Algemeen06.12.2021

10 tips om duurzaam te reizen


Duurzaam reizen is een enigszins dubbel begrip. Reizen is namelijk per definitie niet bepaald duurzaam, maar met de juiste tips is het wél mogelijk om dit op een zo duurzaam mogelijke wijze te doen. Maak bewuste keuzes, realiseer welke impact jouw reis heeft en ga respectvol om met de natuur en lokale bevolking. Deze tips voor duurzaam reizen gaan je op weg helpen. Je reis start met het kiezen van een bestemming. Waar ga je naartoe en welk vervoermiddel gebruik je hiervoor? Als je reist met de trein in plaats van het vliegtuig reis je bijvoorbeeld op een veel duurzamere wijze. In Europa zijn veel bestemmingen tegenwoordig goed per trein bereikbaar.

Tip: het boek 80 duurzame reizen van Lonely Planet beschrijft inspirerende reizen waarvoor je niet hoeft te vliegen! Te koop voor 22,99 euro via Bol.com

1. Maak gebruik van de deeleconomie

De deeleconomie heeft een hoop voordelen. Wanneer je namelijk samen iets deelt, hoef je dat zelf niet te kopen en daarmee voorkom je onnodige CO2-uitstoot. Er hoeft simpelweg minder geproduceerd te worden. Airbnb is een goed voorbeeld van de deeleconomie, maar dat zijn Goboony (gedeelde campers), Barqo (gedeelde boten) en Blablacar (gedeelde auto’s) ook. Om je te verplaatsen in een stad kun je een deelscooter- of step pakken. In veel grote (Europese) steden is dit heel eenvoudig en bovendien een leuke manier om een stad te verkennen. Ook reizen met de bus, trein en metro is een vorm van deelvervoer.

2. Ga zuinig om met water

Ga op reis zuinig om met water. Dat doe je door bijvoorbeeld geen onnodig water in hotelkamers te verspillen door de kraan te laten lopen tijdens het tandenpoetsen. Gebruik handdoeken vaker dan één keer, hotels sturen daar ook steeds meer op. Was je kleding pas als je voldoende hebt voor een volle wasmachine of deel de machine met een reisgenoot. Simpele dingen die je eigenlijk thuis ook zou moeten doen, maar waar je op reis zeker ook aan kunt denken.

3. Neem je eigen waterfles mee

Neem je eigen waterfles mee als je op reis bent. Daarmee voorkom je dat je zelf plastic flesjes moet kopen en zo onnodig plastic verbruikt. Waar je ook ter wereld bent, er is altijd wel ergens schoon drinkwater te tappen. De waterflessen van Dopper en Mizu zijn perfect voor op reis en stimuleren duurzaam reizen.

4. Vlieg zo min mogelijk

Ik weet het, dit is nogal tegenstrijdig, want als er iemand is die veel reizen promoot dan doen wij dat hier op Travelvalley. Wanneer je het vliegtuig neemt ben je behoorlijk vervuilend bezig door de uitlaatgassen van het toestel. Goed om je bewust van te zijn. De beste manier om toch enigszins duurzaam te reizen is door zo min mogelijk te vliegen: vlieg rechtstreeks in plaats van met tussenlandingen omdat de uitstoot dan minder is. En als je toch het vliegtuig pakt, dan kun de door jou veroorzaakte CO2-uitstoot ook compenseren. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen bieden je die optie al tijdens het boeken. Hier lees je hoe je dat doet. Het geld wordt vaak gestopt in projecten waarvoor bomen worden geplant of het opzetten van duurzame landbouw.

5. Kies een duurzame vakantiebestemming

Er zijn bestemmingen die zich meer op duurzaamheid focussen dan andere bestemmingen. Waar groene energie gebruikt wordt, waar waterverbruik goed wordt gereguleerd en waar wandelen, fietsen en kamperen de voornaamste middelen zijn om je reis mee in te vullen. Tulum in Mexico is zo’n ecobestemming, net als de Azoren of veel plaatsen in Costa Rica. Verdiep je goed in de duurzaamheid van een bestemming voordat je een reis boekt.

In Europa zijn veel steden en landen bezig met duurzaam toerisme. Zweden heeft er veel aandacht voor. Op citytrip naar een stad waar veel aandacht is voor duurzaamheid? Kopenhagen en Helsinki staan hier om bekend.

6. Kies een duurzame accommodatie

En als je toch een duurzame vakantiebestemming kiest, ga dan ook voor een duurzame accommodatie. Wanneer je zoekt op woorden als ecotoerisme of je bestemming + duurzaam, dan ga je zeker weten duurzame accommodaties tegenkomen. Denk aan boomhutten, houten lodges of bijzondere kampeerplekken. Deze zijn vaak gemaakt zonder schade aan de natuur toe te brengen en mét natuurlijke materialen. Helemaal duurzaam dus en daarnaast ook nog eens een perfect alternatief voor een standaard hotelkamer of hostel. Maar grote hotelketens kunnen net zo goed hiermee bezig zijn. Als je er goed op zoekt dan vind je die duurzame parels zeker!

7. Schakel de hulp van locals in

Online vind je allerlei websites die je helpen bij het boeken van vakantie-gerelateerde zaken direct bij een local. Dat heeft als voordeel dat je reis unieker wordt, maar ook dat je lokale initiatieven daarmee steunt, waarvan de opbrengst weer terug de gemeenschap in gaat. Je kunt reizen boeken via locals – zoals Koning Aap – gaan eten bij locals thuis of zelfs een unieke tour of activiteit boeken. Boek een trip op de plek van bestemming bij een lokale gids die jou rondleidt. Bovendien krijg je dan de beste tips.

8. Ga zoveel mogelijk te voet (of met de fiets)

Probeer op reis zoveel mogelijk te lopen of te fietsen. Niets duurzamer dan je eigen energie gebruiken als vervoermiddel. Natuurlijk heb je hier voor grote afstanden helemaal niets aan, maar wanneer je een stedentrip plant, neem dan goede wandelschoenen mee zodat je veel te voet of met een fiets kunt doen. Probeer korte taxiritjes en korte stukken met openbaar vervoer te vermijden door te lopen of fietsen. Dat is ook nog eens veel leuker want dan zie je meer. Ben je het helemaal beu? Pak dan het openbaar vervoer of een Uber.

9. Eet lokale gerechten

Lokale gerechten worden bereid met – inkopper – producten uit de regio. Maar dat betekent dus ook dat de afstand die de ingrediënten hebben afgelegd vrij kort is. En dat is weer goed voor het milieu, of in ieder geval een stuk beter dan producten die de halve wereld hebben afgelegd voordat ze op jouw bord zijn beland. Daarnaast is het eten van lokale gerechten ook zoveel leuker, omdat je door nieuwe smaken pas écht een land leert kennen.

10. Laat niets anders achter dan je eigen voetstappen

Hoewel dit in mijn ogen de normaalste zaak van de wereld is, moet het toch gezegd worden: laat niets anders achter dan je eigen voetstappen. Dat wil zeggen: neem je afval altijd mee en laat geen troep achter op de plek waar je bent geweest. De natuur is zo ontzettend kwetsbaar en het doet pijn om beelden te zien van bijvoorbeeld Bali waar stranden vervuild raken door aangespoeld plastic. Breng afval daar waar het hoort: in een afvalbak zodat het desnoods gerecycled kan worden, maar laat het zeker niet op straat of in de natuur achter. En raak niets aan wat je niet aan hoeft te raken in bossen, jungles of onder water. Het Great Barrier Reef heeft bijvoorbeeld flink te lijden onder alle impact van duikers en snorkelaars.

Bonustip: ben je op zoek naar een nieuwe koffer of backpack? Er wordt tweedehands veel aangeboden! Dit geldt bijvoorbeeld ook voor skikleding- en accessoires. Bespaart je bovendien een hoop geld!

Tips voor duurzaam reizen?

Heb jij zelf nog andere tips om duurzaam te reizen? Beheer of bezit je zelf een duurzame accommodatie? We horen het graag! Laat hieronder een berichtje achter of stuur ons een mail!

Boek een duurzame reis

Wil jij een duurzame reis maken? Lees dan deze reistips nog een goed door. Dit zijn reisorganisaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben.

Duurzame reisorganisaties

  • Verantwoord en duurzaam reizen doe je onder andere via Riksja Travel of via Koning Aap.
  • Bij SNP Natuurreizen zijn alle reizen die je boekt CO2-neutraal.
  • Duurzaam reizen doe je met de trein. Laat het vliegtuig staan en boek treinkaartjes voor jouw volgende reis via NS International.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

Ga plastic-vrij op reis met deze zes duurzame reisproducten

Duurzaam reizen is niet langer een trend, het is een lifestyle geworden. We zijn ons steeds beter bewust van de impact van reizen op het milieu. Daarbij is het gebruik van met name duurzame reisproducten in opkomst: prod...

Lifestyle24.01.2020

Ga plastic-vrij op reis met deze zes duurzame reisproducten

The Bamboovement
Je CO2-uitstoot door vliegen compenseren: dit zijn je opties

Hoe ongelofelijk leuk en verrijkend reizen ook is, er kleven ook nadelen aan. Zo is de reisbranche onder andere vervuilend voor het milieu en dat heeft voor een groot deel te maken met de CO2-uitstoot die vliegtuigen ver...

Vliegen11.01.2018

Je CO2-uitstoot door vliegen compenseren: dit zijn je opties

+ tips voor duurzaam reizen
Tulum is hét eco-paradijs van Mexico

De meeste vakantiegangers die naar Mexico op vakantie gaan komen niet verder dan Cancun of Playa del Carmen. Maar wie nog een stukje zuidelijker gaat, komt aan in Tulum. Een eco-paradijs, met nauwelijks elektriciteit: sl...

Zomer23.09.2017

Tulum is hét eco-paradijs van Mexico

een droombestemming aan zee
Klimaatneutraal op vakantie? Steeds meer hotels beperken slim CO2

CO2. Niet het eerste waar je aan denkt als je het woord 'vakantie' hoort, maar misschien wel iets om over na te denken. We zijn met zijn allen aan het proberen om zo weinig mogelijk uit te stoten (als er niet gesjoemeld...

Algemeen12.08.2017

Klimaatneutraal op vakantie? Steeds meer hotels beperken slim CO2

Verder lezen over Duurzaam op vakantie

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

Natuurlijk kun je vliegen of een cruise maken om de oceaan over te steken. Een duurzamere optie is een reis per zeilschip. En als je die zelf niet hebt, dan kun je nu een reis boeken met de 'Fair Ferry': een veerdienst d...

Ontspanning02.02.2022

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

Ga plastic-vrij op reis met deze zes duurzame reisproducten

Duurzaam reizen is niet langer een trend, het is een lifestyle geworden. We zijn ons steeds beter bewust van de impact van reizen op het milieu. Daarbij is het gebruik van met name duurzame reisproducten in opkomst: prod...

Lifestyle24.01.2020

Ga plastic-vrij op reis met deze zes duurzame reisproducten

The Bamboovement
Je CO2-uitstoot door vliegen compenseren: dit zijn je opties

Hoe ongelofelijk leuk en verrijkend reizen ook is, er kleven ook nadelen aan. Zo is de reisbranche onder andere vervuilend voor het milieu en dat heeft voor een groot deel te maken met de CO2-uitstoot die vliegtuigen ver...

Vliegen11.01.2018

Je CO2-uitstoot door vliegen compenseren: dit zijn je opties

+ tips voor duurzaam reizen
Klimaatneutraal op vakantie? Steeds meer hotels beperken slim CO2

CO2. Niet het eerste waar je aan denkt als je het woord 'vakantie' hoort, maar misschien wel iets om over na te denken. We zijn met zijn allen aan het proberen om zo weinig mogelijk uit te stoten (als er niet gesjoemeld...

Algemeen12.08.2017

Klimaatneutraal op vakantie? Steeds meer hotels beperken slim CO2

Deze magische boomhut in de jungle van Mexico moet je gezien hebben

Het Papaya Playa Project (heerlijke naam alleen al) heeft als doel om een zo goed als ecologisch neutraal hotel te bouwen aan de kust van Mexico, een stuk ten zuiden van Cancun en midden in de jungle. Tot nu toe is het g...

Natuur30.01.2017

Deze magische boomhut in de jungle van Mexico moet je gezien hebben

Heel duur(zaam)
Hoe schadelijk is jouw vakantie voor het milieu?

Gisteren was het breed in het nieuws: reisorganisaties zijn van plan om te gaan uitrekenen hoe schadelijk jouw vakantie is voor het milieu en ze willen dat naar jou gaan communiceren. Wanneer je van plan bent om een vaka...

Algemeen13.04.2016

Hoe schadelijk is jouw vakantie voor het milieu?

ANVR komt met een tool die het voor je gaat berekenen
9 plekken die je móet zien voordat ze voorgoed veranderen

Nu de klimaattop in Parijs in volle gang is, is er weer heel veel aandacht voor de veranderingen in het klimaat en wat de gevolgen zijn voor het milieu. Maar de wereld verandert niet alleen door klimaatveranderingen, ook...

Algemeen04.12.2015

9 plekken die je móet zien voordat ze voorgoed veranderen

Île d’Oléron, een eiland zonder stress, met oesters en duurzaam toerisme

Het eiland Île d'Oléron is een van de mooiste plekjes langs de kust van de het Franse departement Charente-Maritime. Het gezellige en kleurrijke eiland met een kustlijn van ruim 100 km is na Corsica het grootste eiland...

Zomer08.10.2015

Île d’Oléron, een eiland zonder stress, met oesters en duurzaam toerisme

Verder lezen over Duurzaam reizen

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
De voordelen van reizen met de nachttrein

Reizen met de trein heeft zoveel voordelen ten opzichte van de auto of het vliegtuig. Niet alleen duurzaamheid is een gunstig aspect aan deze manier van reizen, er zijn nog veel meer voordelen. Maar hoe zit het met de na...

Algemeen25.11.2023

De voordelen van reizen met de nachttrein

ga ook op slaapavontuur
Duurzaam doen onderweg? Dit zijn apps voor verantwoord reizen!

Duurzaamheid en je bewust zijn van je CO2-uitstoot, is belangrijker dan ooit. Vroeger hoorde je deze termen nog wel eens zijdelings voorbijkomen maar vandaag de dag is dat wel even anders. Het is een hoofdonderwerp gewor...

Algemeen24.11.2023

Duurzaam doen onderweg? Dit zijn apps voor verantwoord reizen!

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

Natuurlijk kun je vliegen of een cruise maken om de oceaan over te steken. Een duurzamere optie is een reis per zeilschip. En als je die zelf niet hebt, dan kun je nu een reis boeken met de 'Fair Ferry': een veerdienst d...

Ontspanning02.02.2022

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

Met deze mooie én duurzame koffer wil je nú op reis

Het allerleukste aan reizen is het maken van nieuwe herinneringen. Het zijn ervaringen die je de rest van je leven niet meer vergeet. En gelukkig kunnen we er komende zomer weer op uit om nieuwe reisherinneringen te make...

Gadgets03.07.2021

Met deze mooie én duurzame koffer wil je nú op reis

KLM heeft een primeur: vliegen op synthetische brandstof

Nu de luchtvaartsector grotendeels stil is komen te liggen, is er onverwachts positief nieuws uit diezelfde hoek. Het is KLM gelukt om een passagiersvliegtuig te laten vliegen op synthetische brandstof. En dat kun je ger...

Vliegen08.02.2021

KLM heeft een primeur: vliegen op synthetische brandstof

Plant een boom – of zelfs een heel bos – met Treedom

Nu de wereld zo ongeveer stil ligt vanwege de coronacrisis, geeft dat deze aardbol ook een soort adempauze om even tot rust te komen. De afgelopen decennia hebben wij mensen een enorme aanslag op aarde gepleegd door te...

Natuur19.12.2020

Plant een boom – of zelfs een heel bos – met Treedom

zo werkt dat