Algemeen23.07.2019

Varen, fietsen en genieten in Nièvre langs de Loire


Wie op vakantie gaat in het Franse departement Nièvre wordt getrakteerd op veel van wat Frankrijk tot zo’n mooi vakantieland maakt. Reis je met de auto naar deze regio, dan heb je vanuit Nederland tal van mogelijkheden richting de voormalige provincie de Nivernais. Ik koos bewust voor een roadtrip via Brussel en Troyes. Deze route is wel iets langer maar de laatste 200 kilometer over de landelijke wegen van onder andere de Morvan rijden, maakt deze roadtrip letterlijk tot een feestje!

Natuur in Nièvre

Nièvre is het departement van de natuur. Met prachtige glooiende korenvelden, oude en soms mysterieuze bossen, de vele kleine riviertjes en meren en natuurlijk de Loire – de langste rivier van Frankrijk – die het landschap doormidden snijdt. Ze noemen Nièvre het land van water en groen. Met dat laatste zit het wel goed, maar met de steeds warmere zomers in Europa en het vroege en eveneens warme voorjaar kun je zien dat de Loirevallei steeds meer te maken krijgt met een lage waterstand. Nièvre heeft met de cultuurstad Nevers en de ‘priorij van de orde van Cluny’ in La Charité-sur-Loire (UNESCO werelderfgoed) veel te bieden op gebied van kunst en geschiedenis. La Charité-sur-Loire is tevens een etappeplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Roadtrip in Frankrijk doe je natuurlijk met een Peugeot 3008
Roadtrip in Frankrijk doe je natuurlijk met een Peugeot 3008
Eindbestemming is La Charit\u00e9-sur-Loire, halverwege de Loire
Eindbestemming is La Charité-sur-Loire, halverwege de Loire

Varen zonder vaarbewijs met Le Boat

De eerste bestemming tijdens mijn roadtrip door het prachtige landschap van Nièvre is het plaatsje Decize. Hier staat een boottocht over het Canal Latéral à la Loire op het programma. Een boottochtje waar je na een uurtje in een soort roes komt en bedenkt dat het leven op water in Frankrijk met 4-6 knopen eigenlijk heel goed te doen is.

Le Boat is een Franse organisatie die luxe jachten verhuurt. Deze boten zijn allen korter dan 15 meter en net als in Nederland heb je dan geen vaarbewijs nodig. Nu is varen niet iets wat we iedere dag doen, al hebben we in Nederland water in overvloed. Bij Le Boat leren ze je in ruim een half uur hoe eenvoudig het is om met een ‘Le Boat’ te varen. Eigenlijk is die beroemde paalsteek nog de lastigste opdracht om onder de knie te krijgen. Vrouwen doen dat zonder problemen; rest ons mannen vooral om goed te navigeren. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is: “neem de tijd, doe alles vertraagd en je zult zien dat varen heel erg leuk is”.

De grootste en ook de leukste uitdagingen zijn de sluizen. Neem hier de tijd voor want als je een week gaat varen ga je er heel veel tegenkomen. En je móet er doorheen, dus direct goed doen is het recept. Nogmaals, langzaam invaren met een minimale snelheid werkt. Ik heb geleerd om alleen met een paar vingers aan het roer te sturen. Hierdoor voel je heel goed de tegendruk van het roer wat sturen makkelijker maakt. Abrupte stuurbewegingen gaan altijd verkeerd. Gelukkig zijn de (nieuwe) boten van Le Boat voorzien van stootbumpers rondom dus het mag het ook gerust een keer misgaan.

Varen is heerlijk relaxed

Verder is het vooral genieten van de rust, de natuur en de vriendelijkheid van het Franse landschap. Op het water is alles vredig, heel zachtjes hoor je de motor en het kabbelende water. Na een uurtje ben je volledig relaxed. Wie hier niet in zijn/haar comfortzone terecht komt heeft een serieus probleem. Op het water is alles heel overzichtelijk. En ben je het even beu dan is het gas terugnemen en aanmeren aan de kant van een van de vele smalle rivieren. In Frankrijk mag dat nagenoeg overal.

Op het water gebruikt iedereen inmiddels Google Maps om te navigeren. Ook al heeft deze applicatie geen speciale functie voor boten, de app heeft wel degelijk door dat je op het water zit. Verder krijg je ook vaarkaarten mee die het leven allemaal nog een stuk eenvoudiger maken. Meer informatie over varen in de regio van Nièvre vind je op de website van Le Boat.

Moderne nieuwe boten van Le Boat die tegen een `stootje` kunnen
Moderne nieuwe boten van Le Boat die tegen een `stootje` kunnen
Smalle ondiepe rivieren rond Nevers, veilig en leuk
Smalle ondiepe rivieren rond Nevers, veilig en leuk
Met Le Boat door de vele sluizen in dit gebied
Met Le Boat door de vele sluizen in dit gebied

Overnachten in een cottage op het Domaine du Grand Bois

Niet zo heel ver van de Le Boat-locatie in Decize ligt het het vakantiepark Domaine du Grand Bois. Dit park ligt in de buurt van het plaatsje Gimouille. Op het park vind je ruim verspreid een groot aantal cottages (houten landhuisjes met een EU eco-label) een receptie met restaurant, zwembad, fitnessruimte en naast een grote roeivijver volop ontspanningsmogelijkheden voor kinderen om zich te vermaken. Op gehoorafstand (mits de wind goed staat) kun je de raceauto’s horen rijden op het befaamde racecircuit van Magny-Cours. Alle woningen beschikken over eigen WiFi maar hebben mede door het eco-label geen airco. Dat betekent dat de temperatuur in een warme zomer in de woningen behoorlijk op kan oplopen.

De houten woningen staan op ruime plaatsen met genoeg privacy
De houten woningen staan op ruime plaatsen met genoeg privacy
De prachtige pleziervijver op\nDomaine du Grand Bois
De prachtige pleziervijver opnDomaine du Grand Bois
Domaine du Grand Bois ademt natuur net als de buren
Domaine du Grand Bois ademt natuur net als de buren

Varen op de Loire met een Toue Cabanee Mignonnette

Alles heeft altijd wel een overtreffende trap. Dat geldt ook voor varen in het Franse departement Nièvre. Want varen met Le Boat is echt heerlijk ontspannend. Neem je echter plaats op een Toue Cabanee (Praam) en drijf je daarna met een paar knopen de Loire op, dan stopt zo’n beetje alles en zink je binnen een paar minuten weg in de rust van de rivier. Op het water word ik vergezeld door twee lieve Franse collega’s van het Office du Tourisme uit Nevers en Dijon. In het ondiepe water zwemmen wat vissen met ons mee. Achter het roer vinden we Sébastiën die ons tussendoor trakteert op Franse kazen en wijn. Wie dan zegt “dit is leven als God in Frankrijk” moeten we corrigeren. Dit is “varen als God in Frankrijk”, op de Loire wel te verstaan.

De Loire, nu nog te bevaren ondanks de lage waterstand
De Loire, nu nog te bevaren ondanks de lage waterstand
Even niets en heerlijk relaxen op het water
Even niets en heerlijk relaxen op het water
Een klassieke Toue Cabanee Mignonnette (diepgang slechts 25cm)
Een klassieke Toue Cabanee Mignonnette (diepgang slechts 25cm)

Must visit: Nevers

Wie gaat varen in de regio van Nièvre is eigenlijk verplicht om met de boot een keer aan te leggen in Nevers (al is dat met de lage waterstand een uitdaging). Gewoon de stad zelf bezoeken kan natuurlijk ook. Nevers is een levendige stad, niet echt groot maar wel een met een rijke historie en veel bezienswaardigheden. Zelf ben ik eerder een liefhebber van het rondstruinen door een stad met m’n camera, maar voor deze gelegenheid had ik de eer een stadstour te mogen maken met een zogenaamde e-TukTuk. Die had twee voordelen: als eerste is hij natuurlijk elektrisch is en daardoor ook redelijk stil en prima handelbaar, en daarnaast is het bij 42,3 graden (op dag dat alle hitterecords in Frankrijk werden verbroken) lekker om deze heuvelachtige stad niet drijfnat van het zweet te voet te moeten doorkruisen.

Nevers wordt de stad van kunst en geschiedenis genoemd maar is ook een bekende bestemming voor ballonvaarders en liefhebbers van de autosport vanwege het circuit van Magny-Cours (waar tegenwoordig ook race clinics worden georganiseerd). Wat mij betreft ook een prachtige locatie als uitvalsbasis – of tussenstop – voor het maken van fietstochten.

De brug over de Loire bij Nevers
De brug over de Loire bij Nevers
L`\u00c9glise Saint-Pierre gebouwd tussen 1612 en 1653
L`Église Saint-Pierre gebouwd tussen 1612 en 1653
Le Porte de Paris Nevers (Paris Gate)
Le Porte de Paris Nevers (Paris Gate)

La Charité-sur-Loire, Werelderfgoed

Tot de absolute pareltjes van het departement Nièvre behoort het kleine stadje La Charité-sur-Loire. Bekend bij wandelaars die de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella volgen en hier over de eeuwenoude lange brug de Loire passeren om hun route verder te vervolgen.

Inmiddels is de kloosterkerk van La Charité-sur-Loire die op dit moment wordt gerestaureerd uitgeroepen tot werelderfgoed. De machtige benedictijnenabdij had ooit een vijftigtal filialen in Europa. Tijdens de Honderdjarige Oorlog was de stad de inzet van de strijd tussen Armagnacs en Bourgondiërs en vocht hier de legendarische Jeanne d’Arc. Veel van de oorspronkelijke ruimtes uit die tijd zoals de keukens, eetzalen, stallen en woonruimte van de kloosteroverste zijn bewaard gebleven. De abdij is op alle dagen vrij te bezoeken. In het kleine dorpje zijn ruim 15 antiquarische boekhandels en worden er regelmatig boekenmarkten gehouden. In het jaar 2000 werd La Charité-sur-Loire uitgeroepen tot boekenstad.

La Charité-sur-Loire is verder gewoon een leuk plaatsje met wat leuke restaurantjes en winkeltjes. Veel hotels ga je er zeker niet vinden maar een aanrader is het boetiekhotel Le Petit Rivage met slechts twee kamers en volledig bedacht en ingericht door eigenaresse Emmeline. In de kleine winkel aan de straatkant heeft ze een boetiek waar retro meubelen en gadgets te koop zijn. Meer aandacht en vriendelijkheid ga je bijna nergens vinden.

La Charite\u0301-sur-Loire
La Charité-sur-Loire
Binnenplein van Kloosterkerk van La Charite\u0301-sur-Loire
Binnenplein van Kloosterkerk van La Charité-sur-Loire
Aan de achterkant van de Kloosterkerk bevinden zich oude opgravingen
Aan de achterkant van de Kloosterkerk bevinden zich oude opgravingen

Fietsen langs de Loire

Voor mij persoonlijk is Frankrijk mijn absolute favoriet als het gaat om fietsen. Het is het landschap, de cultuur, de natuur en de vele prachtige fietsroutes. Hoogtepunt blijft wat dat betreft La Loire à Vélo, een tocht van ruim 900 kilometer, veelal via oude spoorwegen, bospaden en oevers van rivieren. Wie houdt van fietsen langs het water kan wat dat betreft zijn hart ophalen langs de Loire. Overal vind je hier prachtige fietsroutes die soms langs de Loire of via fietspaden wat meer langs dorpjes lopen.

Vanuit La Charité-sur-Loire zijn er twee korte routes te rijden van ongeveer 30 kilometer (in totaal 64 kilometer). Stroomopwaarts is de route naar Pouilly-sur-Loire een aanrader. Hier vind je bij de brug een paar bijzondere stenen waarop vermeld staat dat je hier exact in het exacte midden staat van de Loire, de langste rivier van Frankrijk (zie foto).

De route stroomafwaarts is landschappelijk soms meer een déjà vu van La Loire à Vélo. Het verste punt is hier het plaatsje Marseille-lès-Aubigny waar het lijkt of dit ook een eindpunt is voor heel wat oude boten. Het is in ieder geval leuk om er even te gaan kijken. Je fietst hier voor een groot stuk langs de bekkens van de Loire en kunt er tevens kiezen om op de terugweg iets meer landinwaarts te fietsen langs het kanaal via St-Léger-le-Petit. We raden je aan om vooral vroeg in de ochtend te gaan: dan is het minder warm en is de natuur op haar mooist.

Fietsen langs de Loire, ook op een tandem
Fietsen langs de Loire, ook op een tandem
Persoonlijk d\u00e9ja-vu met <a href=\
Persoonlijk déja-vu met
Ni\u00e8vre is vooral veel water
Nièvre is vooral veel water

Wijn drinken met de Familie Daniel en Karin Pabion

Frankrijk telt ongeveer 76.000 wijnboeren die gemiddeld zo’n 10,5 hectare aan land bestieren. Wijn produceren wordt hier gedaan vanuit passie, waarbij het gaat om kwaliteit en niet om kwantiteit. Een prachtig voorbeeld vind ik net buiten La Charité-sur-Loire in het gehucht Raveau waar Daniel en Karin Pabion nog wijn maken met een groot hart. Daniel (inmiddels 70 jaar) is een gepensioneerd ‘professeur’ die rentenierend in Frankrijk ieder jaar wijn produceert met een passie die je niet vaak tegen gaat komen.

Bij de familie Pabion draait alles om kwaliteit. Jaarlijks produceren ze zo’n 10.000 flessen in 6 verschillende smaken. Het gaat op Domaine de la Petite Forge vooral om het vinden van de juiste balans in het gehele proces. Ze plukken de druiven nog net niet één voor één maar het komt wel dichtbij. Van de wijn die ze produceren gaat een groot deel naar vrienden, familie, kennissen en naar vaste klanten in de regio. Daarnaast houden ze een deel voor zichzelf om iedere dag weer te kunnen genieten van hun eigen wijn.

Domaine de la Petite Forge

De wijnen zijn allen van een zeer goede kwaliteit, vol van smaak, soms wat complex maar dat maakt hun wijn alleen maar aantrekkelijk. Mijn favoriet is duidelijk hun rosé. Hier worden slechts 300 flessen van gemaakt die ze grotendeels zelf houden. Verder springt hun Pinot Beurot (Côtes de La Charité) er echt uit. Het Domaine de la Petite Forge is niet eenvoudig te vinden maar als je in de buurt bent moet je zeker deze lieve mensen en wijnliefhebbers pur sang gaan bezoeken. Verwacht geen commercie maar geniet op het Domaine van de passie en hun wijn.

Adres: Domaine de la Petite Forge – 136 chemin de la Petite Forge – Raveau

Daniel en Karin Pabion
Daniel en Karin Pabion

Roadtrip langs de Loire

Of je nu gaat varen, fietsen, wandelen of met de auto een roadtrip gaat maken langs de Loire, overal zul je gaan genieten van het Franse landschap en het bourgondische leven. Zelf ben ik een liefhebber van het maken van roadtrips. Wel met m’n moutainbike achterin, want fietsen is misschien wel de eerste passie. In iedere geval hebben we ook nu weer genoten van het landschap van de Nièvre en natuurlijk van die rivier, de Loire!

Wil je meer informatie over deze regio, kijk dan eens op de volgende websites:

Trouwe reisgenoot in Frankrijk, Le 3008, met dank aan Peugeot Nederland
Trouwe reisgenoot in Frankrijk, Le 3008, met dank aan Peugeot Nederland
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Frankrijk

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Orange is een authentiek Frans stadje in het hart van de Vaucluse. Het is een van de departementen van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur in het zuiden van Frankrijk. Wie de beroemde Autoroute du Soleil rijdt, komt er vanzelf langs.

Stedentrips03.06.2024

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Niet ver van de Zuid-Franse stad Orange ligt een vermaard plaatsje: Châteauneuf-du-Pape. Het is de naam van een stadje, een wijnregio, maar vooral bekend van de gelijknamige wijnen uit deze regio. Het is een van de plekken in de Vaucluse waar je een keer geweest moet zijn.

Ontspanning01.06.2024

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

Het Romeins theater van Orange - officieel Théâtre Antique d'Orange - is het historisch monument van deze Zuid-Franse stad. Het theater werd gebouwd tijdens de Romeinse overheersing in de eerste eeuw na Christus.

Stedentrips29.05.2024

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

De Franse Azuurkust is vooraal zo aantrekkelijk vanwege de mooie stranden. Het water is super helder en het zand zacht en goudgeel. In de hele regio vind je smalle baaien en onontdekte zandstanden, afgewisseld met brede populaire stranden met de hipste strandtenten van het land.

Zomer12.03.2024

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Verder lezen over Vaarvakantie

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

Natuurlijk kun je vliegen of een cruise maken om de oceaan over te steken. Een duurzamere optie is een reis per zeilschip. En als je die zelf niet hebt, dan kun je nu een reis boeken met de 'Fair Ferry': een veerdienst d...

Ontspanning02.02.2022

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

Volledig corona-proof: huur een boot voor een vaarvakantie in Nederland

Hoe graag we ook willen: op vakantie gaan is nu niet meer zo makkelijk als we gewend waren. De codes oranje en rood in veel vakantielanden gooien roet in het eten. Maar je hoeft helemaal niet zo ver weg om tot rust te ko...

Ontspanning12.11.2020

Volledig corona-proof: huur een boot voor een vaarvakantie in Nederland

geen vaarbewijs nodig
3 unieke tips om het andere Friesland te ontdekken!

In Friesland kom je écht tot rust. Zeker als je op een elektrische boot door het mooie landschap vaart. Maar de regio Zuidoost Friesland heeft nog veel meer te bieden dan alleen rust en water. Je kunt er bijvoorbeeld oo...

Ontspanning24.07.2020

3 unieke tips om het andere Friesland te ontdekken!

Mooie natuurgebieden, schattige dorpjes en lekker eten
Een vaarvakantie door Zuidoost Friesland

Een paar jaar geleden was ik al eens een lang weekend in Friesland. Wat me daarvan het meest bij is gebleven zijn de uitgestrekte weilanden, schattige kleine stadjes en de rust. Vorige week, tijdens een van de zonnigste...

Zomer30.06.2020

Een vaarvakantie door Zuidoost Friesland

Zo ziet dat eruit!
Duiken en zeilen in Griekenland: dit is waar je moet zijn!

Om te duiken en zeilen is Griekenland een absolute droombestemming! Al die schitterende Griekse eilanden zorgen ervoor dat eilandhoppen zeer populair is, met een zeilboot verschillende eilanden ontdekken. Maar ook de wat...

Ontspanning09.10.2019

Duiken en zeilen in Griekenland: dit is waar je moet zijn!

Het ultieme vakantiegevoel ervaar je met Click&Boat

Een vakantie op het water, dat is het ultieme vakantiegevoel. Lekker dobberen in de zon met vrienden of familie, met muziek, drankjes en hapjes. Sluit je ogen maar eens en probeer het voor je te zien: jij aan boord van e...

Ontspanning04.06.2019

Het ultieme vakantiegevoel ervaar je met Click&Boat

de nieuwe manier van varen
Deze caravanboot kun je echt overal mee naartoe nemen

Met een camper op vakantie geeft je alle vrijheid. Nou ja, bijna alle vrijheid. Als je water tegenkomt wordt het toch echt omrijden. De enige remedie voor dat probleem is deze caravanboot, die door het Duitse bedrijf met...

Gadgets11.09.2018

Deze caravanboot kun je echt overal mee naartoe nemen

Varen als vakantie: wat moet je daar allemaal voor doen?

Bootje varen. Dat klinkt altijd heerlijk rustgevend, maar het is een soort vakantie die maar weinig mensen ondernemen. Natuurlijk kun je ook niet zomaar in een boot stappen en beginnen te varen, maar dat wil niet zeggen...

Natuur03.11.2017

Varen als vakantie: wat moet je daar allemaal voor doen?

Het is niet onmogelijk!