Vliegen08.06.2024

Dit is waarom prijzen van vliegtickets blijven stijgen


Deskundigen in de reiswereld zijn het over één ding roerend eens: vliegtickets zullen alleen maar nóg duurder worden. Maar waarom is dat zo, en gaat dat ooit nog veranderen?

De afgelopen dagen vond in Dubai de IATA World Air Transport Summit plaats, waar 1.500 topmensen uit de reis- en luchtvaartindustrie samenkwamen voor een jaarlijks congres. Met onder andere luchtvaartmaatschappijen, strategische partners, fabrikanten en media werd gesproken over de toekomst van de reiswereld. Het jaar 2023 werd geëvalueerd en onderwerpen als duurzame brandstof en milieuvriendelijke vliegtuigen kwamen aan bod.

De luchtvaartindustrie is de klap van de coronapandemie weer te boven. Langeafstandsvluchten hadden iets langer nodig dan binnenlandse vluchten om te herstellen, maar de verwachting is dat het aantal reizigers in 2024 weer boven het niveau van 2019 uit zal komen. Ondanks de inflatie blijven mensen in toenemende aantallen reizen. 2023 was ook een ‘veilig vliegjaar’ zonder grote ongelukken. En ook inflatie, brandstofprijzen en duurder worden vliegtickets voor consumenten werden besproken in Dubai. Alle ins & outs over dit congres vind je overigens op de website van IATA.

Klimaatneutraal vliegen in 2050

Voor je leest waarom vliegtickets steeds duurder worden is het goed om te weten dat de luchtvaartindustrie de ambitie heeft om in 2050 klimaatneutraal te functioneren. Voor het grootste deel moet die reductie komen van SAF, oftewel Sustainable Aviation Fuel (duurzame brandstof). Maar het probleem op dit moment is dat daar nog veel te weinig van wordt geproduceerd: slechts 0,2 procent van de totale gebruikte brandstof was SAF – vanzelfsprekend werd de volledige beschikbare voorraad gebruikt. Deze duurzame brandstof wordt op verschillende manieren gemaakt, onder andere met landbouwafval en plantaardige oliën. Door beperkte productie en het ontbreken van een consistent wereldwijd beleid, heeft de industrie op dit moment nog een lange weg te gaan voor grotendeels – of zelfs volledig – op SAF gevlogen kan worden. Daarnaast zijn ook efficiëntere vliegtuigen nodig, dus Airbus en Boeing moeten hun productie voor zuinigere vliegtuigen opschalen, wat ook voor de nodige uitdaging zorgt.

Waarom prijzen van vliegtickets blijven stijgen

Ondertussen hebben consumenten vooral te maken met prijzen van vliegtickets die maar blijven stijgen – vliegen is een kostbare hobby geworden. Tips en trucs om toch zo goedkoop mogelijk te vliegen lees je hier.

Een deel van dat probleem wordt verklaard door inflatie, een wereldwijde ontwikkeling die gelijktijdig met de coronapandemie opspeelde. Het zijn vooral de kosten van vliegtuigbrandstof die heel hoog zijn, wat ongeveer een derde van de vliegticketprijs bepaalt. De luchtvaartindustrie vecht momenteel ook om iedere druppel SAF die beschikbaar is.

Veel luchtvaartmaatschappijen vliegen met toestellen die verouderd zijn en veel brandstof gebruiken. Doordat nieuwere, schonere toestellen niet voldoende beschikbaar zijn, moet langer met de oudere vliegtuigen worden doorgevlogen. Om de prijzen van vliegtickets überhaupt te kunnen verlagen zijn nieuwe toestellen nodig én moeten vliegroutes worden uitgebreid. Kortere en directere routes kunnen namelijk brandstof besparen, maar dan moeten daar wel de juiste toestellen voor beschikbaar zijn. Vliegtuigbouwers Boeing en Airbus hebben allebei modellen die milieuvriendelijker vliegen, zoals bijvoorbeeld de Airbus A320neo. KLM moet die nog in gebruik gaan nemen, Transavia heeft er een paar en vliegt er al een tijdje mee. Maar de productie kan de vraag niet bijbenen, en dus is het voor airlines wachten tot ze de vloot kunnen vernieuwen.

Dat alles zorgt er dus voor dat het voor luchtvaartmaatschappijen lastig is om de kosten van een vliegticket laag te houden, want de brandstof is momenteel zo kostbaar. En vergeet ook niet de bijkomende operationele kosten om zuiniger te vliegen: alles wordt doorberekend in de vliegticketprijs. Aangezien deze ontwikkeling nog wel even duurt, zullen consumenten de komende jaren te maken hebben met kostbare vliegtickets.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Reisnieuws

Verhuis naar de zon: voor € 3 koop je een huis op Sicilië

Vanaf slechts € 3 kun je bieden op woningen in Sambuca, een stadje op het Italiaanse eiland Sicilië. Het zijn weliswaar echte opknappertjes, toch is het ook een dikke kans om voor een bescheiden bedrag een woning te bemachtigen op dit schitterende eiland.

Algemeen21.06.2024

Verhuis naar de zon: voor € 3 koop je een huis op Sicilië

Gratis overnachten op Sardinië? Dat kan als je een wandelliefhebber bent!

Wil je 3 nachten gratis slapen op Sardinië? Als je houdt van avontuurlijke hikes en jonger bent dan 35 jaar, kun je gebruikmaken van dit unieke aanbod. Loop een deel van de Santa Barbara Cammino mine trail, die slingert langs schitterende plekken door de natuur en oude mijngebieden.

Algemeen12.06.2024

Gratis overnachten op Sardinië? Dat kan als je een wandelliefhebber bent!

Deze Europese stad is uitgeroepen tot beste bestemming om te voet te verkennen

Gekeken is naar steden waar de top bezienswaardigheden allemaal binnen een straal van 800 meter liggen. En er is gekeken naar de luchtkwaliteit in steden, om de wandelvriendelijkheid ook extra te waarborgen, gecombineerd met de veiligheid op straat. Op basis van die data is Florence de meest wandelvriendelijke stad ter wereld.

Stedentrips11.06.2024

Deze Europese stad is uitgeroepen tot beste bestemming om te voet te verkennen

Thailand komt met een visum voor digital nomads

Algemeen06.06.2024

Thailand komt met een visum voor digital nomads

Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld

Zelfs als je nog nooit in Lauterbrunnen bent geweest, dan ken je dit dorpje ongetwijfeld - van de plaatjes op Instagram. Het is een van de mooiste dorpen in Zwitserland (in de regio Bern) dat op een uitzonderlijk plekje ligt. Het is het Zwitserse 'picture perfect' met hoge rotswanden, een groene alpenweide op de voorgrond en een beeldschoon kerkje dat de show steelt.

Algemeen28.05.2024

Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld

Bark Air: een nieuwe luchtvaartmaatschappij speciaal voor honden

Vliegen met je hond kan vanaf nu met deze nieuwe airline: Bark Air! Een eersteklas vliegervaring voor jou en je trouwe viervoeter. En het ontbreekt jullie aan helemaal niks aan boord. Van entertainment tot exclusief eten en drinken: vliegen met je hond zal nooit meer hetzelfde zijn.

Vliegen23.05.2024

Bark Air: een nieuwe luchtvaartmaatschappij speciaal voor honden

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten

Hoe bereid je je voor op je volgende vliegreis vanaf Schiphol? Nou, onder andere door vooraf rekening te houden met de drukte op de luchthaven. Wij vertellen je wat je moet weten in 2024!

Vliegen16.05.2024

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten

+ tips om je voor te bereiden
Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Wist je dat waddeneiland Terschelling een van de beste plekken ter wereld is om sterren te kijken? Op Dark Sky Park De Boschplaat kun je, bij helder weer, een schitterende sterrenhemel zien!

Natuur30.04.2024

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Ga naar Dark Sky Park De Boschplaat