Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Villa Tugendhat in het Brno (Tsjechië) is het absolute meesterwerk van modernistische architectuur. De villa werd in 1930 ontworpen door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe in opdracht van Joodse echtpaar Fritz en Greta Tugendhat. Gezien het feit dat de tijd waarin de villa werd gebouwd zo uniek is, besloot UNESCO in 2001 deze op de lijst met Werelderfgoed te plaatsen. De villa is in veel opzichten het klassieke voorbeeld van ‘functionalisme’ waarbij letterlijk alles wat overbodig is wordt weggelaten.
Ludwig Mies van der Rode
Architect van Villa Tugendhat was de Duitser Ludwig Mies van der Rohe. Hij was de laatste directeur van het Bauhaus, de fameuze school voor design- en beeldende kunsten. Van der Rohe was de bedenker van ‘Less is More’ en paste dat daadwerkelijk toe voor de bouw Tugendhat. Het was de allereerste keer in de geschiedenis van de moderne architectuur dat een stalen frame, bestaande uit een grid van dragende kruiskolommen werd gebruikt voor de bouw van een privé-woning. De staanders (kruiskolommen) vind je terug in de woning en zijn op veel plekken afgewerkt met glimmend staal. Uniek vanwege de gebruikte technieken maar zeker ook uniek gezien de tijd en de lokatie.
Ludwig Mies van der Rode was een groot fan van het toepassen van basic materialen als glas, staal en beton. Deze materialen zijn bepalend geweest voor het minimalistische maar o zo geraffineerde design van deze prachtige villa waar iedere hedendaagse architect of desinger nog steeds jaloers op kan worden. Een van de meest opvallende dingen in Vila Tugendhat is de wijze waarop het van binnen werd voorzien van hete lucht en/of koeling. Hiervoor werd buitenlucht via luchtschachten naar binnen gevoerd om daar of te worden gefilterd of te worden verwarmd, een soort van airconditioning 1.0.
De meest imposante ruimte is onbetwist de woonkamer van maar liefst 240 vierkante meter die wordt opgesplitst in meerdere leefeenheden door het geraffineerd plaatsen van een wand van onyx natuursteen en een halfronde convexe wand, gemaakt van Makassar ebbenhout met in het midden een eveneens ronde tafel. Beiden geven de kamer een nog ruimtelijke indeling waardoor vanuit iedere hoek het interieur lijkt te veranderen. Aan de voorzijde van de woonkamer vind je een glazen wand van maar liefst 25 meter breedte waarvan delen weg kunnen zakken in de grond.
Restauratie
Ten dele door de bezetting van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog die voornamelijk het huis plunderden, maar nog veel meer door de ruim 40 jaar aanwezigheid van het Communistische regime in het toenmalige Tsjecho-Slowakije, heeft Tugendhat veel schade opgelopen. De Russen gebruikte het als stal voor hun cavalerie waarna de communisten er later een balletschool en kinderkliniek van maakten.
1989 werd Vila Tugendhat gedurende een periode van ruim twee jaar grondig gerestaureerd en zoveel mogelijk teruggebracht in haar oude staat. Voor de meubelen moest men naar oude foto’s en tekeningen en zijn er replica’s ontworpen om het origineel zo dicht mogelijk te benaderen.
Lilly Reich
Interieurontwerpster Lilly Reich en voor meer dan 10 jaar partner van Ludwig Mies van der Rohe ontwierp al het meubilair, de tapijten en het textiel voor de Tugentat Villa. In 1929 werd ze artistiek directeur voor de Duitse bijdrage aan de Wereldtentoonstelling in Barcelona waar van der Rohe naam maakte met het wereldberoemde paviljoen. Het was ook de plek waar de bekende Barcelona-stoel werd getoond. Een kopie van die stoel staat nu nog steeds trots in Vila Tugendhat naast de eveneens bekende Brno-stoel.
Tsjechië en Slowakije
In 1992 was Vila Tugendhat de plaats voor de onderhandelingen die leidden naar de opsplitsing van Tsjecho-Slowakije in Tsjechië en Slowakije.
Vila Tugendhat museum
Sinds 1994 is Vila Tugendhat opengesteld voor publiek en is het nu een museum en kan het worden bezocht als individu als met een kleine groep. Wie het wil bezoeken moet daarvoor wel een afspraak maken. De wachttijd is minimaal 3-4 maanden. Verder is Vila Tugendhat ook op dagbasis te huren voor bijzondere gelegenheden.
Gerelateerde artikelen
Stedentrips11.12.2015
De leukste kerstmarkten van Tsjechië vind je in Brno
Met 3 kerstmarkten in één stad is Brno de leukste kerststad en een echte aanrader voor een stedentrip!Natuur25.07.2014
The Rock cities: klimmen en hiken in het Tsjechische paradijs
Stedentrips16.07.2014
Praag verkennen op de Segway
Zo hoef je niets te missenVerder lezen over Tsjechië
Stedentrips15.09.2022
Een stedentrip naar Praag met de nachttrein
Natuur17.03.2022
Sky Bridge 721 in Tsjechië wordt de langste hangbrug ter wereld
geopend mei 2022Stedentrips12.10.2020
Dit is ook Praag! 5 plekken die je misschien nog niet kent
Natuur29.09.2020
Overdonderd en verrast worden? Ga naar het Reuzengebergte in Tsjechië
Stedentrips26.07.2017
Video: Zie het schilderachtige Praag bewegen
Stedentrips05.01.2016
Eén van de mooiste plekjes van Praag: het Clementinum
Het voormalig Jezuïetencollege in Praag en tegenwoordig de Nationale Tsjechische Bibliotheek.Stedentrips11.12.2015
De leukste kerstmarkten van Tsjechië vind je in Brno
Met 3 kerstmarkten in één stad is Brno de leukste kerststad en een echte aanrader voor een stedentrip!Zomer15.05.2015