Zomer27.04.2024

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips


Het tempelcomplex van Angkor is de grootste toeristische trekpleister van Cambodja. Dit UNESCO werelderfgoed in de buurt van de stad Siem Reap is maar liefst 400 vierkante kilometer groot en dat betekent dat je wel even bezig bent met het verkennen van de tempels. Alleen al in en rondom de grootste tempel van het complex, Angkor Wat, kun je gerust een halve dag doorbrengen. Ga je backpacken door Zuidoost-Azië en staat Angkor op je wensenlijstje? Wij vertellen je wat je moet weten en geven 5 handige tips om je bezoek zo slim mogelijk te plannen!

De tempels van Angkor

Even een stukje geschiedenis als introductie. De indrukwekkende tempels uit het Khmer-rijk werden gebouwd tussen de 9e en 15e eeuw. Daarna raakten veel complexen in verval en nam de jungle weer bezit van het gebied. Pas rond 1840 werden de tempels door een Franse ontdekkingsreiziger opnieuw ‘ontdekt’. Het zou nog 150 jaar duren voordat het toerisme echt op gang komt. Toen de tempels beschermd erfgoed werden, ontstond interesse bij bezoekers uit het buitenland. Inmiddels zijn de tempels van Angkor dé reden waarom Cambodja bij veel reizigers door Zuidoost-Azië op de bucketlist staat. En, nadat ik onlangs voor de tweede keer de tempels bezocht, begrijp ik dat maar al te goed. Het gebied is enorm, de tempels zijn schitterend en de sfeer is op sommige plekken mystiek. Een bezoek aan Angkor is absoluut onvergetelijk!

1. Kies een ticket voor 1, 3 of 7 dagen

Door de grootte van het gebied is het verstandig om je bezoek van tevoren goed uit te stippelen. Eigenlijk doe je dit al voordat je een ticket koopt, want je hebt de keuze uit een toegangskaart voor 1, 3 of 7 dagen (resp. $ 37, $ 62 of $ 72). Het ligt helemaal aan je eigen interesses welk ticket voor jou geschikt is. Als je niet snel genoeg krijgt van archeologische opgravingen en tempels, dan heb je aan 1 dag sowieso niet genoeg. Er is genoeg te zien en doen om jezelf dagenlang in het gebied te vermaken. Persoonlijk zou ik niet snel voor slechts 1 dag toegang kiezen. Bovendien kun je met een meerdaags ticket je bezoekjes aan Angkor uitsmeren, want door de (extreme) hitte kun je het zomaar na een paar uur genoeg vinden. Het is niet nodig om vooraf tickets te kopen. Deze zijn duurder dan wanneer je een ticket koopt bij de office die je toch passeert onderweg.

Er zijn 2 standaardroutes door het gebied uitgestippeld: de ‘big circle’ en ‘small circle’. Deze kun je eventueel uitbreiden met het bekijken van de zonsopkomst bij Angkor Wat en een bezoek aan de verder weg gelegen tempel Banteay Srei.

Een bezoek aan Angkor is onvergetelijk. Bayon is één van de mooiste tempels!
Een bezoek aan Angkor is onvergetelijk. Bayon is één van de mooiste tempels!

2. Bepaal welk vervoersmiddel het beste past

Daarnaast bepaal je met welk vervoersmiddel je door het gebied wil reizen. Wandelen is geen optie, daarvoor liggen de tempels veel te ver uit elkaar. Het handigst is wat mij betreft de TukTuk met chauffeur. Deze kent de weg en wacht op je bij elke tempel. Gemiddeld vragen ze zo’n $ 18 per dag hiervoor. Een andere, goedkopere, optie is om een fiets te huren. Reken er wel op dat de tempels ver uit elkaar liggen en je kilometers moet fietsen, wat in de hitte en volle zon erg zwaar kan zijn. Of je huurt zelf een scooter en rijdt langs de tempels die je interessant vindt.

De tempels van Ta Phrom zijn behoorlijk overwoekerd door de jungle.
De tempels van Ta Phrom zijn behoorlijk overwoekerd door de jungle.

3. Houd rekening met de dresscode

Tijdens een tempelbezoek wordt, als blijk van respect, verwacht dat je als vrouw schouders en knieën hebt bedekt. Dat geldt ook voor de tempels van Angkor. Mannen mogen geen mouwloze shirts dragen. Bij alle tempels is ticketcontrole en te bloot gekleed gaan betekent dat je simpelweg niet naar binnen mag. Je doet er dus verstandig aan om hier vooraf rekening mee te houden. Als je het te warm vindt om een lange rok of jurk te dragen, kun je een sarong meenemen. Die kan eventueel makkelijk af tussen de tempelbezoekjes door.

Houd rekening met de dresscode en zorg ervoor dat je je schouders en knieën bedekt in de tempelcomplexen.
Houd rekening met de dresscode en zorg ervoor dat je je schouders en knieën bedekt in de tempelcomplexen.

4. Mis de 5 mooiste tempels niet

Angkor bestaat uit (de overblijfselen van) 72 grote tempels of andere bouwwerken en honderden kleinere tempels. Ze zijn niet allemaal even bijzonder of interessant om te bezoeken. Dus tippen wij je de 5 tempels die je wat ons betreft niet mag missen.

Angkor Wat

Dé tempel die je echt niet mag missen is Angkor Wat. Dit is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld en je mond kan zomaar openvallen van verbazing als je dit prachtige complex ziet opdoemen in de verte. Je kunt de tempel beklimmen en door de verschillende ruimtes wandelen. Tijdens zonsopkomst is Angkor Wat extra mooi. De zon komt op achter het complex en het ochtendlicht weerkaatst op het water in de slotgracht (mits deze niet droog ligt).

Bayon

Een van de meest bijzondere tempels van Angkor is Bayon. De grote tempel heeft 54 torens met vier gezichten en ze zijn allemaal anders. Eigenlijk word je dus continu aangestaard. Het is een bijzonder mooi exemplaar en vaak is het einde van de middag de beste tijd om Bayon te bezoeken, wanneer de gezichten langzaam in de schaduw worden gehuld en het een stuk rustiger is.

Ta Phrom

Deze tempel is vooral bekend vanwege de film Tomb Raider en de scènes waarin Angelina Jolie door Ta Phrom rent. Naast de faam vanwege de film, is het vooral een prachtige tempel die grotendeels door de jungle is overgenomen. Enorme bomen zijn dwars door de stenen gegroeid. Dat levert bijzonder fotogenieke en unieke plaatjes op. Overigens is de Preah Khan tempel ook een aanrader als je nog meer door jungle overwoekerde tempels wil zien.

Pre Rup

Een van de tempels die je zelf kunt beklimmen, is Pre Rup. Een van de oudste exemplaren van het gebied, dat bovendien mooie uitzichten biedt op de omgeving. Het is bizar hoe mooi sommige details bewaard zijn gebleven, aangezien deze tempel uit de 10e eeuw stamt.

Angkor Thom

Vooral bekend vanwege de goed bewaard gebleven toegangspoort en enorme oppervlakte van meer dan 10 vierkante kilometer. De rij gigantische beelden bij de zuidelijke ingang is nog grotendeels intact. Angkor Thom mag je niet overslaan tijdens een bezoek.

Extra: Banteay Srei ligt op een flink stuk rijden (reken met de TukTuk op ongeveer 45 minuten) en is niet zo groot, wel enorm gedetailleerd. Dit maakt het een bijzondere tempel, die een behoorlijke rit waard is als je een van de best bewaarde exemplaren wil zien.

Angkor Wat is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld!
Angkor Wat is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld!
Een van de mooist gedecoreerde tempels is Banteay Srei
Een van de mooist gedecoreerde tempels is Banteay Srei

5. Houd rekening met de beste reistijd

De beste reistijd voor een bezoek aan Angkor is van ongeveer half oktober tot begin maart. Daarna begint het droge en hete seizoen (en geloof ons: dan kan het zó heet worden, dat je weinig kan doen) en vervolgens het regenseizoen. In december en januari zijn de temperaturen het meest aangenaam en heb je weinig kans op neerslag. Wanneer je ook gaat, het hele jaar door is het warm, dus je doet er verstandig aan om je bezoek in de ochtend te plannen. Niet alleen is het de temperatuur dan aangenamer, het is ook rustiger dan in de middag.

Van half oktober tot begin maart is de beste reistijd om de tempels van Angkor te bezoeken.
Van half oktober tot begin maart is de beste reistijd om de tempels van Angkor te bezoeken.

Op reis naar Cambodja

Wil jij ook op reis naar Cambodja en de tempels van Angkor bezoeken? Dan komen deze reistips goed van pas!

Plan je reis

  • Het is niet mogelijk om vanuit Nederland rechtstreeks te vliegen naar Cambodja. Vaak vlieg je met een overstap naar hoofdstad Phnom Penh. Vanaf daar kun je met een bus of vliegtuig door naar Siem Reap. Het is er vijf of zes (afhankelijk van de zomer/ wintertijd) uur later dan in Nederland.
  • Voor goedkope vliegtickets naar Phnom Penh moet je bij CheapTickets zijn.
  • Siem Reap heeft een groot aanbod aan hotels. The Moon Residence & Spa is een fijn hotel en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wil je echt luxe slapen? Dan is Viroth's Hotel een heerlijke plek.
  • Een overzicht van alle hotels in Siem Reap vind je bij Booking.com.
  • Boek je liever een complete reis naar Cambodja, kijk dan eens bij het grote aanbod van 333 Travel en van Van Verre.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Azië

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

Eén van de mooiste rondreizen die je in Zuidoost-Azië kunt maken is een combinatie van de landen Vietnam en Cambodja. En de mooiste hoogtepunten kun je perfect samen zien in één rondreis! Wij geven je handige tips voor het maken van een reis naar deze bijzondere landen.

Algemeen17.05.2024

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

dit zijn dé vijf hoogtepunten
Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

Houd je van avontuur én natuur? Dan hebben wij de perfecte bestemming voor je, namelijk Sabah. Sabah ligt in het Maleisisch deel van Borneo en is een van de gaafste natuurbestemmingen van Azië. Sabah is 72.500 km² gr...

Natuur14.12.2022

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

Wij zijn groot fan van Thailand. Het land in Zuidoost-Azië is ontzettend veelzijdig, de bevolking is supervriendelijk, de natuur is schitterend en het Thaise eten is onovertroffen. Dit is typisch een bestemming waar je...

Algemeen19.11.2022

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

Bali is het Indonesische eiland dat je hart gaat stelen. De mensen zijn ontzettend lief, de zon schijnt er altijd, je vindt er fantastische stranden en een prachtig binnenland en dan zijn er ook nog eens heel erg veel le...

Zomer15.04.2022

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

De leukste reistips voor een vakantie naar Bali ☆
De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

Staat een reis naar de Filipijnen ook op jouw bucketlist? Dat begrijpen wij heel goed! In totaal bestaat het land uit 7.641 eilanden. Je vindt er volop tropische stranden, maar ook jungles, rijstvelden en een ontzettend...

Vliegen17.12.2021

De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

De 6 mooiste plekken tijdens eens rondreis door Japan

Een rondreis door Japan is er eentje voor op je bucketlist. Rondreizen door het land van de rijzende zon is een onvergetelijke ervaring. De indrukwekkende Japanse cultuur, het veelzijdige landschap en het genot van de ve...

Algemeen21.03.2021

De 6 mooiste plekken tijdens eens rondreis door Japan

35 foto’s die bewijzen waarom Kazachstan op je bucketlist hoort

Kazachstan is een van de tien van grootste landen ter wereld en ondanks dat gegeven is het land relatief onbekend, zeker als toeristische bestemming. Laat staan dat het waarschijnlijk bij jou op je bucketlist staat. Op...

Natuur30.01.2021

35 foto’s die bewijzen waarom Kazachstan op je bucketlist hoort

Verder lezen over Backpacken

5 goede redenen om een scooter te huren in Thailand

Thailand is het land bij uitstek om per scooter te ontdekken. Niet om van A naar B te komen natuurlijk, maar wel als handig vervoersmiddel als je eenmaal op een bestemming bent aangekomen. Zeker op de vele mooie eilanden is het heerlijk om op je gemakje rond te scooteren.

Algemeen02.06.2024

5 goede redenen om een scooter te huren in Thailand

+ handige tips!
Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen op Koh Chang

Koh Chang is het op een na grootste eiland van Thailand. Een prachtige bestemming waar je je met gemak een tijdje vermaakt. Je vindt hier steile heuvels, mooie stranden, watervallen en authentieke vissersdorpjes. Een plaatje van een eiland!

Zomer09.05.2024

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen op Koh Chang

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen op Koh Kut

Koh Kut, of Koh Kood, is een waar tropisch paradijs. Het eiland ligt in het oosten van Thailand en is nog niet platgelopen door toeristen. Wij vertellen je wat de 5 leukste dingen zijn om er te doen!

Zomer13.04.2024

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen op Koh Kut

10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Thailand is een walhalla voor reisliefhebbers. Het is daarnaast dé bestemming voor backpackers, je kunt er gemakkelijk en goedkoop rondreizen en contact leggen met medereizigers. Het veelzijdige land heeft ontzettend ve...

Algemeen12.07.2023

10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Dit zijn de don'ts!
Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Buiten Europa reizen was de afgelopen jaren lastig en naar sommige landen zelfs onmogelijk. Goed nieuws voor iedereen die al twee jaar droomt van een vakantie naar bijvoorbeeld Sri Lanka, Thailand, Canada, Brazilië of Z...

Vliegen17.02.2022

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Een rondreis door Thailand in 2 weken

Een paar jaar geleden ben ik samen met 3 vriendinnen gaan backpacken door Thailand. Ik was in eerste instantie een beetje sceptisch; ik vond Thailand een typische bestemming waar mensen alleen naartoe gaan om te feesten...

Algemeen11.02.2022

Een rondreis door Thailand in 2 weken

De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

Staat een reis naar de Filipijnen ook op jouw bucketlist? Dat begrijpen wij heel goed! In totaal bestaat het land uit 7.641 eilanden. Je vindt er volop tropische stranden, maar ook jungles, rijstvelden en een ontzettend...

Vliegen17.12.2021

De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

Dit zijn de 7 beste bestemmingen voor digital nomads

Heb je geen vaste werkplek nodig om je werkzaamheden uit te voeren? Kun je alles doen vanaf een laptop en is goede WiFi zo'n beetje de enige eis die je hebt aan een werklocatie? Als je ook nog houdt van reizen en een tij...

Algemeen25.11.2021

Dit zijn de 7 beste bestemmingen voor digital nomads

Werken, reizen en genieten van het leven