Winter03.04.2018

Een wintersportvakantie op de boerderij: dit is puur genieten


Iedere wintersporter weet dat je nergens zo lekker slaapt als in de bergen. Zeker wanneer je je ogen open doet en meteen uitkijkt over wit besneeuwde bergtoppen: een fijner gevoel bestaat er niet. Maar stel je eens voor dat je ergens in de verte een haan hoort kraaien, een paar koeien hoort loeien en je gewekt wordt met de geur van versgebakken brood. Dat is hoe je wakker wordt op de boerderij in de bergen, in mijn geval op vakantieboerderij Drockerhof in het Italiaanse Val Gardena. En dat is puur genieten kan ik je vertellen!

Zuid-Tirol: best bewaarde geheim van Italië

Vakantieboerderij Drockerhof ligt in de regio Zuid-Tirol, het noordelijke deel van Italië dat tegen de Oostenrijkse grens aan ligt. Een regio die bij veel Nederlanders nog relatief onbekend is, je zou het daarom zomaar het best bewaarde geheim van Italië kunnen noemen. Bijzonder aan deze regio – naast de schoonheid van de natuur – is dat Zuid-Tirol drietalig is: er wordt Duits, Italiaans en Ladinisch gesproken. Die laatste taal is een taal die steeds minder mensen spreken; het grootste deel van de mensen hier spreekt Duits. En dus bén je wel in Italië, maar het voelt tegelijkertijd ook een beetje Oostenrijks aan. Zuid-Tirol ligt in de Dolomieten, een magnifiek stuk van de zuidelijke Alpen. Hier ervaar je uitzichten die je nergens anders in de Alpen ziet: de rotswanden zijn steil met opvallende pieken. Erosie en verwering hebben de rotsen hier op een hele bijzondere manier door de eeuwen heen vormgegeven. Als wintersporters is het heerlijk om hier voorbij te skiën of om er vanuit de lift naar te kijken: het verveelt geen seconde. Ook UNESCO zag de schoonheid van de Dolomieten en besloot deze bergketen te benoemen tot werelderfgoed, iets waar de Zuid-Tirolers maar wat trots op zijn.

Vakantieboerderijen in Zuid-Tirol

In Zuid-Tirol vind je ook volop boerenbedrijven. De Zuid-Tiroolse boerderijen hebben echter iets bijzonders: het zijn vaak niet alleen vee-, kaas- of melkboerderijen maar tegelijkertijd ook een plek waar gasten worden ontvangen om te overnachten. Het is ooit ontstaan als een tweede inkomen voor de boeren: zeker in de winter wanneer het boerenleven door de sneeuwval deels stil komt te liggen, is er de mogelijkheid om ook gasten te ontvangen. Steeds meer boerenbedrijven besloten dat te doen: een deel van hun boerderij verbouwen om als een soort bed & breakfast te fungeren. Het werd al vrij snel een succes en zo ontstond een compleet nieuwe manier van vakantie vieren: op de boerderij. De Italianen noemen dat agriturismo.

Een groot deel van de boerderijen in Zuid-Tirol is aangesloten bij Roter Hahn, een organisatie die zich inzet voor de promotie van vakantieboerderijen. Het is tevens ook een soort kwaliteitslabel omdat er wel wat eisen zijn om bij Roter Hahn aan te mogen sluiten. Eén van die dingen is in ieder geval dat de boerderij ook altijd een boerderij zal blijven en dus niet als fulltime hotel mag functioneren. Maar ook dat boerderijen hun gasten ‘verplicht’ moeten laten meegenieten van lokale specialiteiten: huisgemaakte jam, kaas en kruidenthee, eieren van eigen kippen en melk van eigen koeien. Het zijn juist deze dingen die een vakantie op de boerderij zo leuk maken. Je komt veel dichter in contact met de mensen uit deze regio en hun manier van leven. En het leven in de bergen is zo fijn kan ik je vertellen.

Niet iedere Roter Hahn boerderij is echter ook een plek waar je kunt overnachten; sommige boerderijen hebben naast hun boerenbedrijf een winkel waar ze hun eigen producten verkopen (zoals kaasproducten) of runnen en cafétje waar je in een traditionele ‘stube’ lokale gerechten kunt proeven. Zoals bijvoorbeeld Buchnerhof in Lajen: in de winter eet en drink je hier de lekkerste regionale gerechten uit eigen tuin en (wijn)kelder. Gewoon lekker tussen de locals die hier op woensdagavond komen om een potje te kaarten.

Zuid-Tirol is het best bewaarde geheim van Itali\u00eb
Zuid-Tirol is het best bewaarde geheim van Italië
Roter Hahn boerderijen staan garant voor een ontspannen vakantie
Roter Hahn boerderijen staan garant voor een ontspannen vakantie
Kaas proeven op boerderij Valin in Selva
Kaas proeven op boerderij Valin in Selva
Typisch Zuid-Tirol: aardappeltjes met ei en spek
Typisch Zuid-Tirol: aardappeltjes met ei en spek

Te gast op boerderij Drockerhof

Een wintersportvakantie is voor mij persoonlijk de leukste vakantie van het jaar. Ik hou onwijs van bergen, van wintersport en van lekker de hele dag buiten zijn. Zodra ik bergen zie voel ik me ontspannen, dat gaat helemaal vanzelf. En zeker de Italiaanse bergen in Zuid-Tirol, want dat is toch wel een van de allermooiste stukjes van de Alpen.

Wij verblijven vijf dagen op boerderij Drockerhof in Bulla (ook wel Pufels: het dorpje heeft twee namen, een Duitse en een Italiaanse). Bulla is piepklein en ligt op zo’n tien minuten rijden van Ortisei in Val Gardena en is de perfecte uitvalsbasis voor wie hier wil genieten van een wintersportvakantie. Boerderij Drockerhof is van de familie Kostner en wordt gerund door Stefan, Tanja en de moeder van Stefan. Drockerhof is een boerenbedrijf met koeien én een agriturismo. Bijzonder is de liefde en passie waarmee Stefan en Tanja dat doen. Ze ontvangen hun gasten met warmte en laten vol trots hun bedrijf zien. Haast of drukte kennen ze niet, ze genieten vooral van het fijne leven dat ze leiden.

Als we aankomen is het donker en is het ook een beetje aan het sneeuwen. Na een lange reis duiken we ons bed in en hebben dus nog weinig gezien van de omgeving. En dan is wakker worden extra fijn: de gordijnen gaan open en het uitzicht is geweldig mooi! De ligging van boerderij Drockerhof kan niet beter; hoog op de berg met uitzicht op een groot deel van de vallei. Er ligt een verse laag sneeuw en in de verte zien we Ortisei liggen: daar gaan we straks de skilift omhoog nemen.

Na het ontbijt laat Tanja ons de boerderij zien, die ze een paar jaar geleden compleet verbouwd hebben. Alle kamers en appartementen voor de gasten zijn splinternieuw en allemaal gemaakt volgens de tradities van Zuid-Tirol: met veel natuurlijke materialen. We nemen een kijkje bij de dieren (er is net een kalfje geboren!) en dat is echt niet alleen voor kinderen leuk. Boerderij Drockerhof heeft lama’s, bokjes, kippen en een ezel die eigenlijk een kruising met een pony blijkt te zijn. Voor iedere dierenliefhebber is het heel erg leuk om de dag te beginnen met even bij de dieren gaan kijken.

In de winter gebeurt er niet zo heel veel op de boerderij, los van de zorg voor de koeien die voor het vlees worden gehouden. Dat wil echter niet zeggen dat familie Kostner stil zit. In de avonduren is Stefan volop bezig in zijn atelier; hij is naast boer óók skileraar én houtsnijder. Dat laatste is een ambacht die niet veel mensen nog onder de knie hebben, maar die heel typerend is voor Zuid-Tirol. Hij ging in de leer bij zijn vader en volgde een speciale opleiding, en maakt inmiddels zelf met veel zorg figuren van hout. In iedere kamer in boerderij Drockerhof staan dan ook houten figuurtjes die hij of zijn vader gemaakt hebben – en die door zijn moeder beschilderd zijn. Als je eenmaal ziet hoe de figuurtjes gemaakt worden dan zie je met hoeveel liefde en passie dat gedaan wordt. En dan kijk je ineens heel anders naar die kleine hertjes boven je bed.

Boerderij Drockerhof in Bulla
Boerderij Drockerhof in Bulla
Met dit uitzicht werden wij wakker: onbetaalbaar!
Met dit uitzicht werden wij wakker: onbetaalbaar!
Ontbijten met huisgemaakte en lokale producten
Ontbijten met huisgemaakte en lokale producten
Iedere ochtend even bij de dieren kijken
Iedere ochtend even bij de dieren kijken
Er is net een kalfje geboren, zo schattig!
Er is net een kalfje geboren, zo schattig!
Boerderij Drockerhof wordt met veel liefde gerund door Stefan en Tanja Kostner
Boerderij Drockerhof wordt met veel liefde gerund door Stefan en Tanja Kostner
Stefan aan het werk in zijn atelier
Stefan aan het werk in zijn atelier
Dit soort houten figuurtjes vind je in iedere kamer
Dit soort houten figuurtjes vind je in iedere kamer

De pistes van Val Gardena op!

Om te skiën in Val Gardena – een van de mooiste skigebieden van de Dolomieten – is vakantieboerderij Drockerhof perfect gelegen. Binnen tien minuten ben je met de auto bij de skilift in Ortisei, een van de drie dorpen in Val Gardena. Je kunt overigens ook de skibus nemen, want die stopt recht voor de deur van boerderij Drockerhof. Wij nemen liever de auto en beginnen onze dagen bij de Seceda in Ortisei. Dit deel van de vallei is lekker rustig; de meeste mensen willen graag de Sella Ronda skiën en beginnen hun dag in Selva, twee dorpjes verderop. De afdalingen in Ortisei zijn fantastisch: lekker lang, met pittige en relaxte stukken afgewisseld.

Vanuit Ortisei kun je heel goed naar Santa Christina en Selva skiën, dat red je makkelijk in een dag, maar je moet ’s middags nog wel even de tijd in de gaten houden. Tussen Ortisei en Santa Christina moet je namelijk een treintje nemen – super handig en leuk – maar daar moet je soms ook wel even op wachten. Slaap je in Bulla op Drockerhof en wil je de Sella Ronda skiën, dan kun je het beste de auto of de skibus naar Selva nemen en daar beginnen, anders heb je te weinig tijd.

Voor mij is het de tweede wintersport in Val Gardena en dit gebied is hard op weg mijn favoriet te worden. Val Gardena heeft namelijk niet alleen heel veel toffe afdalingen, maar je kunt hier hele mooie tochten maken zonder steeds weer dezelfde afdalingen te doen. En dan die hutjes… Ik ken geen ander skigebied waar de berghutten zo leuk zijn als hier. Eén keer treffen we per ongeluk een buffetrestaurant waar ze pizza’s bakken (snel weer weg!) maar iedere andere berghut waar we stoppen voor thee of een lunch is een voltreffer. Het eten is er heerlijk: Italiaans maar met Oostenrijkse invloeden. Het beste uit twee keukens zeg maar. Daar komt goede service bij, maar het uitzicht doet de rest van het werk!

Een geweldige dag op de pistes van Ortisei: met verse sneeuw!
Een geweldige dag op de pistes van Ortisei: met verse sneeuw!
Het geweldige uitzicht tijdens het ski\u00ebn van de Sella Ronda
Het geweldige uitzicht tijdens het skiën van de Sella Ronda
Het uitzicht tijdens de lunch in Ortisei: beter gaat het toch niet worden?
Het uitzicht tijdens de lunch in Ortisei: beter gaat het toch niet worden?
Puur genieten hier!
Puur genieten hier!

Volledig tot rust komen op boerderij Trieferhof

De volgende dag zijn wij te gast op vakantieboerderij Trieferhof in Kastelruth, op een half uurtje rijden vanuit Bulla. Zuid-Tirol heeft namelijk veel meer bijzondere vakantieboerderijen en die willen wij zien. Deze agriturismo wordt gerund door Martin en Verena Silbernagl. Via een zeer smal weggetje rijden we er naartoe. De ligging van deze vakantieboerderij is fantastisch want ook hier is alleen al het uitzicht de moeite waard om er een nacht te boeken…

Ook vakantieboerderij Trieferhof is een hele goede keuze voor wintersporters, en zeker wanneer je wilt skiën in Alpe di Siusi (Seiser Alm), want dat skigebied is vlakbij. Dit zeer zonnige skigebied is wat minder geschikt voor skiërs die uitdaging zoeken omdat het eerder glooiend is dan stijl, maar des te interessanter voor zij die het lekker rustig aan willen doen. Bij helder weer zien je vanuit Trieferhof de pistes liggen.

Martin en Verena delen de warmte en gastvrijheid die we ook op Drockerhof ervaren: al na een paar minuten voel je je hier helemaal thuis. Zo’n plek waar je meteen je schoenen uit doet. En ook Trieferhof is een paar jaar geleden verbouwd en is geweldig mooi. Verena’s favoriete ruimte in het huis is de zolder: daar heeft zij een schitterende studio laten bouwen waar ze mensen kennis laat maken met haar passie. Ze is gespecialiseerd in ontspanningstechnieken en geeft in de studio op zolder workshops Qi gong en andere ontspannende oefeningen. En natuurlijk willen wij dat ook een keer ervaren. Want hoe vaak heb je je lichaam en geest helemaal tot rust laten komen, met uitzicht op de witte bergflanken van Alpe di Siusi? Precies, en dus geven wij ons over aan wat komen gaat.

Voor deze workshop gebruikt Verena zogenaamde klankschalen uit Tibet. Het zijn schalen in verschillende formaten, maar allemaal behoorlijk zwaar en voorzien van bijzondere details. Door op een bepaalde manier tegen de schalen te tikken met stukken beginnen ze te zingen; er komt een harmonieus geluid vanaf. Wanneer je je ogen sluit en deze klankschalen op je lichaam laat plaatsen, voel je de trillingen van de schaal tot in je tenen en dat is weer heel erg goed voor de doorbloeding en om tot rust te komen. Na een klein uurtje zijn we allebei even helemaal weg van de wereld geweest, maar voelen we ons ook als herboren.

Martin en Verena Silbernagl runnen met veel liefde boerderij Trieferhof
Martin en Verena Silbernagl runnen met veel liefde boerderij Trieferhof
Paul geeft zich volledig over aan een sessie met klankschalen
Paul geeft zich volledig over aan een sessie met klankschalen
Deze schalen komen uit Tibet, waar ze ook gebruikt worden voor allerlei ontspannende oefeningen
Deze schalen komen uit Tibet, waar ze ook gebruikt worden voor allerlei ontspannende oefeningen

Mmmmm… Kaiserschmarrn maken!

Na de ontspannende sessie laten Martin en Verena ons meegenieten van allerlei lokale specialiteiten. Want als er iets is waar de Zuid-Tirolers van houden dan is het van lekker eten. Maar dat doen zij altijd met lokale producten: kaas van de melk van eigen koeien, jam van de vruchten uit eigen tuin en balsamico en wijn van de buren. Hoewel Zuid-Tirol bekend staat om spek en wijn zijn er nog veel meer dingen die hier zoveel lekkerder smaken dan thuis. Dat komt door het milde klimaat in deze regio: de bodem is vruchtbaar en geeft alle gewassen die er groeien een intensere smaak.

We genieten van een heerlijke proeverij van lokale hapjes en drankjes, maar bewaren wel nog een gaatje voor het toetje. Verena gaat ons namelijk laten zien hoe je zelf Kaiserschmarrn maakt. Voor wie dit legendarische wintersportgerecht niet kent: je kunt het het beste vergelijken met onze Hollandse pannenkoeken, maar dan zoveel lekkerder. Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht dat ook in Zuid-Tirol wordt gegeten, en dat eruit ziet als een grove pannenkoek in stukjes. Dat Kaiserschmarrn pas écht lekker worden wanneer je dit zorgvuldig klaarmaakt weten wij nu pas. Stapje voor stapje volgen we Verena’s instructies (hier vind je een recept) en het eindresultaat is verrukkelijk. Zeker met huisgemaakte jam erbij: dit wil je iedere dag wel eten!

Paul wordt aan het werk gezet in de keuken: Kaiserschmarrn maken doe je met zorg
Paul wordt aan het werk gezet in de keuken: Kaiserschmarrn maken doe je met zorg
Dit is z\u00f3\u00f3\u00f3\u00f3 lekker!
Dit is zóóóó lekker!

Na een aantal dagen wintersport op de boerderij te hebben ervaren zijn wij het erover eens dat dit een hele fijne manier van vakantie vieren is. Het is heerlijk om heel dicht bij een geweldig mooi en groot skigebied te zijn, maar je toch helemaal terug te kunnen trekken in je eigen onderkomen op de berg. Niet eerder was een wintersportvakantie zó ontspannend als deze – en dat heeft niet alleen met dat uurtje klankschalen te maken. Het is de complete beleving, van wakker worden op de berg tussen de dieren, heerlijke dagen op de skipistes van Val Gardena en daarna weer de dag afsluiten met een glas Zuid-Tiroolse wijn op je eigen balkon. Dat is echt puur genieten.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Italië

Verhuis naar de zon: voor € 3 koop je een huis op Sicilië

Vanaf slechts € 3 kun je bieden op woningen in Sambuca, een stadje op het Italiaanse eiland Sicilië. Het zijn weliswaar echte opknappertjes, toch is het ook een dikke kans om voor een bescheiden bedrag een woning te bemachtigen op dit schitterende eiland.

Algemeen21.06.2024

Verhuis naar de zon: voor € 3 koop je een huis op Sicilië

Gratis overnachten op Sardinië? Dat kan als je een wandelliefhebber bent!

Wil je 3 nachten gratis slapen op Sardinië? Als je houdt van avontuurlijke hikes en jonger bent dan 35 jaar, kun je gebruikmaken van dit unieke aanbod. Loop een deel van de Santa Barbara Cammino mine trail, die slingert langs schitterende plekken door de natuur en oude mijngebieden.

Algemeen12.06.2024

Gratis overnachten op Sardinië? Dat kan als je een wandelliefhebber bent!

Vanaf 25 april 2024 moet je entree betalen in Venetië

Het is al vaker aangekondigd, en weer uitgesteld, maar vanaf 25 april 2024 moet je toch echt entree gaan betalen voor Venetië. Wie de oude stad in wil, moet betalen.

Stedentrips10.04.2024

Vanaf 25 april 2024 moet je entree betalen in Venetië

De 8 leukste dingen om te doen in Florence

Florence wordt ook wel de cultuurstad van Europa genoemd. Met een historische binnenstad vol gebouwen, beelden en schilderijen van Italiaanse grootmeesters is het een levend kunstwerk. Florence is tevens de hoofdstad van...

Stedentrips28.02.2024

De 8 leukste dingen om te doen in Florence

De zeven leukste dingen om te doen aan het Comomeer in Italië

Het Comomeer is een van de mooiste meren van Italië. Het Comomeer is een bergmeer dat ligt in Lombardije, in het noorden van Italië. Het is het derde grootste meer van de Italiaanse Alpen en zeker ook de mooiste. Het m...

Zomer21.02.2024

De zeven leukste dingen om te doen aan het Comomeer in Italië

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

Hoewel de Dolomieten vaak worden beschouwd als de meest spectaculaire hellingen van Europa, zijn er in de rest van de Italiaanse Alpen genoeg geweldige skibestemmingen te vinden. Maar wat zijn nu de mooiste skigebieden? De variatie wat betreft berglandschappen in Italië maakt het echter niet gemakkelijk om te kiezen. Je vindt er oude stadjes en afgelegen dorpjes, omgeven door charmante Italiaanse skigebieden voor een heerlijke wintersportvakantie. We hebben een aantal van onze favorieten in Italië voor je op een rij gezet.

Winter18.01.2024

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Rome is een van de steden waar je geweest moet zijn. Rome ademt historie: er is hier zoveel te doen en zien. Boek een stedentrip naar de mooiste stad van Italië, om in een paar dagen de leukste en mooiste plekken van Ro...

Stedentrips11.01.2024

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Dit zijn de vijf mooiste campings in Italië

Italië is een zeer geliefde vakantiebestemming en dat is niet voor niets. Het is een prachtig, veelzijdig land met sfeervolle steden vol historie, zonovergoten eilanden en heel erg lekker eten. De Toscaanse heuvels, de...

Zomer03.01.2024

Dit zijn de vijf mooiste campings in Italië

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!