Zomer15.07.2023

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar


São Tomé & Principe is een prachtig tropisch eilandengroepje voor de westkust van Afrika (ter hoogte van Gabon), in de Golf van Guinee. Precies op de evenaar, wat je trouwens merkt aan de hoeveelheid onweer. Alleen dat is al een beleving. De bewoonde eilanden zijn Rolas, São Tomé en Principe. De rest van de eilandjes zijn zo goed als onbewoond. São Tomé is het grootste eiland. In 1975 zijn ze afhankelijk geworden van Portugal en dat betekent dat de Santomezen dus Portugees spreken.

<em>Op S\u00e3o Tom\u00e9 en Principe vind je nog geen massatoerisme: een unieke bestemming!<\/em>
Op São Tomé en Principe vind je nog geen massatoerisme: een unieke bestemming!
<em>S\u00e3o Tom\u00e9 bevindt zich exact op de Evenaar<\/em>
São Tomé bevindt zich exact op de Evenaar

Reizen naar São Tomé: helemaal in een andere wereld

Ik vloog op het bergachtige São Tomé vanuit Lissabon. Dat is verreweg het goedkoopst en snelst. Vanaf Lissabon is het zo’n zes uur vliegen naar de tropische eilanden. Daar aangekomen kom je in een andere wereld terecht. Je loopt vanaf het vliegtuig naar de kleinste terminal die ik ooit heb gezien. Je koffers worden met de hand uit het vliegtuig gehaald en lopend naar de terminal gebracht. De bagageband werkte niet en dus het was klimmen over de belt en andere koffers om die van ons binnen te halen. Hilarisch. Je hebt best veel verschillende accomodaties op São Tomé, van goedkope hostels en guesthouses tot prachtige residents en dure hotels. Wij gingen voor over-the-top luxe, omdat we daar oud en nieuw gingen vieren, en verbleven in het 5-sterren hotel Pestana São Tomé. Maar er zijn genoeg andere toffe plekken.

<em>Uitzicht vanaf het Pestana Hotel op S\u00e3o Tom\u00e9<\/em>
Uitzicht vanaf het Pestana Hotel op São Tomé

Een bijzonder tropisch paradijs

Eenmaal de weg op keek ik mijn ogen uit, alleen de natuur al is onbeschrijflijk weelderig, groen en mooi. Over de weg lopen enorme krabben, en niet één, nee, tientallen! Dus uitkijken als je rijdt. En dan de Santomezen, zo lief en altijd glimlachen: ik ben nog nooit ergens geweest waar men zoveel glimlacht. Naar elkaar, naar vreemden, naar zichzelf, altijd. Het eiland staat bekend om z’n oude koffie- en cacaoplantages. Het was ooit een welvarend eiland, nu is alles gesloten, zelfs banken. Maar de historie en gebouwen zijn overeind gebleven. Er staat zelfs nog een vervallen ziekenhuis, prachtig gebouw, wat ik toch iet wat horrorachtig aan vind doen. Ik loop de trappen op naar de entree en kijk naar binnen, ja, luguber, maar het integreert me ook. Dit was het ziekenhuis speciaal voor de mensen van de plantages.

Om de plantages heen vind je nog de oude gekleurde huisjes die nog steeds bewoond zijn. Welvarend is het niet meer, wel arm, en dat zie je overal om je heen. Mensen willen graag verhuizen naar bijvoorbeeld het vaste land van Portugal, maar hebben er geen geld voor. Dus ze maken het beste van de plek waar ze wonen. Er is genoeg eten voor hen, want in de natuur vind je alle soorten tropische fruitbomen, gewoon langs de weg, en dan heb je natuurlijk nog de oceaan. Er heerst hier dan ook bij velen nog een ruilhandel: jij krijgt dit, dan krijg ik een kip. Want geld is er haast niet.

Je kunt er gemakkelijk in je eentje op pad, want alles is goed te bereiken en de mensen zijn behulpzaam, maar met een gids is het leuker. Wij hadden via het hotel een lokale gids gevonden die ons in z’n auto overal naar toereed. Want het eiland heeft nog veel meer parels.

Altijd op je hoede zijn voor vallende kokosnoten
Altijd op je hoede zijn voor vallende kokosnoten
De overblijfselen van een ooit zo welvarend eiland
De overblijfselen van een ooit zo welvarend eiland

7 tips: wat te doen in São Tomé & Principe

1. Watervallen kijken! Want die vind je hier plenty op dit eiland. De bekendste is Cascata de São Nicolau. Neem je bikini mee!

2. Bezoek de markt in het stadscentrum. Nou ja, stad.. Maar het is supertof om hier doorheen te lopen. Van verse tonijn tot aan tweedehands kleding, alles vind je er hier. Let wel: laat je opzichtige, dure spullen in je hotel.

3. Bergwandelingen. De hoogste berg is 2024 meter en heet Pico de Sao Tomé en de natuur is echt overweldigend mooi. Orchideeën, prachtig tropische planten en grote bloemen, mangobomen, bananenpalmen, en nog veel meer.

4. Lokaal eten. Even vragen in je hotel, maar dan vind je de lekkerste kleine restaurantjes. Je zit op gammele plastic stoeltjes en er wordt gekookt in de hoek op de grond, maar ik beloof je: je hebt zelden zo lekker gegeten.

5. Ga naar de koloniale koffie- en cacaoplantages en dompel je onder in de rijke historie van het eiland.

6. Bezoek Ilhéu das Rolas met de boot, en overnacht daar, super relaxt om te doen. Er is 1 hotel op het hele kleine eilandje. Hier vind je (helaas) een stukje slavernij dat verborgen is gehouden. Witte mensen namen destijds de macht over en bouwen kleine arbeidershuisjes, die er allemaal nog staan. Schiet een lokaal iemand aan en vraag naar de historie. Sommigen spreken Engels. Ze willen het je maar al te graag vertellen. En ze nemen je mee over dit gruwelijk prachtige, met witte stranden omringd kleine eiland, pal op de evenaar.

7. Ga duiken en snorkelen. De golf geeft je een wereld aan kleurrijke vissen en barracuda’s, verpleegsterhaaien, inktvissen en schilpadden. Wie wordt hier niet gelukkig van. De grootste kans op schilpadden te spotten zijn trouwens de stranden Praia Grande en Morro Peixe.

Markt in S\u00e3o Tom\u00e9 stad
Markt in São Tomé stad
De kathedraal van S\u00e3o Tom\u00e9
De kathedraal van São Tomé

Principe bezoeken

Ga je ook naar Principe? Dan is de koloniale hoofdstad Santo António een must visit. Het is vervallen, maar je ziet duidelijk de prachtige koloniale overblijfselen. En vele huizen zijn fris geverfd in de mooiste heldere, felle kleuren. Bezoek dan ook gelijk de Nossa Senhora da Conceição-kerk met zijn lichtblauwe plafond en gele muren. Ook hier vind je een geweldig onderwaterleven en kun je goed schilpadden spotten.

<em>Dit soort stranden vind je overal op de eilanden van S\u00e3o Tom\u00e9<\/em>
Dit soort stranden vind je overal op de eilanden van São Tomé

Beste reistijd São Tomé & Principe

Het klimaat is tropisch en de beste tijd om te reizen is tijdens de droge maanden (en tegelijk de koelste, maar dan nog is het heet) juni tot en met september. Maart en april zijn de natste maanden, niet gaan, want het stortregent dan echt regelmatig.

Op het bewoonde eiland Rolas is het of de tijd heeft stilgestaan
Op het bewoonde eiland Rolas is het of de tijd heeft stilgestaan

Op vakantie naar São Tomé en Principe

Wil jij op reis naar het paradijselijke São Tomé en Principe? Dan kunnen deze tips je helpen om je reis te boeken.

Plan je trip

  • Een voordelige vlucht naar São Tomé en Principe boek je via Momondo.
  • Een complete reis naar São Tomé en Principe boek je bij Voja Travel.
  • Wij sliepen in het prachtige resort Pestana São Tomé met een panoramisch uitzicht op zee .
  • Een overzicht van alle hotels op het eiland vind je bij Booking.com
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Wanda Bregman

Wanda heeft viertal ernstige verslavingen: reizen, schrijven, sport en avontuur. En het liefst in combinatie. Bovenaan verschenen op haar travel bucketlist zijn, Vietnam, Japan en Chili. Nadat Mozambique, Zuid-Afrika, Peru en Argentinië afgevinkt zijn, waar ze zo weer naar terug zou gaan, so much epic things to do, so much beauty to discover. Reizen gevuld met adrenalinestootjes wordt ze ontzettend gelukkig van.

Verder lezen over Afrika

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

Ga of wil je binnenkort op vakantie naar Gambia? Dan moet je even verder lezen. In deze blog geven we je alle praktische informatie. Van de ideale reistijd tot het drinken van (kraan)water en vaccinaties.

Zomer06.02.2024

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

Gambia is een fantastische bestemming voor een zonzekere en avontuurlijke vakantie. Je geniet van zon, zee, strand én maakt kennis met een bijzondere cultuur en prachtige natuur en wildlife.

Zomer21.01.2024

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

Mauritius is een echte droombestemming. Het eiland vol wuivende palmbomen en witte stranden heeft bovendien alle ingrediënten voor een geweldige vakantie.

Zomer28.12.2023

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zuid-Afrika biedt alles wat je avonturen-, natuur-, stads- en strandhart nodig heeft. Bergen - zoals Drakensbergen - de mooiste stranden met aan de ene kant heel koud Atlantisch water en aan de andere kant de warme Indis...

Algemeen26.05.2023

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

Dat Mozambique is uitgestrekt, dunbevolkt én een van de armste landen van Afrika, juist dat laatste weet menigeen niet. Maar dit merk en voel je als je het land binnenkomt. Ga jij op reis naar Mozambique? Dan is het dus...

Zomer23.05.2023

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

Zanzibar is het bounty-eiland van je dromen: eindeloze witte zandstranden, overal palmbomen en een oceaan in vele tinten blauw. Tijdens ons bezoek werden we elke dag opnieuw getrakteerd op de allermooiste uitzichten. Nie...

Zomer22.04.2022

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Jambo! Op Zanzibar hoor je deze begroeting meerdere keren per dag. En altijd wordt 'ie vergezeld met een dikke glimlach. Witte stranden, wuivende palmbomen en tropische temperaturen: welkom op Zanzibar! Een eiland aan de...

Zomer09.04.2022

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Toe aan winterzon en witte stranden? Ga een weekje naar Sal!

Toe aan zon, zee, strand en palmbomen? In de wintermaanden verlang je daar soms extra naar. Wij reisden in november af naar het eiland Sal in Kaapverdië en ontdekten dat dit eiland alle ingrediënten in huis heeft om zi...

Zomer11.12.2021

Toe aan winterzon en witte stranden? Ga een weekje naar Sal!

Zonzeker eiland van Kaapverdië

Verder lezen over Strandvakanties

Dit zijn de 8 mooiste stranden van Spanje

Spanje is een van de meest geliefde vakantielanden van Europa. En dat heeft alles te maken met warme klimaat, de prachtige steden, mooie berggebieden en zonovergoten stranden. Ben jij op zoek naar de mooiste stranden van...

Zomer18.07.2024

Dit zijn de 8 mooiste stranden van Spanje

9 ultieme tips voor een vakantie op Kreta

Kreta: een eiland vol geschiedenis, natuur, strand en culinaire verrassingen. Van ruige bergen en groene valleien tot charmante dorpjes en prachtige stranden. Beleef een fantastische vakantie met onze 9 ultieme tips!

Zomer06.07.2024

9 ultieme tips voor een vakantie op Kreta

Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk

Frankrijk is al jaren het favoriete vakantieland van vele Nederlanders. Omdat dit land simpelweg álles heeft: mooie steden, knusse dorpjes, schitterende berggebieden en adembenemende stranden. Maar waar vind je nu de mo...

Ontspanning04.07.2024

Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen op Koh Chang

Koh Chang is het op een na grootste eiland van Thailand. Een prachtige bestemming waar je je met gemak een tijdje vermaakt. Je vindt hier steile heuvels, mooie stranden, watervallen en authentieke vissersdorpjes. Een plaatje van een eiland!

Zomer09.05.2024

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen op Koh Chang

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen op Koh Kut

Koh Kut, of Koh Kood, is een waar tropisch paradijs. Het eiland ligt in het oosten van Thailand en is nog niet platgelopen door toeristen. Wij vertellen je wat de 5 leukste dingen zijn om er te doen!

Zomer13.04.2024

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen op Koh Kut

Zonvakantie april: dit zijn de beste bestemmingen – hier is het warm in april

Snak jij ook zo naar zon in april? Sta je op het punt om een zonvakantie in april te boeken maar weet je nog niet waar naartoe? Wij hebben de beste bestemmingen voor je op een rij gezet. Met toffe plekken in Europa, maar ook verder weg. Wil je warmte op een mooie plek in april, dan is dit het beste lijstje met vakantie-ideeën.

Zomer07.03.2024

Zonvakantie april: dit zijn de beste bestemmingen – hier is het warm in april

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Wie op vakantie gaat naar Curaçao, komt vooral voor zon, zee en strand. En dat is ook een van de beste redenen om naar dit prachtige eiland te komen. Dit zijn de 5 mooiste stranden van het eiland (plus bonustips)!

Ontspanning13.01.2024

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Waar is het warm in Europa in mei? 10 zonzekere bestemmingen

Ben je op zoek naar een zonzekere bestemming voor de maand mei? Wil je warmte, maar wil je ook niet te ver weg, het liefst een vakantie in Europa? Dan zijn dit de tien beste zonbestemmingen voor jou! Hier is het warm in...

Zomer04.01.2024

Waar is het warm in Europa in mei? 10 zonzekere bestemmingen