Algemeen15.03.2024

Zo vier je St. Patrick’s Day net als in Ierland!


Ierland's nationale feestdag op 17 maart

Op 17 maart is het St. Patrick’s Day. Dé nationale feestdag van Ierland waarbij het hele land groen kleurt. Maar wat vieren de Ieren eigenlijk op St. Patrick’s Day? En wat zijn de leukste plekken om dit bijzondere feest zelf een keer mee te maken?

Wat vieren we op St. Patrick’s Day?

St. Patrick is de beschermheilige van Ierland, die in het jaar 461 na Christus op 17 maart geboren werd. Hij beschermt het land simpelweg tegen het kwaad. Tientallen eeuwen later wordt zijn verjaardag dus nog steeds gevierd. De Ieren noemen het Lá Fhéile Pádraig en op die dag wordt de beschermheilige herdacht op een zeer feestelijke manier, als een soort viering van de Ierse cultuur. Een dag die vooral in het teken staat van samenhorigheid en verbondenheid. Dat doen ze in Ierland met muziek, optredens, een optocht en vuurwerk. Ierland kleurt letterlijk helemaal groen: iedereen is verkleed in het groen en zo ongeveer alles wat groen versierd kan worden, wordt groen gemaakt. Het is de nationale kleur van Ierland, de kleur van het klaverblad dat de talisman van de Ieren is.

St. Patrick’s Day: een wereldwijd fenomeen

Hoewel het een van oorsprong Iers feest is, is St. Patrick’s Day inmiddels een wereldwijd fenomeen. In Ierland wordt het uitbundig gevierd, net als in Canada, de Verenigde Staten en Australië. Het zijn de landen waar veel Ieren naartoe zijn geëmigreerd. Ierse pubs vind je over de hele wereld. Ook daar is het ieder jaar op 17 maart een groot feest. Het is een feestdag die je ooit een keer zelf moet meemaken om te weten wat het écht inhoudt. En dan natuurlijk het liefst in Ierland.

Vier de Ierse nationale feestdag in Nederland

Ook in Nederland kun je dit bijzondere Ierse feest ervaren. Dat doe je het beste in Den Haag. De Hofstad staat het hele weekend van 16 en 17 maart in het teken van het St. Patrick’s Day Festival.

Tijdens een tweedaags Ierland Filmfestival in Pathé Buitenhof Den Haag worden er negen films en documentaires vertoond die in Ierland zijn opgenomen of waarin het Ierse landschap als achtergrond fungeert. Zo zie je beroemde Ierse acteurs zoals Liam Neeson, Colin Farrell en Jamie Dornan in natuurdocumentaires, actiefilms, drama en romantische komedies. Meer informatie vind je op ierland.nl/filmfestival. Hier kun je direct online tickets kopen tegen een gereduceerd tarief van 5 euro.

Of ga op zaterdagavond naar de Irish pub O’Casey’s op het Noordeinde voor een avond Ierse muziek – een tribute aan de rock’n’roll van de jaren 80 door The Cruz & Dukes of Harlem. En op zondag is er Ierse livemuziek vanaf 12.30 uur op de Grote Markt in Den Haag.

Zonder Guinness geen St. Patrick's Day
Zonder Guinness geen St. Patrick's Day

Onmisbaar tijdens deze Ierse feestdag

Je hebt een aantal dingen nodig om St. Patrick’s Day optimaal te kunnen ervaren. En één daarvan is natuurlijk een groene outfit in de kleur grasgroen. Hoe meer groen, hoe beter. De meeste Ieren dragen in ieder geval een hoge groene hoed met een zwarte band en een groene zonnebril maar je kunt je gerust volledig in het groen uitrusten. Eigenlijk precies zoals wij doen op Koningsdag, maar dan in een ander kleurtje. En draag klavertjes als symbool voor nationale trots en traditie.

Wat ook onmisbaar is tijdens deze Ierse feestdag is Guinness. Het beroemde donkere bier uit Ierland. Het is stout-bier, dat niet alleen behoorlijk donker kleurt, maar ook enigszins bitter is. Bijzonder aan Guinness is dat het op een speciale manier getapt/ingeschonken moet worden: in één keer in een hoek van 45 graden. Het bier moet ook minimaal drie uur gekoeld worden, pas dan is de smaak goed (maar het mag ook weer niet té koud zijn). En dan is ook nog de juiste vorm van het glas belangrijk. In iedere Ierse pub is het perfecte glas Guinness te krijgen en op een dag als St. Patrick’s Day mag je ook haast niets ander drinken dan dit.

Om je goed te kunnen mengen tussen de Ieren op een dag als St. Patrick’s Day is het ook wel handig om een woordje Iers te spreken. En nee, dat is zeker geen ‘gewoon Engels’. Het is een taaltje waar je werkelijk niets van kunt verstaan, maar als je deze woorden uit je hoofd leert (in combinatie met wat handgebaren) dan maak je vanzelf vrienden.

  • Dia Dhuit = hallo
  • Sláinte! = proost
  • Rince = dansen
  • Ceol = muziek

St. Patrick’s Day 2024 in Ierland

In Dublin – en op evenementen door heel Ierland – is het ook volop feest. Hét event is de iconische National St. Patrick’s Day Parade in Dublin met praalwagens, muzikanten, marsband en dansers. Wil je het échte feest een keer meemaken, dan moet je op 17 maart in de Ierse hoofdstad zijn.

Een uniek feest dat je een keer mee moet maken!
Een uniek feest dat je een keer mee moet maken!
Zonder Guinness geen St. Patrick's Day
Zonder Guinness geen St. Patrick's Day
Ieren gaan helemaal in het groen de straat op om feest te vieren
Ieren gaan helemaal in het groen de straat op om feest te vieren
De parade in Dublin is een van de hoogtepunten
De parade in Dublin is een van de hoogtepunten
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Ierland

The Gobbins, een indrukwekkende wandeling langs de Ierse kust

Wie op reis gaat naar Ierland zal verrast worden door de ruigheid van de natuur. Met name de kust met bijzondere eilandjes, steile kliffen, wilde golven en prachtige uitzichten maakt indruk. Causeway Coastal RouteEen v...

Natuur17.06.2024

The Gobbins, een indrukwekkende wandeling langs de Ierse kust

De beste tips om Derry-Londonderry in Noord-Ierland te ontdekken

Het noorden van Ierland is een van de mooiste kustgebieden van Europa, met ruige kliffen, onverstoorde zandstranden en grasgroene heuvels. Daartussen liggen slechts een paar steden, met Londonderry als een van de grootste.

Stedentrips05.06.2024

De beste tips om Derry-Londonderry in Noord-Ierland te ontdekken

Cobh is het kleurrijkste stadje van Ierland

Het charmante Cobh in het zuidwesten van Ierland is misschien wel het kleurrijkste stadje van het land! Kijk zelf maar. En er is van alles te zien en doen. Vanuit de stad Cork ben je er binnen een half uur.

Algemeen26.05.2024

Cobh is het kleurrijkste stadje van Ierland

Cork tips: dit zijn de 7 leukste dingen om te doen

Cork is na Dublin de grootste stad van Ierland en ligt in het zuidwesten. Je vliegt er vanuit Amsterdam rechtstreeks naartoe. Het is een fijne stad voor een stedentrip van een paar dagen en een uitstekende uitvalsbasis v...

Stedentrips02.12.2023

Cork tips: dit zijn de 7 leukste dingen om te doen

De 9 mooiste stops tijdens een roadtrip in Zuidwest-Ierland vanuit Cork

Aan de zuidkust van Ierland zijn het vooral spectaculaire kliffen en indrukwekkende uitzichten die de show stelen, met de stad Cork als toegangspoort. Zuid-Ierland is ruig, ongerept en beeldschoon. En lekker rustig, hier...

Natuur24.11.2023

De 9 mooiste stops tijdens een roadtrip in Zuidwest-Ierland vanuit Cork

Voor het échte Halloween ga je naar Ierland, waar het 2.000 jaar geleden begon

Op 31 oktober is het Halloween. De laatste jaren duikt dit mysterieuze feest met pompoenen, lichtjes en griezels steeds vaker op in Nederland. Met name kinderen vinden het een superleuke traditie om ieder jaar Halloween...

Algemeen23.10.2023

Voor het échte Halloween ga je naar Ierland, waar het 2.000 jaar geleden begon

Ontdek deze 5 unieke havenplaatsen aan de Ierse Zee

De Ierse Zee is het water tussen Ierland en Groot-Brittannië. Een interessant zeegebied dat is verbonden met de Atlantische Oceaan. De westkust van Wales, en ook Liverpool (Engeland) en Dublin (Ierland) grenzen allemaal...

Natuur11.12.2022

Ontdek deze 5 unieke havenplaatsen aan de Ierse Zee

5 tips voor een geweldige stedentrip naar Belfast

Op zoek naar een originele bestemming voor je volgende stedentrip? Het bruisende Belfast is een perfecte stad om een weekend naartoe te gaan! De hoofdstad van Noord-Ierland zit namelijk vol toffe plekken en interessante historie.

Stedentrips11.10.2022

5 tips voor een geweldige stedentrip naar Belfast