Zomer26.09.2023

10 tips om te doen in Rio de Janeiro


Rio de Janeiro is in alle mogelijke opzichten een indrukwekkende stad. Het is een parel om te zien, een stad met een ongekende energie. Maar Rio heeft ook te kampen met flinke problemen, de stad heeft twee gezichten. Lang niet altijd is Rio positief in het nieuws; de stad dankt het negatieve imago aan gevaarlijke favela’s waar drugsbendes de boel runnen. Nu het op politiek gebied ook wankelt in Brazilië neemt de onrust alleen maar toe. Gelukkig overheersen de mooie dingen in de stad. De gastvrijheid van de Brazilianen is zeldzaam en ondanks de problemen zijn ze trots. Op hun stad, op hun land en laten dat maar al te graag aan je zien. Rio de Janeiro is fantastisch en zit voor altijd in mijn hart. Fenomenale stranden, indrukwekkende bergen en dat bijzondere wereldwonder. Rio heeft het allemaal. Bloedmooi en relaxt. De stad van het voetbal en van het beroemde Braziliaanse carnaval. Wil jij ook op reis naar Rio de Janeiro? Dit zijn mijn 10 leukste tips om te doen!

Rio de Janeiro: handig om te weten

Rio de Janeiro betekent letterlijk de januaririvier en ligt aan de Baai van Guanabara. Rio de Janeiro – of gewoon Rio in het kort – ligt aan de oostkust van Brazilië en is anders dan velen vermoeden niet de hoofdstad van het land (dat is Brasilia). Wel is het de tweede grootste stad van Brazilië. Bezienswaardigheden heeft Rio volop. De must sees vind je allemaal in dit artikel, maar Cristo Redentor – een van de zeven nieuwe wereldwonderen – spant de kroon. Naar Rio zonder ook dit immense beeld van Christus te bezoeken is onmogelijk. Om je voor te bereiden op de reis is het handig om te weten wat de vliegtijd en het tijdsverschil zijn en welke taal je er spreekt.

  • De beste reistijd is van april-juni, dan is het zeer aangenaam qua temperatuur. Wil je het legendarische carnaval een keer meemaken, dan is februari/maart het juiste moment om te gaan.
  • De vliegtijd van Amsterdam naar Rio de Janeiro bedraagt ruim 12 uur.
  • Het tijdsverschil tussen Nederland en Rio is 5 uur: het is er vijf uur vroeger dan hier.
  • In Rio wordt Portugees gesproken, maar dat is anders dan het ‘gewone’ Portugees dat je wellicht kent uit Portugal. En mocht je denken dat je het met Spaans ook wel gaat redden dan heb je het mis.
  • De bijnaam van deze stad is Cidade Maravilhosa dat letterlijk ‘prachtige stad’ betekent.

1. Naar het topje van de Suikerbroodberg

Om te beginnen een lekker toeristische tip, maar dit wil je écht doen: naar het topje van de Suikerbroodberg. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Deze berg is niet gigantisch hoog – slechts 396 meter – maar zeker opvallend te noemen gezien de vorm en de ligging. De Suikerbroodberg ligt in de buurt van Urca en je hoeft niet per se zelf te klimmen om boven te komen (dat kan wel hoor, maar dat is iets voor gevorderde klimmers), want er gaat een kabelbaan naar boven. Waarom je dit ritje wilt maken is eenvoudig: het uitzicht. Helemaal bovenop vind je een paar gezellige koffiebarretjes waar je misschien niet de lekkerste koffie of ijskoffie gaat drinken, maar wel die met het allermooiste uitzicht.

Het is wel zo slim om dit ritje met de kabelbaan naar boven even te reserveren van te voren zodat je de eventueel lange wachtrij kunt overslaan. En ga in de ochtend, dan is het nog niet zo druk en nog niet zo warm!

Een bijzondere berg om te zien \u00e9n om te bezoeken
Een bijzondere berg om te zien én om te bezoeken
Ga naar het topje van de Suikerbroodberg voor het mooiste uitzicht over Rio
Ga naar het topje van de Suikerbroodberg voor het mooiste uitzicht over Rio
En aan de andere kant zie je de Copacabana
En aan de andere kant zie je de Copacabana

2. Bezoek Christus de Verlosser – Cristo Redentor

Natuurlijk wil je ook dit niet missen: een bezoek aan Christus de Verlosser, het gigantische betonnen standbeeld van Jezus Christus. Het is één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Vanuit zo ongeveer de hele stad kun je dit beeld zien staan en ’s nachts is het mooi verlicht. Christus de Verlosser – Cristo Redentor in het Portugees – staat bovenop de berg Corcovado, die met 710 meter een stuk hoger is dan de Suikerbroodberg. Het is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad, die altijd heel veel mensen trekt. Maar dat is ook logisch, als modern wereldwonder.

Je kunt er op twee manieren komen: met een treintje of met de bus, maar daarna moet je hoe dan ook nog een trede of 200 omhoog klimmen. Je kunt overigens ook lopend naar Cristo Redentor gaan, maar dat is een flinke klim langs de kant van de weg. Bereid je bij het beeld voor op een massa toeristen die allemaal komen om selfies met het beeld te nemen. En ook al staat dat idee je waarschijnlijk tegen, toch is het bijzonder om oog in oog te staan met dit gigantische betonnen beeld. Vanaf het uitkijkpunt bij het Christusbeeld heb je overigens ook heel mooi uitzicht over de stranden Ipanema, Copacabana en Botafogo.

Ook hier geldt: reserveren is wel zo slim, zeker wanneer je graag met het treintje omhoog wilt. De kaartjes daarvoor zijn namelijk beperkt.

Het gigantische, betonnen beeld van Jezus Christus
Het gigantische, betonnen beeld van Jezus Christus

3. Drink uit een kokosnoot op de Copacabana

De Copacabana is misschien wel het beroemdste strand ter wereld, in de vorm van een halve maan. Het is een lekker breed zandstrand dat je eigenlijk kunt zien als één groot openluchttheater. Braziliaanse mannen zijn in de branding aan het hooghouden, de dames paraderen in hun ieniemienie bikini’s over het strand en verkopers proberen hun drankjes, hapjes, kleding en hoedjes te slijten. De zee is niet heel lekker om in te zwemmen, het water is hier niet echt schoon te noemen, en dus blijven ook de Brazilianen liever op het zand.

Langs de boulevard van de Copacabana vind je overal kleine stalletjes waar je wat te drinken of eten kunt halen. Haal bij een van die stalletjes een ijskoude kokosnoot en ga lekker met je billen in het zand zitten om te genieten van de ‘show’.

▸ Geheimtip: Hoewel de stranden van Rio legendarisch zijn, zijn ze soms ook druk. Veel rustiger is Prainha Beach, ten westen van de stad, tevens een paradijs voor surfers. Neem de ‘Surf Bus’ om er te komen, een pendelbus die dagelijks op en neer rijdt.

Het is genieten op dit prachtige strand!
Het is genieten op dit prachtige strand!
Drink uit een kokosnoot op de Copacabana
Drink uit een kokosnoot op de Copacabana

4. Beklim de Escadaria Selarón

Midden in de bruisende wijk Lapa vind je Escadaria Selarón, de vrolijkste trap die je ooit gaat zien. Deze is ontworpen door de Chileense kunstenaar Jorge Selarón die in de wijk Lapa woonde, niet zo ver bij de trap vandaan. De trap is bezaaid met kleurrijke tegeltjes, van over de hele wereld. Als je goed zoekt vind je er zelfs Delfts Blauw en Zeeuwse tegeltjes. Van Escadaria Selarón, Jorge heeft de trap vernoemd naar zichzelf dus, maakte hij zijn levenswerk. Hij begon er al begin jaren ’90 aan en inmiddels weten een hoop reizigers de kleurrijke trap te vinden. Zeg maar gerust dat het een toeristische trekpleister is. Om allemaal die ene foto te maken: zitten op de vrolijke trap.

Rondom de trap is veel leven in de brouwerij: kunstenaars beschilderen de muren van Lapa, locals mixen verse caipirinha’s voor je en muzikanten trakteren je op lekkere Braziliaanse deuntjes. Zeker de moeite waard om even naartoe te gaan, al is het alleen maar voor zo’n super sterke, maar verrukkelijke caipirinha!

Ergens op de trap vind je een Zeeuws tegeltje
Ergens op de trap vind je een Zeeuws tegeltje
De vrolijkste trap ter wereld: Escadaria Selar\u00f3n
De vrolijkste trap ter wereld: Escadaria Selarón

5. Eten op straat in Rua do Ouvidor

In Rio de Janeiro eet je niet echt culinair hoogstaand, al is de smaak van het eten wel heel erg goed. Het is geen verfijnde keuken, maar je eet er vooral veel warme gerechten met vlees. Zo is de bief stroganoff hier echt een aanrader. De Brazilianen maken van dit van oorsprong Russische gerecht echt een feest. En de leukste plek om dat te eten is op straat, in Rua do Ouvidor in Centro. ’s Avonds is de hele straat bezaaid met tafeltjes en stoeltjes. Plof hier neer om lekker op je gemak te eten en drinken tussen de locals!

Ga eten in Rua do Ouvidor in Centro Rio!
Ga eten in Rua do Ouvidor in Centro Rio!

6. Dagje strand: Itacoatiara

Wil je een dagje weg uit de drukte van Rio de Janeiro en heb je zin in een heerlijke dag op het strand, ga dan naar Itacoatiara. Dit strand vind je op een klein uurtje rijden vanuit Rio en is echt de moeite waard. De stranden in Rio zelf zijn ook prachtig, maar de zee is niet echt super schoon (tenminste, niet toen ik er was, maar ik hoor wisselende verhalen). Itacoatiara is in ieder geval wel super schoon. Het strand ligt in een prachtige baai, het heeft heerlijk fijn zand en een heldere zee met lekkere hoge golven. Doe wat de locals ook doen: ga in zee liggen en laat je meenemen door de hoge golven.

En: neem een Sandwich Natural. Deze broodjes verkopen ze op het strand en dat is een echte smaaksensatie. Op het broodje zit malse, geplukt kip met wortel, mayonaise, ei en chips! Dat lijkt een saaie, beetje vreemde combi, maar het is een van de lekkerste dingen die wij in Brazilië aten!

Itacoatiara is prachtige \u00e9n schoon
Itacoatiara is prachtige én schoon
Neem een Sandwich Natural
Neem een Sandwich Natural
Potje voetballen met de locals
Potje voetballen met de locals

7. Doe een workout op het strand

De Brazilianen zijn behoorlijk sportief. Overal zie je mensen hardlopen, fietsen of krachttraining doen. In Rio de Janeiro hebben ze iets leuks bedacht om de locals (en ook toeristen) in shape te houden. Door de hele stad zie je mini openlucht sportschooltjes. Dat is misschien een wat overdreven benaming voor deze sporttoestellen, maar daar komt het wel op neer. Toestellen in de buitenlucht, vaak in de buurt van de stranden, waar iedereen gebruik van kan maken. Ga een stuk hardlopen en doe bij ieder toestel dat je tegenkomt een paar oefeningen!

Doe een workout op het strand in Rio!
Doe een workout op het strand in Rio!

8. Flaneer door Ipanema

Ipanema is niet alleen het strand naast de Copacabana, het is ook een complete wijk. Zeg maar gerust de leukste wijk van Rio de Janeiro. Ipanema is duidelijk de wijk van de rijke Brazilianen: hier vind je luxe winkels, chique straten en goede restaurants. En ook het strand van Ipanema ziet er chiquer uit. Doordat het minder toeristisch is lijkt het ook wel wat mooier. Ipanema is een heerlijke wijk om doorheen te struinen, om een beetje te shoppen (Nike Store, Yes), een nieuw paar Havaianas te scoren en om lekker te eten.

Het prachtige strand van Ipanema
Het prachtige strand van Ipanema

9. Laat je eten wegen

Oké: het is niet de meest gezellige manier om te eten in Rio, maar voor leuke, hippe en goede restaurants moet je over het algemeen goed zoeken. Zoals ik al vertelde zijn de Brazilianen gek op vlees en hebben een niet zo verfijnde maar wel hele smaakvolle keuken. Waar ze ook gek op zijn, zijn restaurants waar je je eten kunt laten wegen. Je kunt zelf langs het buffet wandelen om je favoriete dingen op te scheppen en betaalt puur voor het gewicht. Zo aten wij een keer een bord vol sushi voor zo’n 20 real per persoon (5,5 euro) en schepten we een keer verrukkelijke kip stroganoff op. Eten in Rio de Janeiro is goedkoop, met z’n tweeën moet je wel heel erg goed doen, wil je meer dan 50 euro kwijt zijn. Het is ons in ieder geval niet gelukt.

Laat je eten wegen
Laat je eten wegen

10. Go downtown

Rio de Janeiro is een behoorlijk uitgestrekte stad en door het hoogteverschil en de bergen is reizen van A naar B een tijdrovende zaak. De metro biedt uitkomst, daarmee ben je super snel aan de andere kant van de stad. Het is ook by far de meest prettige manier om te reizen in de stad zelf, al mag een taxiritje met een chauffeur die geen angsten kent er ook wel wezen. Neem in ieder geval de metro richting Carioca of Uruguaiana en duik de straten van het oude centrum in. Hier vind je prachtige, koloniale gebouwen, oude kerken en historische monumenten. Het is heerlijk om downtown rond te slenteren!

Go downtown!
Go downtown!

Nog meer bezienswaardigheden in Rio de Janeiro

Heb je nu alles gezien? Nee hoor, deze stad is zo groot dat er nog veel meer te ontdekken valt. Ook deze bezienswaardigheden wil je niet missen.

Floresta de Tijuca

Op een klein uurtje rijden van het centrum van Rio ligt Floresta de Tijuca, een tropisch regenwoud dat officieel nog binnen de grenzen van de stad valt. De rust hier is ongekend; je bent de drukte uit de stad volledig vergeten. Je kunt er schitterende hikes maken (zo’n 200 verschillende) langs watervallen en rivieren en onderweg is de kans groot dat je wilde apen zult spotten. Op verschillende uitkijkpunten – zoals Vista Chinesa en Mesa do Imperador – kun je in één oogopslag de complete stad zien liggen.

Bezoek Maracanã

Voetbalstadion Maracanã is de meest geliefde plek van de stad onder de locals. Het is een van de grootste voetbalstadions ter wereld, waar maar liefst vier Braziliaanse topclubs spelen. Je hoeft niet eens een echte voetballiefhebber te zijn om je hier te vermaken tijdens een voetbalwedstrijd, want de feestende supporters laten hier zien hoe groot hun liefde voor de bal is, en dat is al vermakelijk genoeg.

Ervaar het carnaval in Rio

Het carnaval in Rio is het grootste straatfeest op aarde. Vijf dagen lang is het één groot feest in de stad. Mensen dansen, drinken en socializen. De beat van de samba pompt door de straten en bezwete lijven plakken tegen je aan. Brazilianen hebben een ongekend goed gevoel voor ritme. Er zijn er weinig die niet kunnen dansen – en er ook niet van houden. Voor de extravagante straatparades moet je naar Sambódromo, een straat met tribunes die speciaal voor het carnaval is aangelegd. Met 90.000 andere toeschouwers kun je hier de grote optocht aanschouwen. Maar het échte feest vindt op andere plekken in de stad plaats. Trucks met geluidsinstallaties of live bands trekken door de straten, gevolgd door duizenden feestende mensen. Ze worden ‘blocos’ genoemd, deze straatfeesten, en zijn eerlijk gezegd de enige echte manier om het carnaval in Rio te ervaren.

Het carnaval in Rio duurt vijf dagen – van vrijdag tot en met dinsdag – en begint 40 dagen voor Pasen. Bereid je wel voor op warmte: tijdens het carnaval in Rio is het bloedheet in de stad. Wie durft hijst zichzelf ook in een slipje met veren en schud de billen flink los. Dit is de enige plek op aarde waar niemand je raar aan zal kijken wanneer je dat doet. Dus dit is je kans…

Wandel door Jardím Botanico

De botanische tuin Jardím Botanico is een oase van rust. In tropische temperaturen groeien talloze bomen en planten, niet alleen uit Brazilië of Zuid-Amerika maar van over de hele wereld.

Breng een bezoek aan een favela

De sloppenwijken van Rio zijn berucht, velen staan vooral bekend om de criminaliteit. Maar toch horen ze ook bij de stad. Het zijn kleine wijkjes die vaak in de heuvels liggen, die zijn ontstaan doordat men naar de stad wilde trekken, maar niet genoeg geld had om er daadwerkelijk te wonen. Een aantal favela’s zijn veilig genoeg om te bezoeken, zoals Rocinha of Tavares Bastos. Boek wel een tour met een gids, dat is de veiligste manier om ook deze kant van Rio te ontdekken.

Neem de boot naar Niteroi

Neem de veerboot naar de overkant naar Niteroi. Je bent er even helemaal wel uit de drukte van de stad. Niteroi heeft een prachtig strand en een gezellige boulevard. Rio zelf hoef je geen seconde uit het oog te verliezen, want de stad kun je aan de overkant zien liggen. Het Museu de Arte Contemporânea met moderne kunst in Niteroi is een aanrader, alleen al om de spectaculaire architectuur en ligging.

Neem de boot naar Niteroi
Neem de boot naar Niteroi
Wandel door Jardim Botanico
Wandel door Jardim Botanico

Hoeveel dagen heb je nodig voor Rio de Janeiro?

Het is een hele grote stad. Reizen van de ene kant van Rio naar de andere kost tijd. Gelukkig ligt er een uitstekend metro- en treinnetwerk. Maar dan nog ben je wel even onderweg als je alles wil zien.

Omdat je hier ook wil relaxen op het strand, kun je hier een week blijven zonder je ook maar één seconde te vervelen. Daarom denk ik dat je zeker vijf dagen nodig hebt voor Rio de Janeiro. Al is langer blijven hangen ook een heel goed idee.

Op reis naar Rio de Janeiro

Wil jij op reis naar Rio de Janeiro? Wellicht komen deze reistips nog goed van pas bij het boeken van je reis.

Plan je reis

  • Kant en klare pakketreizen naar Rio zijn er nauwelijks, dus kun je het beste zelf je reis regelen.
  • De goedkoopste vliegtickets naar Rio de Janeiro boek je via Momondo.
  • Of boek je vlucht rechtstreeks bij KLM.
  • Goede hotels in Rio boek je het beste via Booking.com. Een absolute aanrader is Hotel Atlantico Prime, midden in het centrum.
  • Via Riksja Brazilië kun je wel verschillende toffe bouwstenen in Rio de Janeiro boeken zoals leuke overnachtingen en een fietstour.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

Pipa: hét surfparadijs van Brazilië

Pipa Beach is één van de meest bekende stranden in Brazilië en wordt ook wel het surfersparadijs genoemd. Het dorp ligt in de regio Rio Grande Do Norte en op zo’n 1,5 uur rijden van de stad Natal af. Zodra je Pipa b...

Zomer18.10.2019

Pipa: hét surfparadijs van Brazilië

Escadaria Selarón: de vrolijkste trap ter wereld

Of het de beroemdste trappen ter wereld zijn, dat weet ik niet, maar de vrolijkste trappen zijn het sowieso. Escadaria Selarón in Rio de Janeiro. Het is het levenswerk van de Chileense kunstenaar Jorge Selarón, die in...

Stedentrips01.10.2016

Escadaria Selarón: de vrolijkste trap ter wereld

een eerbetoon aan het Braziliaanse volk
Inspiratie: Rio de Janeiro in 30 foto’s!

Rio de Janeiro werd in 9 dagen tijd één van mijn favoriete steden ter wereld. Ik was er afgelopen maand, tijdens de Olympische Spelen. Om mijn held Usain Bolt naar goud te zien sprinten maar vooral ook om te genieten v...

Stedentrips30.08.2016

Inspiratie: Rio de Janeiro in 30 foto’s!

Olympische Spelen laten zien hoe mooi Rio de Janeiro is

De Olympische spelen in Rio de Janeiro zijn inmiddels al ruim een week onderweg. Dagelijks worden we overstelpt met Nederlandse successen en de jacht op goud duurt nog een paar dagen voort. Op het open water lijken we de...

Algemeen17.08.2016

Olympische Spelen laten zien hoe mooi Rio de Janeiro is

Met de Copacabana, het reusachtige standbeeld van Christus, de Corcovadoberg en de Suikerbroodberg
Rio de Janeiro: de stad die álles heeft

Vandaag over 175 dagen beginnen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro: van 5 tot en met 21 augustus 2016 gaat het gebeuren. Dat is natuurlijk al de allerbeste reden om komende zomer naar Brazilië af te reizen. Maar wil...

Stedentrips12.02.2016

Rio de Janeiro: de stad die álles heeft

Tips om te doen in Rio de Janeiro

Verder lezen over Brazilië

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Pipa: hét surfparadijs van Brazilië

Pipa Beach is één van de meest bekende stranden in Brazilië en wordt ook wel het surfersparadijs genoemd. Het dorp ligt in de regio Rio Grande Do Norte en op zo’n 1,5 uur rijden van de stad Natal af. Zodra je Pipa b...

Zomer18.10.2019

Pipa: hét surfparadijs van Brazilië

Dit wil je doen in Natal: hoofdstad van Rio Grande Do Norte

Een stad met een indrukwekkende skyline, direct gelegen aan een super relaxt strand. We hebben het over Natal, de hoofdstad van de regio Rio Grande Do Norte en nummer 20 op de lijst van grote steden in Brazilië. Vanaf n...

Zomer13.10.2019

Dit wil je doen in Natal: hoofdstad van Rio Grande Do Norte

Zó leuk is Rio Grande do Norte in Brazilië!

Hoe klinkt zo’n 400 kilometer zon, zee, strand en oneindig veel 'Coconut Palmtrees' je in de oren? Best lekker toch? Zeker wanneer dit gecombineerd wordt met een minimale temperatuur van 23 graden. Want kouder dan dat...

Zomer04.10.2019

Zó leuk is Rio Grande do Norte in Brazilië!

waar de zomer nú begint
Iguazu Falls: de meest indrukwekkende watervallen ter wereld

De Iguazu Falls in Zuid-Amerika zijn de grootste watervallen ter wereld. De Iguazu Falls liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. De watervallen van Iguazu dienen als het ware als een natuurlijke scheidslijn tuss...

Natuur13.03.2019

Iguazu Falls: de meest indrukwekkende watervallen ter wereld

Pedra Do Telégrafo: de beroemde rots van Instagram

Op Instagram zie je deze rots regelmatig voorbij komen: Pedra Do Telégrafo in Brazilië. Een uitstekende rotspunt met op de achtergrond een prachtige baai. Waarom deze rots zo opvalt is omdat iedereen die hier poseert z...

Ontspanning28.04.2018

Pedra Do Telégrafo: de beroemde rots van Instagram

Escadaria Selarón: de vrolijkste trap ter wereld

Of het de beroemdste trappen ter wereld zijn, dat weet ik niet, maar de vrolijkste trappen zijn het sowieso. Escadaria Selarón in Rio de Janeiro. Het is het levenswerk van de Chileense kunstenaar Jorge Selarón, die in...

Stedentrips01.10.2016

Escadaria Selarón: de vrolijkste trap ter wereld

een eerbetoon aan het Braziliaanse volk
Inspiratie: Rio de Janeiro in 30 foto’s!

Rio de Janeiro werd in 9 dagen tijd één van mijn favoriete steden ter wereld. Ik was er afgelopen maand, tijdens de Olympische Spelen. Om mijn held Usain Bolt naar goud te zien sprinten maar vooral ook om te genieten v...

Stedentrips30.08.2016

Inspiratie: Rio de Janeiro in 30 foto’s!

Verder lezen over Zuid-Amerika

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

Er bestaat vrijwel geen land op aarde met zoveel variatie in natuur en cultuur als Peru. In het zuiden van het land liggen één van de grootste cultuurschatten op aarde: van het oude Incarijk. Mysterieus Machu Picchu is...

Algemeen09.01.2023

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

de 9 mooiste stops
Long Way Up is veruit het leukste reisprogramma dat je gaat zien

Mocht je je de komende weken vervelen dan is dit een kijktip waarin je jezelf compleet kunt verliezen. In de serie Long Way Up (op Apple TV+) reizen de Schotse acteur Ewan McGregor en zijn beste vriend Charley Boorman op...

Ontspanning23.12.2020

Long Way Up is veruit het leukste reisprogramma dat je gaat zien

Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika

Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd en dat is niet voor niets. De twee wereldsteden tonen volop gelijkenissen, ook al liggen ze elfduizend kilometer uit elkaar. In Buenos Aires kun je je in gro...

Stedentrips12.05.2019

Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika

Een Big Ice Trek op het eeuwige ijs van de Perito Moreno gletsjer

De meeste gletsjers op aarde hebben het zwaar te verduren. Door de opwarming van de aarde smelten ze en er zijn plaatsen waar ‘het eeuwige ijs’ al compleet verdwenen is. Gelukkig zijn er ook plekken die daar juist ge...

Natuur06.03.2019

Een Big Ice Trek op het eeuwige ijs van de Perito Moreno gletsjer

bucketlist avontuur
8 plekken die je niet mag missen in Chili

Chili is een land wat je doet verwonderen. Het klimaat lijkt er wat milder, de natuur is er wonderschoon. De mensen zijn aardig, al spreken ze nauwelijks Engels, dus is communicatie als je geen Spaans spreekt wel wat las...

Algemeen27.10.2018

8 plekken die je niet mag missen in Chili

van de Atacama woestijn naar Patagonië
6 bizarre woestijnlandschappen die je een keer in je leven moet zien

Wanneer je aan de woestijn denkt, denk je misschien in eerste instantie aan zand, duinen, stenen, hitte en ga zo maar door. De meeste mensen worden hier misschien niet heel reislustig van, maar er zijn zoveel bizar mooie...

Natuur19.04.2018

6 bizarre woestijnlandschappen die je een keer in je leven moet zien

Het mysterie van de Moai: de beelden op Paaseiland

Het is een van de onopgeloste raadsels van deze aardbol: het verhaal van de moai, de beelden op Paaseiland. Wat doen ze daar? Hoe zijn ze daar gekomen? Wat was hun functie? En wat is er toch met de lokale bevolking gebeu...

Algemeen22.03.2018

Het mysterie van de Moai: de beelden op Paaseiland