Winter31.03.2016

De zes schoonheden van skigebied Les Sybelles


Roadtrip door de Maurienne Vallei: Les Sybelles

De Franse Maurienne Vallei is niet heel erg bekend onder wintersporters en dat is eigenlijk best gek. Er zijn hier namelijk zoveel bijzondere plekken te ontdekken! Karin maakte een roadtrip door de Maurienne Vallei en neemt je in vier delen mee tijdens haar reis.

Hier en daar beginnen we wat blauws te zien, tussen het tot nog toe volledig witte wolkendek. Zou het dan toch? Krijgen we vandaag toch nog die drie typische pieken, de Aiguilles d’Arves zien? Want dat is een van de gaafste dingen aan skiën in Les Sybelles, dat je van overal die markante toppen kunt zien. Alhoewel, die 300 kilometer piste voor slechts een prikkie is ook geen slechte reden om hier naartoe te gaan.

Saint Jean d’Arves

We zijn onze dag begonnen in Saint Jean d’Arves, onze eerste stop in het immense skigebied dat vernoemd is naar het aantal dorpjes dat het gebied telt: ‘Six Belles’, de zes schoonheden. Saint Jean d’Arves voldoet zeker aan die naam. In dit authentieke boerendorpje vind je geen jaren 60-hoogbouw of strakke architectuur waar Frankrijk om bekend staat. Saint Jean is authentiek en kleinschalig gebleven, zoals we ook horen van onze skileraar Yann. Yann zelf is daar misschien wel het mooiste voorbeeld van: hij is niet alleen skileraar, maar ook boer (in de zomer grazen zijn koeien op de alpenweiden waar we nu skiën) en daarnaast ook nog locoburgemeester van de gemeente die maar liefst 283 zielen telt. En dus weet Yann van alles over het gebied: dat er een enorm project gepland staat voor de komende jaren, waarbij vrijwel alle liften vervangen worden door snellere exemplaren, dat de hoogste alpenweide van Europa in dit gebied ligt (bij de top Ouillon, om precies te zijn) en dat je voor de beste lokale gerechten naar La Grenouillère moet.

We worden getrakteerd op een dik pak verse sneeuw
We worden getrakteerd op een dik pak verse sneeuw

Le Corbier

Vanuit Saint Jean sta je in een mum van tijd in Le Corbier. We warmen op met een aantal fijne blauwe en rode pistes in beide gebieden die dankzij de verse sneeuw van de nacht ervoor in topstaat verkeren, en pakken om onze lunch écht te verdienen een niet-geprepareerde zwarte. We ontdekken al snel dat Le Corbier er heel anders uitziet dan Saint Jean: dit skioord werd in de jaren 60 gebouwd en dat is te zien. Hoogbouw en een echt ‘front de neige’, oftewel een centraal plein waar een aantal liften samenkomen, waar de skischool verzamelt en waar je winkeltjes en restaurants bij elkaar vindt.

De tijdsgeest is terug te zien in de namen van de gebouwen en de bijzondere architectuur van het Office du Tourisme: de gebouwen zijn vernoemd naar Russische satellieten, die destijds voor het eerst gelanceerd werden, en het Office du Tourisme heeft de vorm van een soort ufo. Ondanks dat wij de gebouwen nou niet zo heel belle vinden, zijn ze wel praktisch: ze zijn onderling verbonden door een lange galerij op de begane grond, met winkeltjes, restaurantjes en niet te vergeten de lokale bakkerij. We zien onszelf al, ondanks een gierende sneeuwstorm buiten, lekker onze baguettes en croissants voor het ontbijt in onze pyjama halen.

Le Corbier met ufo-vormig VVV op een mooie dag
Le Corbier met ufo-vormig VVV op een mooie dag

Na de lunch hebben we geluk: was het ’s ochtends nog bewolkt (erfenisje van de versgevallen sneeuw), ’s middags lijkt het de zon toch te lukken door het wolkendek te komen. En daar zijn ze, onze langverwachte Aiguilles d’Arves! Onverwacht, want opklaringen waren niet voorspeld, maar we krijgen toch nog de kans een paar prachtige uitzichten mee te pikken in dit sympathieke gebied.

Je moet wat geluk hebben, maar dan heb je ook wat!
Je moet wat geluk hebben, maar dan heb je ook wat!
Les-Sybelles-wolken
Les-Sybelles-wolken

We bedenken ons dat je misschien je locatie in het gebied wel kunt bepalen op basis van de kant waarvan je de Aiguilles ziet, maar wij volgen Yann wel gewoon. Die laat ons nog een paar prachtige uitzichten zien, om ons daarna mee te nemen naar La Toussuire.

La Toussuire

La Toussuire heeft qua architectuur veel weg van Le Corbier. Jaren 60 hoogbouw en niet echt moeders mooiste. Maar eveneens praktisch, en wat we minstens zo prettig vinden: het tempo van de liften die samenkomen op het front de neige. Daarnaast valt de hoedanigheid van de pistes ons hier ook op: waren ze in Saint Jean en Le Corbier prima en toegankelijk, hier in La Toussuire zijn het échte autobanen. Dankzij de versgevallen sneeuw kunnen we ons hier even helemaal uitleven en carven we tot we erbij neervallen.

Saint Sorlin d’Arves

Vanuit La Toussuire ski je door naar Saint Sorlin d’Arves, waarna je het hele gebied gehad hebt. Als je flink doorskiet, kun je dit in een dag heen en weer skiën, maar je kunt ook gewoon de skibus terug nemen tussen Saint Sorlin en Saint Jean. Die liggen namelijk niet zo ver uit elkaar, maar per ski moet je via La Toussuire en Le Corbier om terug te komen. Qua architectuur is de cirkel rond met Saint Sorlin: dit is weer een mooi, authentiek dorpje met eeuwenoude boerderijen, barokke kapelletjes en zelfs een kerkje met bijzondere decoratie aan de buitenmuren. Zit je hier, vergeet dan niet te eten in Le Barock: niet alleen lekker eten, maar ook gezellig kletsen met de Nederlandse eigenaar.

Op de top waait het flink, maar dat geeft alleen maar gavere uitzichten
Op de top waait het flink, maar dat geeft alleen maar gavere uitzichten
Het authentieke kerkje van Saint Sorlin d\u2019Arves
Het authentieke kerkje van Saint Sorlin d’Arves

Maar het waren toch zes ‘Belles’? Klopt: in onze tocht hebben we Saint Colomban des Villards en Les Bottières niet gehad. Ook dit zijn weer twee authentieke dorpjes, die nog een stuk kleiner zijn dan Saint Jean d’Arves. Hier weinig toeristische bedden en daardoor rustig en écht authentiek, maar voor après-ski moet je hier niet zijn.

Dat laatste vind je eerder in Saint Sorlin d’Arves, want wie kent hier niet de Yetibar? Menig student beleefde hier onvergetelijke nachten – of heeft juist geen benul meer van wat er is voorgevallen. Après-skiën kan in Frankrijk trouwens ook op andere manieren dan met een biertje in de bar: als we rond een uur of zes langs het Office du Tourisme lopen, zien we op de pistes dat er geyoonerd wordt: het lijkt een soort combinatie van een enorme schaats en een slee. Niet alleen de kinderen vermaken zich prima, ook vriendengroepen gaan om het hardst naar beneden en proberen elkaar natuurlijk de loef af te steken.

Yooneren: niet alleen pret voor kinderen, maar minstens zo leuk voor volwassenen
Yooneren: niet alleen pret voor kinderen, maar minstens zo leuk voor volwassenen

Door de prima prijzen staan Les Sybelles bekend als ultieme studentenbestemming, maar kom je er tijdens de schoolvakanties, dan is het gezinnen met kinderen wat de klok slaat. Les Sybelles blijken ook voor hen aantrekkelijk: heb je geen grote beurs, maar wil je wel graag skiën met vier of vijf personen, dan zijn Les Sybelles de way to go. Ook Yann geeft dit aan: zelfs na het enorme project dat voor de komende jaren op de planning staat, zullen de prijzen behapbaar blijven. Want dat is wat Les Sybelles is en wil zijn: de ideale combinatie tussen betaalbaar skiën in een indrukwekkend skigebied, waarbij iedereen aan zijn trekken komt dankzij de verscheidenheid van de six belles dorpjes.

Met dank aan: Karin Jurgens.
Foto credits header: diego cervo – Fotolia.com.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Frankrijk

Roadtrip door Loire-Atlantique en Vendée aan de Franse Atlantische kust

De departementen Loire-Atlantique en Vendée aan de Franse Atlantische kust zijn ideaal voor een veelzijdige roadtrip vol culinaire verrassingen uit de regio.

Zomer12.08.2024

Roadtrip door Loire-Atlantique en Vendée aan de Franse Atlantische kust

Leven met de getijden en eten wat de natuur geeft
Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence

Met vervallen houten luiken, die al jaren weer eens geleden geschilderd hadden moeten worden, nonchalant kalkstenen metselwerk en groene wijnranken is dit de Franse perfectie. En volgens wijnkenners komt hier de lekkerste rosé vandaan. De ideale plek dus om een (mini) roadtrip te maken!

Zomer22.07.2024

Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence

Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk

Frankrijk is al jaren het favoriete vakantieland van vele Nederlanders. Omdat dit land simpelweg álles heeft: mooie steden, knusse dorpjes, schitterende berggebieden en adembenemende stranden. Maar waar vind je nu de mo...

Ontspanning04.07.2024

Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk

Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk

Île de Ré bewijst nogmaals waarom ik zo gek ben op Frankrijk. Île de Ré is een eiland in Midden-Frankrijk en ligt aan de Atlantische Oceaan ter hoogte van de leuke havenstad La Rochelle. In deze regio liggen meer eil...

Zomer03.07.2024

Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Orange is een authentiek Frans stadje in het hart van de Vaucluse. Het is een van de departementen van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur in het zuiden van Frankrijk. Wie de beroemde Autoroute du Soleil rijdt, komt er vanzelf langs.

Stedentrips03.06.2024

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Niet ver van de Zuid-Franse stad Orange ligt een vermaard plaatsje: Châteauneuf-du-Pape. Het is de naam van een stadje, een wijnregio, maar vooral bekend van de gelijknamige wijnen uit deze regio. Het is een van de plekken in de Vaucluse waar je een keer geweest moet zijn.

Ontspanning01.06.2024

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

Het Romeins theater van Orange - officieel Théâtre Antique d'Orange - is het historisch monument van deze Zuid-Franse stad. Het theater werd gebouwd tijdens de Romeinse overheersing in de eerste eeuw na Christus.

Stedentrips29.05.2024

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!