om hier te zijn. De straten, de gebouwen, de mensen, alles lijkt te bruisen van energie. Ga je cityt...

Stedentrips22.03.2021

De 15 coolste dingen om te doen in New York City

Kerst in New York: dit is wat je wil doen!

New York is bucketlist-stad nummer één. Geen stad ter wereld heeft zo’n gigantische aantrekkingskracht als New York City. En helemaal in aanloop naar kerst. In de winter is het fantastisch om in New York te zijn. De...

Stedentrips07.12.2020

Kerst in New York: dit is wat je wil doen!

Zo leuk is The Vessel, de nieuwste hotspot van New York

De stad New York is sinds een tijdje een nieuwe hotspot rijker: The Vessel. Deze futuristische uitkijktoren in de vorm van een honingraat ligt aan het einde van The High Line. Het is een echte eye-catcher met een open st...

Stedentrips31.01.2020

Zo leuk is The Vessel, de nieuwste hotspot van New York

Shoppen in New York City, waar moet je zijn?

New York City is een van de beste plekken ter wereld om te shoppen. Maar New York City is groot, dus waar moet je nu precies zijn? New York bestaat uit een vijftal wijken, waaronder Brooklyn en Manhattan. En die twee wij...

Stedentrips29.12.2019

Shoppen in New York City, waar moet je zijn?

Uit eten in New York: dit zijn de zes leukste restaurants

Eten in New York is als zuurstof: je kunt niet zonder en het is er gelukkig overal. Op straat barst het van de kraampjes met hotdogs, pretzels en donuts en op iedere hoek kom je een Mc Donalds, Shake Shack of Five Guys t...

Stedentrips24.12.2019

Uit eten in New York: dit zijn de zes leukste restaurants

Dit zijn de 10 duurste steden ter wereld om te parkeren

Wie weleens in Amsterdam parkeert weet dat dat de afgelopen jaren krankzinnig duur is geworden. Het vinden van een parkeerplek is sowieso een uitdaging, maar ook van het betalen word je niet blij. Maar hoe zit het eigenl...

Algemeen05.12.2019

Dit zijn de 10 duurste steden ter wereld om te parkeren

met Amsterdam op nummer één