Dagje Weg11.02.2021

Dit wil je doen en zien tijdens een dagje Brugge


Brugge is een van de mooiste steden van België. Een soort openluchtmuseum waar je niet snel uitgekeken raakt. De schoonheid spat ervan af. Er is alleen één klein probleem: het is geen geheim dat Brugge zo mooi is. En dus is het er druk, zeker op zonnige dagen in het weekend.

Brugge en de oude binnenstad: UNESCO werelderfgoed

Brugge is zeker niet de grootste stad van België, maar wel een stad die wereldwijd beroemd is. Brugge is een van de Belgische trekpleisters, mede dankzij UNESCO die de oude binnenstad tot werelderfgoed benoemde. Volledig terecht, maar je moet tijdens een dagje Brugge dus wel een beetje door de massa heen kijken.

De geschiedenis van de stad gaat heel ver terug, naar de negende eeuw. In de middeleeuwen – en dan met name in de Belgische gouden veertiende eeuw – groeide Brugge uit tot een invloedrijke stad. In sommige steegjes en op oude pleinen is het met een beetje fantasie alsof je zo’n 1.000 jaar terug in de tijd gaat. Deze stad is namelijk perfecte bewaard gebleven en veel gebouwen zijn nog net zo charmant als toen ze – honderden jaren geleden – werden gebouwd.

Het mooie aan Brugge is dat het een waterrijke stad is. In de oude binnenstad kom je overal kanaaltjes tegen – de rivier Dijver en zijtakkingen ervan. Het is een beetje net als met de grachten in Amsterdam: water geeft sfeer aan een stad. En dat geldt zeker ook voor Brugge. Zo zijn er ook allerlei fotogenieke plekken ontstaan. Je hoeft er niet eens naar op zoek: gewoon lekker rondwandelen en je komt vanzelf langs het water met uitzicht op historische gebouwen.

Lees ook: de 10 leukste dingen om te doen in Brugge

Te voet Brugge ontdekken

Het oude centrum van Brugge is compact, daar kun je prima te voet doorheen. Wij parkeren onze auto aan de rand van de stad, kijken omhoog en lopen in de richting van de hoogste kerktorens. Dat is vaak het middelpunt van een stad. Een prima systeem als je geen zin hebt om Google Maps in te moeten zetten.

Tussen chocoladewinkeltjes, kantwinkeltjes en souvenirwinkeltjes in vallen vooral de mooie trapgevels op. Brugge staat er vol mee. Het is dus zeker de moeite om af en toe omhoog te kijken.

▸ Tip: geen zin om te wandelen? Brugge is een echte fietsstad. Je kunt een fietstour boeken (via Get Your Guide of Baja Bikes) of zelf op de fiets op pad gaan.

Het oude centrum van Brugge is compact en dus kun je hier prima te voet op pad
Het oude centrum van Brugge is compact en dus kun je hier prima te voet op pad
De oude binnenstad is een openluchtmuseum: er is hier zoveel moois te zien
De oude binnenstad is een openluchtmuseum: er is hier zoveel moois te zien
Geen zin om te wandelen? Huur dat een fiets: Brugge is een echte fietsstad!
Geen zin om te wandelen? Huur dat een fiets: Brugge is een echte fietsstad!
Of stap op de Markt in een paardenkoets voor een ritje door de stad
Of stap op de Markt in een paardenkoets voor een ritje door de stad
De Markt van Brugge is prachtig, met historische, gekleurde trapgevels
De Markt van Brugge is prachtig, met historische, gekleurde trapgevels

Bezienswaardigheden in Brugge

Je kunt het in een vreemde stad op twee manieren aanpakken: zien wat er op je pad komt, of een lijstje bij de hand houden zodat je niets mist. Persoonlijk spreekt die eerste manier mij het meeste aan, maar mocht je zeker willen zijn dat je in Brugge alle must-sees meepakt, dan zijn dit dé bezienswaardigheden.

Het Belfort van Brugge is veruit het beroemdste gebouw van de stad. Met 83 meter hoogte is het een opvallende toren. Het Belfort – ook wel de Halletoren – ligt aan de Markt en is daar het letterlijke hoogtepunt. Normaal gesproken kun je de toren beklimmen: meer dan 300 traptreden omhoog voor waanzinnig uitzicht. Ten tijde van corona is de toren echter gesloten, dus wij hadden pech.

Het Begijnhof is een van de meest serene plekken van de stad. Een begijnhof is een hofje met woonhuizen waar vroeger begijnen woonden, alleenstaande religieuze vrouwen. Het Begijnhof van Brugge is zeer fraai om te zien met witte huizen rondom een prachtig park.

De Markt is het centrale plein van de stad, met rondom het Stadhuis en het Belfort. Vooral het gotische stadhuis met een natuurstenen voorgevel is mooi om te zien. Rondom zijn terrasjes te vinden waar je – als ‘ie schijnt – met je neus in de zon zit. Op de Markt kun je ook instappen voor de toeristische rit met paard en wagen: voor 50 euro mag je mee.

De Blinde Ezelstraat is een steegje tussen de Burg en de Vismarkt, twee van de mooiste pleinen van Brugge. De Blinde Ezelstraat is zo’n plek waar je je volledig in de middeleeuwen waant, alsof je even terug in de tijd gaat. En als je de foto’s van vroeger ziet dat kom je tot de conclusie dat er ook niets veranderd is.

En heb je dan alles gezien? Nee hoor, zeer zeker niet. Maar deze stad wordt eigenlijk alleen maar leuker als je lekker op je gemak rond slentert. Er is echt heel veel te zien en doen.

Door het centrum stoomt veel water en dat levert een hoop fotogenieke doorkijkjes op
Door het centrum stoomt veel water en dat levert een hoop fotogenieke doorkijkjes op
Het indrukwekkende stadhuis op de Grote Markt
Het indrukwekkende stadhuis op de Grote Markt
Hoe mooi zijn deze gevels?
Hoe mooi zijn deze gevels?
Op de achtergrond zie je het beroemde Belfort
Op de achtergrond zie je het beroemde Belfort

Tips om te eten en drinken in Brugge

In een stad waar chocolatiers, biercafés en kraampjes met Belgische wafels het straatbeeld bepalen, is culinaire verwennerij altijd dichtbij. Je zou gek zijn om het niet allemaal te proeven.

De aantrekkingskracht van Brugge is zeer sterk. Er komen heel veel mensen naar deze stad en dat is volledig begrijpelijk. Dat betekent ook dat de stad hier en daar z’n charme een beetje verliest, zoals op de Markt. Daar waar het toerisme zich concentreert, liggen prijzen vaak ook het hoogst. Je kunt een lunch of borrel op het terras dus veel beter bewaren voor een andere plek in de stad.

Het terrasje van Merveilleux is top. Net buiten de drukte zit je hier – als de zon schijnt – echt heerlijk. De klassieke garnalenkroketten die hier op de kaart staan, worden al jarenlang volgens geheim recept bereid.

Ook heel gezellig is het Simon Stevinplein – hartje centrum. Een mooi plein met veel groen en gezellige terrasjes rondom.

Aan de Markt vind je veel restaurants met een terras in de zon
Aan de Markt vind je veel restaurants met een terras in de zon
Het Simon Stevinplein is een van de rustigste plekken van het centrum
Het Simon Stevinplein is een van de rustigste plekken van het centrum
Kantklossen is een van de oude ambachten van de stad. Nog steeds vind je er een hoop kantwinkels.
Kantklossen is een van de oude ambachten van de stad. Nog steeds vind je er een hoop kantwinkels.
Maar eigenlijk kun je hier op iedere straathoek terecht voor lekker eten en drinken
Maar eigenlijk kun je hier op iedere straathoek terecht voor lekker eten en drinken

Hoe kom je er?

Afgelopen zomer maakten we een roadtrip door Zeeuws-Vlaanderen en dan lonkt ook het westen van België. Vanuit Cadzand-Bad is het slechts een half uurtje rijden, maar zelfs als je vanuit Utrecht zou komen is een dagje Brugge nog steeds goed te doen (zo’n 2,5 uur). Blijven slapen en er een weekendje weg van maken is natuurlijk altijd een goed idee. Chester B&B is de allerleukste plek om te overnachten in Brugge, een hippe bed & breakfast op een topplek in het centrum. Super dicht bij alle bezienswaardigheden, maar toch in een rustig straatje.

Houd er rekening mee dat het grootste deel van de Brugse binnenstad autovrij is. Het is dus handig om uit te zoeken waar je kunt parkeren.

Tip: In alle gevallen is de trein een hele goede manier om naar Brugge te reizen. Via NS International kun je online je treinreis plannen en boeken (en hoe langer je van tevoren boekt, hoe goedkoper).

Ook zin in een dagje Brugge?

Heb jij zin in een dagje weg naar Brugge? Dan komen deze reistips goed van pas!

Plan je reis

  • Neem de trein naar Brugge, dat is de snelste, leukste en makkelijkste manier om er te komen. Boek je treinkaartjes goedkoop online via NS International.
  • Toch blijven slapen? Bekijk alle hotels in Brugge via Booking.com. Een toffe hoteltip is B&B Chester op een topplek in het centrum.
  • Via Hotel Specials vind je ook altijd mooie aanbiedingen voor weekendjes weg, zeker ook voor Brugge.
  • Boek toegangskaartjes voor bezienswaardigheden in Brugge alvast goedkoop online via Tiqets of via Get Your Guide.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over België

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo. Je...

Stedentrips05.12.2023

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

De 27 vakantieparken van Center Parcs zijn fameus. Je vindt ze in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Al tientallen jaren is het een van de meest geliefde bestemmingen voor gezinnen. Voor een weekendje weg met de...

Ontspanning31.10.2023

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Op zoek naar een leuke stad om een dag of weekend naartoe te gaan? Het Belgische Mechelen is een superleuke bestemming en je bent er zo! De Vlaamse stad ligt precies tussen Antwerpen en Brussel in. Hordes toeristen zoals...

Stedentrips14.08.2023

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

De Belgische Ardennen is een waanzinnig leuke vakantiebestemming, het hele jaar door. Maar in het bijzonder in de zomer. Als de zon schijnt waan je je in de Ardennen in een compleet andere wereld, die toch zo verrassend...

Natuur10.05.2023

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

Verder lezen over Brugge

De 10 leukste dingen om te doen in Brugge

België barst van de leuke steden en wat ons betreft is Brugge de mooiste. Het is dan ook niet gek dat toeristen van over de hele wereld afreizen naar de Vlaamse stad om zich te vergapen aan de schoonheid ervan. En vanui...

Stedentrips08.04.2022

De 10 leukste dingen om te doen in Brugge

Een weekendje verdwalen in romantisch Brugge

Op zo’n drie uurtjes rijden vanaf Amsterdam ligt een andere wereld. Romantische bruggetjes, grachten vol sierlijke zwanen, smalle kronkelstraatjes en middeleeuwse gebouwen; in deze Belgische Unesco-stad wacht om iedere...

Ontspanning23.05.2017

Een weekendje verdwalen in romantisch Brugge

tips om te doen, zien, eten en drinken
Bierbeleving in Brugge

Brugge is mooi, Brugge is bijzonder, Brugge brengt je terug in de tijd en Brugge bezoeken is slenteren door de leuke straatjes en oude pleinen, bier drinken, chocolade proeven en genieten van de vele restaurantjes die de...

Stedentrips08.03.2016

Bierbeleving in Brugge

Het Biermuseum, Straffe Hendrik en Brugse Zot maken deze stad tot een waar bierparadijs
Kookeet: het culinaire hoogtepunt van Brugge

Kookeet is het jaarlijkse culinaire hoogtepunt van Brugge. Dertig topchefs zetten hun beste beentje voor om de bezoeker kennis te laten maken met hun keuken. Een absoluut smulmoment voor lekkerbekken en liefhebbers van d...

Stedentrips10.12.2015

Kookeet: het culinaire hoogtepunt van Brugge

Eetfestijn wil vernieuwen en inspelen op de hedendaagse trends op culinair vlak