Magali is geboren en getogen in Lyon, woonde in Schotland en is inmiddels in Breda neergestreken. Ze is helemaal gek van lekker en gezond eten, reizen en hardlopen.
Een tussenstop op weg naar Zuid-Frankrijk? Goed nieuws, de lange zomerfiles zijn voorbij! En gelukkig maar dat de snelweg niet door de stad gaat! Of nog beter, maak er een echte stedentrip van! Je wordt er niet teleurgesteld van en je gaat er zeker lekker eten! Yep, de gastronomische hoofdstad van Frankrijk is Lyon.
Verder is Lyon een fantastische stad om in rond te lopen. Er is veel te zien en er is genoeg te doen. En de bijzonderheid van deze stad zijn de twee rivieren die erdoor gaan: de Rhône en de Saône.
Uitzicht op de stad
Even wat belangrijke geschiedenis: de oorsprong van Lyon ligt 43 v. Chr. in de tijd dat Romeinen Lugdunum opgerichten (Lugdunum was een oude benaming van verschillende plaatsen in West-Europa en onder andere van de stad van Lyon). Een bezoek brengen aan het Gallo-Romeins Museum en een bezoek naar de restanten van een Romeinse theater is dus ontzettend leuk om te doen! Op de heuvel van de stad staat het symbool van Lyon: de basiliek Notre-Dame de Fourvière. Het werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. De façade is in neogotische stijl maar binnen zijn vloeren, muren en gewelven een rijkdom van bladgoud en fresco’s. Zeer indrukwekkend! Dat werk werd gedaan om de macht van de rooms-katholieke kerk te onderstrepen. Vanaf de heuvel heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad. Vanaf de andere kant, van Place Belecour, het grootse plein van Lyon, kan je de basiliek bekijken.
De oude binnenstad (Vieux-Lyon) heeft gerestaureerde renaissancegebouwen en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kan alles te voet bewonderen en dit oude centrum is vol met leuke winkeltjes, terrassen, cafeetjes, bakkers en ‘bouchons’ (authentieke restaurants toegelicht hieronder).
De ‘Traboules’ zijn kenmerkend voor het oude centrum. Het zijn kleine steegjes door appartementen heen. Zij werden gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog door het verzet. Een andere iconisch district van Lyon is ‘La Croix Rousse’, ook gelegen op de heuvels. La Croix Rousse was bekend als ‘de heuvel die werkt‘, in tegenstelling tot haar overbuurman: Fourvières, ‘de heuvel die bidt‘. Vroeger was die wijk het centrum van de Franse zijde-industrie.
Na een stuk naar boven lopen, kun je genieten van een heerlijke Franse ’tarte aux citrons’ (citroengebak met meringue, mijn favoriet Franse lekkernij!) van de bakker en een espresso bij Café du Gros Caillou. Le Gros Caillou is een symbool van de wijk Croix-Rousse in Lyon. Het is een grote grijze rots, de mineralogische samenstelling suggereert dat het om Lyon door gletsjers werd vervoerd vanaf de Alpen.
Kenmerkend voor Lyon zijn de muurschilderingen, die je door de hele stad tegenkomt. Sommige zijn zó realistisch dat ze echt lijken, een techniek die ’trompe l’oeil’ genoemd wordt.
Het Filmmuseum
Institut Lumière bevordert en behoudt de aspecten van de Franse film en is een filmmuseum. Auguste en Louis Lumière waren broers en zijn de uitvinders van de cinematografie en vaders van de cinema. Het filmmuseum is dé plek om je kennis in filmgeschiedenis bij te schaven maar ook om je te laten vermaken door fototentoonstellingen, evenementen, retrospectieven, documentaires en klassieke oude screenings.
Het lichtfestival
Gedurende 4 nachten in december, verlichten kunstenaars gebouwen met meer dan 70 lichtinstallaties en zorgen voor een magische sfeer in de straten, pleinen en parken van de stad. Dit unieke lichtfestival raakt miljoenen Franse en buitenlandse bezoekers die komen voor het genieten van de vrolijke sfeer.
Lunchen en gastronomie
Lyon is bekend als de gastronomisch hoofdstad van Frankrijk en dat is niet voor niks! Het is de stad van chef Paul Bocuse. Paul Bocuse is vlakbij Lyon geboren en is eigenaar van een driesterrenrestaurant, brasserieën, een culinair instituut, een restaurant school en een delicatessenmarkt.
Wat je zeker in Lyon kan doen is smakelijk en ambachtelijk eten. Maar gelukkig ook goedkoper dan een sterrenrestaurant! De stad brengt heerlijke producten (vooral charcuterie) en klassieke gerechten.
Voor een authentieke en altijd hoge kwalitatieve culinaire ervaring, moet je op bezoek gaan naar een ‘Bouchon Lyonnais’. Een ‘Bouchon’ is een restaurant of taverne waarin traditionele gerechten worden geserveerd. De sfeer is ook niet te missen. Een aanrader is het restaurant ‘Notre Maison’ (vertaald als ‘Ons Huis’). Let op, niet voor vegetariërs! Op het menu staat: ‘Salade is voor de konijntjes‘!
Traditionele gerechten van lokale producten die je tegen zou kunnen komen zijn:
- Lyonse salade: mix salade met brood croutons, spek en een gepocheerd ei
- Quenelles lyonnaises au four (Lyonse quenelles uit de oven): vis quenelles (vaak van snoekfilet) in kreeftensaus
- Lyonse lenzen: worst met linzen
- Saucisson brioche: worst in zoet brood
- Cervelles de Canus: verse kaas met sjalotjes, knoflook en bieslook. ‘Cervelles de Canus’ betekent letterlijk ‘hersens van een zijdewever’ vernoemde achter de wevers van de wijk ‘Croix-Rousse’ die veel slechter behandeld werden dan de hogere klasse in de stad
- Brioche aux pralines: zoet brood met amandelen
- En een grote selectie van vleeswaren en sterke kazen…
Buiten de stad
Even weg van de stad en op zoek naar mooie landschappen om te skiën of naar een gezellige wijnproeverij? Dat kan met de wonderlijke Alpen en het mooie Beaujolais-gebied!
Ontdek De Alpen en het Mont-Blanc Massief, die ruime keuze aan sportieve activiteiten bieden. Je kan skiën, mountainbiken, bergklimmen, wandeltochten maar ook puur ontspannen en de frisse berglucht inademen. Vanaf Chamonix kun je een populaire rondtocht van 250 km lopen door Frankrijk, Italië en Zwitserland.
Wijnproevers en wijnliefhebbers, in de Beaujolais-regio moet je komen rondreizen! Een half uurtje met de trein, in het noorden van Lyon vind je het Beaujolais gebied en zijn 12 ‘crus du Beaujolais’. De wijnen uit de Beaujolais worden gemaakt van handgeplukte druiven en worden gegist door een unieke techniek van deze regio.
Er zijn 12 verschillende appellations in de Beaujolais, waarvan er 10 bekend staan als ‘Cru’. De 10 Cru’s zijn de meest gerenommeerde wijnen, ieder met zijn eigen identiteit die komt van een combinatie van de bodem, de wijnstok en klimatologische omstandigheden. De fles ‘Fleurie’ is de meeste bekende cru in het buitenland.
Bovendien is de regio een top plek om lang te komen zomeren. Geloof me, een weekje is altijd te kort! Er zijn genoeg Gite de France en campings midden in de mooie natuur en wijngaarden.
Heb je interesse gekregen om Lyon te bezoeken, dan help ik je heel graag met meer tips en advies!
Door: Magali Fleche
Verder lezen over Frankrijk
Natuur21.11.2024
De ultieme roadtrip door de Champagnestreek: 11 stops op de leukste plekken
Stedentrips06.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste steden van Frankrijk
Ontspanning23.10.2024
Slow travel in Isère: langzaam reizen en vooral genieten in Frankrijk doe je zo
Algemeen15.10.2024
Verken historisch Normandië: van kastelen tot oorlogsmonumenten
Winter06.10.2024
Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi
Ook voor beginnersZomer12.08.2024
Roadtrip door Loire-Atlantique en Vendée aan de Franse Atlantische kust
Leven met de getijden en eten wat de natuur geeftZomer22.07.2024
Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence
Ontspanning04.07.2024