Algemeen16.03.2023

Roadtrip naar Barcelona met een elektrische auto: leuk én ontspannend


Inmiddels hebben we met een elektrische auto redelijk wat populaire routes gereden. Dé uitschieter is de reis met een EV naar het meest zuidwestelijke puntje van Europa in Portugal, een elektrische roadtrip van ruim 2.500 km. Maar ook de routes naar Zuid-Frankrijk en recentelijk nog naar Ischgl leverden veel inzichten op over het rijden met een elektrische auto. Om eerlijk te zijn: beperkingen zijn er nauwelijks, veel heeft te maken met je mindset, want met een elektrische auto ontkom je er niet aan om vaker te moeten stoppen. Verder is het gewoon slim omgaan met de mogelijkheden.

Daarom pakken wij ook steeds vaker een EV om lange ritten te maken. Het ritme van wat vaker te stoppen levert inmiddels het beeld op dat elektrisch rijden heel ontspannend kan zijn, waardoor je minder vermoeid raakt. Stops hebben duidelijk impact op je fitheid en concentratie.

Al bijna 20 jaar bezoeken we het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Dit jaar doen we dat we wederom, alleen reizen we nu met de populaire Kia EV6, inmiddels een vaste reisgenoot op een aantal van onze lange roadtrips.

Barcelona, het Mobile World Congress en een Kia EV6

De route tot aan de Spaanse grens over Luxemburg en Lyon hebben we afgelopen zomer al gereden en uitvoerig besproken. Deze keer rijden we een heel andere route en een alternatief waarvoor steeds vaker wordt gekozen: de route over Parijs, Orleans, Limoges en Toulouse richting Narbonne. Het zijn een handjevol extra kilometers, aanzienlijk minder tolwegen, prachtige snelwegen om te rijden en het is er ook nog eens aanzienlijk rustiger.

Bijzonder is dat je op deze route zowel op de heenweg als op de terugweg gebruik kunt maken van de dezelfde laadstations die zich op slimme wijze aan één kant van de autoroute bevinden. Daarover later meer.

Een van de grootste beurzen in de Wereld, het MWC over communicatie, smartphones en de Metaverse
Een van de grootste beurzen in de Wereld, het MWC over communicatie, smartphones en de Metaverse

Over Parijs rijden is al helemaal geen probleem meer

Nog steeds zijn er een hoop EV-rijders die liever niet met hun EV naar Parijs rijden. Los van de drukte in de Franse hoofdstad – die overigens best wel meevalt – is de angst voor het zoeken naar vrije laadpallen een serieus onderwerp. Die laatste kun je echter schrappen, want vlak voor (en na) Parijs zijn bij Aire de Vémars aan beide kanten van de A2 recentelijk maar liefst 16 laadpalen van het Nederlandse Fastned geplaatst.

Dat betekent dat je met een volle accu de stad in kunt rijden en ook op de terugweg je je elektrische auto kunt volladen. De onderstaande beschrijving is geschreven met de route vanuit Barcelona terug naar Nederland tot aan de Franse hoofdstad. Per stop staat ook aangegeven of dit laadpunt ook de plek is in de omgekeerde route (Parijs – Barcelona).

Meer over de laadpunten van de Nederlandse grens tot aan Parijs lees je hier.

Fastned laadlocaties bij Air de V\u00e9mars, een verademing voor EV rijders
Fastned laadlocaties bij Air de Vémars, een verademing voor EV rijders

1. Barcelona naar Parijs en andersom

Vanuit Barcelona met een elektrische auto terugrijden is inmiddels met de huidige infrastructuur niet langer een uitdaging. De uitdaging die je nog wel hebt is een snellader of hypercharger te vinden in en rond Barcelona (lees in Catalunya). In de stad Barcelona vind je op 25 kilometer van het centrum vier laadstations van Ionity, daar moet je het tot nu toe echt mee doen. Er zijn wel ‘destination chargers’ te vinden van Tesla maar daar heb je weinig aan als je geen Tesla rijdt, omdat deze Tesla-only’zijn.

Mijn advies is dat je hier een dag voor je vertrek gaat laden. Tot 80 procent gaat dat eenvoudig. Onze EV6 tikte hier moeiteloos 233 kWh aan. Na 80 procent was het echter over en uit en viel hij terug. Wil je meer laden, dan moet je echt ergens even aan een lokale laadpaal zoeken met vaak niet meer dan 11 kWh of 22 kWh.

2. Ionity Charging Station bij de luchthaven van Girona

Als het je niet is gelukt om in Barcelona te laden vind je bij de luchthaven van Girona, vrijwel aan de snelweg, een Ionity Charging Station. Dit laadstation geldt voor zowel de route naar als vanaf Barcelona. Aan de A62 vind je bij Montbartier als je de péage even verlaat een groot Avia-station voor vrachtwagens. Hier staan ook vier Ionity laadpalen. Ook dit is een laadlocatie voor beide richtingen.

 • Locatie: N-156 902 Vilobi d’Onyar (gewoon luchthaven volgen)
 • Aanbieder: Ionity
 • Aantal stations: 4 CCS

Bij deze locatie zijn verder geen voorzieningen.

3. Aire du Village Catalan Est (A9)

Normaal rij je met een volle accu vanuit Barcelona moeiteloos via de Spaans-Franse grens richting Perpignan. Hier vind je Aire du Village Catalan, een klein wegenlabyrint aan de péage met hotels en restaurants. Dit is tevens een stop in de richting Barcelona. Volg hier goed de borden met aanwijzingen. De laadstations staan zichtbaar los van elkaar en zorgen ook dat je de A2 in de juiste richting kunt vervolgen.

 • Locatie: Aire du Village Catalan Est of Ouest
 • Aanbieder: Ionity
 • Aantal stations: 5 CCS een Type 2 Chademo

Veruit de meeste Nederlanders en Vlamingen rijden vanaf hier richting Orange door naar Lyon en terug over Luxemburg. Een veel kleinere groep kiest voor de route over de brug bij Millau richting Clermont-Ferrand en van daaruit richting Parijs. Voor onze route voor EV-rijders kiezen we bij Narbonne echter voor de snelle en prachtige route over Toulouse en de Dordogne (zoals we die ook op de heenweg hebben gekozen) Nooit druk, minder tolwegen en het goede nieuws voor EV-rijders een groot aantal (nieuwe) snellaadstations aan deze autoroute.

De laadlocatie van Barcelona, 25 km van het centrum vind je 4 snelladers van Ionity
De laadlocatie van Barcelona, 25 km van het centrum vind je 4 snelladers van Ionity
Laden in een parkeergarage in Barcelona met je parkeerticket, kosten 0.65 per kWh op low speed..
Laden in een parkeergarage in Barcelona met je parkeerticket, kosten 0.65 per kWh op low speed..
Laden over de grens bij Perpignan, niet iedere EV-rijder snapt de parkeervakken
Laden over de grens bij Perpignan, niet iedere EV-rijder snapt de parkeervakken

4. Aire des Corbières Sud & Nord (A61)

Onderweg was er nog wel eens wat oponthoud richting de afslag bij Narbonne (in beide richtingen) maar inmiddels is de A61 verbreed naar twee keer drie rijbanen. Toulouse is wel druk, maar levert (vrijwel) nooit fileproblemen op.

Richting Carcasonne op de A61 vind je nu in beide richtingen het vernieuwde Aire des Corbières (Sud en Nord) waar inmiddels splinternieuwe Ionity-laadstations staan.

 • Locatie: Air de Corbières Sud & Nord
 • Aanbieder: Ionity
 • Aantal stations Sud: 14 CCS en Type 2 Chademo
 • Aantal stations Nord: 11 CCS en Type 2 Chademo / Schuko 16A

Letterlijk een belangrijke aanwinst voor de route van en naar Spanje.

Nieuwe Ionity laadstations bij Aire des Corbie\u0300res in beide richtingen
Nieuwe Ionity laadstations bij Aire des Corbières in beide richtingen

5. Ionity Montbartier (Avia station)

Aan de A62 vind je bij Montbartier als je de péage even verlaat een groot Avia-station voor vrachtwagens. Hier staan ook 4 Ionity-laadpalen. Ook dit is een laadlocatie voor beide richtingen.

 • Locatie: Picoty Montbartier Carburants, Avenue du Pech
 • Aanbieder: Ionity
 • Aantal stations: 5 CCS en een Type 2 Chademo 43 kW

De locatie is in je navigatie lastig te vinden maar let op want het Avia-station staat duidelijk aangegeven (3 minuten van de A62)

6. Ionity Pech Montat Est en Ouest (A20)

Aan de A20 onder Brive is ook hier een laadlocatie voor beide richtingen. Hier extra goed opletten op de rijrichting en de echt de aanwijzingen volgen, ook al denk je eerder te kunnen afslaan.

 • Locatie: Aire de Service de Pech Montat
 • Aanbieder: Ionity
 • Aantal stations: 5 CCS en een Type 2 Chademo 43 kW

Alle keren dat we hier zijn gestopt haalden we altijd de maximale laadsnelheid van 233 kWh.

Peche Montat, links de laders voor de richting naar Spanje, rechts richting Parijs
Peche Montat, links de laders voor de richting naar Spanje, rechts richting Parijs

7. Ionity Chateauroux Nord (A20)

Aan de bovenkant bij Chateauroux (Nord) onder Brive is een laadlocatie voor beide richtingen. Neem de rotonde de afslag naar de hotels. De laadlocatie ligt een beetje verstopt.

 • Locatie: ACE Hotel, Avenue Gustave Eifel
 • Aanbieder: Ionity
 • Aantal stations: 7 CCS en een Type 2 Chademo

Op 300 meter is een bakkerij waar je heerlijk kunt eten en drinken, schoon sanitair en met gratis WiFi, mocht dat nog nodig zijn.

8. Orleans Nord (A10)

Net buiten Orléans vind je op de A10 buiten de Péage een Ionity laadlocatie. Deze is bereikbaar uit beide richtingen. Je moet hier wel even door een tolpoortje. Aan je rechterhand zie je de laadlocatie.

 • Locatie: 39 Rue Henri Becquerel
 • Aanbieder: Ionity
 • Aantal stations: 7 CCS en een Type 2 Chademo

Bij het terugrijden naar de snelweg goed opletten bij de tolpoortjes om de weg in de juiste richting te vervolgen.

Ionity bij Orleans, je moet wel even van de P\u00e9age af maar andere keuzes heb je nauwelijks
Ionity bij Orleans, je moet wel even van de Péage af maar andere keuzes heb je nauwelijks

8. Parijs richting Nederland

Vanaf Orléans is de afstand naar Air de Vémars circa 170 kilometer. Dat is een afstand die met de meeste EV’s moeiteloos is te overbruggen. Vanaf dit punt vind je alle informatie in ons artikel over de route vanuit Parijs (of Nederland) in dit artikel.

De door ons gekozen route over Parijs, Limoges en Toulouse is echt een aanrader voor EV-rijders. Het enige oponthoud is rond Parijs waar wij zelf altijd de route door de stad kiezen. Vermijd alleen de ochtend en avondspits. De route is rustig en ontspannend. Je bespaart zeker tolkosten maar belangrijker, langs deze route zal elektrisch laden niet snel een probleem vormen.

Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Gerelateerde artikelen

Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Steeds meer mensen rijden elektrisch, een goede, duurzame ontwikkeling. Maar hoe eenvoudig en comfortabel is het om met een elektrische auto op vakantie te gaan of een weekend tripje? Met een elektrische auto naar Parijs...

Algemeen08.03.2023

Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Met een elektrische auto op wintersport: 20 handige tips

Als je naar de wintersport in Oostenrijk gaat, krijg je te maken met andere weersomstandigheden dan je in Nederland gewend bent. Dat betekent onder andere dat je winterbanden onder de auto moet hebben liggen, en sneeuwke...

Winter29.12.2022

Met een elektrische auto op wintersport: 20 handige tips

De beste route naar de wintersport in Oostenrijk voor elektrische rijders

Het is bijna een taboe, met je elektrische auto naar de wintersport. Voor velen lijkt het onmogelijk. Er is altijd de discussie over de range en het opladen van elektrische auto's. De combinatie van die twee lijken het i...

Winter20.12.2022

De beste route naar de wintersport in Oostenrijk voor elektrische rijders

+ de 8 beste laadstations
Elektrisch rijden naar Zuid-Frankrijk: overzicht van alle laadpalen

Gaan we deze zomer met onze elektrische auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk? Het is een vraag die veel automobilisten met een elektrische auto (EV) zich ook deze zomer weer zullen stellen. Met als belangrijkste twijfel:...

Algemeen13.07.2022

Elektrisch rijden naar Zuid-Frankrijk: overzicht van alle laadpalen

Verder lezen over Barcelona

Dit zijn beste bars ter wereld van 2021

De beste bars ter wereld vind je vooral in Europa volgens deze verkiezing. En dat is voor ons goed nieuws, want wij kunnen ze gemakkelijk bezoeken tijdens een stedentrip! Jaarlijks wordt de top-50 bekendgemaakt en de str...

Algemeen25.12.2021

Dit zijn beste bars ter wereld van 2021

De 8 coolste dingen om te doen in Barcelona

Barcelona is een van de leukste steden van Spanje om in de zomer een (korte) vakantie door te brengen. Je hebt er namelijk een prachtig breed strand én een bruisende stad, een betere combinatie kun je je niet wensen. He...

Stedentrips17.11.2021

De 8 coolste dingen om te doen in Barcelona

Stedentrip Spanje? Deze 9 mooiste steden moet je gezien hebben!

Heb jij zin in een stedentrip Spanje? Spanje heeft zoveel mooie steden, dat het nog lastig kiezen is. En ze zijn allemaal relatief dichtbij: in minder dan drie uur vliegen ben je er. Dat maakt al deze mooie steden de per...

Stedentrips21.09.2021

Stedentrip Spanje? Deze 9 mooiste steden moet je gezien hebben!

Ontdek Sitges: een beeldschone badplaats in Catalonië

Sitges is een van de leukste badplaatsen aan de Spaanse kust. Het charmante plaatsje ligt op een steenworp afstand van Barcelona: zo'n 30 kilometer. Het is daarmee zeker geen voorstadje van het populaire Barca. Sitges he...

Zomer14.09.2021

Ontdek Sitges: een beeldschone badplaats in Catalonië

De must-sees in Park Güell: het mooiste park van Barcelona

Park Güell in het mooiste stadspark van Barcelona. Een groene plek waar je tot rust kunt komen, maar waar ook veel te doen en zien is. Met dank aan Antoni Gaudí is Park Güell een van de hoogtepunten van de stad. Een p...

Stedentrips13.04.2021

De must-sees in Park Güell: het mooiste park van Barcelona

Combineer Barcelona met canyoning in de Sierra de Guara

In de zomermaanden is het natuurlijk erg warm in Barcelona, maar mijn vriend was hier nog nooit geweest en aangezien dit de aanvlieghaven is voor ons verdere avontuur moet er uiteraard een bezoek ingepland worden in deze...

Ontspanning14.08.2019

Combineer Barcelona met canyoning in de Sierra de Guara

Mini roadtrip in en rondom Barcelona: de vijf leukste plekjes

Barcelona is een van de leukste steden van Europa. Een stad die zich perfect leent voor een stedentrip, maar eigenlijk is het zonde om alleen in de stad te blijven hangen. In de omgeving van Barcelona vind je namelijk z...

Stedentrips26.03.2019

Mini roadtrip in en rondom Barcelona: de vijf leukste plekjes

Dit zijn de échte pareltjes van Barcelona voor komende zomer!

Barcelona: de allerbeste tip voor een citytrip in het voorjaar. En zeker wanneer eerste lentezon zich laat zien en de temperatuur lekker blijft schommelen tussen de 20 en 25 graden. Natuurlijk kent iedereen de stad van G...

Stedentrips29.05.2018

Dit zijn de échte pareltjes van Barcelona voor komende zomer!

Verder lezen over Elektrisch rijden

De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

In Europa zijn inmiddels zo'n 600.000 laadpunten voor elektrische auto's te vinden en dat aantal groeit iedere week. Maar het ene laadpunt is het andere niet en daar kom je al gauw achter als je naar het buitenland reist. In sommige landen is het nog een hele uitdaging om een laadpaal te vinden, in bepaalde delen van Europa zijn ze zelfs onvindbaar, en op andere plaatsen zijn ze super traag. Maar in welk land vind je de meeste (goede) laadpunten? Waar kun je als EV-rijder met een gerust hart een roadtrip maken? We hebben de beste landen in Europa voor een roadtrip met een elektrische auto voor je op een rij gezet.

Algemeen24.01.2024

De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Steeds meer mensen rijden elektrisch, een goede, duurzame ontwikkeling. Maar hoe eenvoudig en comfortabel is het om met een elektrische auto op vakantie te gaan of een weekend tripje? Met een elektrische auto naar Parijs...

Algemeen08.03.2023

Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Met een elektrische auto op wintersport: 20 handige tips

Als je naar de wintersport in Oostenrijk gaat, krijg je te maken met andere weersomstandigheden dan je in Nederland gewend bent. Dat betekent onder andere dat je winterbanden onder de auto moet hebben liggen, en sneeuwke...

Winter29.12.2022

Met een elektrische auto op wintersport: 20 handige tips

De beste route naar de wintersport in Oostenrijk voor elektrische rijders

Het is bijna een taboe, met je elektrische auto naar de wintersport. Voor velen lijkt het onmogelijk. Er is altijd de discussie over de range en het opladen van elektrische auto's. De combinatie van die twee lijken het i...

Winter20.12.2022

De beste route naar de wintersport in Oostenrijk voor elektrische rijders

+ de 8 beste laadstations
Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Wie dacht dat het al een uitdaging is om met een elektrische auto op vakantie naar Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk te gaan, moet zeker verder lezen. Wij gingen een paar kilometer - ahum - verder en reden met een Ioniq...

Algemeen20.10.2022

Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Met de Hyundai Ioniq 5
Een e-roadtrip naar het zuidelijkste puntje van Portugal: 11 mooie stops

Het maken van een roadtrip is altijd een feestje. Onderweg is het genieten, want dit type reis draait om beleving. Inmiddels rijden wij onze roadtrips ook met volledig elektrische auto’s. Dat is soms juist extra geniet...

Algemeen13.10.2022

Een e-roadtrip naar het zuidelijkste puntje van Portugal: 11 mooie stops

Elektrisch rijden naar Zuid-Frankrijk: overzicht van alle laadpalen

Gaan we deze zomer met onze elektrische auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk? Het is een vraag die veel automobilisten met een elektrische auto (EV) zich ook deze zomer weer zullen stellen. Met als belangrijkste twijfel:...

Algemeen13.07.2022

Elektrisch rijden naar Zuid-Frankrijk: overzicht van alle laadpalen

10 tips voor met een elektrische auto naar Zuid-Frankrijk

Met je elektrische auto op vakantie naar het buitenland. Voor de een is het een kwestie van gewoon doen maar voor velen is het toch nog steeds een uitdaging, om bijvoorbeeld naar Zuid-Frankrijk te rijden. Het opladen van...

Algemeen01.07.2022

10 tips voor met een elektrische auto naar Zuid-Frankrijk