Zomer09.04.2022

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar


Jambo! Op Zanzibar hoor je deze begroeting meerdere keren per dag. En altijd wordt ‘ie vergezeld met een dikke glimlach. Witte stranden, wuivende palmbomen en tropische temperaturen: welkom op Zanzibar! Een eiland aan de oostkant van Afrika, onderdeel van Tanzania. Waar je een geweldige strandvakantie kunt beleven terwijl je je ook onderdompelt in een bijzondere cultuur. Want Zanzibar is in meerdere opzichten uniek. Het heeft aan de ene kant die echt Afrikaanse cultuur, maar je ziet daarnaast overal de Arabische invloeden terug. En hoewel er geen olifanten rondlopen, kun je op Zanzibar wél allerlei wildlife spotten.

Veel reizigers combineren het eiland met een reis naar Tanzania, maar het is een bestemming die op zichzelf genoeg te bieden heeft voor een mooie vakantie. Wij geven je 7 tips voor een onvergetelijke reis naar Zanzibar!

➤ Bekijk hier alvast het aanbod aan mooie resorts op Zanzibar via Corendon!

Doen op Zanzibar: 7 tips

Wat Zanzibar zo speciaal maakt heeft het te danken aan de geschiedenis. Het is bewoond geweest door Arabieren, de Portugezen dreven handel vanaf het eiland en het is onderdeel geweest van Oman en kort van het Verenigd Koninkrijk. Daardoor heeft het een heel eigen cultuur ontwikkeld en die vind je overal terug. Van typisch Afrikaanse gebruiken tot volop Arabische invloeden. Vooral in het historische deel van de grootste stad van het eiland, Stone Town, zie je dat heel duidelijk. Wat ons betreft is het een indrukwekkende en bijzonder mooie bestemming voor een afwisselende vakantie! Dit zijn de 7 ultieme tips voor Zanzibar!

1. Bekijk de zonsondergang vanaf een traditionele dhow

Stap aan boord van een traditionele dhow om vanaf daar de zon in de oceaan te zien zakken. Een tochtje op zo’n Arabisch zeilschip mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Zanzibar. Boek een sunset cruise en laat je meevaren naar een magische zonsondergang. Op een eiland waar het gemiddeld 32 graden is, werkt een boottochtje bovendien heerlijk verkoelend. De boten vertrekken vanaf Stone Town en nadat je deze zonsondergang hebt gezien begrijp je waarom de tochten zo populair zijn. Met een beetje geluk worden de zeilen gehesen en verplaats je je nog een stuk dankzij de wind.

<em>Doen: een sunset cruise op een dhow!<\/em>
Doen: een sunset cruise op een dhow!
<em>De zonsondergangen op Zanzibar zijn niet voor niets beroemd. Wat een kleuren!<\/em>
De zonsondergangen op Zanzibar zijn niet voor niets beroemd. Wat een kleuren!

2. Bezoek het levendige Stone Town

Zet een bezoek aan Stone Town, het oude centrum van Zanzibar-stad, maar op je lijstje. We beloven je nu al dat je er van de ene verbazing in de andere valt. Stone Town is levendig, zit vol smalle steegjes en je vindt er Europese, Indische, Afrikaanse en Arabische invloeden terug. One of a kind! De historische binnenstad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Gelukkig maar, want het doolhof aan straten, moskeeën, monumenten, paleizen en bazaars mag niet verloren gaan. Je kunt alle belangrijkste bezienswaardigheden te voet verkennen, of je huurt een fietsje.

<em>Verser dan dit ga je ze niet krijgen: lest je dorst op straat met een kokosnoot.<\/em>
Verser dan dit ga je ze niet krijgen: lest je dorst op straat met een kokosnoot.
<em>Na elke hoek is het weer of je in een andere wereld bent belandt.<\/em>
Na elke hoek is het weer of je in een andere wereld bent belandt.

3. Verbaas je over de reuzenschildpadden op Prison Island

Op een paar kilometer uit de kust van Stone Town ligt Prison Island (ook Changgu Island genoemd). Het is er paradijselijk mooi met witte stranden die bijna pijn doen aan je ogen en een zee zó blauw dat je bijna begint te vermoeden dat je het door een Instagram-filter ziet. Maar daarvoor ga je eigenlijk niet naar dit kleine onbewoonde eiland. Hoewel er een gevangenis op Prison Island staat, werd deze vooral gebruikt voor slavenhandel en als quarantainegebied voor mensen met gele koorts. De restanten van de ‘gevangenis’ kun je gratis bezoeken.

Waar het eiland nu vooral om bekendstaat zijn de enorme reuzenschildpadden. Ooit werden er 4 exemplaren hierheen gebracht vanaf de Seychellen en het is duidelijk dat de dieren hier prima kunnen overleven. Inmiddels leeft er een behoorlijke kolonie die zich er met plezier voortplant (met eigen ogen mogen zien en horen).

4. Breng een bezoek aan een spice farm

Dat Zanzibar een vruchtbaar eiland is zie je overal terug. Er groeit en bloeit van alles en ook volop kruiden en specerijen. En als je dan op ‘Spice Island’ bent mag een bezoek aan één van de spice farms niet ontbreken. Tijdens zo’n tour ga je met een gids op pad over de plantage. Daar ontdek je hoe al die kruiden worden verbouwd en welke bijzondere geneeskrachtige eigenschappen ze hebben. We waarschuwen je alvast: af en toe voel je je een heel westers stadsmens, want de meeste planten herken je niet. Erg leuk om eens met eigen ogen te zien! Wij kunnen een tour bij Zito Spice Farm van harte aanbevelen. Boek er dan eentje inclusief lunch, want die is hier heerlijk!

<em>Op Zanzibar groeien ook volop bananen. Van gigantische exemplaren tot kleine en rode.<\/em>
Op Zanzibar groeien ook volop bananen. Van gigantische exemplaren tot kleine en rode.
<em>Nootmuskaat rechtstreeks van de bron.<\/em>
Nootmuskaat rechtstreeks van de bron.
<em>Daar hebben we de babybananen!<\/em>
Daar hebben we de babybananen!

5. Ga op zoek naar de Red Colobus Monkey in Jozani Forest

We beloofden je al eerder wildlife en die vind je in Jozani Forest, het enige Nationale Park op Zanzibar. Er staan gigantische bomen en hier leven allerlei bijzondere dieren. Waaronder de Red Colobus Monkey (Zanzibarfranjeaap), een soort die alleen op deze plek voorkomt. Tijdens een wandeltocht door Jozani is de kans groot dat je de vriendelijke aapjes gaat zien. Houd voldoende afstand en bewonder ze in hun natuurlijke omgeving. Ga met een gids op pad om nog meer te leren over de flora en fauna in deze ‘jungle’. Misschien kom je oog in oog te staan met een enorme python, hagedis of bush baby.

<em>De Red Colobus Monkey komt alleen voor op Zanzibar.<\/em>
De Red Colobus Monkey komt alleen voor op Zanzibar.

6. Ontdek de onderwaterwereld rondom Zanzibar

Die prachtig blauwe oceaan rondom Zanzibar heeft een indrukwekkende onderwaterwereld. Snorkelen of duiken is hier een feestje en kun je op verschillende plekken doen. Er is een grote diversiteit aan prachtige koraalriffen en mooie vissen. Rondom Zanzibar zijn volop goede spots. Je moet wat geluk hebben met het weer en zicht. De Mnemba Atoll is beroemd en hier kun je ook goed dolfijnen spotten. Ook rondom de noordelijkste punt van Zanzibar zijn goede duiklocaties te vinden. De meeste snorkeltours die je kunt boeken duren een halve dag en zijn inclusief smakelijke lunch.

<em>Na het snorkelen even in de schaduw genieten van het uitzicht: niet bepaald een straf.<\/em>
Na het snorkelen even in de schaduw genieten van het uitzicht: niet bepaald een straf.

7. Bekijk het unieke restaurant ‘The Rock’

Een restaurant waar je alleen tijdens eb lopend naartoe kan: The Rock ligt net iets uit de kust op een kleine rots. Het is alleen al daarom misschien wel één van de uniekste restaurants ter wereld. Je kunt er natuurlijk ook lunchen en dineren, maar houd er rekening mee dat je daar ook dik voor betaalt. Bovendien: wat The Rock zo bijzonder maakt is de ligging. En die kun je ook bewonderen vanaf het strand. Vooral doen, want het is een geweldig uitzicht!

<em>Take me back!<\/em>
Take me back!

Zanzibar – praktische informatie

 • Zanzibar is dik 8,5u vliegen vanaf Nederland maar rechtstreekse vluchten zijn zeldzaam. Wij vlogen via Istanbul met Turkish Airlines (via Corendon) en deden er ongeveer 11 uur over.
 • Op Zanzibar betalen ze met Tanzaniaanse Shillings, maar ook Amerikaanse dollars worden overal geaccepteerd. Zorg in ieder geval voor voldoende cash, want pinnen is hier niet heel gebruikelijk.
 • Maak een afspraak bij de GGD voor vertrek zodat je zeker weet dat je alle benodigde inentingen hebt (hepatitis A, gele koorts en DTP worden geadviseerd).
 • Drink geen water uit de kraan en blijf liever weg van salades, zo voorkom je de ‘Zanzi-belly’.
 • Een visum voor Zanzibar krijg je bij aankomst op het vliegveld. Het kan wel even duren voor je ‘m hebt, want echt snel gaat het niet. Kun je meteen wennen aan de temperatuur hier!
 • De officiële talen zijn Swahili en Engels en de meeste inwoners spreken wel een aardig woordje Engels.
 • Vergeet niet om een reisstekker mee te nemen, want je kunt op Zanzibar niet je eigen stekkers in het stopcontact stoppen.
 • Ook op luxe resorts kan de stroom soms haperen. Geen paniek: TIA (This Is Africa), meestal duurt het maar kort.
 • 95% van de inwoners van Zanzibar is Islamitisch. Kleed je daarom gepast buiten de stranden en resorts om. In bikini door Stone Town of de jungle lopen? Niet echt respectvol.
<em>Het mooie Kiwengwa Beach Resort.<\/em>
Het mooie Kiwengwa Beach Resort.

Op vakantie naar Zanzibar

Heb jij zin om op vakantie te gaan naar Zanzibar?

Boek je reis
 • Bekijk alle vakanties naar Zanzibar via Corendon. Je vliegt er in ongeveer 11 uur (inclusief overstap op Istanbul) naartoe.
 • Wij sliepen in het fijne all inclusive Kiwengwa Beach Resort aan de oostkust van het eiland.
 • Of kijk ook eens naar Sunset Bungalows, wat noordelijker gelegen en de oceaan is hier net iets rustiger.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Afrika

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

Ga of wil je binnenkort op vakantie naar Gambia? Dan moet je even verder lezen. In deze blog geven we je alle praktische informatie. Van de ideale reistijd tot het drinken van (kraan)water en vaccinaties.

Zomer06.02.2024

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

Gambia is een fantastische bestemming voor een zonzekere en avontuurlijke vakantie. Je geniet van zon, zee, strand én maakt kennis met een bijzondere cultuur en prachtige natuur en wildlife.

Zomer21.01.2024

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

Mauritius is een echte droombestemming. Het eiland vol wuivende palmbomen en witte stranden heeft bovendien alle ingrediënten voor een geweldige vakantie.

Zomer28.12.2023

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

São Tomé & Principe is een prachtig tropisch eilandengroepje voor de westkust van Afrika (ter hoogte van Gabon), in de Golf van Guinee. Precies op de evenaar, wat je trouwens merkt aan de hoeveelheid onweer. Alleen dat...

Zomer15.07.2023

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zuid-Afrika biedt alles wat je avonturen-, natuur-, stads- en strandhart nodig heeft. Bergen - zoals Drakensbergen - de mooiste stranden met aan de ene kant heel koud Atlantisch water en aan de andere kant de warme Indis...

Algemeen26.05.2023

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

Dat Mozambique is uitgestrekt, dunbevolkt én een van de armste landen van Afrika, juist dat laatste weet menigeen niet. Maar dit merk en voel je als je het land binnenkomt. Ga jij op reis naar Mozambique? Dan is het dus...

Zomer23.05.2023

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

Zanzibar is het bounty-eiland van je dromen: eindeloze witte zandstranden, overal palmbomen en een oceaan in vele tinten blauw. Tijdens ons bezoek werden we elke dag opnieuw getrakteerd op de allermooiste uitzichten. Nie...

Zomer22.04.2022

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

Toe aan winterzon en witte stranden? Ga een weekje naar Sal!

Toe aan zon, zee, strand en palmbomen? In de wintermaanden verlang je daar soms extra naar. Wij reisden in november af naar het eiland Sal in Kaapverdië en ontdekten dat dit eiland alle ingrediënten in huis heeft om zi...

Zomer11.12.2021

Toe aan winterzon en witte stranden? Ga een weekje naar Sal!

Zonzeker eiland van Kaapverdië

Verder lezen over Tanzania

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

Zanzibar is het bounty-eiland van je dromen: eindeloze witte zandstranden, overal palmbomen en een oceaan in vele tinten blauw. Tijdens ons bezoek werden we elke dag opnieuw getrakteerd op de allermooiste uitzichten. Nie...

Zomer22.04.2022

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

Deze vijf video’s laten je de onontdekte kant van Afrika zien

Het zou een mooie zomer worden: verre reizen naar tropische stranden, dichte oerwouden en stomend eten met exotische kruiden, en onvergetelijke ontmoetingen met mensen uit andere culturen. Helaas: corona heeft woest om z...

Natuur12.06.2020

Deze vijf video’s laten je de onontdekte kant van Afrika zien

Zanzibar: nagenieten van een safari op dit zonnige eiland

Het eiland Zanzibar ligt voor de kust van Tanzania. Zanzibar wordt vaak gecombineerd met safari in Tanzania. Het zonovergoten eiland is namelijk de perfecte week om naar een week wilde dieren spotten even lekker bij te k...

Ontspanning08.05.2018

Zanzibar: nagenieten van een safari op dit zonnige eiland

9 dieren die je ooit een keer in het wild moet hebben gezien

Het spotten van de Big Five in het wild staat op menig bucketlist. En terecht, want het zien van deze vijf wilde dieren in Afrika is een hele bijzondere ervaring. Maar er zijn meer dieren die tot dat lijstje behoren. Dit...

Natuur23.03.2018

9 dieren die je ooit een keer in het wild moet hebben gezien

De Grote Trek in de Serengeti: vanuit de lucht nóg spectaculairder

In Nationaal Park Serengeti vind je een van de grootste en meest gevarieerde dierenpopulaties op aarde. Een gigantisch glooiend laagland dat wordt verdeeld over het noorden van Tanzania en het zuiden van Kenia. Tachtig p...

Natuur16.06.2017

De Grote Trek in de Serengeti: vanuit de lucht nóg spectaculairder

Op safari in Tanzania: Mikumi National Park

Wil je op safari in Tanzania? Dan zit je hier helemaal goed, want welke safari je ook kiest, het gaat een onvergetelijke ervaring zijn. Er zijn in Tanzania meer dan 20 natuurparken te vinden die allemaal even mooi zijn,...

Natuur31.01.2016

Op safari in Tanzania: Mikumi National Park

3 bijzondere plekken in Tanzania

Tanzania is het land van de Kilimanjaro, een van de hoogste en meest indrukwekkende bergen ter wereld. Het is het land van de Serengeti, een gigantisch natuurgebied met uitgestrekte savannes en bossen. Het land van de wi...

Algemeen29.01.2016

3 bijzondere plekken in Tanzania

Op safari, een vissersdorp bezoeken en op de tuktuk door de stad!
Kenia & Tanzania: beleef heel Afrika in één reis

Je wilt graag een keer naar Afrika. Héél graag. De Big Five spotten tijdens een safari, je nieuwe digitale cameralens uitproberen, de zon onder zien gaan vanaf het dakterras van je houten veranda met een biertje of co...

Natuur03.10.2014

Kenia & Tanzania: beleef heel Afrika in één reis