Winter15.02.2023

De 6 beste tips voor Warth-Schröcken: de verborgen parel van Ski Arlberg


Op de grens van de deelstaten Tirol en Vorarlberg ligt het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk: Ski Arlberg. Met ruim 300 kilometer aan pistes, beeldschone dorpen en een prachtige ligging, is het ook een van de populairste skigebieden in de Alpen. Met de aanleg van nieuwe verbindingsliften zijn verschillende dorpen inmiddels ook aangesloten op dit skigebied.

Sankt Anton staat bekend als dé freeride bestemming (met ook nog eens bruisende après-ski), Lech is chic en luxueus en Stuben knus en authentiek. Maar wist je dat er nóg een dorp is aangesloten op Ski Arlberg, waar je volledig tot rust komt en je de pistes ’s morgens voor jezelf hebt? Maak kennis met Warth, de verborgen parel van Ski Arlberg!

Warth, aan de rand van Ski Arlberg

Warth wordt vaak in één adem genoemd met Schröcken. Voor de verbinding met Lech werd gemaakt, vormden de dorpen Warth en Schröcken samen een skigebied. Al ruim 10 jaar is Warth-Schröcken inmiddels aangesloten op Ski Arlberg.

Eén van de dingen die het skigebied Warth-Schröcken zo aantrekkelijk maakt is de sneeuwzekerheid. Warth (op 1.495 meter) en Schröcken (op 1.269 meter) liggen op de perfecte plek tegen de Arlberg aan, waardoor goede sneeuw hier gegarandeerd is. Het seizoen duurt hier ook nog eens heel lang. En er zijn ook nog eens flink wat ski-in ski-out accommodaties te vinden!

Sinds de verbinding van Warth met Lech (in 2013) en die van Lech met St. Anton (in 2016) kun je nu vanuit al deze dorpen het complete gebied van Ski Arlberg ontdekken. Al zou je ook prima in Warth-Schröcken kunnen blijven. Je vindt er 62 kilometer aan pistes, voornamelijk blauw en rood met zeker ook wat uitdagende afdalingen. En het grote voordeel is: dit deel van de Arlberg is vaak het rustigst.

Hou je van drukke après-ski en een levendig dorp, dan is Warth misschien niet de allerbeste keuze. Maar wanneer je vooral veel wil skiën, ’s morgens al vroeg op de piste staat en misschien ook nog eens een mooie winterwandeling wil maken, dan zit je hier helemaal goed!

We hebben de zes beste tips voor Warth en Ski Arlberg voor je op een rij gezet.

Rustige pistes en prachtige afdalingen in Warth-Schr\u00f6cken
Rustige pistes en prachtige afdalingen in Warth-Schröcken
Warth is knus en ligt op een prachtige plek
Warth is knus en ligt op een prachtige plek
In de avond ligt het dorp er prachtig bij
In de avond ligt het dorp er prachtig bij

1. Ontdek skigebied Ski Arlberg: ruim 300 km pistes

Ski Arlberg is het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk, met maar liefst ruim 300 kilometer aan pistes. St. Anton am Arlberg, Stuben, Zürs, Lech en Warth-Schröcken zijn sinds een aantal jaar allemaal met elkaar verbonden.

Eén van de voordelen van Ski Arlberg is dat het een zeer goed bereikbaar skigebied is. Het ligt op de grens van Vorarlberg en Tirol, vooraan in Oostenrijk. Vanaf Utrecht naar Warth is ‘slechts’ het 860 kilometer rijden. Het is dus óók een topbestemming als je een lang weekend wil skiën, omdat je dan niet zo ver hoeft te rijden.

Omdat het zo’n groot en uitgestrekt gebied is, is Ski Arlberg een van de leukste gebieden om skitochten te maken. Al is het in zo’n groot skigebied soms wel even puzzelen en goed op de pistekaart kijken. Wil je van de ene naar de andere kant in het gebied skiën, dan heb je ook een paar verbindingsliften nodig. In de winter is de weg tussen Warth en Lech (198) dicht. Dat is wel iets om rekening mee te houden als je skitochten maakt.

Naast dat het een groot gebied is, is het ook een heel mooi gebied, met waanzinnige uitzichten, snelle liften en sfeervolle berghutten. Zeker voor gevorderde skiërs is dit een topbestemming.

Winter in Lech
Winter in Lech
Meer dan 300 km aan pistes in Ski Arlberg
Meer dan 300 km aan pistes in Ski Arlberg
Het uitzicht dat nooit verveelt
Het uitzicht dat nooit verveelt

2. Van Warth naar St. Anton skiën (en terug)

Als je de pistekaart van Ski Arlberg bekijkt, dan zie je dat je van Warth naar St. Anton kunt skiën. Van de ene uithoek op de kaart naar de andere. En dat kan ook zeker weten, alleen is er dan onderweg weinig tijd om uitgebreid op het terras te zitten. Je hebt namelijk de verbindingslift tussen Warth en Lech nodig (dit deel kun je niet skiën) en als je die op de terugweg mist is je probleem best wel groot, want in de winter is de weg tussen Warth en Lech dicht.

Gewoon een kwestie van lekker door skiën, en vooral genieten van de uitzichten onderweg, want Ski Arlberg is nu eenmaal een uitzonderlijk mooi skigebied.

Het is een schitterende skitocht die ook de veelzijdigheid van dit gebied laat zien. Tussen Lech en Zürs vind je waanzinnig mooie, lange afdalingen. De aanblik op het charmante St. Christoph is prachtig, net als het uitzicht tijdens de laatste stoeltjeslift omhoog die je nodig hebt om af te dalen naar St. Anton. Met zon en verse sneeuw wordt het flink genieten tijdens deze tocht.

Tip: mocht je op de terugweg toch last van ‘stress’ onderweg krijgen om op tijd terug te zijn, dan is het goed om te weten dat je altijd de skibus van Zürs naar Lech kunt nemen. Een ritje van een paar minuten dat je een hoop tijd (en dus stress) kan schelen.

Let`s go!
Let`s go!
Op een zonnige dag is het heel leuk om van Warth naar. St. Anton te ski\u00ebn
Op een zonnige dag is het heel leuk om van Warth naar. St. Anton te skiën
Genieten van waanzinnige uitzichten vanuit de gondel naar Z\u00fcrs
Genieten van waanzinnige uitzichten vanuit de gondel naar Zürs
Ruim op tijd weer terug in Warth, wat een topdag!
Ruim op tijd weer terug in Warth, wat een topdag!

3. Tips voor de leukste berghutten

In zo’n gigantisch groot skigebied zijn er natuurlijk ook veel leuke berghutten te vinden. Waar ga je lunchen? Waar stop je voor een drankje? Met wat tips van een local (dank je wel Alpine Florine) is dit hét lijstje dat je in je zak moet hebben.

  • Schneggarei in Lech: deze berghut (direct aan de dalafdaling) zou je zo voorbij skiën, maar dat moet je echt niet doen. Schneggarei is de leukste plek om te lunchen in Lech. Hier eet je de lekkerste goulashsoep en zoete aardappelfriet van de Alpen, net als uitzonderlijk goede pizza’s en heerlijke salades. Deze plek is zó populair dat ik wel even zou reserveren.
  • ANTON café in St. Anton: onderaan de dalafdaling in St. Anton vind je deze toffe bar waar je je energie weer kunt aanvullen. Op de kaart staat van alles, maar ben je een burgerliefhebber, dan zou ik niet verder kijken. Bestel er eentje, eventueel gecombineerd met een salade, en je hebt een overheerlijke lunch te pakken.
  • Berghotel Biberkopf in Warth: toe aan een goede lunch, thee of warme chocolademelk? Ski dan helemaal tot onderaan in Warth en plof neer bij het hippe Berghotel Biberkopf.
  • Der Wolf in Lech: op de berg, net naast de lift vind je deze mooie en sfeervolle berghut. Op de kaart staan alle Alpen-klassiekers. Alles is hier van hout en het uitzicht waanzinnig mooi. Architectuurliefhebbers worden zeker óók blij van deze berghut.
  • Arlberg Thaja in St. Christoph: een meer schilderachtige berghut ga je niet vinden. Direct aan de piste, met een groot terras vol in de zon. Als je hier eenmaal zit, is het moeilijk om nog overeind te komen.
Een super lekkere en goede lunch eet je in St. Anton in de Anton Bar
Een super lekkere en goede lunch eet je in St. Anton in de Anton Bar
De Arlberg Thaja in St. Christoph is de perfecte stop als `s middags de zon schijnt
De Arlberg Thaja in St. Christoph is de perfecte stop als `s middags de zon schijnt
Wij zaten binnen in Berghotel Biberkopf (want het sneeuwde) maar er is ook een leuk terras buiten
Wij zaten binnen in Berghotel Biberkopf (want het sneeuwde) maar er is ook een leuk terras buiten

4. Après-skiën in Warth?

Ben je na een fijne skidag terug in Warth, dan hoef je natuurlijk niet meteen terug naar je hotel of appartement. Après-ski is hier niet van het niveau St. Anton, de keuze is beperkt tot een handjevol plekken, maar gezellig is het er zeker wel.

Schirmbar Steffisalp is populair. En sinds kort is Warth een nieuwe après-ski hotspot rijker: Wunderbar bei Mirjam, gerund door de Nederlandse Mirjam. Je vindt ‘m midden in het centrum naast de bushalte. Het is een kleine, knusse bar, precies zoals het dorp zelf ook is. De ideale plek om even te proosten op een topdag in Ski Arlberg.

Proost, op een topdag in Ski Arlberg
Proost, op een topdag in Ski Arlberg

5. Maak een mooi winterwandeling

Ski Arlberg is groot genoeg om je goed te vermaken op de pistes, maar heb je een keer zin in iets anders, dan is het altijd leuk om een winterwandeling te maken. In Warth am Arlberg kun je ook mooie winterwandelingen maken. Zelfs als je alleen een korte wandeling na het skiën wil doen, dan kan dat.

Vanaf de Jägeralpe Express (ook een busstation) kun je aan verschilende wandelroutes beginnen. Je kunt een ronde maken naar de Salober Jet of Kalbelesee (2,0 km). Of ga nog wat verder en wandel om de Körbersee heen (6,0 km), een wat uitdagendere wandeling.

Op dagen dat het flink sneeuw, en de liften wellicht dicht zijn, is winterwandelen een goed idee
Op dagen dat het flink sneeuw, en de liften wellicht dicht zijn, is winterwandelen een goed idee
Vanaf de J\u00e4geralpe kun je aan verschillende wandelroutes beginnen
Vanaf de Jägeralpe kun je aan verschillende wandelroutes beginnen
De routes zijn geschikt voor wandelaars \u00e9n langlaufers
De routes zijn geschikt voor wandelaars én langlaufers
Genieten van winter wonderland in Warth
Genieten van winter wonderland in Warth

6 Ultiem ontspannen in Hotel Jägeralpe in Warth am Arlberg

Heb jij zin om je volgende wintersportvakantie in Warth door te brengen? En ben je toe aan rust en volledig ontspannen op een mooie plek? Dan is Hotel Jägeralpe een hele goede keuze!

Hotel Jägeralpe ligt onderaan skilift Jägeralpe Express. Het is dus een ski-in ski-out accommodatie. Qua locatie kan het dus niet beter. ’s Morgens stap je vanuit het skiraum de lift in, en via een mooie blauwe/rode afdaling kun je tot aan het hotel skiën of snowboarden.

Het is een super mooi en luxe hotel waar je echt alles bij de hand hebt dat je maar kunt wensen. Er zijn mooie zwembaden (binnen én buiten), je kunt er sporten, er is skiverhuur en er is een gezellige bar voor een drankje na het skiën. Het eten is van topniveau en overnachten doe je er in ruime, modere kamers. Ik kan me niet voorstellen dat je nóg meer wensen kan hebben, Hotel Jägeralpe heeft álles. Je begrijpt dat dit niet de voordeligste keuze is in Warth, maar mocht je het kunnen veroorloven, dan zit je hier op een topplek. Hotel Jägeralpe ligt net iets buiten het centrum maar de skibus stopt recht voor de deur.

Vanuit het skiraum de piste op!
Vanuit het skiraum de piste op!
Hotel J\u00e4geralpe ligt direct aan de piste: een topplek voor een ontspannen vakantie in Warth
Hotel Jägeralpe ligt direct aan de piste: een topplek voor een ontspannen vakantie in Warth
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Oostenrijk

Dit zijn de 12 populairste skigebieden

Het is hoog tijd om de volgende wintersportvakantie te plannen! Maar waar ga je naartoe? Wij zetten ze voor je onder elkaar.

Winter01.10.2024

Dit zijn de 12 populairste skigebieden

Herfst in de bergen: ontdek de magie van het Paznauntal in Oostenrijk

Heb je zin in een bijzondere trip naar de Oostenrijkse bergen? Het Paznauntal is in de herfst misschien nog wel mooier dan in het zomerseizoen. Zeker nu de Golden Summits weer van start zijn gegaan!

Algemeen10.09.2024

Herfst in de bergen: ontdek de magie van het Paznauntal in Oostenrijk

Nazomeren tijdens de Golden Summits
Zomervakantie met kinderen in Oostenrijk? 7 leuke tips om te doen in Paznaun!

Wil je in de zomervakantie met je kinderen naar Oostenrijk? Maar zoek je nog steeds naar de perfecte bestemming voor jou en je gezin? Dan hoef je niet meer verder te zoeken. Voor een onvergetelijke zomervakantie in de bergen moet je in Paznaun in Oostenrijk zijn.

Zomer25.08.2024

Zomervakantie met kinderen in Oostenrijk? 7 leuke tips om te doen in Paznaun!

5 tips voor Ischgl, Galtür, Kappl en See
Hochkönig in de zomer: de beste tips op een rij

De Hochkönig is een van de hogere bergtoppen in het SalzburgerLand, die net geen 3.000 meter aantikt. De omliggende regio is een hele leuke zomerbestemming. In de omliggende dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach is 's zomers veel leuks te doen. De beste tips voor Hochkönig in de zomer zetten we graag voor je op een rij!

Zomer05.07.2024

Hochkönig in de zomer: de beste tips op een rij

5 redenen voor een onvergetelijke zomervakantie in Ischgl

Wil je op vakantie naar de bergen in de zomer, maar weet je nog niet waar naartoe? Dan zijn dit de beste redenen voor een onvergetelijke zomervakantie in Ischgl!

Zomer02.07.2024

5 redenen voor een onvergetelijke zomervakantie in Ischgl

Zomer in Grossarltal: de leukste actieve tips voor Grossarl en Hüttschlag

Het Grossarltal in het Oostenrijkse SalzburgerLand is een unieke plek. Hier vind je uitzonderlijk veel alpenweiden, vandaar dat deze plek het 'dal van de almen' genoemd wordt.

Zomer29.06.2024

Zomer in Grossarltal: de leukste actieve tips voor Grossarl en Hüttschlag

Flachau in de zomer: de leukste activiteiten op een rij

Flachau transformeert in de zomer tot een buitenparadijs voor avonturiers, natuurliefhebbers en gezinnen. Met de mooiste bergtoppen en idyllische alpenweiden biedt Flachau een schat aan activiteiten voor iedereen. En het maakt helemaal niet uit of je juist spannende outdoor activiteiten zoekt, of liever op een rustige manier - met de kinderen - de bergen in wil, hier heb je zoveel mogelijkheden dat er altijd iets leuks te doen is.

Zomer24.06.2024

Flachau in de zomer: de leukste activiteiten op een rij

De beste tips voor zomer in de Wildkogel-Arena met het gezin

Zoek je een mooie gezinsbestemming voor komende zomer, waar je vooral veel tijd in de natuur door kunt brengen? Dan zou de Wildkogel-Arena zomaar de ideale plek voor jou kunnen zin. Hier kun je ontsnappen aan het dagelijks leven en helemaal opgaan in alles wat de hoogste bergen van Oostenrijk te bieden hebben.

Zomer07.06.2024

De beste tips voor zomer in de Wildkogel-Arena met het gezin

Verder lezen over Wintersport

Dit zijn de 12 populairste skigebieden

Het is hoog tijd om de volgende wintersportvakantie te plannen! Maar waar ga je naartoe? Wij zetten ze voor je onder elkaar.

Winter01.10.2024

Dit zijn de 12 populairste skigebieden

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen