Winter02.04.2014

Strakke gladde pistes: een nachtje mee met de pistenbully


Shit, shit, shit, not good, not good

Dominique rijdt voor het eerste seizoen op de snowbully over de pistes van Tignes. Hij is nog een beetje zenuwachtig. Ik mag met hem mee voor een toer over de blanke heuvels in het pikkedonker, om de witte lakens weer strak te trekken. ,,Shit, shit, shit, not good, not good.”

En ja, vrijwel altijd door weer en wind
En ja, vrijwel altijd door weer en wind

Als de laatste skiërs rond half zes een beetje dwarrelig de pistes verlaten, rijden er vier enorme snowbully’s met hun zeem van dik rubber aan de achterkant de garage uit. Zij domineren in de schemering en het donker als berggeiten de flanken van Tignes. Schuin achter elkaar rijden ze ieder in hun eigen baan. Zo worden in één keer de brede pistes glad getrokken voor de massa toeristen die de dag erop weer waar voor hun geld willen zien. En dat werk moet secuur worden verricht, want te veel hobbels en obstakels leiden tot ongelukken.

Rolls Royce

Dat weet Dominique maar al te goed. Hij was jarenlang hulpverlener op de lange latten. Dan ging hij de bergen in om zijn slachtoffers, vaak met een gebroken been, op te halen. In de afdaling sleepte hij ze dan weer mee terug. Maar zijn knieën werden slecht. Hij moest stoppen. En zo kwam hij terecht op de wagens, net zo duur zijn als de duurste Rolls Royce. Hij kent de bergen op zijn duimpje en dat helpt om in het aardedonker het witte asfalt te verplaatsen en het laken weer glad te trekken.

Dominique op zijn `werkschuit` de bergen op
Dominique op zijn `werkschuit` de bergen op

In een ruime, goed verende zetel en enorme voorruit heeft hij comfortabel zicht op de terreinen. Hij volgt de tweede man. Voorop rijdt de chef, al 25 jaar, bijna met zijn ogen dicht. Hij leidt de vier en soms vijf collega’s op hun eigen wagen. De opdracht is ieder dag weer hetzelfde, maar het is weer iedere keer anders. ,,Soms zie je geen hand voor ogen, moet je echt met het zoeklicht bijschijnen, anders sta je zo aan de rand van de afgrond.” Ik slik zijn woorden maar snel weg. Als niet-skiër pak ik met Dominique, licht voorover gebogen, enkel de blauwe piste.

Gladjes

Hij duwt aan de voorkant overtollig sneeuw weg en trekt het aan de achterkant gladjes. Dominique bedient voor mij te veel knoppen, knuppels en hendels om zijn buitenboord-armen van wat veel weg heeft van een maanlander goed te bedienen. ,,Ik weet nog niet alles, hoor”, vertrouwt hij me toe. ,,Het duurt zeker drie seizoenen voordat je het in de vingers hebt.”

Spoor

Soms zit hij niet in het gewenste spoor en duwt hij een dikke lange rand over de piste. Dan roept hij zachtjes, nog net hoorbaar: ,,Shit, shit, shit, not good, not good.” Sommige mensen doen het werk met zo veel gemak dat ze fluitend schuiven en glad trekken, als volleerde kappers de oneffenheden wegscheren. ,,Die checken tijdens hun werk nog regelmatig hun mobiel. Dat lukt mij allemaal nog niet”, verontschuldigt hij zich.

Per avond en nacht wordt door de wagens zo’n 200 kilometer over de pistes afgelegd, of liever gezegd glad getrokken. Zo wordt de sportieve toerist in Tignes op zijn wenken bediend en weet hij weer waarom die skipassen zoveel kosten.

Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!