Vliegen02.07.2018

Tips voor het aanvragen van een visum voor Australië


In de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft het toerisme in Australië een enorme boost gekregen. Dit heeft flink bijgedragen aan de economie van het land. Australië heeft veel te bieden voor toeristen. Steeds meer Europeanen gaan Down Under om het bijzondere land te ontdekken. De veelzijdige en ruime natuur, grote steden zoals Melbourne en Sydney en trekpleisters zoals Great Barrier Reef zijn de lange reis meer dan waard.

Welk deel zal ik bezoeken?

Je kunt natuurlijk heel het land doorreizen als je lang in het land verblijft. Maar als je slechts een paar weken blijft, kies je eerder voor een gedeelte van het land. Maar welk deel? Elk deel van Australië heeft zijn charmes, dus het is maar net waar je zelf de voorkeur aan geeft.

Oost-Australië

De oostkust is populair onder toeristen. Hier vind je onder andere de stad Sydney, met highlights zoals het Opera House, Palm Beach en de Harbour Bridge. In het oosten liggen ook de Whitsunday Islands, met witte stranden en prachtig koraalrif, waaronder het Great Barrier Reef. Dit is het grootste koraalrif ter wereld! De Blue Mountains mogen ook niet ontbreken bij een reis langs oost-Australië. In dit natuurgebied zijn rotsen, regenwouden, watervallen en eucalyptusbossen, die een blauwe laag vormen door de nevel.

Blue Mountains\u00a9Ian Woolcock - Adobe Stock
Blue Mountains©Ian Woolcock - Adobe Stock

West-Australië

In het westen wonen veel minder mensen en is het een stuk minder toeristisch. Deze kant van het land bestaat vooral uit woestijn. Wel zijn er een aantal mooie natuurparken. Ook ligt de stad Perth in het westen en vind je er Coral Bay. Iets ten noorden van Perth zijn enorme witte zandduinen, waar je perfect kunt sandboarden. In het stadje ‘Broome’ aan de westkust kun je het natuurfenomeen ‘ Staircase to the moon’ bewonderen. Het westen van het land leent zich perfect voor wildkamperen. Met de lange Australische wegen waar soms weinig overnachtingsmogelijkheden te vinden zijn, is dit ideaal. Daarnaast is het heerlijk om even helemaal alleen in de natuur te zijn.

Visum Australië verplicht

In Australië geldt een visumplicht. Om erheen te kunnen reizen, heb je dus een visum nodig. Ook kinderen die meereizen, moeten een eigen visum hebben. Voor dit land zijn er verschillende soorten visums.

Het visum dat het meest wordt aangevraagd, is het eVisitor visum. Deze kan zowel door zakelijke reizigers als toeristen worden gebruikt. Daarom wordt het soms ook het zaken-of toeristenvisum genoemd. Naast vakanties of zakenreizen, mag je met dit visum ook vrijwilligerswerk doen of een korte studie volgen. Dit visum is aan te vragen voor Nederlanders en Belgen.

Het tweede soort visum is het ETA Australië (Electronic Travel Authority). Dit visum is noodzakelijk voor reizigers die níet de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben. Dit visum is elektronisch gelinkt aan je paspoort. Hiervoor heb je geen stempel nodig in je paspoort. Het ETA wordt alleen nog gebruikt door reisbureaus of andere niet-Europese inwoners. De meeste Nederlandse en Belgische reizigers kiezen niet voor het ETA. Dit is duurder dan het eVisitor visum.

Het eVisitor Australië is minder gecompliceerd en minder duur dan het aanvragen van het ETA. Het eVisitor visum kan eenvoudig online aangevraagd worden bij de Australische immigratiedienst en heeft dezelfde geldigheid als het ETA.

eVisitor Australië

Dit visum is voor Nederlanders en Belgen die naar Australië willen reizen het meest gebruikelijke visum. Het visum is voor toeristen of zakenreizigers. Met dit visum mag je maximaal 3 maanden in het land verblijven per bezoek. De geldigheid van het visum Australië is één jaar, met multiple entry. Dit betekent dat je meerdere keren het land mag inreizen in het jaar waarin het visum geldig is. Per keer dat je naar het land reist, mag je dus maximaal 3 maanden blijven.

Het visum is elektronisch. Je krijgt geen stempel in je paspoort. Je visum is gekoppeld aan je paspoortnummer. Daarom hoef je alleen je paspoort te laten zien tijdens de reis. Het is erg belangrijk dat je paspoortnummer goed wordt ingevuld bij het aanvragen van het visum. Het paspoort dient ook nog minimaal zes maanden geldig te zijn na aankomst in het land. Als de aanvraag van het visum is goedgekeurd, ontvang je binnen enkele dagen het visum per e-mail.

Zakenreizigers

Als je voor zaken naar het land reist, mag dat alleen voor meetings met zakenpartners, het bijwonen van zakelijke activiteiten (bijvoorbeeld beurzen of seminars), het volgen van trainingen of het uitvoeren van marktonderzoek. Je mag in ieder geval niet betaalt krijgen door de organisatie(s) die je bezoekt in Australië. Je mag wel gewoon betaald krijgen door je Nederlandse of Belgische werkgever voor wie je in het land bent.

Visum aanvragen

Een toeristenvisum voor Australië aanvragen gaat eenvoudig online. Voor dit eVisitor visum (subclass 651) vul je een aanvraagformulier in. Je kunt dit visum voor één of meerdere reizigers aanvragen. De kosten van het visum zijn 14,95 euro per persoon. Je kunt betalen via iDeal, Bancontact, PayPal en creditcard. Als de betaling is ontvangen, wordt de aanvraag verwerkt. Voor het invullen van het formulier heb je alleen het paspoort nodig waarmee je gaat reizen.

eVisitor Australië aanvraagformulier

Als je in aanmerking komt voor het eVisitor visum, kun je deze aanvragen via een online aanvraagformulier. Er wordt gevraagd naar je contact- en reisgegevens. Je vult dan je aankomstdatum en reisdoel in. Je kunt ook kiezen voor een spoedaanvraag. Vervolgens vul je gegevens van de reiziger(s) in, zoals de naam, nationaliteit, geboortedatum en informatie over het paspoort. Je dient ook een aantal achtergrondvragen te beantwoorden.

Leveringstijd

Binnen enkele dagen nadat je het visum hebt aangevraagd, ontvang je hem per mail. Als je het visum heel snel nodig hebt, kun je ook kiezen voor een spoedaanvraag. De kans is 90 procent dat je het visum dan binnen drie dagen toegekend krijgt.

Voorwaarden e-visum

Om het eVisitor visum te krijgen, dien je aan enkele voorwaarden te voldoen. Deze zijn als volgt:

 • De reis moet een toeristisch of zakelijk doel hebben
 • Je paspoort is nog minstens een halfjaar geldig
 • Je gaat geen betaald werk doen
 • Je hebt een Nederlandse of Belgische zorgverzekering
 • Je verblijft niet langer dan drie maanden in Australië. Ook voor een studie of training geldt dat deze alleen gevolgd mag worden als deze maximaal drie maanden duurt.
 • Je mag geen schulden hebben bij de Australische overheid
 • Je mag niet veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf langer dan twaalf maanden
 • Je hebt geen tuberculose op het moment dat je naar het land reist

Andere visums

Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je een eVisitor visum aanvragen. Als je niet voldoet aan alle voorwaarden, heb je wellicht een ander visum nodig. Als je in het land wil werken en je bent tussen de 18 en 30 jaar oud, dien je een Working Holiday Visum aan te vragen. Hiermee mag je tot 12 maanden in het land verblijven om te reizen, werken een studeren. Veel backpackers kiezen voor dit visum.

Inentingen

Als je je visum hebt aangevraagd, kun je je gaan verheugen op je prachtige reis. Denk nog wel even aan eventuele inentingen. De meeste inentingen zijn niet verplicht als je Down Under gaat. Alleen als je net uit een land komt waar gele koorts voorkomt, kan een vaccinatie hiertegen verplicht zijn. Het is wel belangrijk dat je goede maatregelen neemt tegen muggensteken, vanwege knokkelkoorts.

Geniet van de reis en de voorbereidingen ervan!

Op reis naar Australië

Wil jij een reis naar Australië boeken? Deze tips kunnen je wellicht helpen bij het plannen van je reis.

Boek je reis

 • Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks vliegen naar Australië, dat moet met een overstap.
 • Er is 6-8 uur tijdsverschil tussen Nederland en Australië, afhankelijk van waar je verblijft.
 • Vliegtickets zijn kostbaar en dus is het slim om te zoeken tot je een goed ticket hebt gevonden dat betaalbaar is. Hoe vaker je overstapt, hoe goedkoper de vlucht zal zijn.
 • Of kijk eens naar de prijzen van tickets naar Australië via Momondo. Daar vind ik zelf altijd goede aanbiedingen.
 • Of boek rechtstreeks je tickets naar Australië bij KLM.
 • Met de bouwstenen van Riksja Travel kun je zelf je reis naar Australië compleet samenstellen.
 • Liever een complete vakantie naar Down Under (vlucht + accommodatie)? Dan kan via onder andere Djoser of via Van Verre Reizen.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

[Afbeelding header ©Bernd Leitner – Adobe Stock]

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Australië

Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten

Als een roadtrip door Australië nog niet op je bucketlist staat, dan is dit hét moment om 'm erop te zetten. Het is een regelrechte droomreis. Australië is een van de grootste en tegelijkertijd dunbevolktste landen op...

Algemeen04.07.2022

Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten

+ de perfecte route
Australië opent na 2 jaar weer de grenzen voor toeristen

Goed nieuws voor iedereen die graag een reis wil maken naar het land 'down under'. Na 2 jaar de grenzen potdicht te hebben gehouden is het vanaf 21 februari weer mogelijk om als toerist Australië te bezoeken. Toen het c...

Algemeen07.02.2022

Australië opent na 2 jaar weer de grenzen voor toeristen

Laat de branden in Australië je niet weerhouden van het maken van die droomreis

Australië heeft maanden te kampen gehad met hevige bosbranden. Na een lange tijd van slecht nieuws lijkt het er nu op dat bijna alle branden onder controle zijn. De brandweer kreeg daarbij hulp van Moeder Natuur: in kor...

Algemeen16.02.2020

Laat de branden in Australië je niet weerhouden van het maken van die droomreis

Cairns is de perfecte uitvalsbasis aan de Australische kust

Cairns is de hoofdstad van Queensland. Een stad die je niet mag missen aan de oostkust van Australië. Dat heeft alles te maken met de uitstekende ligging van Cairns. Het Great Barrier Reef, tropische regenwouden en lief...

Stedentrips07.06.2018

Cairns is de perfecte uitvalsbasis aan de Australische kust

Great Barrier Reef van bovenaf: zet deze rondvlucht op je bucketlist!

Het Great Barrier Reef in Australië is het grootste koraalrif ter wereld. Het Groot Barrièrerif heeft een lengte van ruim 2.000 kilometer en is duizenden jaren oud. Zeker van bovenaf is de aanblik op dit rif adembeneme...

Natuur25.05.2018

Great Barrier Reef van bovenaf: zet deze rondvlucht op je bucketlist!

Bondi, Manly en Northern Beaches: deze plekken maken Sydney compleet

Na een weekje in het centrum van Sydney te hebben vertoefd, verruilen we de stad voor toch wel het bekendste strand van Australië: Bondi Beach. Het is een graad of 30 en het hele strand ligt vol met zonaanbidders. De go...

Zomer30.03.2018

Bondi, Manly en Northern Beaches: deze plekken maken Sydney compleet

De stad waar je wilt wonen: Sydney

Na twee dagen ben ik in gedachten al naar deze stad geëmigreerd, wat is Sydney een toffe plek! Toen ik in Sydney ben aangekomen werd ik opgewacht door een vriendinnetje, en natuurlijk speelt dit mee. Je voelt je gelijk...

Stedentrips23.03.2018

De stad waar je wilt wonen: Sydney

Van Melbourne naar Sydney: de leukste plekjes onderweg

Of we willen lunchen op een plekje met het beste uitzicht? Vanuit Phillip Island - ten zuiden van Melbourne - zijn we onderweg naar Eden. En de eerste stop onderweg naar Sydney! Eigenlijk was ik op zoek naar een plek om...

Algemeen20.03.2018

Van Melbourne naar Sydney: de leukste plekjes onderweg

Verder lezen over Oceanië

Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten

Als een roadtrip door Australië nog niet op je bucketlist staat, dan is dit hét moment om 'm erop te zetten. Het is een regelrechte droomreis. Australië is een van de grootste en tegelijkertijd dunbevolktste landen op...

Algemeen04.07.2022

Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten

+ de perfecte route
Toeristen weer welkom in Nieuw-Zeeland vanaf mei

Goed nieuws voor iedereen die graag naar Nieuw-Zeeland wil reizen: toeristen zijn er vanaf mei weer welkom. Sinds maart 2020 is het bijna onmogelijk om Nieuw-Zeeland binnen te komen. Maar daar komt eindelijk een einde aa...

Algemeen28.03.2022

Toeristen weer welkom in Nieuw-Zeeland vanaf mei

+ 3 redenen om het land te bezoeken
Australië opent na 2 jaar weer de grenzen voor toeristen

Goed nieuws voor iedereen die graag een reis wil maken naar het land 'down under'. Na 2 jaar de grenzen potdicht te hebben gehouden is het vanaf 21 februari weer mogelijk om als toerist Australië te bezoeken. Toen het c...

Algemeen07.02.2022

Australië opent na 2 jaar weer de grenzen voor toeristen

Laat de branden in Australië je niet weerhouden van het maken van die droomreis

Australië heeft maanden te kampen gehad met hevige bosbranden. Na een lange tijd van slecht nieuws lijkt het er nu op dat bijna alle branden onder controle zijn. De brandweer kreeg daarbij hulp van Moeder Natuur: in kor...

Algemeen16.02.2020

Laat de branden in Australië je niet weerhouden van het maken van die droomreis

Cairns is de perfecte uitvalsbasis aan de Australische kust

Cairns is de hoofdstad van Queensland. Een stad die je niet mag missen aan de oostkust van Australië. Dat heeft alles te maken met de uitstekende ligging van Cairns. Het Great Barrier Reef, tropische regenwouden en lief...

Stedentrips07.06.2018

Cairns is de perfecte uitvalsbasis aan de Australische kust

Bondi, Manly en Northern Beaches: deze plekken maken Sydney compleet

Na een weekje in het centrum van Sydney te hebben vertoefd, verruilen we de stad voor toch wel het bekendste strand van Australië: Bondi Beach. Het is een graad of 30 en het hele strand ligt vol met zonaanbidders. De go...

Zomer30.03.2018

Bondi, Manly en Northern Beaches: deze plekken maken Sydney compleet

De stad waar je wilt wonen: Sydney

Na twee dagen ben ik in gedachten al naar deze stad geëmigreerd, wat is Sydney een toffe plek! Toen ik in Sydney ben aangekomen werd ik opgewacht door een vriendinnetje, en natuurlijk speelt dit mee. Je voelt je gelijk...

Stedentrips23.03.2018

De stad waar je wilt wonen: Sydney

Van Melbourne naar Sydney: de leukste plekjes onderweg

Of we willen lunchen op een plekje met het beste uitzicht? Vanuit Phillip Island - ten zuiden van Melbourne - zijn we onderweg naar Eden. En de eerste stop onderweg naar Sydney! Eigenlijk was ik op zoek naar een plek om...

Algemeen20.03.2018

Van Melbourne naar Sydney: de leukste plekjes onderweg

Verder lezen over Reistips

7 handige tips tegen een jetlag

Een jetlag kan heel vervelend zijn en je reis flink in de war gooien. Met deze 7 tips zorg je ervoor dat je optimaal bent voorbereid op het tijdsverschil.

Algemeen30.03.2024

7 handige tips tegen een jetlag

10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport

Een wintersport kun je zo goedkoop en duur maken als je zelf wilt. Een hoop dingen heb je namelijk zelf in de hand, waarbij de bestemming, reisperiode en accommodatie al een heleboel bepalen. Lees onze tips door als je e...

Winter07.11.2022

10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport

5 top tips voor digital nomads

Tijdens de pandemie hebben we ervaren hoe gemakkelijk het is om vanuit huis te werken. Nu je weer de wereld over kunt reizen is dit hét moment om als digital nomad aan de slag te gaan. Als dit altijd al je droom is gewe...

Algemeen07.04.2022

5 top tips voor digital nomads

Remote werken en reizen
Van plan om met de auto op vakantie te gaan? Lees dan deze tips!

De zomervakantie is iets waar je waarschijnlijk al reikhalzend naar uitkijkt. Niets zo fijn om alvast een volgende vakantie te plannen. Het voorbereiden van een vakantie kan al een ontspannen gevoel geven en het is vaak...

Algemeen30.03.2022

Van plan om met de auto op vakantie te gaan? Lees dan deze tips!

Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten

Het inpakken van je bagage als je op reis gaat vergt nogal wat voorbereiding. Voor een nachtje of weekend is het nog niet zo moeilijk, als je langer wegblijft is een inpaklijst toch wel handig. Weet je in ieder geval zek...

Ontspanning09.12.2021

Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten

5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis

Staat het maken van een wereldreis ook bovenaan jouw bucketlist? Het is een droom van velen, om voor lange tijd op reis te gaan om veel van de wereld te kunnen zien. Misschien wil je zelfs wel alle continenten bezoeken t...

Algemeen31.03.2021

5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest

Als je op citytrip wil gaan, is waarschijnlijk niet je eerste gedachte Boekarest, Roemenië. Een paar weken geleden heb ik vier dagen in deze stad doorgebracht en was compleet verrast. Deze stad is levendig, modern en je...

Stedentrips21.04.2020

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest

Alleen uit eten? Met deze vijf tips overleef je dat!

Voor sommige mensen is het een bucketlist-dingetje, terwijl anderen ervan gruwelen: alleen uit eten. Ik kan wel zeggen dat ik inmiddels ervaringsdeskundige ben op gebied van alleen uit eten. Voor mijn werk komt het namel...

Algemeen14.02.2020

Alleen uit eten? Met deze vijf tips overleef je dat!

Verder lezen over Reizen

Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten

Het inpakken van je bagage als je op reis gaat vergt nogal wat voorbereiding. Voor een nachtje of weekend is het nog niet zo moeilijk, als je langer wegblijft is een inpaklijst toch wel handig. Weet je in ieder geval zek...

Ontspanning09.12.2021

Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest

Als je op citytrip wil gaan, is waarschijnlijk niet je eerste gedachte Boekarest, Roemenië. Een paar weken geleden heb ik vier dagen in deze stad doorgebracht en was compleet verrast. Deze stad is levendig, modern en je...

Stedentrips21.04.2020

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest

Amsterdam-Parijs in 90 min? Nog even en het kan in een hyperloop!

De manier waarop we gaan reizen in de toekomst gaat veranderen, dat staat vast. Vliegverkeer zorgt voor vervuiling maar treinverbindingen zijn nog geen echt goed alternatief. Hoe reizen eruit gaat zien over pak 'm beet 2...

Algemeen17.04.2020

Amsterdam-Parijs in 90 min? Nog even en het kan in een hyperloop!

Welke koptelefoon met ruisonderdrukking kies jij als je op reis gaat

Wie vaak op reis is heeft zeker te weten allerlei 'gear' bij zich. Waar dat lang geleden deze een walkman en later een mp3 spelers met een paar oordopjes (via een kabeltje) was, is het vandaag vooral een smartphone met g...

Gadgets31.01.2020

Welke koptelefoon met ruisonderdrukking kies jij als je op reis gaat

Vertraagde of geannuleerde vlucht? AirHelp laat zien wat je rechten zijn

Ben je extra vroeg vertrokken naar het vliegveld, blijkt dat je vlucht vertraagd is: balen. Of, nog vervelender: een geannuleerde of overboekte vlucht. Vervolgens kun je niets anders doen dan wachten op nieuws over je vl...

Vliegen19.07.2018

Vertraagde of geannuleerde vlucht? AirHelp laat zien wat je rechten zijn

Vijf fouten die mensen maken als ze airconditioning gebruiken

Een tripje naar het strand of met de auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk: de airco staat volle bak aan tijdens zomerse autoritjes. Achter airconditioning gaat een hoop techniek schuil. Volgens SEAT is er zo'n drie jaar...

Algemeen11.07.2018

Vijf fouten die mensen maken als ze airconditioning gebruiken

Elk jaar miljoenen Nederlanders getroffen door reizigersdiarree

Met de zomer voor de deur worden de eerste koffers al gepakt door de vroege vakantiegangers. Ook dit jaar zullen ruim 10 miljoen Nederlanders in het hoogseizoen naar vakantiebestemming in eigen land of elders in de werel...

Algemeen02.07.2018

Elk jaar miljoenen Nederlanders getroffen door reizigersdiarree

Een visum voor Vietnam aanvragen doe je zo

Vietnam is een populaire bestemming en steeds meer toeristen genieten van de prachtige natuur, rijke geschiedenis en de drukke maar sfeervolle steden die het uitgerekte kronkelende Aziatische land te bieden heeft. Het wo...

Algemeen25.06.2018

Een visum voor Vietnam aanvragen doe je zo