Algemeen02.01.2024

Dit zijn de 5 ultieme tips voor soloreizigers


Staat het maken van een soloreis op je verlanglijstje? Het kan als een enorme stap voelen om alleen op reis te gaan. Toch is het hartstikke leuk om in je eentje op pad te gaan. Het allergrootste voordeel: je hebt elke dag de vrijheid om te bepalen wat je gaat doen. En je leert jezelf nog beter kennen, ontmoet nieuwe mensen en doet nieuwe skills op. Alle uitdagingen die je onderweg tegenkomt, moet je namelijk zelf aangaan.

Een soloreis haalt je uit je comfortzone en je gaat je eigen gezelschap nog meer waarderen. Je hoeft trouwens echt niet meteen naar de andere kant van de wereld te vliegen als je nog niet eerder alleen weg bent geweest. Begin eens met een kort tripje dichtbij huis: boek bijvoorbeeld een weekend naar een Waddeneiland of pak de thalys naar Parijs. Je kunt altijd nog een wereldreis maken in je uppie. Het maken van een maandenlange soloreis was voor mij één van de beste beslissingen die ik ooit nam. Daarom deel ik mijn 5 ultieme tips met je, zodat je alvast een beetje weet wat je te wachten staat!

 

 

1. Zet je veiligheid op de eerste plek

Safety first! Dit klinkt misschien een beetje negatief, maar het is ontzettend belangrijk om jezelf veilig te voelen als je alleen reist. Dat is echt de basis van een fijne trip. Verdiep je in de bestemming waar je naartoe reist en lees je in over de veiligheid en bekende scams zodat je niet op dag 1 wordt opgelicht. Maak foto’s van belangrijke documenten en bewaar deze ergens in de cloud. Denk hierbij in ieder geval aan je paspoort, een eventueel visum en gele boekje. Laat altijd iemand van het thuisfront weten waar je verblijft en spreek eventueel iets af over de frequentie waarop je contact met elkaar hebt. Doe ’s nachts de deur van je hotelkamer op slot en leg waardevolle spullen nooit in het zicht. Gebruik het kluisje op je kamer of berg ze op in een gesloten koffer/ backpack.

Verder is het vooral belangrijk om je gevoel te volgen en common sense te gebruiken. Alleen over straat lopen in het donker is niet overal even veilig. Draag nooit al je pasjes en andere belangrijke documenten bij je. Vergeet trouwens niet om een reisverzekering af te sluiten voor vertrek. Mocht je dan toch iets overkomen of bestolen worden, dan kun je daarop terugvallen.

De keren dat ik mezelf onveilig heb gevoeld als soloreiziger, zijn overigens op één hand te tellen. Het scheelt al als je goed bent voorbereid. Lees de reviews van accommodaties voordat je boekt. Als ik in een hotel/ guesthouse verblijf, probeer ik altijd kort contact te maken met minstens één van m’n ‘buren’. Als er iets gebeurt, weten zij in ieder geval dat jij er verblijft.

Soloreizen: een geweldige ervaring en ultiem gevoel van vrijheid!
Soloreizen: een geweldige ervaring en ultiem gevoel van vrijheid!

2. Kies voor een solo-vriendelijke bestemming

Als je voor het eerst alleen reist, is het handig om voor een solo-vriendelijke bestemming te kiezen. In ieder geval als eerste plek, mocht je gaan rondtrekken. In sommige landen is het nu eenmaal eenvoudiger om alleen te reizen. Zoek ook even op hoe gemakkelijk het is om van a naar b te komen. De volgende bestemmingen staan erom bekend ‘solo friendly’ te zijn. Hier is het over het algemeen veilig, ontmoet je gemakkelijk nieuwe mensen en is rondreizen relatief eenvoudig:

Houd er rekening mee dat je over het algemeen het goedkoopst uit bent in Zuidoost-Azië, zeker als soloreiziger. Europa is relatief duur, net als Australië en Costa Rica.

Alle tijd om in de ochtend rustig alleen rond te scooteren en de drone in de lucht te gooien op een Thais strand
Alle tijd om in de ochtend rustig alleen rond te scooteren en de drone in de lucht te gooien op een Thais strand

3. Koop een lokale simkaart of e-sim

Reis je buiten de EU? Om in contact te blijven met de buitenwereld, is het dan handig om een lokale simkaart of e-sim te kopen. Die laatste is meestal wel iets prijziger dan een fysieke simkaart. Het is bovendien handig dat je ook kunt navigeren op elke plek en niet alleen van wifi afhankelijk bent. Of om een taxi/ Uber te kunnen bestellen als je die nodig hebt. Vergeet ook niet om Google Translate op je telefoon te zetten, hiermee kun je gemakkelijker communiceren met locals als je een taal niet spreekt. Zoek voor vertrek even op welke apps op je bestemming handig zijn om te hebben. Zo weet ik dat in Zuidoost-Azië Uber zelden wordt gebruikt en ze daar eigen apps hebben voor het bestellen van vervoer en eten. In Thailand raad ik je aan om Grab te downloaden en in Indonesië wordt Gojek momenteel het meest gebruikt.

4. Zoek contact met mede soloreizigers

Hoewel je er bewust voor hebt gekozen om alleen op reis te gaan, vind je het waarschijnlijk ook fijn om niet altijd alles alleen te ondernemen. Gelukkig maak je over het algemeen heel snel en makkelijk contact met mede soloreizigers. Zeker als je in een hostel of guesthouse slaapt, waar je gedeelde faciliteiten hebt. Daarnaast zijn er Facebookgroepen voor soloreizigers en zo’n beetje alle populaire bestemmingen. Hier kun je reageren op oproepjes of zelf iets plaatsen. Verder kun je meegaan met georganiseerde (walking)tours en informeren of er meer soloreizigers staan ingeschreven. Wanneer je als digital nomad op pad bent, is de kans groot dat je ook bij co-workings medereizigers ontmoet en daar op een laagdrempelige manier contact mee kunt leggen.

Je ontmoet al snel nieuwe mensen tijdens een soloreis en maakt snel contact met de lokale bevolking, zoals hier op Sumatra (Indonesië)
Je ontmoet al snel nieuwe mensen tijdens een soloreis en maakt snel contact met de lokale bevolking, zoals hier op Sumatra (Indonesië)

5. Dit zijn de voor- en nadelen van soloreizen op een rijtje

Het soloreizen heeft voor- en nadelen. Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden, hoewel iedereen dit natuurlijk anders ervaart. Of het iets voor jou is, ontdek je pas als je het probeert. Wij sommen het nog even voor je op. En daarna gewoon boeken natuurlijk!

Voordelen van soloreizen:

  • De vrijheid. Je kunt elke dag doen wat je zelf wil en hoeft in principe met niemand rekening te houden. Het gevoel dat je in je eentje de hele wereld aankan (ook al ben je misschien niet eens ver van huis), is geweldig!
  • Je maakt snel nieuwe vrienden. Het is echt zo: je ontmoet veel sneller nieuwe mensen als je alleen reist.
  • Flexibiliteit in je reisplan. Morgen door naar de volgende bestemming? Toch een andere accommodatie boeken? Meegaan met een nieuwe vriend(in) die je net hebt ontmoet? Kan allemaal.
  • Het is goed voor je zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling.
  • Je beleeft alles nog intenser: een bestemming neem je meer in je op en maakt sneller contact met de lokale bevolking.

Nadelen van soloreizen:

  • Je bent kwetsbaarder als soloreiziger (en als vrouw alleen helaas nog iets meer).
  • Het is een stuk prijziger om alleen te reizen.
  • Niemand kan je rug insmeren/ een foto van je nemen/ je boodschappen helpen tillen/ een probleem voor je oplossen.
  • Bijzondere momenten kun je niet met iemand delen als je ergens alleen bent, dat kan jammer zijn.

 

Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.