Algemeen06.04.2021

Dit zijn de 7 mooiste dorpjes van België


In het land van onze zuiderburen zijn verrassend veel mooie dorpen te vinden. Niet alleen in Vlaanderen, maar zeker ook in Wallonië liggen prachtige Belgische dorpen. Maar welke dorpen in België zijn nu het allermooist? Wij hebben ze voor je op een rij gezet: dit zijn de zeven mooiste dorpjes van België.

België is een geliefde vakantiebestemming. Omdat het zó dichtbij is, is het perfect voor een weekendje weg. Naar Antwerpen, Gent of Brugge bijvoorbeeld. Maar ook de Belgische Ardennen zijn goed bereikbaar (de perfecte regio om te roadtrippen!). En zo ontdek je dus ook allerlei bijzonder dorpen. Hoewel België hele mooie kleine steden heeft, die dorps aanvoelen – zoals Thuin, Dinant, Durbuy, La Roche-en-Ardenne en Bouillon – hebben we in dit lijstje alleen échte dorpen meegenomen. Hoeveel van deze mooie dorpen ken jij al?

Wil je nog meer mooie plekken in België ontdekken? Dit zijn de 13 mooiste plekken die je gezien moet hebben!

1. Redu – Luxemburg

Redu wordt ook wel het boekendorp van België genoemd. Redu ligt helemaal in het zuiden van België, in de Ardennen (provincie Belgisch Luxemburg). In de jaren ’80 werd hier voor het eerst een boekenmarkt gehouden en inmiddels zijn er in het kleine dorp ongeveer 15 gespecialiseerde boekwinkels te vinden. Bij mooi weer staan de kraampjes met boeken gewoon op straat. Redu is heel klein, maar heeft gelukkig ook een handjevol café’s met gezellige terrassen. Een hele leuke plek om een keer te bezoeken als je in de Ardennen bent.

Tip: heel bijzonder in Redu is het Mudia, een interactief kunstmuseum dat is ingedeeld op kunststroming. Er hangen schilderijen van onder andere Picasso en Brueghel. Via een vaste route loop je door het Mudia, waarbij je onderweg spelletjes en tests kunt doen (die zeker ook voor volwassenen leuk zijn). Vooral leuk is dat je bij de oudste kunst begint en zo als het ware een tijdreis langs kunststromingen maakt, waarbij je uitkomt bij kunst uit de tegenwoordige tijd.

redu-boekendorp
redu-boekendorp

2. Baarle-Hertog – Antwerpen

Baarle-Hertog is een van de meest bijzondere dorpen van België. Het is nauw verweven met het Nederlandse dorp Baarle-Nassau en dat betekent dat je hier talloze keren de grens oversteekt zonder dat je het doorhebt. Sommige delen van Baarle-Nassau zijn compleet omgeven door Nederlands grondgebied en vormen dus Belgische enclaves in Nederland. In sommige straten loopt de grens tussen Nederland en België zelfs dwars door een woonhuis heen. Wie de dorpen op een plattegrond bekijkt, ziet hoe ingewikkeld de grensstructuur hier is.

Bovenal is Baarle-Hertog een super gezellig dorp met veel horeca. In de zomermaanden zijn de terrassen en frietkotten zeer geliefd. Hoewel Baarle-Nassau en Baarle-Hertog dorpen zijn, kun je er toch ook leuk winkelen. Een bijzonder stukje België ín Nederland dus!

In Baarle-Hertog loopt de grens tussen NL en BE dwars door huizen heen
In Baarle-Hertog loopt de grens tussen NL en BE dwars door huizen heen

3. Sint-Amands – Antwerpen

Het dorpje Sint-Amands ligt grofweg tussen Antwerpen en Gent in. Velen zijn het er over eens dat dit een van de mooiste dorpen van de provincie Antwerpen is. De ligging is bijzonder fraai: aan de oevers van de rivier de Schelde. Het is een dorp waarvan de geschiedenis al heel ver terug gaat. Het boegbeeld van Sint-Amands is de 17e eeuwse Sint-Amanduskerk die het uitzicht vanaf de overkant van de Schelde heel mooi maakt. In de omgeving van Sint-Amands zijn langs de Schelde verschillende wandel- en fietsroutes uitgestippeld.

Tip: Sint-Amands ligt aan de spoorlijn Dendermonde-Puurs waar in de zomermaanden op zondagen een oud stoomtreintje rijdt.

4. Damme – West-Vlaanderen

Het dorpje Damme ligt iets ten noorden van de middeleeuwse stad Brugge, de absolute parel van België. Damme is een beeldschoon dorp dat doet denken aan de beroemde stad, maar is simpelweg een kleine versie ervan. Ook de geschiedenis van Damme gaat heel ver terug. De Markt in Damme is veruit de mooiste plek van het dorp, met een monumentaal stadhuis. Een mooi plein dat wordt omgeven door oude huizen met beeldige gevels.

Damme is – net als Redu – een boekendorp: je komt er een hoop boekwinkels tegen. En iedere tweede zondag van de maand vindt hier een boekenmarkt plaats. Wandel zeker ook even langs de mooie witte molen met rode wieken: de Schellemolen. Die ligt aan de overkant van het water vanuit Damme gezien.

Tip: doe een wandeling over de oude stadswallen van Damme (9 kilometer lang). Zo heb je mooi uitzicht over de groene omgeving én het mooie dorp.

5. Celles – Namen

Celles is een dorp in de provincie Namen. Het ligt in het hart van de Ardennen, niet ver van Dinant vandaan. Celles is vooral bijzonder om de ligging: omgeven door groene heuvels. De oude Romaanse Saint-Hadelinkerk steekt overal bovenuit en zorgt voor mooie plaatjes. Het zijn vooral de oude huizen en de middeleeuwse bouwstijl die Celles zo bijzonder maken. Net buiten het dorp ligt het Kasteel van Vêves waar je even terug gaat naar de 12e eeuw. Leuk om te bezoeken als je in Celles bent.

6. Torgny – Luxemburg

Het dorp Torgny ligt in het meest zuidelijke puntje van België, op de grens met Frankrijk. Het is een dorp waar je je op een zonnige dag ook een beetje in het Franse binnenland waant. Dat komt vooral ook door de zachtgele kalksteen die is gebruikt om de huizen in Torgny te bouwen. En het heeft ook te maken met het unieke microklimaat dat hier heerst. Het weer is er zó goed (en de bodem kalkrijk) dat er zelfs wijn gemaakt kan worden. In de omgeving van Torgny vind je dan ook verschillende wijnboerderijen.

Het is een prachtig dorpje om op een zonnige dag doorheen te wandelen als je op vakantie in Wallonië bent. Dit deel van België is niet super bekend, maar daarom juist zo leuk. Er is veel te ontdekken!

7. Frahan – Luxemburg

Qua ligging is Frahan misschien wel het allermooiste dorp van België. Het ligt op een spectaculaire plek in een meander van de rivier Semois in de Ardennen. Het uitzicht op Frahan is het allermooist vanuit Rochehaut, dat een heel stuk hoger ligt. Aan de rand van Rochehaut kijk je uit op de groene omgeving en het door water ingesloten dorp. Frahan ligt tegen de grens met Frankrijk aan, in het uiterste zuiden van België.

Frahan is piepklein: er wonen slechts 74 mensen. In het dorp zelf is weinig te beleven, maar de aanblik op deze plek is waanzinnig mooi en absoluut de moeite waard om voor naar het zuiden van België te rijden.

Frahan, gezien vanuit Rochehaut, op een regenachtige dag
Frahan, gezien vanuit Rochehaut, op een regenachtige dag

Een weekendje weg naar België

Heb jij zin gekregen in een weekendje weg naar België? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.

Plan je reis

  • België heeft veel bijzondere hotels. Die boek je het beste via Booking.com.
  • Via Hotel Specials vind je scherpe last minute deals voor leuke hotels in heel België.
  • Mooie vakantieparken en campings aan de Belgische kust vind je onder andere bij Vacanceselect.
  • En ook Roompot vakanties heeft een mooi vakantiepark aan zee in België.
  • Losse vakantiehuizen in België vind je via Bungalow.net.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over België

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo. Je...

Stedentrips05.12.2023

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

De 27 vakantieparken van Center Parcs zijn fameus. Je vindt ze in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Al tientallen jaren is het een van de meest geliefde bestemmingen voor gezinnen. Voor een weekendje weg met de...

Ontspanning31.10.2023

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Op zoek naar een leuke stad om een dag of weekend naartoe te gaan? Het Belgische Mechelen is een superleuke bestemming en je bent er zo! De Vlaamse stad ligt precies tussen Antwerpen en Brussel in. Hordes toeristen zoals...

Stedentrips14.08.2023

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

De Belgische Ardennen is een waanzinnig leuke vakantiebestemming, het hele jaar door. Maar in het bijzonder in de zomer. Als de zon schijnt waan je je in de Ardennen in een compleet andere wereld, die toch zo verrassend...

Natuur10.05.2023

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen