Vliegen11.01.2018

Je CO2-uitstoot door vliegen compenseren: dit zijn je opties


+ tips voor duurzaam reizen

Hoe ongelofelijk leuk en verrijkend reizen ook is, er kleven ook nadelen aan. Zo is de reisbranche onder andere vervuilend voor het milieu en dat heeft voor een groot deel te maken met de CO2-uitstoot die vliegtuigen veroorzaken. Die uitstoot kun je op een bepaalde manier compenseren, maar je kunt ook jouw schade aan het milieu beperken door duurzaam te reizen.

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Het begrip duurzaam reizen hoor je steeds vaker. Het is de oplossing voor wie wil blijven reizen, maar zijn of haar schade aan het milieu wil beperken. Gelukkig zijn er steeds meer manieren om duurzaam te reizen én zijn mensen zich ook steeds beter bewust van het feit dat het milieu het nodig heeft. In de basis betekent duurzaam reizen niet veel meer dan ‘rekening houden met het milieu’ maar dat gaat wel ietsje verder dan geen afval op straat gooien.

Eén van de grootste vervuilers van het milieu is plastic, en dan met name plastic flesjes. Hier in Nederland is water uit een plastic flesje drinken relatief duur, maar in bijvoorbeeld Azië is dat voor ons dan weer heel goedkoop. Wanneer je reist door warme landen ontkom je er niet aan om meer water te drinken dan je normaal doet, maar liever vermijd je dan plastic flesjes. De oplossing is zó eenvoudig, maar toch doet nog steeds niet iedereen het: neem zelf een herbruikbare waterfles mee. Daarvoor heb je keuzes genoeg: Dopper, Mizu en ga zo maar door. Ook kun je herbruikbare waterflessen kopen die ook nog een zuiveringsfilter hebben, zodat je op veel meer plaatsen ook gewoon water uit de kraan kunt drinken, zoals Bobble bijvoorbeeld.

Hopelijk ga je thuis al zuinig met water om, maar doe dat ook wanneer je op vakantie bent. Ook dat is weer een extra stapje in de richting van duurzaam reizen. Schoon water is schaars en dat moet je niet onnodig laten stromen wanneer je bezig bent in de badkamer: korter douchen, je tanden poetsen met een glas water en handdoeken vaker dan één keer gebruiken. En pak op vakantie ook een de fiets of ga lopen, in plaats van gemotoriseerd reizen. Het zijn kleine dingen, maar als iedereen dat doet maakt het zeker wel een verschil.

Ook in wat betreft de keuze voor het soort reis, de manier waarop je reist en de plekken waar je overnacht heb je keuzes om dat duurzaam of niet-duurzaam te doen. Er duiken steeds meer eco-accommodaties: hotels, bungalows of appartementen die zo min mogelijk (soms zelfs geen) energie verbruiken en die ook zonder schade aan het milieu zijn gemaakt. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van duurzame, natuurlijke materialen. Bij het boeken van een vakantie is het dus een aanrader om eens te zoeken naar een eco-hotel. Er zijn ook steeds meer websites die zich daarop focussen, zoals Travel Better Blog van Veerle Witte.

Duurzaam reizen tips

Er zijn zoveel dingen die je kunt doen, maar deze tips zijn in ieder geval een stap in de goede richting.

  • Zorg voor minder – onnodig – plastic afval en reis altijd met een eigen waterfles.
  • Maak gebruik van de deeleconomie: Airbnb, Goboony en BlaBlaCar zijn daar goede voorbeelden om.
  • Ga zuinig om met drinkwater.
  • Gebruik handdoeken in hotels vaker dan één keer.
  • Probeer je zo vaak je kunt milieuvriendelijk te verplaatsen: ga lopen, fietsen, kanoën, varen (zeilen) of neem desnoods de trein.

CO2 compenseren: de opties

Wanneer je toch kiest voor vliegen, dan draag je bij aan een verhoogde CO2-uitstoot. Daar kun je in principe dan niets meer aan doen, die uitstoot kun je niet terugnemen. Dus het enige wat je nog kunt doen is compenseren. En om de CO2-uitstoot waar jij aan bijdraagt door te vliegen te compenseren heb je een paar opties. Ik heb ze voor je op een rij gezet.

1. Bomen planten

De beste manier om CO2 te compenseren is bomen planten. Bomen zijn namelijk in staat om CO2 uit de lucht te halen en om te zetten in zuurstof. Dit proces vindt met name plaats wanneer bomen groeien, en daarom is het planten van nieuwe bomen ook zo belangrijk. Bomen slaan namelijk in de groeifase CO2 op. Wanneer bomen volgroeid zijn nemen ze minder CO2 op uit de lucht omdat ze het niet nodig hebben om te kunnen groeien. Wel zullen bomen nog steeds CO2 uit de lucht halen en omzetten in zuurstof.

Nu snap ik dat jij niet zomaar je hele achtertuin vol kunt zetten met bomen, dus waar en hoe ga je dat dan doen? Ook daar heb je weer verschillende opties voor.

  • Steun een buitenlands bosproject: er zijn verschillende organisaties en stichtingen die in het buitenland bosprojecten zijn gestart. In landen als Indonesië, Uganda, Bolivia en Brazilië planten zij nieuwe bomen. Zoals Trees for All. Zij beschermen de bestaande bossen, herstellen beschadigde bossen en planten nieuw bos aan. Je kunt ze steunen door te berekenen is wat jij aan CO2-uitstoot hebt veroorzaakt – bijvoorbeeld door je jaarlijks gevlogen kilometers op te tellen – en die rekenen zij dan weer om naar een bepaald bedrag. Door dit bedrag te doneren aan een stichting kunnen zij weer nieuwe bomen planten en bossen onderhouden.
  • Ook in Nederland kun je iets doen ter compensatie van jouw CO2-uitstoot. Natuurmonumenten houdt regelmatig Boomplantdagen waarbij iedereen wordt uitgenodigd om op een bepaalde plek in Nederland nieuwe bomen te planten. Het is van belang dat dit goed gereguleerd en daarvoor kun je dus Natuurmonumenten in de gaten houden.

2. Bijbetalen

Je kunt ook bij verschillende luchtvaartmaatschappijen bijbetalen wanneer je een vlucht boekt. Als voorbeeld gebruik ik KLM, die hebben de CO2ZERO-compensatieservice. Wanneer je een vlucht boekt dan wordt jouw ecologische voetafdruk bepaald. Dat hangt af van waar je naartoe vliegt, met wat voor toestel, hoe lang die reis duurt etc. Aan de hand van die dingen wordt gekeken wat jouw aandeel is in de hoeveelheid brandstof en de CO2-uitstoot. Dat wordt uitgedrukt in een bedrag en je kunt ervoor kiezen om dat bedrag bij te betalen.

Wat KLM daar dan vervolgens mee doet is het volgende: dit bedrag wordt geïnvesteerd in CO2-reductieprojecten en je kunt ervan uitgaan dat dat geld ook daadwerkelijk daar naartoe gaat. Op de website klmtakescare.com kun je daar meer over lezen.

Daarnaast kun je je ook altijd verdiepen in de luchtvaartmaatschappij en je keuze van een vliegticket daarop baseren. KLM is bezig met zuinigere toestellen, net als bijvoorbeeld easyJet. Zij willen in 2037 – ja dat is nog ver weg – iedere vlucht die korter dan twee uur duurt met een elektrisch toestel doen. En zo zijn er nog veel meer luchtvaartmaatschappij die iets doen aan de compensatie van CO2-uitstoot en je mogelijkheden bieden voor duurzaam of duurzamer te reizen. Het is goed om je daarin te verdiepen want reizen is mooi, maar het milieu is nog veel belangrijker.

Boek een duurzame reis

Wil jij een duurzame reis maken? Lees dan deze reistips nog een goed door. Dit zijn reisorganisaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben.

Duurzame reisorganisaties

  • Verantwoord en duurzaam reizen doe je onder andere via Riksja Travel of via Koning Aap.
  • Bij SNP Natuurreizen zijn alle reizen die je boek CO2-neutraal.
  • Duurzaam reizen doe je met de trein. Laat het vliegtuig staan en boek treinkaartjes voor jouw volgende reis via NS International.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Duurzaam op vakantie

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

Natuurlijk kun je vliegen of een cruise maken om de oceaan over te steken. Een duurzamere optie is een reis per zeilschip. En als je die zelf niet hebt, dan kun je nu een reis boeken met de 'Fair Ferry': een veerdienst d...

Ontspanning02.02.2022

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

10 tips om duurzaam te reizen

Duurzaam reizen is een enigszins dubbel begrip. Reizen is namelijk per definitie niet bepaald duurzaam, maar met de juiste tips is het wél mogelijk om dit op een zo duurzaam mogelijke wijze te doen. Maak bewuste keuzes,...

Algemeen06.12.2021

10 tips om duurzaam te reizen

Ga plastic-vrij op reis met deze zes duurzame reisproducten

Duurzaam reizen is niet langer een trend, het is een lifestyle geworden. We zijn ons steeds beter bewust van de impact van reizen op het milieu. Daarbij is het gebruik van met name duurzame reisproducten in opkomst: prod...

Lifestyle24.01.2020

Ga plastic-vrij op reis met deze zes duurzame reisproducten

The Bamboovement
Klimaatneutraal op vakantie? Steeds meer hotels beperken slim CO2

CO2. Niet het eerste waar je aan denkt als je het woord 'vakantie' hoort, maar misschien wel iets om over na te denken. We zijn met zijn allen aan het proberen om zo weinig mogelijk uit te stoten (als er niet gesjoemeld...

Algemeen12.08.2017

Klimaatneutraal op vakantie? Steeds meer hotels beperken slim CO2

Deze magische boomhut in de jungle van Mexico moet je gezien hebben

Het Papaya Playa Project (heerlijke naam alleen al) heeft als doel om een zo goed als ecologisch neutraal hotel te bouwen aan de kust van Mexico, een stuk ten zuiden van Cancun en midden in de jungle. Tot nu toe is het g...

Natuur30.01.2017

Deze magische boomhut in de jungle van Mexico moet je gezien hebben

Heel duur(zaam)
Hoe schadelijk is jouw vakantie voor het milieu?

Gisteren was het breed in het nieuws: reisorganisaties zijn van plan om te gaan uitrekenen hoe schadelijk jouw vakantie is voor het milieu en ze willen dat naar jou gaan communiceren. Wanneer je van plan bent om een vaka...

Algemeen13.04.2016

Hoe schadelijk is jouw vakantie voor het milieu?

ANVR komt met een tool die het voor je gaat berekenen
9 plekken die je móet zien voordat ze voorgoed veranderen

Nu de klimaattop in Parijs in volle gang is, is er weer heel veel aandacht voor de veranderingen in het klimaat en wat de gevolgen zijn voor het milieu. Maar de wereld verandert niet alleen door klimaatveranderingen, ook...

Algemeen04.12.2015

9 plekken die je móet zien voordat ze voorgoed veranderen

Île d’Oléron, een eiland zonder stress, met oesters en duurzaam toerisme

Het eiland Île d'Oléron is een van de mooiste plekjes langs de kust van de het Franse departement Charente-Maritime. Het gezellige en kleurrijke eiland met een kustlijn van ruim 100 km is na Corsica het grootste eiland...

Zomer08.10.2015

Île d’Oléron, een eiland zonder stress, met oesters en duurzaam toerisme

Verder lezen over Duurzaam reizen

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
De voordelen van reizen met de nachttrein

Reizen met de trein heeft zoveel voordelen ten opzichte van de auto of het vliegtuig. Niet alleen duurzaamheid is een gunstig aspect aan deze manier van reizen, er zijn nog veel meer voordelen. Maar hoe zit het met de na...

Algemeen25.11.2023

De voordelen van reizen met de nachttrein

ga ook op slaapavontuur
Duurzaam doen onderweg? Dit zijn apps voor verantwoord reizen!

Duurzaamheid en je bewust zijn van je CO2-uitstoot, is belangrijker dan ooit. Vroeger hoorde je deze termen nog wel eens zijdelings voorbijkomen maar vandaag de dag is dat wel even anders. Het is een hoofdonderwerp gewor...

Algemeen24.11.2023

Duurzaam doen onderweg? Dit zijn apps voor verantwoord reizen!

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

Natuurlijk kun je vliegen of een cruise maken om de oceaan over te steken. Een duurzamere optie is een reis per zeilschip. En als je die zelf niet hebt, dan kun je nu een reis boeken met de 'Fair Ferry': een veerdienst d...

Ontspanning02.02.2022

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

10 tips om duurzaam te reizen

Duurzaam reizen is een enigszins dubbel begrip. Reizen is namelijk per definitie niet bepaald duurzaam, maar met de juiste tips is het wél mogelijk om dit op een zo duurzaam mogelijke wijze te doen. Maak bewuste keuzes,...

Algemeen06.12.2021

10 tips om duurzaam te reizen

Met deze mooie én duurzame koffer wil je nú op reis

Het allerleukste aan reizen is het maken van nieuwe herinneringen. Het zijn ervaringen die je de rest van je leven niet meer vergeet. En gelukkig kunnen we er komende zomer weer op uit om nieuwe reisherinneringen te make...

Gadgets03.07.2021

Met deze mooie én duurzame koffer wil je nú op reis

KLM heeft een primeur: vliegen op synthetische brandstof

Nu de luchtvaartsector grotendeels stil is komen te liggen, is er onverwachts positief nieuws uit diezelfde hoek. Het is KLM gelukt om een passagiersvliegtuig te laten vliegen op synthetische brandstof. En dat kun je ger...

Vliegen08.02.2021

KLM heeft een primeur: vliegen op synthetische brandstof