Algemeen24.06.2016

De verborgen wereld van La Cave des Roches in Bourré


Frankrijk blijft een van de meest populaire vakantiebestemmingen voor Nederlands. Het is het land van de Tour de France, de wijnen en de ontelbare kazen en natuurlijk het roemruchte verleden waarvan veel aan historie is terug te vinden in de Loire. Eigenlijk spelen alle steden aan de langste rivier van Frankrijk (1.012 km) wel een rol in de geschiedenis. Een groot van deel van het gebied van de Loire is ook terug te vinden op de werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is niet zonder reden.

Champignons

Het is de streek van de beroemde kastelen van Chambord, Cheverny, Chenonceau, Chaumont en Amboise: het zijn er alleen te veel om op te noemen. Boven de grond is er wat dat betreft genoeg te zien maar in de Loire is er ook een wereld onder de grond. De duistere wereld van kilometerslange grotten waar de Loire-wijnen liggen te rijpen en misschien iets wat minder bekend is, de wereld van de champignons. Want wie denkt dat champignons alleen groeien in bossen en op velden (of tegenwoordig ook veel in special champignonkwekerijen) vergist zich lelijk. De lekkerste champignons groeien in grotten, het liefst zo diep en donker onder de grond als mogelijk. Hier is het vochtig en er is een constante temperatuur. Zo’n driekwart van de landelijke champignonproductie komt uit deze streek en veel daarvan worden onder de grond gekweekt.

La cave des Roches Bourr\u00e9 een 120 km lang gangenstelsel
La cave des Roches Bourré een 120 km lang gangenstelsel
Stalen bedden met champignons
Stalen bedden met champignons
Zelden hebben we zo`n bijzondere wereld gezien
Zelden hebben we zo`n bijzondere wereld gezien
Op vierkante blokken groeien de lekkerste champignons
Op vierkante blokken groeien de lekkerste champignons
De bijizonder wereld van  La cave des Roches Bourr\u00e9
De bijizonder wereld van La cave des Roches Bourré

La Cave des Roches

Wie dat weleens wil zien raden we aan af te reizen naar La Cave des Roches in Bourré (Loir & Cher). Deze champignonkwekerij is een labyrint van 120 km grotten op zeven niveaus. En dan zijn er de gidsen die ook nog menen dat zij er de weg goed kennen. Het is gekkenwerk in deze ondergrondse wereld waar soms nummers op de muren verwijzen naar de locaties in de grot, mocht je een keer verdwalen. La Cave des Roches is onderdeel van een gebied waar zich duizenden kilometers aan grotten bevinden. Jaarlijks trekken deze grotten meer dan 13.000 bezoekers per jaar.

Onder de grond is er een constante temperatuur van 12 graden. Te koud voor alleen een t-shirt (dat hebben we wel gemerkt) en te warm voor een winterjas, maar bijzonder is het er zeker want hier groeit onder andere de shiitake. Deze van oorsprong Japanse champignons zijn zeer gewild in landen als Indonesië. De shiitakes groeien op balen van gemalen eik, stro en water. Wie na een wandeltocht met niet meer dan zaklantaren de grotten bezoekt waant zich in de film Aliens als er in het donker ineens de vierkante balen met hun vreemde uitstulpingen opduiken. Je wordt er stil van want het is niet alleen bijzonder, het is er ook prachtig. De stilte wordt soms doorbroken door het geluid van een tractor die met kisten champignons ergens in de grotten naar boven rijdt. Waar het geluid vandaan komt weet je niet wat het allemaal voor een apart sfeertje zorgt in deze donkere wereld.

Naast de shiitakes groeien er in de grotten nog drie andere soorten: de in restaurants bekende Paris mushroom, de Blue feet en oesterzwammen. Van de laatste soort vonden we een grijze variant die veel sterker is van smaak en de gele soort die meer bloemachtig smaakt. Het rauw eten van champignons als je deze vers plukt geeft een veel fijnere en vooral pure smaak. Mijn favoriet blijft de shiitake die echt zeldzaam zacht van smaak is. Per maand komt er zo’n 3 ton aan ‘high quality’ champignons uit La Cave des Roches in Bourré, en met een gemiddelde prijs van 17 euro per kilo zit het hier met de verdiensten wel goed. De grotten zijn meer dan een bezoek waard en een rondleiding duurt in groepsverband ongeveer een uur.

Soms heb je het gevoel in een sc\u00e8ne van Ali\u00ebn te zitten
Soms heb je het gevoel in een scène van Aliën te zitten
Prachtige oesterzwammen
Prachtige oesterzwammen

La Ville Souterraine de Bourré: de ondergrondse stad

Maar bij de champignons alléén blijft het niet. Vijftig meter onder de grond vind je er La Ville Souterraine de Bourré’, een ondergrondse stad uitgehouwen uit het zachte gesteente waarmee ook veel kastelen in de omgeving zijn gebouwd. Het ziet er bijna onwerkelijk uit en geeft je een gevoel alsof we zijn afgedaald naar een wereld die meer bestaat. De grotten en de verlichting maken het tot een bijzonder schouwspel. Wat de werkelijke gedachte is valt moeilijk te beschrijven maar La Ville Souterraineis volledig gemaakt met behulp van vrijwilligers en brengt je voor een deel terug naar de 19e eeuw.

La Ville Souterraine de Bourr\u00e9
La Ville Souterraine de Bourré
La Ville Soutaraine, je gelooft haast niet dat hier nooit iemand heeft gewoond
La Ville Soutaraine, je gelooft haast niet dat hier nooit iemand heeft gewoond
Het beeld van de 19e eeuw, gemaakt in de 20e eeuw
Het beeld van de 19e eeuw, gemaakt in de 20e eeuw
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Frankrijk

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Orange is een authentiek Frans stadje in het hart van de Vaucluse. Het is een van de departementen van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur in het zuiden van Frankrijk. Wie de beroemde Autoroute du Soleil rijdt, komt er vanzelf langs.

Stedentrips03.06.2024

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Niet ver van de Zuid-Franse stad Orange ligt een vermaard plaatsje: Châteauneuf-du-Pape. Het is de naam van een stadje, een wijnregio, maar vooral bekend van de gelijknamige wijnen uit deze regio. Het is een van de plekken in de Vaucluse waar je een keer geweest moet zijn.

Ontspanning01.06.2024

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

Het Romeins theater van Orange - officieel Théâtre Antique d'Orange - is het historisch monument van deze Zuid-Franse stad. Het theater werd gebouwd tijdens de Romeinse overheersing in de eerste eeuw na Christus.

Stedentrips29.05.2024

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

De Franse Azuurkust is vooraal zo aantrekkelijk vanwege de mooie stranden. Het water is super helder en het zand zacht en goudgeel. In de hele regio vind je smalle baaien en onontdekte zandstanden, afgewisseld met brede populaire stranden met de hipste strandtenten van het land.

Zomer12.03.2024

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains