Stedentrips19.08.2018

Vijf onmisbare apps tijdens een stedentrip


Wie binnenkort een stedentrip gaat maken, doet er goed aan om deze apps te downloaden. Dit zijn 10 onmisbare apps voor tijdens een stedentrip. Er zijn allerlei handige apps voor wisselkoersen, vertalingen, WiFi-zoekers, weersvoorspellingen en ga zo maar door. De meeste dingen kun je echter prima in de browser doen en is het downloaden van een app helemaal niet noodzakelijk. Dat geldt echter niet voor dit lijstje met apps: deze vijf apps zijn echt onmisbaar tijdens een stedentrip.

1. Google Maps

De nummer 1 app die je nodig hebt is Google Maps. Niet alleen voor stedentrips, maar überhaupt voor op reis. Google Maps is onmisbaar op gebied van navigatie en het opslaan van locaties. De meeste mensen weten inmiddels ook dat je kaarten offline kunt opslaan. Zo kun je Google Maps ook gebruiken wanneer je geen bereik hebt met je telefoon. Ook geeft Google Maps suggesties om te eten, drinken en doen op basis van het tijdstip en de plek waar je je op dat moment bevindt, super handig!

2. Uber

Uber is inmiddels beschikbaar in honderden steden over de hele wereld. Het is de beste manier om van A naar B te komen in een stad. Het is comfortabel, gemakkelijk, snel en betrouwbaar. Binnen een paar minuten word je opgehaald en betalen kun je doen met je creditcard, je hebt dus geen contant geld nodig. In steden als New York, Kaapstad en Parijs is het heel normaal om met Uber te reizen, en dus is het slim om deze app op je telefoon te installeren. Check wel even of Uber ook rijdt in de stad waar jij naartoe gaat, en ook welke soort Uber er rijdt. In sommige steden – zoals Rome bijvoorbeeld – kun je alleen Uber Black boeken, een luxe variant die wat wegheeft van privéchauffeurs in plaats van taxi’s (en die dus ook duurder is).

3. Google Foto’s

Wanneer je op reis bent wil je geen gedoe hebben met een smartphone die vol is. En aangezien we tegenwoordig duizenden foto’s nemen – gewoon omdat het kan – moet het principe van onbeperkte gratis foto-opslag jou ook aanspreken. Daarvoor kun je de app Google Foto’s downloaden. Hierin kun je gratis en onbeperkt een back-up maken van de foto’s die jij op je telefoon hebt staan. Is je telefoon vol, dan kun je ze op het toestel zelf verwijderen, want ze zijn toch al in de cloud opgeslagen. Er zit geen limiet aan, er zit echter wel een limiet aan de grootte waarin Google ze opslaat. Je kunt ervoor kiezen om foto’s in ‘hoge kwaliteit’ op te slaan en dat betekent tot een grootte van maximaal 10 MB. Wil je foto’s in hogere kwaliteit, dan krijg je kosteloos 15 GB gratis opslag, die je daarna kunt uitbreiden. Maar eerlijk gezegd is 10 MB per foto al heel wat.

4. Swarm & Foursquare

Wat ooit bekend stond als Foursquare is inmiddels opgedeeld in twee apps: Foursquare is er voor het vinden van hotspots en Swarm is er om in te checken op plaatsen waar je komt. Beiden zijn reuze handig tijdens een stedentrip. Met Foursquare kun je leuke plekjes ontdekken op basis van reviews van 55 miljoen gebruikers. Het gaat dan met name om restaurants, koffietentjes en lunchrooms. Je krijgt tips voor het bestellen van gerechten en vaak vind je hier ook de WiFi-wachtwoorden van de plek waar je bent. Je ziet of het een betaalbare plek is en wat andere bezoekers er voor cijfer aan gaven.


Swarm is handig als archief. Je kunt er inchecken op de plekken waar je komt, om ze als het ware te bewaren voor later. Ook zie je bij het inchecken meteen of er specifieke tips voor die plek worden gegeven. Als je incheckt in een hotel waar vrienden eerder zijn geweest, hebben ze wellicht een tip met een leuk ontbijttentje achtergelaten. En het is ook handig achteraf, om jouw beste tips weer door te geven.

5. City Guides van Lonely Planet

Heb je geen zin om in de stad met een reisgids rond te lopen, dan zijn de City Guides van Lonely Planet voor op je telefoon een uitkomst. Het zijn gratis stedengidsen voor meer dan 200 steden wereldwijd. Daarin vind je alle must sees in een stad en tips voor restaurants, bezienswaardigheden en hotels. In feite hetzelfde wat je in de beroemde blauwe bijbels vindt, maar dan in een app op je telefoon. En helemaal gratis ja.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.