Winter20.12.2022

De beste route naar de wintersport in Oostenrijk voor elektrische rijders


+ de 8 beste laadstations

Het is bijna een taboe, met je elektrische auto naar de wintersport. Voor velen lijkt het onmogelijk. Er is altijd de discussie over de range en het opladen van elektrische auto’s. De combinatie van die twee lijken het in de hoofden van EV-rijders onmogelijk te maken om op een ontspannen manier naar de wintersport in Oostenrijk te rijden. Maar is dat echt zo? Wij denken van niet. En om dat te bewijzen reden we verschillende routes richting de populaire wintersportgebieden in Oostenrijk met een elektrische auto.

Wie met een elektrische auto op wintersport gaat, heeft nogal wat uitdagingen te overbruggen. In welke periode ga je? Vermijd je de drukste weken van het jaar, of kan je niet anders en moet je wel in de schoolvakanties op wintersport? Reis je in het weekend, dan krijg je altijd een bonus met overvolle wegen en als extraatje zijn er natuurlijk altijd de extra tijd kostende ‘Autobahn Baustellen’. Rij je elektrisch dan heb je ook nog eens te maken met mogelijke wachttijden bij beschikbare laadstations. Genoeg redenen dus om je reis goed voor te bereiden. Met de juiste tips reis je volledig ontspannen naar de sneeuw, óók met een elektrische auto!

De beste route naar Oostenrijk: waar ga je de grens over?

Vanuit Nederland heb je meerdere opties om naar Oostenrijk te rijden en die hangen vooral af van welke grensovergang je kiest. Een groot deel van de Nederlandse wintersporters gaat bij Arnhem de grens over, de rest passeert waarschijnlijk de grens met Duitsland bij Venlo. Woon je in het zuiden van Nederland, dan heb je ook nog de optie om over Luxemburg te rijden. Wij beperken ons in eerste instantie tot de populaire routes via Arnhem en Venlo. Vanaf deze grensovergangen heb je via Duitsland meerdere opties richting Oostenrijk.

 • De linksrheinische Autobahn: Bij velen bekend als de route via de A61. Deze loopt van Venlo richting Koblenz, Karlsruhe (gaat hier over in de A6) en via Stuttgart (A8) richting Ulm of München.
 • De rechtrheinische Autobahn: Deze loopt vanaf Arnhem richting Köln en gaat via de A3 naar Frankfurt, Würzburg en door naar München via de A8 of via de A7 naar Ulm. Deze route is wat rustiger dan de A61 en heb ook wat minder last van ‘Baustellen’. Dit is via de A8 en Rosenheim wel de populairste route richting Salzburg en Karinthië.
 • De Sauerland route: De derde route gaat via Arnhem of Venlo richting, Dortmund en Frankfurt, met wederom dezelfde keuze voor München (Kufstein) of Ulm. Van de drie opties is dit de mooiste en rustige route om te rijden en daarmee een serieus alternatief, zeker als je kiest om ook over Nürnberg te rijden. Omdat deze route net iets hoger gelegen is de kans in de winter op sneeuw wat groter.
 • De route vanuit het noorden over Kassel: Vanuit het noorden van Nederland is de A31 de meest logische keuze. Hier krijg je bij de kruising met de A30 de mogelijkheid om af te buigen en te kiezen voor de route over Osnabrück, Bielefeld en Kassel en zit je direct op de A7 richting Ulm (in afstand exact hetzelfde aantal km’s). Bij Würzburg kun je dan weer kiezen voor de A3 richting München.
 • De route vanuit het zuiden over België en Luxemburg: Deze kost – afhankelijk van waar je woont – wel wat extra kilometers, maar is waarschijnlijk het meest rustige traject. Deze route brengt je via Luxemburg, Saarbrücken en Karlsruhe ook naar Stuttgart. (zie Links Rheinische route)

Er zijn vooral voorbij Frankfurt extra alternatieven richting München. Een optie is de bijvoorbeeld de route over Hockenheim, Nürnberg en dan door naar München. Voor rijders van een elektrische auto geldt echter bij alle opties: zijn er voldoende beschikbare laadstations langs de gekozen route?

We hebben deze reis meerdere keren gereden om de mogelijkheden in kaart te brengen. Goed om alvast te weten: elektrisch rijden naar de skigebieden in Oostenrijk is geen enkel probleem! De stops kun je gebruiken als plaspauzes, om wat te eten en te drinken én om je benen te strekken. Geen gejaag, maar ontspannen rijden. En zo kom je ook enigszins uitgerust aan op de plaats van bestemming. Fit om een week lekker te knallen op de skipistes! Want daar draait het natuurlijk om.

Lees ook: Met een elektrische auto op wintersport: 20 handige tips

Van de bovenstaande routes is waarschijnlijk de Sauerlandroute de meest rustige route om te rijden. Deze ligt iets noordelijker en neem je deze route, dan leg je iets meer kilometers af. Maar dat heeft ook een heleboel extra voordelen. De kans op files of extra oponthoud op deze route is hier het kleinst. Er liggen veel laadpunten langs deze route, waardoor ook hier de kans op wachttijden aanzienlijk minder zal zijn. Van de genoemde routes is dit dus een prima alternatief en daarmee de beste keuze. Ook omdat je hier nauwelijks hinder gaat vinden boven Frankfurt en je eenvoudig richting Nürnberg en München kunt rijden. Richting Ulm krijg je onderweg de optie om via de A7 zuidwaarts te rijden. Ook dit is een veel rustigere optie dan bijvoorbeeld over Stuttgart.

Met een Kia EV6 AWD naar Oostenrijk

We hebben voor onze heenreis richting Innsbruck, met als eindbestemming Ischgl, de keuze gemaakt om deze Sauerlandroute te ervaren zodat we zelf kunnen ondervinden of dit een prima alternatief is.

We maakten deze roadtrip met een Kia EV6 AWD met een 77 kW batterijpakket, normaliter (onder gunstige omstandigheden) goed voor een range ver boven de 400 kilometer. Onze testauto beschikt tevens over de optie om het batterijpakket voor te verwarmen waardoor je tijdens het laden bij lage temperaturen toch op een hoog volume kunt laden. Dit gaat bij de Kia EV6, auto van het jaar in 2022, automatisch mits je de laadpunten als tussenstop kiest via het navigatiesysteem van de auto en je minimaal nog 60 kilometer te rijden hebt. De kruissnelheden worden bepaald door de toegestane snelheden op de Duitse autobaan. Dat betekent dat we normaal doorrijden zonder ons te bekommeren om de range.

Naar Oostenrijk via de A61: de linksrheinische Autobahn

Daarnaast rijden we ook een groot deel van de populaire A61, de linksrheinische Autobahn, om te zien waar hier de beste laadmogelijkheden zijn. Deze route wordt vaak gekozen is daarom tijdens het wintersportseizoen extra druk rond de weekenden. We gaan ervan uit dat je zoveel mogelijk tracht om altijd met een redelijk volle batterij Duitsland in te rijden, ongeacht welke route je gaat rijden.

De Sauerland route vanaf Ladepark Kreuz Hilden

De route die wij rijden gaat via de grensovergang bij Venlo. Onze eerste stop is bij het fameuze Ladepark Hilden. Hier staat een van de de grootste Tesla laadstations ter wereld met maar liefst 32 superchargers. Daarnaast staan er ook nog eens 8 FastNed 350 kW laadstations die deels worden gevoed door de zonnepanelen op het dak van dit laadstation. Natuurlijk is dit een razend populaire plek maar de doorloopsnelheid is er ook perfect. Hier kunnen 40 EV’s binnen 15 minuten tot 300 kilometer opladen.

Vanaf Hilden gaat de Sauerland route via Olpe (A45) richting Würzburg (A3), Nürnberg, Ingolstadt, München, Kufstein door naar Innsbruck. Ruim boven München kies je hier al de route richting Salzburg. Laden doen we altijd tot minimaal 80 procent. Een overzicht van onze stops en laadpalen:

1. A3 – Hilden (aanrader)

 • Aanbieder: FastNed en Tesla (Charge Your Non-Tesla)
 • Alle laadpunten zijn voorzien CCS
 • Aantal fysieke plaatsen 12 FastNed – 32 Tesla Superchargers
 • Vanaf de snelweg navigatie volgen
 • Bijzonderheden: Ligt op afgelegen plek, maar er is gelukkig wel een restaurant
Een extra boost met 230 kWh bij Ladepark Kreuz Hilden. Sneller kan niet.
Een extra boost met 230 kWh bij Ladepark Kreuz Hilden. Sneller kan niet.

2. A45 – Dillenburg (alleen als het moet)

 • Aanbieder: Ionity
 • Max vermogen: 350 kW
 • Laadpunten: 4 CCS
 • Waar: In Duitsland liggen alle laadstations allemaal voorbij de ‘Tankstelle’ en de aanwezige horeca.
 • Advies: volg de bordjes indien aanwezig.
 • Bijzonderheden: We vermelden dit punt wel, maar je navigatie gaat je enorm laten omrijden omdat het station aan de andere kant van de snelweg ligt. Alleen aan te raden als je écht moet laden.

3. A45 – Katzenfurt Süd

 • Aanbieder: Ionity
 • Max vermogen: 350 kW
 • Laadpunten: 4 CCS
 • Waar: Achter ‘Tankstelle’
 • Bijzonderheden: Deze Ionity ligt wel aan de goede kant van de A45. Hier ligt ook een grote Serways Raststätte (Katzenfurt Süd).

Alternatief: de A7 richting Ulm (Bregenz en Fernpass)

Voorbij het laadstation bij Katzenfurt en Würzburg heb je de keuze om hier alternatief af te buigen naar Ulm via de A7. Deze route zou in dit geval ook mijn voorkeur hebben. De route van de A7 is aanzienlijk rustiger als de populaire route via de de A61 en de A8 over Stuttgart naar Ulm.

4. A3 – Kleinlangheim Heidt Sud

 • Aanbieder: Ionity
 • Max vermogen: 350 kW
 • Laadpunten: 4 CCS
 • Waar: Achter ‘Tankstelle’
 • Bijzonderheden: Tegenover deze Ionity bij Haidt Sud ligt toepasselijk Haidt Nord. Ook hier vind je vier Ionity snellaadstations.

Tussen Würzburg en Oostenrijkse grens is de keuze beperkt. Vrijwel alle benzinepompen hebben wel een laadstation staan. Deze zijn tijdens onze trip geen van allen bezet. Dat zal echter tijdens het wintersportseizoen aannemelijk anders zijn. Het aanbod bestaat altijd uit alleenstaande 50 kWh laadstations die nuttig kunnen zijn als back-up (lees: als het moet).

5. A9 – Köschinger Forst West (voor Ingolstadt)

 • Aanbieder: Ionity
 • Max vermogen: 350 kW
 • Laadpunten: 6 CCS
 • Waar: Achter ‘Tankstelle’
 • Bijzonderheden: Meer laders en blijkbaar rijden hier vanwege een populair Duits automerk (Audi) meer EV’s rond, want het was er echt druk. Er ligt ook aan de overzijde van de A45 eenzelfde station.

Gezien de drukte op en rond München komen we nogal eens het advies tegen om door München te rijden: niet doen is ons advies. Files rond München zijn nu eenmaal een onderwerp. Rij je via Nürnberg en Ingolstadt, dan buig je boven München af. Staat daar echt volop file, laat dan je navigatie een alternatieve route bepalen, vooral boven München!

▸ Rij echter nooit door de stad, je weet namelijk niet waar je aan begint.

6. A8 – Holzkirchen Sud/Nord (voorbij München)

 • Aanbieder: Ionity
 • Max vermogen: 350 kW
 • Laadpunten: 4 CCS
 • Waar: Achter ‘Tankstelle’
 • Bijzonderheden: Dit is het laatste laadstation voor de grens met Oostenrijk (Kufstein). Een aanrader dus om hier te laden.

Waar snelladen als je via de A61 en A8 naar München rijdt?

We hebben al aangegeven dat we ook de populairste route via de A61 en A8 zouden rijden. Hier gaan we ervan uit dat je via Arnhem of Venlo uiteindelijk op de A61 terecht gaat komen. De eerste en gelijk de beste optie is om hier te kiezen voor een laadstop bij Boppard waar je 6 snelladers vindt van FastNed.

▸ Advies is om hier als het niet te druk is tot 90 procent door te laden.

Sortimo Innovationspark Ladepark: 72 laadpunten en betalen met je pinpas

Nog ruim voor Stuttgart kun je het best kiezen voor het Ionity laadtstation bij Bruchsal West op de A5 waar 4 snelladers staan. Vanaf Karlsruhe draai je de A8 op richting Ulm. Dit is een punt waar je afhankelijk van je bestemming een keuze moet maken. Wie doorrijdt richting München, komt langs het Sortimo Innovationspark Ladepark. Dit is tot nu toe het grootste laadstation met maar liefst 72 laadpunten bestaande uit 40 DC laders en 32 CCS laders waarvan 12 Tesla V3 superchargers. Pasjes zijn hier niet nodig, betalen doe je met je pinpas of creditcard. De prijs is 0,59 euro voor AC laden en 0,45 euro voor DC laden. Het station is online en via apps nog nauwelijks te vinden.

Het Ionity snellaadstation bij Holzkirchen, ruim voor de grensovergang met Oostenrijk bij Kufstein
Het Ionity snellaadstation bij Holzkirchen, ruim voor de grensovergang met Oostenrijk bij Kufstein

Welkom in Oostenrijk

Ter hoogte van Rosenheim gaat de A8 richting Kufstein over in de A93. Even voor Kufstein passeer je de Oostenrijkse grens (vergeet niet vooraf je (digitaal) tolvignet te regelen). Na amper 10 minuten rijden kom je een groot Tesla Supercharger park tegen. Om hier te laden heb je een CCS-laadaansluiting nodig en een Tesla-app op je smartphone (versie 4.23 of hoger).

Nog geen 3 minuten later vindt je aan de Inntal Autobahn (A12) ook nog eens laadstation van Ionity. Je begrijpt het advies al. Bij een van beiden kun je gelijk je accu een powerboost geven. Advies is om dit ook echt te doen, want hierna ga je geen laadparken meer tegenkomen en zijn superchargers nog maar sporadisch te vinden.

7. Inntal Autobahn – Tesla Supercharger park Langkampfen

 • Aanbieder: Tesla
 • Laadpunten: 26 Tesla/CCS 250 kW
 • Waar: Schönwörthstraße, 6336 Langkampfen gelegen aan de Inntal Autobahn.
 • Bijzonderheden: Groot laadpark met alleen Tesla Superchargers. Het kan voorkomen dat je wordt geadviseerd een andere laadstation te kiezen. Dit is een technisch probleem.

8. Inntal Autobahn – Angath Nord

 • Aanbieder: Ionity
 • Max vermogen: 350 kW
 • Laadpunten: – 4 CCS
 • Waar: Achter ‘Tankstelle’
 • Bijzonderheden: Deze Ionity ligt aan de goede kant van de A45. Hier ligt ook een grote Serways Raststätte (Katzenfurt Süd).

Op de route naar onder andere het Zillertal en Ischgl is dit de laatste hypercharger langs de snelweg. Hierna ben je aangewezen op losse laadstations variërend van 11 kWh, 22 kWh en 50 kWh en – als je geluk hebt – 300 kWh laadstations. Check hiervoor apps die dit in kaart brengen en Google Maps. Veel laadstations komen pas in beeld als je in de buurt van mogelijke locatie bent.

Tesla Langkampfen met maar liefst 26 laadstations (denk aan de app)
Tesla Langkampfen met maar liefst 26 laadstations (denk aan de app)
Op nog geen 3 minuten rijden vind je op dezelfde snelweg bij Angath een Ionity laadstation
Op nog geen 3 minuten rijden vind je op dezelfde snelweg bij Angath een Ionity laadstation

Nieuwe laadstations zijn er volop, alleen nog niet allemaal vindbaar

Via Google Maps en applicaties als Chargemap zijn er volop laadstations te vinden. Helaas hebben we veelvuldig gemerkt dat de informatie niet altijd juist is, wees daarop voorbereid. Het goede nieuws ia dat er in hoog tempo ook laadstations bijkomen. Hier moet je soms geluk hebben want er duiken ook steeds meer snelladers op. Vaak op populaire plaatsen. Kijk ook goed rond bij supermarkten. Ook hier vind je vaak laadmogelijkheden.

In Innsbruck vinden we bij toeval een nieuwe HPC lader met 300 kWh (tarief 0,66)
In Innsbruck vinden we bij toeval een nieuwe HPC lader met 300 kWh (tarief 0,66)

Ischgl als eindbestemming

Via de Inntal snelweg buig je een aantal km’s voorbij Landeck af via de B188 richting onze eindbestemming: Ischgl in het Paznauntal in Tirol. Eenmaal in het prachtige dorpje ga je geen snelladers meer vinden en ben je als je nog wil laden aangewezen op enkele lokale laadpalen (bij hotels of in parkeergarages). Het is een aardige test om bij -14 graden onze Kia EV6 op te laden aan een 11 kWh laadpunt. Ondanks de kou (en geen voorverwarmde batterij) is de accu na een aantal uren volledig opgeladen. De range is 384 kilometer, waardoor we aangenaam verrast zijn. De test hoe het laden gaat bij vrieskou kunnen we wat dat betreft ook doorstrepen. We houden alléén een vraag over!

Hoe groot is de kans dat je na ruim 1.040 kilometer rijden je auto in een dorpje hoog in de bergen in Oostenrijk aan een laadpaal hangt, naast een identieke EV6 met daarnaast een Kia Niro?

Hier doe je het voor: 238 km aan pistes in het skigebied van Ischgl
Hier doe je het voor: 238 km aan pistes in het skigebied van Ischgl
Veel sfeer in dit prachtige Tiroolse skidorp
Veel sfeer in dit prachtige Tiroolse skidorp
Omdat toeval niet bestaat!
Omdat toeval niet bestaat!
Onze EV6 onderaan de dalafdaling in Ischgl
Onze EV6 onderaan de dalafdaling in Ischgl

Met je EV naar de wintersport in Oostenrijk

De vraag of je met een elektrische auto naar de wintersport in Oostenrijk kunt rijden hoef je eigenlijk niet te stellen. De vraag is eerder wanneer, en onder welke omstandigheden? In het wintersportseizoen kun je in de weekenden rekenen op grote drukte op de snelwegen. De verkeersknooppunten bij München zijn meer dan waarschijnlijk het grootste probleem. Op deze dagen moet je ook rekenen op meer drukte bij de laadstations.

Kies je echter voor de alternatieve routes, dan maak je wel meer kilometers maar kun je ook veel beter doorrijden. Onze alternatieve Sauerlandroute over Olpe richting de Oostenrijkse grens is een prima alternatief. Je omzeilt bij deze route ook eventuele drukte bij Frankfurt. Je komt ook hier wel wat vierbaans wegwerkzaamheden tegen met maximale snelheden van 80 of 100 km/uur. Deze werkzaamheden zijn vrijwel altijd bij ‘Talbrücke’ wegens groot onderhoud of vervanging.

Auto’s met een maximale laadsnelheid van minder dan 100 kWh kunnen er beter voor kiezen alternatief te reizen of er extra dag voor uit te trekken.

Tip: Reis je naar Oostenrijk, probeer dan vooral nog in Duitsland zoveel mogelijk bij te laden. Ben je eenmaal in Oostenrijk, probeer dan in de eerste dagen van je verblijf je auto vol te laden. Waarschijnlijk heb je nog volop keuze en staat je EV alvast klaar voor vertrek terug naar Nederland.

Met een Kia EV6 naar het populaire Ischgl
Met een Kia EV6 naar het populaire Ischgl
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Elektrisch rijden

De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

In Europa zijn inmiddels zo'n 600.000 laadpunten voor elektrische auto's te vinden en dat aantal groeit iedere week. Maar het ene laadpunt is het andere niet en daar kom je al gauw achter als je naar het buitenland reist. In sommige landen is het nog een hele uitdaging om een laadpaal te vinden, in bepaalde delen van Europa zijn ze zelfs onvindbaar, en op andere plaatsen zijn ze super traag. Maar in welk land vind je de meeste (goede) laadpunten? Waar kun je als EV-rijder met een gerust hart een roadtrip maken? We hebben de beste landen in Europa voor een roadtrip met een elektrische auto voor je op een rij gezet.

Algemeen24.01.2024

De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

Roadtrip naar Barcelona met een elektrische auto: leuk én ontspannend

Inmiddels hebben we met een elektrische auto redelijk wat populaire routes gereden. Dé uitschieter is de reis met een EV naar het meest zuidwestelijke puntje van Europa in Portugal, een elektrische roadtrip van ruim 2.5...

Algemeen16.03.2023

Roadtrip naar Barcelona met een elektrische auto: leuk én ontspannend

Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Steeds meer mensen rijden elektrisch, een goede, duurzame ontwikkeling. Maar hoe eenvoudig en comfortabel is het om met een elektrische auto op vakantie te gaan of een weekend tripje? Met een elektrische auto naar Parijs...

Algemeen08.03.2023

Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Met een elektrische auto op wintersport: 20 handige tips

Als je naar de wintersport in Oostenrijk gaat, krijg je te maken met andere weersomstandigheden dan je in Nederland gewend bent. Dat betekent onder andere dat je winterbanden onder de auto moet hebben liggen, en sneeuwke...

Winter29.12.2022

Met een elektrische auto op wintersport: 20 handige tips

Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Wie dacht dat het al een uitdaging is om met een elektrische auto op vakantie naar Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk te gaan, moet zeker verder lezen. Wij gingen een paar kilometer - ahum - verder en reden met een Ioniq...

Algemeen20.10.2022

Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Met de Hyundai Ioniq 5
Een e-roadtrip naar het zuidelijkste puntje van Portugal: 11 mooie stops

Het maken van een roadtrip is altijd een feestje. Onderweg is het genieten, want dit type reis draait om beleving. Inmiddels rijden wij onze roadtrips ook met volledig elektrische auto’s. Dat is soms juist extra geniet...

Algemeen13.10.2022

Een e-roadtrip naar het zuidelijkste puntje van Portugal: 11 mooie stops

Elektrisch rijden naar Zuid-Frankrijk: overzicht van alle laadpalen

Gaan we deze zomer met onze elektrische auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk? Het is een vraag die veel automobilisten met een elektrische auto (EV) zich ook deze zomer weer zullen stellen. Met als belangrijkste twijfel:...

Algemeen13.07.2022

Elektrisch rijden naar Zuid-Frankrijk: overzicht van alle laadpalen

10 tips voor met een elektrische auto naar Zuid-Frankrijk

Met je elektrische auto op vakantie naar het buitenland. Voor de een is het een kwestie van gewoon doen maar voor velen is het toch nog steeds een uitdaging, om bijvoorbeeld naar Zuid-Frankrijk te rijden. Het opladen van...

Algemeen01.07.2022

10 tips voor met een elektrische auto naar Zuid-Frankrijk

Verder lezen over Oostenrijk

Hochkönig in de zomer: de beste tips op een rij

De Hochkönig is een van de hogere bergtoppen in het SalzburgerLand, die net geen 3.000 meter aantikt. De omliggende regio is een hele leuke zomerbestemming. In de omliggende dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach is 's zomers veel leuks te doen. De beste tips voor Hochkönig in de zomer zetten we graag voor je op een rij!

Zomer05.07.2024

Hochkönig in de zomer: de beste tips op een rij

5 redenen voor een onvergetelijke zomervakantie in Ischgl

Wil je op vakantie naar de bergen in de zomer, maar weet je nog niet waar naartoe? Dan zijn dit de beste redenen voor een onvergetelijke zomervakantie in Ischgl!

Zomer02.07.2024

5 redenen voor een onvergetelijke zomervakantie in Ischgl

Zomer in Grossarltal: de leukste actieve tips voor Grossarl en Hüttschlag

Het Grossarltal in het Oostenrijkse SalzburgerLand is een unieke plek. Hier vind je uitzonderlijk veel alpenweiden, vandaar dat deze plek het 'dal van de almen' genoemd wordt.

Zomer29.06.2024

Zomer in Grossarltal: de leukste actieve tips voor Grossarl en Hüttschlag

Flachau in de zomer: de leukste activiteiten op een rij

Flachau transformeert in de zomer tot een buitenparadijs voor avonturiers, natuurliefhebbers en gezinnen. Met de mooiste bergtoppen en idyllische alpenweiden biedt Flachau een schat aan activiteiten voor iedereen. En het maakt helemaal niet uit of je juist spannende outdoor activiteiten zoekt, of liever op een rustige manier - met de kinderen - de bergen in wil, hier heb je zoveel mogelijkheden dat er altijd iets leuks te doen is.

Zomer24.06.2024

Flachau in de zomer: de leukste activiteiten op een rij

De beste tips voor zomer in de Wildkogel-Arena met het gezin

Zoek je een mooie gezinsbestemming voor komende zomer, waar je vooral veel tijd in de natuur door kunt brengen? Dan zou de Wildkogel-Arena zomaar de ideale plek voor jou kunnen zin. Hier kun je ontsnappen aan het dagelijks leven en helemaal opgaan in alles wat de hoogste bergen van Oostenrijk te bieden hebben.

Zomer07.06.2024

De beste tips voor zomer in de Wildkogel-Arena met het gezin

Zo leuk is zomer in St. Johann im Salzburg: dit wil je doen!

Tussen al die rustieke Alpendorpen in de Oostenrijkse deelstaat SalzburgerLand, ligt ook een sfeervoll stadje: St. Johann im Pongau. Omdat het slechts 60 kilometer van de Duitse grens ligt, is het een goede uitvalsbasis om deze regio in Oostenrijk te ontdekken.

Zomer31.05.2024

Zo leuk is zomer in St. Johann im Salzburg: dit wil je doen!

Dit wil je doen in wandelparadijs Salzburger Sportwelt in de zomer

Salzburger Sportwelt is een vakantiebestemming die een hoop Nederlanders goed weten te vinden. In de winter zijn. de dorpen Flachau, Wagrain-Kleinarl, St. Johann, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Eben en Filzmoos zeer geliefd. Maar wist je dat dit ook een top zomerbestemming is? Salzburger Sportwelt kun je gerust een wandelparadijs noemen, want hier ligt maar liefst 1.000 kilometer aan wandelpaden op je te wachten. Wandelen in de zomer doe je hier!

Zomer19.05.2024

Dit wil je doen in wandelparadijs Salzburger Sportwelt in de zomer

Ga op zomeravontuur in Rauris en het Nationalpark Hohe Tauern

Het dal van Rauris, binnen het adembenemende Nationalpark Hohe Tauern in SalzburgerLand, heeft een bijzondere natuurlijke schoonheid die zeldzaam is, zelfs in het hart van Europa. Slechts een steenworp verderop rijst de hoogste berg van Oostenrijk op. 

Zomer07.05.2024

Ga op zomeravontuur in Rauris en het Nationalpark Hohe Tauern

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!