De prijzen van vliegtickets stijgen hard en goedkoop vliegen wordt daardoor sowieso al steeds lastiger. En neem je ruimbagage mee of blijkt je tas of koffer toch te groot om mee te nemen in de cabine? Dan krijg je nóg een prijzige rekening gepresenteerd. Zoals altijd is een goede voorbereiding het halve werk. Want als je op de hoogte bent van alle regels rondom handbagage, kom je niet voor verrassingen te staan op de luchthaven. Omdat er helaas geen algemene regels gelden, maakt iedere luchtvaartmaatschappij er zijn eigen feestje van als het om handbagage gaat. Niet echt transparant en de regels veranderen voortdurend. Meestal niet in het voordeel van passagiers, want de eisen worden steeds scherper. Dit betekent dat jij steeds minder handbagage mee mag nemen zonder ervoor te betalen. Daarom hebben wij voor de populaire Europese airlines op een rij gezet wat de regels op dit moment (januari 2025) zijn. Zo bespaar je flink op de kosten van je vliegreis, dat ticket is al prijzig genoeg. Pak je meetlint erbij, jou hebben ze niet meer!
✧ Sta je op het punt om een ticket te boeken? Check dan altijd goed wat je totaalprijs (inclusief eventuele bijgeboekte bagage) wordt. Soms kan een op het eerste gezicht iets duurder ticket (met bijvoorbeeld KLM) in zo’n geval toch goedkoper uitpakken omdat de regels soepeler zijn.
Jaren geleden konden we flink klagen over low cost airlines zoals Ryanair en EasyJet, die al behoorlijk streng waren als het om het meenemen van handbagage ging. Een slim verdienmodel, want wij boekten zonder nadenken een ticket voor slechts een paar tientjes. Totdat we op de luchthaven werden geconfronteerd met de strenge eisen rondom afmetingen en het gewicht van de handbagage. Zo kon je spotgoedkope vliegticket ineens in prijs verdrievoudigd worden. Tot voor kort waren veel andere airlines een stuk minder streng. Dat is inmiddels verleden tijd. Vlieg je met (alleen) handbagage? Check dan bij elke maatschappij vooraf wat de regels zijn. Ook KLM en Transavia kunnen je extra laten betalen voor het meenemen van je koffertje of tas aan boord als het groter is dan officieel toegestaan. Wachten wij ondertussen op transparante algemene regels die voor alle luchtvaartmaatschappijen gelden.
Op zoek naar een fijne reistas die voldoet aan de eisen van de maatschappij waar je mee vliegt? Op deze site vind je een ruime keuze aan goede tassen in allerlei prijscategorieën.
Transavia blijft een van onze favoriete airlines voor vluchten binnen Europa. Goede service, vriendelijk personeel en tot vorig jaar kon je vaak zonder problemen een rolkoffertje meenemen de cabine in. Over afmetingen en gewicht werd niet moeilijk gedaan. De regels zijn flink verscherpt en je loopt een behoorlijk risico op bijbetalen als je je hier niet aan houdt.
Let op: je kunt kiezen uit verschillende tickets. Als je het duurdere ‘Max tarief’ boekt, mag je grotere cabinebagage meenemen (max 55 x 35 x 25 cm*, zoals een reistas of trolley) en krijg je Priority Boarding.
Ryanair is toch wel dé low cost airline van Europa. Tickets zijn vaak nog echt voordelig, zeker als je vliegt vanaf alternatieve luchthaven zoals Eindhoven. Voor afwijkende formaten handbagage betaal je al jaren bij, dus wat dat betreft weinig verrassingen bij Ryanair. Wel goed om precies te weten waar je aan toe bent.
Op hun socials doet de low cost airline het trouwens erg goed met hun video’s vol zelfspot.
Nog niet zo heel lang geleden kon je bij KLM zelfs nog gewoon je ruimbagage altijd zonder extra kosten inchecken. Die tijden zijn voorbij en ook voor handbagage worden strengere eisen gehanteerd. Dit moet je weten:
Corendon vliegt naar veel populaire vakantiebestemmingen en biedt vooral pakketreizen aan met een wat langere verblijfsduur. Daarom hebben ze iets minder te maken met passagiers die alleen handbagage meenemen. Toch handig om de regels te kennen, want reizen met alleen handbagage is natuurlijk het fijnst en je spullen kunnen niet kwijtraken!
Zoals bij de meeste maatschappijen, is de hoeveelheid handbagage die je mee mag nemen afhankelijk van het ticket dat je boekt. Hoe goedkoper, hoe kleiner de afmetingen. Logisch, maar wel handig om scherp op te zijn tijdens het boeken. Ook bij easyJet nemen ze dit serieus, dus wijk niet af van de regels om bijbetalen te voorkomen.
Het Hongaarse Wizz Air doet het goed als low cost airline in Europa. Vooral vanuit Eindhoven kun je vaak aantrekkelijk geprijsde tickets boeken. De afmeting van de toegestade handbagage is beperkt, dus let goed op als je met deze maatschappij vliegt.
Vueling biedt zeer aantrekkelijke ticketdeals aan vanuit Nederland. Ze staan er wel om bekend dat ze redelijk streng zijn met de naleving van de regels voor handbagage. Je kunt behoorlijke ‘boetes’ krijgen wanneer je deze overtreedt, zodat je ticket ineens niet meer zo cheap is. Meer meenemen? Vooraf bijboeken is verstandig!
Ook TUI ziet streng toe op de afmetingen van de handbagage. Je mag wel wat meer meenemen dan het geval is bij veel low cost airlines, dus zeker naar een zonnige bestemming kun je misschien gemakkelijk zonder het inchecken van ruimbagage.