Algemeen03.11.2022

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve


In de Algarve in Portugal zijn het vooral plaatsen als Albufeira, Faro en Portimão die veel aandacht krijgen. Wat ze gemeen hebben is dat ze allen aan zee liggen, al vind je de mooiste stranden vaak net op wat andere plekjes. Een stukje uit de kust heeft de Algarve ook genoeg plaatsen die meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken. Een van die verborgen pareltjes is Silves. Op amper 20 kilometer van zee, (er is een Praia de Silves maar dat ligt verder weg), gelegen in het achterland van Portimão en vrijwel aan de voet de enige berg van de Algarve, Serra de Monchique.

Op ontdekking in de oude vestingstad

Silves is een oud en historisch stadje, dat ooit de hoofdstad van de Algarve was. Silves was ook in een heel ver verleden een Moorse nederzetting. En daar dankt het stadje nog steeds een stukje bekendheid door want boven de stad ligt het goed onderhouden rode kasteel. Een van de grote toeristische attracties. Maar eigenlijk doen we Silves daarmee te kort want er zijn nog genoeg andere mooie en leuke plekjes te vinden in dit stadje. We nemen je graag even mee voor een rondje door Silves.

Uitzicht over Silves vanaf het Castelo dos Mouros
Uitzicht over Silves vanaf het Castelo dos Mouros
De Pontas Velha of de Ponte Romana de Silves uit de veertiende eeuw.
De Pontas Velha of de Ponte Romana de Silves uit de veertiende eeuw.
Silves is kleurrijk en soms zijn de verweerde oude woningen street-art op zichzelf
Silves is kleurrijk en soms zijn de verweerde oude woningen street-art op zichzelf
Silves is een uitdaging als het gaat om stijle straatjes
Silves is een uitdaging als het gaat om stijle straatjes
Maar Silves is ook het stadje met de straatjes waar je heerlijk kunt eten (uit de zon)
Maar Silves is ook het stadje met de straatjes waar je heerlijk kunt eten (uit de zon)

Het Praça Al-Mutamid of Al Mouhatamid Ibn Abbad-plein

Een van de mooiste plekjes om een wandeling door Silves te beginnen is het grote en niet te missen plein Praça Al-Mutamid of Al Mouhatamid Ibn Abbad-plein. Hier staan prachtige hoge palmbomen, wat Moorse opvallend gekleurde gebouwen, veel bankjes en een vijver vol met al even bijzondere beelden. In de straat aan de noordzijde vind je ook nog eens prachtige street-art vinden met deze keer een religieuze betekenis.

De vijver op het Al Mouhatamid Ibn Abbad-plein is van grote betekenis voor de historie van Silves. In deze vijver staan in drie groepjes een zevental beelden die gerelateerd zijn aan de bevolking van Xelb, de Islamitische naam voor Silves in de 11e eeuw. De beelden hebben alles te maken met de historie van het stadje. Zo staan er drie werkende vrouwen naast elkaar, dragen twee mannen een soort padiola (brancard) en zitten er twee gehurkte personen. Mogelijk is één van beide mannen Al Mouhatamid Ibn Abbad, befaamd dichter en een van de oprichters van de stad.

Het Al Mouhatamid Ibn Abbad-plein
Het Al Mouhatamid Ibn Abbad-plein
De prachtige vijver op het Pra\u00e7a Al-Mutamid
De prachtige vijver op het Praça Al-Mutamid
De vraag: Is dit Al Mouhatamid Ibn Abbad, befaamd dichter en een van de oprichters van de stad.
De vraag: Is dit Al Mouhatamid Ibn Abbad, befaamd dichter en een van de oprichters van de stad.
Relgieuze street-art in Silves
Relgieuze street-art in Silves

Het kasteel van de Moren: Castelo dos Mouros

Wie naar Silves rijdt kan er niet omheen kijken, het Castelo dos Mouros, het rode Moorse kasteel (in rode zandsteen opgetrokken) wat boven het stadje ligt. Een maal binnen ziet het mede door het intensieve onderhoud bijna nieuw uit.

Om binnen te komen loop je eerst langs het standbeeld van de Portugese koning Dom Sancho. Hij was de eerste die in het jaar 1189 de Moren wist te verslaan en daarmee het kasteel terug veroverde. Aanrader is om echt even een rondwandeling over de historische vestingmuren te maken die je als extraatje een prachtig uitzicht over Silves en de omgeving bieden. Je vindt er op het grote binnenplein archeologische opgravingen en een klein museum onder de grond.

Verder vind je er een klein restaurant waar je tussen de middag ook even kunt lunchen. Door het intensieve onderhoud is het Castelo dos Mouros een van de mooiste bouwwerken uit de geschiedenis van Zuid- Portugal. Het kasteel is vanuit het centrum te voet te bereiken. Houd wel rekening met een fors klimmetje want de straten in Silves zijn steil, zeg maar gerust heel steil.

De Portugese koning Dom Sancho held uit in het jaar 1189
De Portugese koning Dom Sancho held uit in het jaar 1189
Het Castelo dos Mouros is precies zo`n kasteel zoals een kasteel er uit moet zien
Het Castelo dos Mouros is precies zo`n kasteel zoals een kasteel er uit moet zien
 Castelo_dos_Mouros_binnenplaats
Castelo_dos_Mouros_binnenplaats

Kathedraal Sé de Silves

Als je bij het kasteel de lange trappen weer afdaalt kom je vanzelf langs de kathedraal Sé de Silves op het plein met de gelijknamige naam het Largo de Sé. Ooit was deze kathedraal een moskee. Ondanks dat de kathedraal de Sé een opvallende bezienswaardigheid is in deze regio lijkt het toch dat hij voor de bewoners niet van grote betekenis. De Sé is vooral opvallend en daarom van buiten niet minder mooi.

Let wel op want de straten zijn hier echt extreem steil. Silves is wat dat betreft een heerlijke work-out en prima voor je beenspieren.

Kathedraal S\u00e9 de Silves
Kathedraal Sé de Silves

Ponta Velha, Café da Rosa en de oude handelsroute

Naast het Al Mouhatamid Ibn Abbad-plein, het prachtige Castelo dos Mouros en de daarnaast gelegen kathedraal Sé is Silves vooral een stadje waar je lekker moet rondstruinen. Zo ligt net buiten de oude stadskern aan de overkant van de bijzondere fontein de Ponte Velha (zie foto boven) een oude voetgangersbrug uit de 14e eeuw, ooit de belangrijkste toegangsweg.

In het oude centrum moet je zeker even de overdekte markt bezoeken die dagelijks is geopend. In de winkelstraatjes vind je volop kleine restaurantjes en bakkerswinkeltjes waar je lekker kunt genieten van de vele Portugese specialiteiten. Wat dat laatste betreft is de aanrader wel Café da Rosa op het Largo do Município. Voor mij persoonlijk het mooiste en meest fotogenieke plekjes van Silves. Op de kop van dit plein vind je ook de enorme stenen Albarrã-toren die vroeger de hoofdtoegang was van de stad,

Het buitenterras is echt zo’n droomplekje, mede bepaald door de kleurrijke omgeving en het groen van de planten. Het ligt heerlijk beschut, je kunt er heerlijk iets drinken en eten en voelt je door het vriendelijke personeel meer dan welkom. Ga zeker even binnenkijken, traditioneler kan het niet dankzij de blauw-witte decoraties.

Als laatste kun je ook met een boot (op zonne-energie) de oude handelsroute over de rivier de Rio Arade bevaren tussen Portimão en Silves. Een retourtje duurt ongeveer 3 uur.

Silves is een prachtig stadje en echt meer dan een bezoek waard. Advies: begin je wandeling zo rond 10.30 uur en stop rond 13.00 uur om heerlijk te lunchen. Dan heb je de middag nog om de vele kunst en kurk winkeltjes te bezoeken want die zijn er in overvloed.

De gerenoveerde markthal van Silves met alleen lokale aanbieders
De gerenoveerde markthal van Silves met alleen lokale aanbieders
Rechts op het Largo do Munic\u00edpio vind je Caf\u00e9 da Rosa
Rechts op het Largo do Município vind je Café da Rosa
De Albarr\u00e3-toren, vroeger de toegang tot de stad
De Albarrã-toren, vroeger de toegang tot de stad

Op reis naar Silves in de Algarve

Heb jij zin in een vakantie naar de Algarve om Silves te bezoeken? Dan kunnen deze tips je helpen om je reis te boeken.

Plan je trip

  • Goedkope vliegtickets naar Faro vind je via TIX.nl of rechtstreeks via Transavia.
  • Huurauto nodig? Boek deze via Sunny Cars dan ben je 100 procent verzekerd.
  • Mooie accommodaties in de Algarve vind je via Booking.com.
  • Heel bijzonder is Quinta dos Vales op een wijngaard in Estombar.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Gerelateerde artikelen

Ontdek Cáceres, een monumentaal wonder in de Extremadura in Spanje

Inmiddels heb ik meerdere roadtrips gemaakt naar de Algarve - waaronder deze, volledig elektrisch. Op de route richting Portugal steken we bij Bilbao omlaag. In in het Spaanse binnenland passeer je dan ook de streek Extr...

Stedentrips31.10.2022

Ontdek Cáceres, een monumentaal wonder in de Extremadura in Spanje

Een e-roadtrip naar het zuidelijkste puntje van Portugal: 11 mooie stops

Het maken van een roadtrip is altijd een feestje. Onderweg is het genieten, want dit type reis draait om beleving. Inmiddels rijden wij onze roadtrips ook met volledig elektrische auto’s. Dat is soms juist extra geniet...

Algemeen13.10.2022

Een e-roadtrip naar het zuidelijkste puntje van Portugal: 11 mooie stops

6 x de mooiste stranden in de Algarve – met kids

Als je het aan ons vraagt is Portugal een van onze favoriete vakantielanden. Zeker nu we ook vaker met de kinderen op vakantie gaan. Er zijn nogal wat mooie plekjes in Portugal te vinden, maar voor de mooiste stranden va...

Zomer16.06.2022

6 x de mooiste stranden in de Algarve – met kids

Vakantie in de Algarve? 10 tips om juist in het voorjaar te doen!

De Algarve in Portugal: of je er geweest bent of niet, één ding is zeker en dat is dat je er vrijwel altijd over hebt gehoord. Het is het meest zuidelijke deel van Portugal (van het Iberisch schiereiland) en ligt in ee...

Algemeen28.12.2019

Vakantie in de Algarve? 10 tips om juist in het voorjaar te doen!

puur genieten in Zuid-Portugal
Roadtrip langs de mooiste plekjes van de Algarve in Portugal

De Algarve is de meest zuidelijke provincie van Portugal. Het is de hele regio aan de zuidkust rondom de stad Faro. En de beste manier om de Algarve te ontdekken is met de auto: de Portugese zuidkust heeft namelijk meer...

Zomer07.05.2018

Roadtrip langs de mooiste plekjes van de Algarve in Portugal

Verder lezen over Algarve

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

Voor veel mensen staat de Algarve bekend als een van de drukste toeristische trekpleisters van Portugal. Misschien is dat wel zo, zeker als je in het hoogseizoen via de luchthaven van Faro richting Albufeira gaat. Terech...

Zomer14.04.2023

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

De Algarve, het meest zuidelijke deel van Portugal, ligt aan de Atlantische oceaan en is wereldwijd bekend vanwege een overvloed aan prachtige stranden. Omringd door imposante, fraai gekleurde hoge rotsformaties. Er is b...

Zomer18.11.2022

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Wie dacht dat het al een uitdaging is om met een elektrische auto op vakantie naar Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk te gaan, moet zeker verder lezen. Wij gingen een paar kilometer - ahum - verder en reden met een Ioniq...

Algemeen20.10.2022

Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Met de Hyundai Ioniq 5
Quinta dos Vales: bijzonder droomplekje in de Algarve

Soms kom je een droomplekje tegen waarvan je denkt, bestaat dit echt? Een plek waar het vrijwel altijd mooi weer is, op een schitterende locatie, waar alles nét anders is maar toch lijkt te kloppen. En dat ook nog midd...

Zomer15.08.2022

Quinta dos Vales: bijzonder droomplekje in de Algarve

6 x de mooiste stranden in de Algarve – met kids

Als je het aan ons vraagt is Portugal een van onze favoriete vakantielanden. Zeker nu we ook vaker met de kinderen op vakantie gaan. Er zijn nogal wat mooie plekjes in Portugal te vinden, maar voor de mooiste stranden va...

Zomer16.06.2022

6 x de mooiste stranden in de Algarve – met kids

Dit zijn de twee leukste eilandjes van de Algarve

De kustlijn van de Algarve in Portugal tussen de plaatsen Faro en Olhão is bijzonder. Wist je dat hier voor de kust ook allerlei leuke eilanden te vinden zijn? Wij ontdekten de eilanden Praia da Ilha do Farol en Ilha da...

Natuur30.12.2019

Dit zijn de twee leukste eilandjes van de Algarve

▸ Praia da Ilha do Farol & Ilha da Culatra
Vakantie in de Algarve? 10 tips om juist in het voorjaar te doen!

De Algarve in Portugal: of je er geweest bent of niet, één ding is zeker en dat is dat je er vrijwel altijd over hebt gehoord. Het is het meest zuidelijke deel van Portugal (van het Iberisch schiereiland) en ligt in ee...

Algemeen28.12.2019

Vakantie in de Algarve? 10 tips om juist in het voorjaar te doen!

puur genieten in Zuid-Portugal
“Seven Hanging Valleys in de Algarve is het mooiste wandelpad van Europa”

Het wandelpad 'Seven Hanging Valleys' in de Portugese Algarve is uitgeroepen tot het beste wandelpad van Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van European Best Destinations. Hoewel je bij populaire wandellanden eerder aa...

Ontspanning20.03.2019

“Seven Hanging Valleys in de Algarve is het mooiste wandelpad van Europa”

Verder lezen over Portugal

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!

Lissabon is een verrassend leuke, moderne en levendige stad. Van prachtige oude paleizen tot hippe foodcourts en waanzinnige dakterrassen. En of je er nu voor het eerst komt, of het al je zoveelste bezoek is aan de hoofd...

Stedentrips29.08.2023

Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

Voor veel mensen staat de Algarve bekend als een van de drukste toeristische trekpleisters van Portugal. Misschien is dat wel zo, zeker als je in het hoogseizoen via de luchthaven van Faro richting Albufeira gaat. Terech...

Zomer14.04.2023

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil

Onze liefde voor Portugal is groot. Het is een fantastisch vakantieland. Je vindt er prachtige steden voor een stedentrip (Lissabon, Porto), waanzinnig mooie stranden (met name in de Algarve) en het is ook nog eens een z...

Zomer18.02.2023

21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil

5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!

De gezelligste stad van Portugal is Lissabon. Een mooie en sfeervolle stad. Niet alleen in de zomer, maar juist óók in de winter. Lissabon laat je niet stil zitten, want er is meer dan genoeg te zien en te doen. Struin...

Stedentrips28.11.2022

5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

De Algarve, het meest zuidelijke deel van Portugal, ligt aan de Atlantische oceaan en is wereldwijd bekend vanwege een overvloed aan prachtige stranden. Omringd door imposante, fraai gekleurde hoge rotsformaties. Er is b...

Zomer18.11.2022

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

São Miguel: het mooiste eiland van de Azoren

Midden in de Atlantische Oceaan - op bijna 1.400 kilometer van het vasteland van Portugal - liggen de Azoren. Een indrukwekkende groep van kleine, exotische eilanden die nog niet echt ontdekt zijn door het massatoerisme....

Natuur28.10.2022

São Miguel: het mooiste eiland van de Azoren

Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Wie dacht dat het al een uitdaging is om met een elektrische auto op vakantie naar Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk te gaan, moet zeker verder lezen. Wij gingen een paar kilometer - ahum - verder en reden met een Ioniq...

Algemeen20.10.2022

Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Met de Hyundai Ioniq 5