Stedentrips06.03.2024

Welke steden zijn leuk om per scooter te verkennen?


De scooter was een aantal jaren geleden vooral nog een vervoermiddel voor pubers die nog geen auto mochten rijden. Het was het stijlvolle antwoord op de welbekende brommer en de Puch. Maar vandaag de dag is het wel anders. Even leek de scooter uit het straatbeeld verdwenen, maar toen de stijlvolle Italiaanse Vespa ook in Nederland opdook, wisten we wel hoe laat het was. Dit was geen trend die snel over zou waaien. Helaas was het wel een trend waarbij je in de meeste gevallen nog een helm op moest, niet echt bevorderlijk voor de meeste kapsels.

Scooters zijn elektrisch geworden

Maar ook dat is vandaag de dag wel anders, overal zijn tegenwoordig leuke en elektrische scooters waar je op kan rijden en in een aantal gevallen gewoon zonder helm. De regels met betrekking tot het dragen van een helm op een elektrische scooter verschillen per land en soms zelfs per stad, dus kijk dat altijd even goed na.

Op een scooter ben je flexibel, kun je snel van de ene bezienswaardigheid naar de andere rijden en het is ook heel leuk om te doen. Het geeft je een dosis avontuur en je voelt je in het buitenland zo net iets meer een local dan wanneer je het ov pakt. Daarmee is de scooter ook hét vervoermiddel geworden waarmee je een nieuwe stad kunt verkennen. Welke stad je per scooter echt niet over mag slaan? Lees snel verder.

1. Rome: daar waar het ooit begon

Wil je in het buitenland per scooter op avontuur dan is een scooter huren in Rome echt een must. Bezoek de beroemde bezienswaardigheden zoals het Colosseum, het Pantheon en Vaticaanstad, en geniet van de sfeer van deze prachtige stad. Rijden op een scooter is een vast onderdeel van de Italiaanse levensstijl en dat móét je natuurlijk ervaren als je hier bent. Ook andere Italiaanse steden en gebieden zijn perfect, het is ook hier waar de scooter natuurlijk ooit begon. Ga voor een hippe en retro Vespa of juist voor een duurzame elektrisch doelvariant. Het is allemaal mogelijk, en vergeet vooral niet een lekkere pizza te bestellen. En dat wijntje? Laat die maar even staan wanneer je nog per scooter naar huis wilt!

2. Valencia: hier komt van alles samen

Valencia is een stad met veel smalle straatjes en historische pleinen. Met een scooter kun je gemakkelijk door deze straten manoeuvreren en toegang krijgen tot delen van de stad die moeilijk bereikbaar zijn met de auto of het openbaar vervoer. En Valencia heeft alles; van leuke terrassen tot kerken, en van bijzondere parken tot zee. Investeer in de huur van een scooter en je zult echt alles uit deze bestemming kunnen halen.

Ook de elektrische step is hier al volop aanwezig, ook een toffe tip!

3. Barcelona: tussen kunst en kust 

Deze Catalaanse hoofdstad is beroemd om zijn unieke architectuur, prachtige parken en bruisende markten. Met een scooter kun je de beroemde werken van Antoni Gaudí, zoals de Sagrada Familia en Park Güell, en La Rambla en het strand van Barceloneta in je eigen tempo verkennen. Scooters zijn ook ideaal voor het verkennen van de vele verborgen juweeltjes van de stad, zoals de sfeervolle bars en restaurants in de wijk El Born.

4. Parijs: verken de stad van de liefde

De Franse hoofdstad staat bekend om zijn romantische ambiance, indrukwekkende monumenten en voortreffelijke keuken. Een scooter geeft je de vrijheid om op je eigen tempo door de straten van Parijs te slingeren, van de kronkelende wegen van Montmartre tot de chique boulevards van Saint-Germain-des-Prés. Het is ook een praktische manier om de lange wachtrijen voor het openbaar vervoer te vermijden, vooral tijdens het spitsuur, waardoor je meer tijd hebt om te genieten van de charmes van de stad.

5. Athene: met de scooter door de oudheid

Athene, een stad met een ongeëvenaarde historische rijkdom, is ideaal om per scooter te verkennen. Je kunt gemakkelijk reizen tussen oude bezienswaardigheden zoals de Tempel van Olympische Zeus en het Parthenon op de Akropolis. De warme, zonnige klimaat van Athene maakt scooterrijden bijna het hele jaar door een plezierige ervaring. Bovendien kun je met een scooter de levendige markten en taverna’s van de stad verkennen, waar je kunt genieten van authentieke Griekse gerechten.

6. Lissabon; heuvels historie en Fado

De unieke charme van Lissabon komt tot leven wanneer je de stad per scooter verkent. De heuvelachtige straten bieden spectaculaire uitzichten op de stad en de rivier de Taag, vooral vanuit wijken zoals Alfama en Bairro Alto. Het navigeren door Lissabon op een scooter stelt je in staat om gemakkelijk de historische bezienswaardigheden, zoals de Torre de Belém en het Jerónimos-klooster, te bezoeken, terwijl je ook de kans krijgt om de lokale cultuur en keuken te ervaren in minder toeristische wijken.

Kortom, de scooter is echt de perfecte reisgenoot wanneer je een nieuwe stad wilt verkennen. De ene stad leent zich er wel beter voor dan de ander, niet iedere stad heeft een goede infrastructuur om je per tweewieler te begeven. Al zien steeds meer steden het belang hiervan in. Probeer het eens, en je zult verkocht zijn!

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.