Vliegen04.11.2017

Waarom het zo lang duurt om een vliegtuig uit te stappen


De tijd waarop een vliegtuig landt is nog niet per definitie de tijd dat jij ook met beide benen op de grond naast het vliegtuig staat. Daar kan soms een hele lange tijd tussen zitten. Het is iedere keer weer grappig om te zien wat er gebeurt zodra de het lampje riemen vast is uitgedaan door de piloot: de meeste mensen staat accuut op, proberen zo snel mogelijk hun handbagage uit de bagagebakken boven zich te pakken en gaan in het gangpad staan wachten. Dat levert irritaties op, want in zo’n smal gangpad met zoveel mensen sta je behoorlijk in elkaars aura… Zeker na een lange vlucht is het helemaal niet prettig want voor je het weet zit je met je neus in iemands oksel (of eigenlijk is het andersom) en heb je aan alle kanten tassen en ellebogen in je lijf. Het beste idee is op zo’n moment altijd: blijven zitten en wacht tot de mensen voor je zijn uitgestapt en daarna mag jij.

Ik moet altijd lachen om mensen die dat niet begrijpen en toch gaan staan dringen. En natuurlijk kan ik me heel goed voorstellen dat je enigszins zenuwachtig wordt wanneer je bijvoorbeeld een aansluiting moet halen. Dat je daarom denkt dat alvast klaar gaan staan weer een paar seconden kan schelen. Maar in werkelijkheid maakt dat helemaal niets uit, het is alleen voor je gevoel misschien prettiger.

Waarom duurt het zo lang?

Maar goed: heb je je weleens afgevraagd waaróm het precies zo lang duurt voordat je allemaal mag uitstappen? Er lijkt soms geen einde aan dat wachten te komen… Dan staat een vliegtuig al minuten lang aan de grond en lijkt er in de wachtende rij in het gangpad van het vliegtuig geen beweging te zitten. Dat is nu dus onderzocht: dit is waarom het soms zo lang duurt om een vliegtuig uit te stappen! 🙂

En dan de waarheid

Na het zien van deze grappige video heb je natuurlijk nog je antwoord niet, en dat komt omdat er meerdere redenen zijn. Er zijn nu eenmaal een hoop mensen betrokken bij de beslissing of de deur van een vliegtuig open mag, daar moeten allerlei veiligheidsprocedures voor gevolgd worden en dat kost tijd.

De piloot heeft daarin een belangrijke taak, maar zeker ook het grondpersoneel dat eventueel een trap klaar moet zetten en vervoer van de parkeerplaats naar de gate moet regelen. Wanneer er veel vliegtuigen tegelijk landen en de gate bijvoorbeeld niet vrij is, gaat er tijd verloren. En dat zijn de momenten dat al die wachtende mensen in het gangpad beginnen te stampvoeten. Blijft voortaan maar lekker rustig zitten, dat is het beste voor iedereen!

Header: © asawinklabma – Adobe Stock

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.