Winter16.10.2020

Zo tof is de Sarenne in Alpe d’Huez, de langste zwarte piste ter wereld


16 kilometer lang afdalen met een onbeschrijflijk mooi uitzicht. De Sarenne in Alpe d’Huez (Frankrijk) is zonder twijfel een van de mooiste pistes ter wereld. Maar het is ook een pittige: het is namelijk de langste zwarte afdaling ter wereld. dit icoon van de Alpen moet iedere skiër of snowboarder zeker een keer gedaan hebben. Op naar Alpe d’Huez dus!

Net als bijvoorbeeld de Harakiri in het skigebied van Mayrhofen heeft de Sarenne een legendarische status. Maar dat heeft skidorp Alpe d’Huez natuurlijk ook, vooral bekend van de loodzware beklimming voor wielrenners. Het skigebied van Alpe d’Huez is ruim, veelzijdig en uitdagend. Met als grootste uitdaging de Sarenne!

Uitzicht vanaf de Pic Blanc

Om bij de Sarenne te komen neem je verschillende liften omhoog en daarbij heb je twee opties.

  1. Pic Blanc: neem vanuit Alpe d’Huez de liften Jeux, DMC 2 en Pic Blanc en je staat helemaal op de top van de berg op 3.330 meter hoogte.
  2. Marmottes: neem vanuit Alpe d’Huez de liften Marmottes 1, 2 en 3 en je begint op 3.060 meter hoogte, net iets onder de top van de Pic Blanc dus.

Het voordeel van de Pic Blanc is dat je echt de complete Sarenne kunt skiën. Het eerste deel van deze afdaling is echter behoorlijk zwart en dus kiezen een hoop mensen ervoor op een klein stukje lager te beginnen, via de Marmottes-liften. Wat je dan overslaat is het fenomenale uitzicht vanaf de Pic Blanc, en dat wil je eigenlijk niet missen.

Neem je toch de lift naar Pic Blanc, let dan wel goed op welke afdaling je gaat doen. Op de top kun je namelijk kiezen tussen Sarenne en Tunnel, en die laatste – die ook echt door een tunnel dwars door de berg gaat – heeft een behoorlijke steile muur voor je in de aanbieding. Het is veruit de pittigste piste van Alpe d’Huez. Mocht je toch verkeerd skiën dan neem je gewoon nóg een keer de Pic Blanc omhoog. Kun je je nog een keer vergapen aan het uitzicht, bepaald geen straf.

De perfecte dag om de Sarenne te ski\u00ebn!
De perfecte dag om de Sarenne te skiën!

Hoe zwart is de Sarenne?

Hoewel het je misschien kan afschrikken – de langste zwarte piste ter wereld – is het zeker geen afdaling om bang van te worden. Een piste krijgt een kleur (zwart, rood, blauw of groen) op basis van het steilste deel van de afdaling. Dus als slechts een klein deel van de piste zwart is, en de rest is blauw, dan zal deze alsnog de kleur zwart krijgen.

Hoe zwart de Sarenne is? Dat valt reuze mee. Het is vooral een hele lange afdaling, 16 kilometer is niet niks. En op zo’n super lange afdaling komt een goede conditie – en gespierde bovenbenen – goed van pas. Natuurlijk zijn er ‘echte zwarte delen’ op deze piste te vinden, maar die zijn over het algemeen goed te doen. Het begin vanaf de Pic Blanc is echter wel een pittig stuk, daarvoor moet je op z’n minst op iedere andere afdaling in het gebied goed naar beneden kunnen. Het hangt natuurlijk ook van de condities af waarop je ‘m skiet. In de ochtend, wanneer de Sarenne perfect geprepareerd is, met goede sneeuw, is het echt een waanzinnig leuke afdaling om te doen. Aan het einde van de dag, met mindere kwaliteit sneeuw en met een hoop hobbels op de piste, is de uitdading een stuk groter. Al geldt dat natuurlijk voor iedere willekeurige zwarte piste.

Wij skiën de Sarenne op een zeer zonnige dag. Zo’n dag halverwege maart, waarop het – zeker in de lager gelegen delen – eigenlijk te warm is om te skiën. Maar omdat het eerste deel van de Sarenne echt hoog ligt, boven de 3.000 meter, zijn de condities daar perfect en is het echt genieten onderweg.

Geen weg terug

De Sarenne is een populaire afdaling. En omdat ‘ie zo lang is, moet je wel meerdere keren stoppen. Het is dus wel af en toe groepjes mensen ontwijken, maar dat hoort bij skiën. Het is ook goed om te weten dat als je eraan begint, er geen weg terug meer is.

Vanaf de start kom je nog één stoeltjeslift tegen (Herpie) en wanneer je die eenmaal voorbij bent, moet je de complete Sarenne afmaken. En dat is echt geen straf. De Sarenne loopt helemaal aan de rand van het skigebied en je hebt er echt prachtig uitzicht op de Franse Alpen. In totaal zul je een kleine 2.000 hoogtemeters afleggen. In één afdaling dus!

Zo leuk als het begin van de langste zwarte piste ter wereld is, zo saai is het laatste deel. Volgens Franse begrippen is dit een groene piste en dat is voor snowboarders niet echt een pretje. Als je te weinig vaart maakt, kom je stil te staan. Al geldt dat voor skiërs natuurlijk net zo goed. Op warme dagen is dit het moment om de rits van je jas weer open te doen.

Na de stoeltjeslift Herpie is er geen weg meer terug
Na de stoeltjeslift Herpie is er geen weg meer terug
Weer terug in het dorp na een heerlijke afdaling!
Weer terug in het dorp na een heerlijke afdaling!

Het is dus slim om de Sarenne ’s morgens vroeg te skiën zodat je vaak de beste condities hebt. Je bent echter niet de enige met dat idee en dus kan het bij de liften behoorlijk druk zijn. De lift Pic Blanc wordt ook nogal eens stilgezet als het te hard waait, dus check beneden altijd even of ‘ie wel open is!

Wil je eerst zien hoe tof deze afdaling is? Bekijk dan deze video!

Op wintersport naar Alpe d'Huez

Heb jij zin om op wintersport naar Alpe d'Huez te gaan? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Niet duurzaam maar wel snel is vliegen naar Chambéry of Genève. Goedkope vliegtickets boek je rechtstreeks via Transavia.
  • Hotels in Alpe d'Huez boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is Alp'azur vlakbij de skilift.
  • Of boek een complete wintersport naar Alpe d'Huez via Sunweb Winter of TUI.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Frankrijk

Roadtrip door Loire-Atlantique en Vendée aan de Franse Atlantische kust

De departementen Loire-Atlantique en Vendée aan de Franse Atlantische kust zijn ideaal voor een veelzijdige roadtrip vol culinaire verrassingen uit de regio.

Zomer12.08.2024

Roadtrip door Loire-Atlantique en Vendée aan de Franse Atlantische kust

Leven met de getijden en eten wat de natuur geeft
Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence

Met vervallen houten luiken, die al jaren weer eens geleden geschilderd hadden moeten worden, nonchalant kalkstenen metselwerk en groene wijnranken is dit de Franse perfectie. En volgens wijnkenners komt hier de lekkerste rosé vandaan. De ideale plek dus om een (mini) roadtrip te maken!

Zomer22.07.2024

Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence

Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk

Frankrijk is al jaren het favoriete vakantieland van vele Nederlanders. Omdat dit land simpelweg álles heeft: mooie steden, knusse dorpjes, schitterende berggebieden en adembenemende stranden. Maar waar vind je nu de mo...

Ontspanning04.07.2024

Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk

Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk

Île de Ré bewijst nogmaals waarom ik zo gek ben op Frankrijk. Île de Ré is een eiland in Midden-Frankrijk en ligt aan de Atlantische Oceaan ter hoogte van de leuke havenstad La Rochelle. In deze regio liggen meer eil...

Zomer03.07.2024

Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Orange is een authentiek Frans stadje in het hart van de Vaucluse. Het is een van de departementen van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur in het zuiden van Frankrijk. Wie de beroemde Autoroute du Soleil rijdt, komt er vanzelf langs.

Stedentrips03.06.2024

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Niet ver van de Zuid-Franse stad Orange ligt een vermaard plaatsje: Châteauneuf-du-Pape. Het is de naam van een stadje, een wijnregio, maar vooral bekend van de gelijknamige wijnen uit deze regio. Het is een van de plekken in de Vaucluse waar je een keer geweest moet zijn.

Ontspanning01.06.2024

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

Het Romeins theater van Orange - officieel Théâtre Antique d'Orange - is het historisch monument van deze Zuid-Franse stad. Het theater werd gebouwd tijdens de Romeinse overheersing in de eerste eeuw na Christus.

Stedentrips29.05.2024

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!