Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan


Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is – vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens – is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde. Nu zijn er veel dingen niet goed voor de aarde, en toerisme speelt daar zeker een rol in, maar als het gaat om duurzaamheid en wintersport moet er zeker ook gekeken worden naar de inspanningen die worden geleverd om deze impact te verminderen. De Zwitserse wintersportbestemming Flims-Laax-Falera is wat dat betreft een heel goed voorbeeld. Sterker nog: zij trekken de duurzaamheidskar.

Greenstyle in Flims-Laax

In Laax in Graubünden, Zwitserland pakken ze het namelijk op een unieke manier aan. Daar is duurzaamheid geen trendwoord van de jaren ’20, maar een thema dat al een dikke 12 jaar bovenaan op de agenda staat. Het codewoord hier is ‘Greenstyle’, hun antwoord op de wereldwijde uitdagingen op klimaatverandering, dat zelfs is samengevat in een boek (dat je hier online kunt inzien). Ik sprak hierover met Reto Fry, de schrijver van dit boek.

Goed om te weten is dat het skigebied van Flims, Laax en Falera wordt geëxploiteerd door de Weisse Arena Gruppe, en dat maakt de aanpak al iets anders dan in andere skigebieden, omdat er simpelweg een bedrijf achter zit.

Het doel van de Weisse Arena Gruppe is dat iedereen die hier op vakantie gaat, dat met een schoon geweten kan doen. Natuurlijk ligt een deel van de oplossing in individuele aanpassingen, maar door een wintersportbestemming te faciliteren die er álles aan doet om zo duurzaam mogelijk te functioneren, wordt het de vakantieganger hier wel een heel stuk makkelijker gemaakt.

Laax leeft van het wintertoerisme – ruim 90 procent van de vakantiegangers komt om te skiën. In de zomer is het hier haast uitgestorven (noteer dat dus meteen even, voor wie nog een zomerse geheimtip in de Alpen zoekt). Vandaar ook dat de aanpak vooral draait om duurzaamheid in de winter.

Zorg zelf voor een groene reis naar de Alpen: wij reizen met de Mazda CX-60 Plug-in Hybride
Zorg zelf voor een groene reis naar de Alpen: wij reizen met de Mazda CX-60 Plug-in Hybride
In Laax willen ze het jou zo gemakkelijk maken om groen op vakantie te gaan
In Laax willen ze het jou zo gemakkelijk maken om groen op vakantie te gaan

Zo wordt Laax het eerste zelfvoorzienende skigebied in de Alpen

Het pakket aan maatregelen dat hier op tafel ligt is zo breed als maar kan. Iedere aspect wordt aangepakt, hoe klein ook. Met als doel het volgende decennium in te gaan als een 100 procent duurzame wintersportbestemming.

Een groot deel van de CO2-uitstoot tijdens een wintersportvakantie wordt uitgestoten tijdens de reis zelf. Daar ligt een individuele verantwoordelijkheid om die reis zo schoon mogelijk af te leggen: en dat doe je het eenvoudigst door elektrisch te rijden. Er is in Laax dan ook flink geïnvesteerd in laadpalen. Opladen op locatie is geen enkel probleem.

Mobiliteit in de regio is op orde. De drie dorpen (Flims, Laax en Falera) zijn met elkaar verbonden met een skibus en het is natuurlijk veel beter om die te gebruiken dan om je eigen auto te pakken. Uiteindelijk wordt alles hier elektrisch.

Alle skiliften draaien hier op dit moment al op groene energie. Er is zelfs al een elektrische pistenbully die het skigebied prepareert en daar komen er in de toekomst nog meer van.

Er wordt op dit moment ook gebouwd aan nieuwe bergstations en dat wordt – daar waar het kan – uitsluitend gedaan met hout uit de regio. Alles wat met hout gedaan kan worden (in plaats van beton) wordt lokaal hout. Dat zie je ook terug in de nieuwere berghutten, restaurants en hotels.

In de berghutten staan bijna uitsluitend lokale gerechten (met lokale ingrediënten) op de kaart, wat veel beter is dan voedsel wat een lange reis heeft afgelegd. Graubünden heeft veel specialiteiten zoals Pizokel, Capuns en Bündner Gerstensuppe en die kom je hier dan ook overal tegen. Net als raclette en kaasfondue natuurlijk. Het restaurant van het hotel waar wij sliepen (het toffe Riders Hotel) is zelfs volledig vegetarisch.

Ook in Laax weten ze dat er veel zonne-energie nodig is om het hele skigebied – en de dorpen – te laten functioneren op alleen deze energiebron. Het probleem was echter lange tijd dat er niet voldoende daken beschikbaar zijn om vol te leggen, omdat er te weinig bebouwing is. Daarom komt er op de Vorabgletsjer een speciaal veld met zonnepanelen, grotendeels gesubsidieerd door de Zwitserse overheid. Daar wordt op dit moment al aan gewerkt. In 2025 moet het al minimaal 10 procent van de totale energiebehoefte opleveren en in 2026 is het helemaal gereed en voor 100 procent verantwoordelijk voor alle energie van de Weisse Arena Gruppe. Goed om te weten: ook dit is gedaan in samenspraak met de bewoners van het gebied, die in overgrote meerderheid achter dit idee staan.

Met een groen hart op wintersport

Dat zal Flims-Laax het eerste zelfvoorzienende skigebied in de Alpen maken en daarmee een voorbeeld zijn voor andere wintersportbestemmingen. En wat jij als wintersporter vooral moet weten is dat je hier met een gerust, groen hart op vakantie kunt gaan. Als je dan maar wel zelf zorgt voor een schone reis er naartoe.

Op de Vorab komt een groot veld met zonnepanelen
Op de Vorab komt een groot veld met zonnepanelen
Skiliften draaien hier uitsluitend op groene energie
Skiliften draaien hier uitsluitend op groene energie
Op de kaart staan lokale gerechten zoals Pizokel en Capuns
Op de kaart staan lokale gerechten zoals Pizokel en Capuns
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Duurzaam reizen

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
De voordelen van reizen met de nachttrein

Reizen met de trein heeft zoveel voordelen ten opzichte van de auto of het vliegtuig. Niet alleen duurzaamheid is een gunstig aspect aan deze manier van reizen, er zijn nog veel meer voordelen. Maar hoe zit het met de na...

Algemeen25.11.2023

De voordelen van reizen met de nachttrein

ga ook op slaapavontuur
Duurzaam doen onderweg? Dit zijn apps voor verantwoord reizen!

Duurzaamheid en je bewust zijn van je CO2-uitstoot, is belangrijker dan ooit. Vroeger hoorde je deze termen nog wel eens zijdelings voorbijkomen maar vandaag de dag is dat wel even anders. Het is een hoofdonderwerp gewor...

Algemeen24.11.2023

Duurzaam doen onderweg? Dit zijn apps voor verantwoord reizen!

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

Natuurlijk kun je vliegen of een cruise maken om de oceaan over te steken. Een duurzamere optie is een reis per zeilschip. En als je die zelf niet hebt, dan kun je nu een reis boeken met de 'Fair Ferry': een veerdienst d...

Ontspanning02.02.2022

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

10 tips om duurzaam te reizen

Duurzaam reizen is een enigszins dubbel begrip. Reizen is namelijk per definitie niet bepaald duurzaam, maar met de juiste tips is het wél mogelijk om dit op een zo duurzaam mogelijke wijze te doen. Maak bewuste keuzes,...

Algemeen06.12.2021

10 tips om duurzaam te reizen

Met deze mooie én duurzame koffer wil je nú op reis

Het allerleukste aan reizen is het maken van nieuwe herinneringen. Het zijn ervaringen die je de rest van je leven niet meer vergeet. En gelukkig kunnen we er komende zomer weer op uit om nieuwe reisherinneringen te make...

Gadgets03.07.2021

Met deze mooie én duurzame koffer wil je nú op reis

KLM heeft een primeur: vliegen op synthetische brandstof

Nu de luchtvaartsector grotendeels stil is komen te liggen, is er onverwachts positief nieuws uit diezelfde hoek. Het is KLM gelukt om een passagiersvliegtuig te laten vliegen op synthetische brandstof. En dat kun je ger...

Vliegen08.02.2021

KLM heeft een primeur: vliegen op synthetische brandstof

Plant een boom – of zelfs een heel bos – met Treedom

Nu de wereld zo ongeveer stil ligt vanwege de coronacrisis, geeft dat deze aardbol ook een soort adempauze om even tot rust te komen. De afgelopen decennia hebben wij mensen een enorme aanslag op aarde gepleegd door te...

Natuur19.12.2020

Plant een boom – of zelfs een heel bos – met Treedom

zo werkt dat

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Wist je dat skigebied Portes du Soleil óók een van de grootste skigebieden ter wereld is? In dit gebied, dat verschillende dorpen met elkaar verbindt, kun je van maar liefst 650 kilometer aan piste genieten. Maar liefst 58 procent (380 kilometer) van het gebied is hier rood. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 2.466 meter. 

Winter31.01.2024

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Verder lezen over Zwitserland

Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld

Zelfs als je nog nooit in Lauterbrunnen bent geweest, dan ken je dit dorpje ongetwijfeld - van de plaatjes op Instagram. Het is een van de mooiste dorpen in Zwitserland (in de regio Bern) dat op een uitzonderlijk plekje ligt. Het is het Zwitserse 'picture perfect' met hoge rotswanden, een groene alpenweide op de voorgrond en een beeldschoon kerkje dat de show steelt.

Algemeen28.05.2024

Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld

5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland

Avontuurlijke wandeltochten naar besneeuwde bergtoppen, kamperen in de wildernis of met een enorme vaart op je snowboard de berg af. Zwitserland is een droombestemming voor natuurliefhebbers en waaghalzen, zowel in de zo...

Natuur09.04.2024

5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter

Bezoek Interlaken en omgeving in de wintermaanden. Het landschap is zó mooi, dat je je ogen bijna niet gelooft. Van kristalheldere meren tot sprookjesachtige bergtoppen.

Winter25.03.2024

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Bern Regio in Zwitserland: 8 tips voor Bern, Jungfraujoch en Interlaken

Zwitserland is het land van magische bergtoppen, fonkelende meren en overheerlijke kaasfondue. De Zwitserse regio Bern, met zijn veelzijdigheid, biedt voor elke reiziger het ultieme Zwitserleven. We verkennen Bern, de Ju...

Natuur28.11.2023

Bern Regio in Zwitserland: 8 tips voor Bern, Jungfraujoch en Interlaken

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

Zweden en Zwitserland: het begint allebei met de letter Z en het zijn fantastische vakantiebestemmingen. Qua rust en ruimte zijn ze enigszins vergelijkbaar, maar toch ook weer compleet anders. Zweden heeft een lange kust...

Algemeen24.10.2023

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

7 tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt

In de categorie iconische bergtoppen in de Alpen staat de Matterhorn op eenzame hoogte. De Matterhorn is vooral geliefd om z’n vorm - die je misschien wel kent van de doosjes Toblerone. Om de Matterhorn van dichtbij te...

Ontspanning04.04.2023

7 tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt

in de zomer
De beste tips voor een verrassend leuke wintersport in Adelboden!

In het Berner Oberland in Zwitserland, ingesloten door mooie uitzichten op hoge bergtoppen, ligt het dorp Adelboden. Een verrassend mooie wintersportbestemming waar menig wintersporter warm van wordt. Adelboden is een a...

Winter23.02.2023

De beste tips voor een verrassend leuke wintersport in Adelboden!