Zomer22.04.2024

Wat moet je écht gedaan hebben op Curaçao: 7 originele tips


Rennen, vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Een druk leven met een volle agenda, wie herkent dat? We dromen vaak weg bij de gedachte om even naar de zon te gaan en helemaal niks te moeten. Wij zeggen dan: doe het! Boek die vakantie, neem tijd voor jezelf en vlieg naar Curaçao. Want op dit eiland is alles aanwezig om even volledig aan jezelf te denken en op te laden. Het is er (bijna) altijd lekker weer. Of het nu winter of zomer is. Je kunt er chillen, maar er is ook genoeg te doen. Je kunt zelfs naar Curaçao voor ontlading, verdieping en dromen over de toekomst. Ik geef je graag zeven tips om bij te tanken, op te laden en tegelijkertijd optimaal van Curaçao te genieten. Wedden dat je als een leuker mens terugkomt?

Tip 1: Kies voor een hotel direct aan het strand

Door alleen al een hotel aan het strand te kiezen, geef je je zelf iets cadeau. De zon, de zee en het zand helpen je namelijk op meerdere manieren om stress te verlagen. Ik kan je het Papagayo Beach Resort aanbevelen. Dit hotel/resort ligt direct aan het strand, in de Jan Thiel Baai. Er is een groter openbaar strand, dat wel van het hotel is, maar waar ook niet-hotel gasten gebruik van mogen maken. Op dit strand is een infinity pool van zeewater te vinden. Tegenover dat strand is het ontbijtrestaurant gelegen. Eet je croissant dus met een prachtig uitzicht over de zee en de horizon. Wandel je iets verder op het openbare strand, dan kom je terecht bij een zandstrand. Hier zijn ook wat bars en restaurants te vinden. Gezellig voor overdag of juist wanneer je wat wilt gaan eten in de avond. Wil je liever bij het privé zwembad van het hotel liggen, dan kan dat ook. Papagayo beschikt namelijk over een zwembad dat enkel voor de hotelgasten toegankelijk is. Hier ligt je lekker rustig aan het zwembad, dat ook weer uitzicht heeft over de zee. 

Het hotel beschikt daarnaast over een sportschool, een massage studio, een aantal fantastische conceptstores en gewoon praktisch; een Van den Tweel supermarkt (de Albert Heijn op Curaçao). Je hoeft in principe niet weg, al raden wij altijd aan om meer van het eiland te gaan zien. Want hier valt zoveel leuks te ontdekken!

Ontbijten op het strand van Beach Hotel Papagayo
Ontbijten op het strand van Beach Hotel Papagayo

Tip 2:  Neem een duik in de zee tijdens zonsopkomst 

Nog een voordeel van een hotel aan het strand? Je kunt in de ochtend een verfrissende duik nemen, voor of tijdens zonsopkomst. Wakker worden, zwemkleding aan en binnen vijf minuten lig je in de zee. De eerste dagen heb je wellicht toch nog een jetlag, dus is vroeg opstaan niet zo’n groot probleem. De zee is van aangename temperatuur en zo begin je de dag met een frisse start en vol goede energie. Droog op met de opgaande zon en maak nog een korte strandwandeling voordat je gaat douchen. Daarna kan de dag beginnen. Juist door in de ochtend actief bezig te zijn in de natuur, heb je meer energie voor de rest van de dag. 

Wakker worden en van zonsopkomst genieten. Perfect toch als dit het uitzicht van je kamer is?
Wakker worden en van zonsopkomst genieten. Perfect toch als dit het uitzicht van je kamer is?

Tip 3: bezoek het Hofi Mango bos 

Tijd om het hotel even te verlaten en het Hofi Mango park te bezoeken. Zoals de naam al doet vermoeden, staat het hier vol met mango bomen. Maar dit park is veel meer dan dat. Het park combineert natuur en geschiedenis, waarbij het verhaal dat verteld moet worden, bijna een spirituele inslag kent. Het is aan te raden om met een gids door het park te lopen. Je krijgt iets te horen over het slavernijverleden, de flora en fauna en wellicht zet het jezelf ook tot nadenken. Het eerste gedeelte van het park is benoemd tot ‘poison garden’. Hier staan veel Manzanilla bomen. ’s-Werelds meest giftige boom. Halverwege het park is de Freedom Wall te vinden. Deze poort symboliseert het donkere verleden en de hoopvolle toekomst. Wanneer je door deze poort gaat, laat je het oude leven achter. Zet zelf ook intenties en stap door de poort. Eenmaal door de poort, voel, ruik en zie je aan alles dat je in een ander deel van het park terecht bent gekomen. Hier groeien geen Manzanilla bomen meer, enkel heerlijk ruikende mangobomen. 

In het park is het mogelijk om een kleine berg te beklimmen. De trappen zijn steen voor steen neergelegd in een periode van 3 maanden. Ook hier zit weer een diepere gedachte achter. ‘De weg naar de top is niet makkelijk, het komt altijd met uitdagingen. Zo ook het bouwen van deze trap. Maar als je eenmaal de top weet te bereiken, kom je in de hemel.’ Bovenop de berg is vervolgens een kunstwerk te zien, waarbij je de Christoffelberg ‘door de handen van God’ kunt bekijken. Gelovig of niet, het uitzicht vanaf dit punt is heel mooi en je krijgt een perfect beeld van het hele Hofi Mango park. 

Sinds een aantal jaar is het park in handen van Jandino Asporaat. Hij bezoekt het park zelf ook geregeld om even tot rust te komen en de natuur in te gaan. Wat je overigens absoluut niet mag missen bij een bezoek aan het Hofi Mango park is het mango ijsje. De specialiteit van hier. Verser kan niet en je likt je vingers ervan af. 

Hofi Mango is een enorm groen park, met veel mangobomen
Hofi Mango is een enorm groen park, met veel mangobomen
Laat je door een gids rondleiden in het mango bos en langs de freedom wall
Laat je door een gids rondleiden in het mango bos en langs de freedom wall
De Christoffelberg, precies door ‘de handen van God’
De Christoffelberg, precies door ‘de handen van God’
Vanaf het uitzichtpunt kun je goed zien hoe de mangobomen groeien. Ze groeien steeds hoger om maar licht te krijgen.
Vanaf het uitzichtpunt kun je goed zien hoe de mangobomen groeien. Ze groeien steeds hoger om maar licht te krijgen.

Tip 4: Neem een lekkere massage of ga voor acupunctuur

Spreekt redelijk voor zich natuurlijk. Je hoeft even helemaal niks en tijdens de massage draait het alleen maar jou. Je spieren worden losgemaakt en je kan even helemaal wegzinken in je eigen gedachten. Bij veel hotels heb je de mogelijkheid om aan het strand gemasseerd te worden. Daarmee optimaliseer je de massage én het bezoek aan het strand. 

Het is misschien geen specifieke activiteit die iets van Curaçao laat zien, maar het draagt wel bij aan een stukje selfcare deze vakantie. 

Je kan ook nog een stapje verder gaan en een acupunctuurbehandeling boeken. Shalini van Herbology Native Healing staat op Curaçao bekend om haar kennis van natuurlijke producten, cacaoceremonies én acupunctuurbehandelingen. Bij acupunctuur wordt gewerkt met energiestromen. Door kleine naaldjes op specifieke punten van het lichaam te plaatsen, komt iemand weer in balans. Die naaldjes doen overigens geen pijn en het kan je echt helpen om blokkades op te heffen. Aanrader. 

Bij acupunctuur worden er hele kleine naaldjes in het lichaam gezet
Bij acupunctuur worden er hele kleine naaldjes in het lichaam gezet
Het kan voelen als een klein prikje, maar doet zeker geen pijn
Het kan voelen als een klein prikje, maar doet zeker geen pijn

Tip 5: Plan een yoga-sessie bij zonsondergang

De hele dag op een strandbedje liggen, klinkt misschien heel verleidelijk, maar heel goed voor je lichaam is het niet. Je zult voelen dat je lichaam daar stijfer van wordt en dat je wellicht juist gebroken naar huis gaat. Een yoga sessie kan een perfecte onderbreking zijn. Je kunt de yoga sessie zo ontspannend of inspannend maken als je zelf wilt. Maar het is wetenschappelijk bewezen dat yoga helpt om trager en dieper te ademen. Hierdoor komt er meer zuurstof in je lichaam. Yoga helpt daarnaast om je spieren soepel te houden en afvalstoffen af te voeren. Dat laatste zorgt dan weer voor een stralende huid. 

Combineer al deze voordelen met het mooie uitzicht van een ondergaande zon die in de zee zakt. Op Curaçao zijn genoeg strandjes te vinden, die een perfecte plek bieden voor zo’n yogasessie. Maar ook dit kan natuurlijk gewoon weer op het strand bij het hotel.  

Die helderblauwe zee blijft oogverblindend
Die helderblauwe zee blijft oogverblindend
Genoeg strandjes te vinden waar je helemaal tot jezelf kan komen
Genoeg strandjes te vinden waar je helemaal tot jezelf kan komen

Tip 6: Bezoek de 7.1 experience 

Zoek je een plek om geïnspireerd te worden? En sta je ervoor open om mooie levenslessen en verhalen te horen aan de hand van kunstwerken? Dan mag een bezoek aan de 7.1 experience van Giovanni Abath absoluut niet ontbreken. In zijn art gallery hangt een deel van zijn bijzondere werk, dat gemaakt veelal gemaakt is van gerecycled staal en ijzer. Giovanni heeft zichzelf alles aangeleerd als kunstenaar. De experience is een ware beleving en doet zijn naam eer aan. Ook voor iedereen die normaal niet van musea of kunst houdt. Inspirerend om te zien hoe talentvol iemand kan zijn en hoe alles samen komt in zijn verhaal. Zelfs het verhaal achter zijn artiestennaam: 7.1. is indrukwekkend om te horen. Zeker weten dat iedereen zich in zijn verhalen kan vinden en dat je zelf ook gaat nadenken over wat je uit het leven wilt halen. 

Giovanni Abath vertelt mooie levenslessen aan de hand van zijn kunstwerken
Giovanni Abath vertelt mooie levenslessen aan de hand van zijn kunstwerken

Tip 7: laat je culinair verwennen 

Na ontspanning, inspiratie en het nadenken over het verleden en heden, is het tijd voor de innerlijke mens. Want met welke reden je ook op Curaçao bent; eten moeten we allemaal. Natuurlijk doen we dat het liefst met écht lekker eten. Er zijn genoeg strandtenten, bijzondere plekken en restaurants waar dat kan. Te veel om op te noemen, maar onze favoriet was Caleo in het Kurá Hulanda Village. Het principe van shared dining met heerlijke en verrassende gerecht combinaties. Het Kurá Hulanda Village is gelegen in het centrum van Willemstad. Het is een afgebakend ‘dorp’ waar een hotel, wat leuke winkels, een museum, bars en restaurants, zoals Caleo, gevestigd zijn. 

Maar in Kurá Hulanda village zit nog een hotspot. De winkel waar ze lion fish verkopen. Lion Fish is een invasieve soort, wat inhoudt dat ze niet in het Caribisch gebied thuishoren. Het is een vissoort die zich op rap tempo weet te verspreiden en vormen een bedreiging voor andere vissen en het koraal. Daarom wordt er op deze vissoort gejaagd en verwerkt deze winkel het tot een delicatesse. Ook maken ze unieke sieraden van de vinnen, die ook te koop zijn in de winkel. Het eten van lion fish bevordert een gezonder marien ecosysteem terwijl het een unieke culinaire ervaring biedt. 

Tot slot nog een tip die niet alleen culinair, maar ook heel leuk en gezellig is: Pasawá Box Eatery. Een foodcourt waar je kunt eten kunt proberen vanuit verschillende culturen. Je kunt hier ook in de ochtend terecht voor een lekkere coffee-to-go. 

De leukste straatjes van Kurá Hulanda Village
De leukste straatjes van Kurá Hulanda Village
Pasawá Box Eatery ziet er gezellig uit en er hangt een fijne vibe
Pasawá Box Eatery ziet er gezellig uit en er hangt een fijne vibe
Lunchen met uitzicht over de handelskade
Lunchen met uitzicht over de handelskade

Op vakantie naar Curacao

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar Curacao? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.

Plan je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!