De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
Peru en het culturele erfgoed van de Inca’s zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Machu Picchu is een absoluut hoogtepunt, maar wist je dat in de hele Cusco-regio nog tal van andere Inca-vindplaatsen hebt? Van historische tempels, tot ceremoniële centra, zoutpannen, agrarische gronden en het verscholen ‘zusje’ van Machupicchu, het laatste toevluchtsoord van de Inca’s. Hier heb je de ruimte en kun je in alle rust rondkijken en je onderdompelen in het Inca-tijdperk. Het zijn juist deze plekken die het verhaal compleet maken en je een fascinerend inkijkje geven in levensstijl, de tradities, religie en ingenieuze bouwkunst van deze oude beschaving. We nemen je mee naar een aantal bestemmingen in Cusco, een gebied dat ooit het epicentrum was van het machtige Inca-rijk.
De meeste zijn relatief makkelijk bereikbaar, waardoor je op een dag verschillende plaatsen kunt bezoeken. We beginnen vlakbij de stad Cusco.
1. Sacsayhuamán: sterk staaltje technisch vernuft
Gelegen op een heuvelrug boven de stad Cusco, ligt Sacsayhuamán als een imposant complex dat meer dan 3.000 hectare omvat. Naar schatting hebben meer dan 25.000 mensen meegewerkt aan de bouw die zeker 90 jaar heeft geduurd tot de voltooiing. Deze archeologische site is een toonbeeld van het technische vernuft van de Inca’s. De constructies van stabiele, indrukwekkende stenen muren blijft een raadsel voor moderne wetenschappers. Want hoe past alles perfect in elkaar zonder het gebruik van mortel?
Sacsayhuamán diende ooit als een belangrijk religieus en ceremonieel centrum, waar de Inca’s hun eerbetoon brachten aan de zonnegod Inti en andere goden. Tijdens de viering van Inti Ryami op 24 juni is dit een van locaties waar de kleurrijke ceremonies plaatsvinden. Ben jij er rond die tijd, dan mag je dit absoluut niet missen!
2. Písac: voel het verleden
Op enkele kilometers van Cusco ligt het schilderachtige dorpje Písac, omgeven door terrasvormige heuvels die ooit dienden als agrarische centra van de Inca’s. Hoog boven het dorp, op een steile bergkam prijken de ruïnes van Pisac. Beklim de steile trappen naar onder meer tempels, begraafplaatsen, bouwwerken, en talrijke terrasvormige landbouwgronden. Dankzij de hoge ligging is er een adembenemend uitzicht over de vallei. De site die diende als een versterkte stad en ceremonieel centrum, is doordrenkt van de geest van een ver verleden. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom de Inca’s deze plek kozen om hun geest te verbinden met de natuurlijke wereld.
▸ Tip: bezoek in de Písac ook de kleurrijke markt op het centrale plein!
3. Ollantaytambo: strategisch centrum
Ollantaytambo, een groter dorp aan het einde van de Heilige Vallei, is niet alleen het startpunt voor de trein naar Machu Picchu, maar tevens een indrukwekkende archeologische vindplaats. In het Inca-tijdperk gold Ollantaytambo als een belangrijk administratief, militair en religieus centrum. De massieve stenen muren en ingewikkelde irrigatiesystemen getuigen van de geavanceerde bouwtechnieken. Rondom de plaats kun je verschillende locaties verkennen, zoals tempels, opslagplaatsen van voorraden (de Inca’s hadden zelfs aan ventilatie gedacht) en terrassen om producten te verbouwen. Wandel door charmante straatjes, bewonder de traditionele huizen en geniet van de kleurrijke markt met lokale producten. Natuurlijk proef je ook de heerlijke Peruaanse gerechten.
4. Chinchero zit boordevol kleur
Chinchero, een klein dorpje genesteld op een bergkam, biedt niet alleen een panoramisch uitzicht over de vallei, maar ook een inkijkje in de rijke textieltradities van de Inca’s. Een explosie van kleur! Hier ontmoet je lokale wevers die de eeuwenoude technieken van hun voorouders levend houden. Ze creëren kleurrijke kleding en stoffen met complexe patronen die de verhalen van de Inca’s vertellen. Chinchero is een levendig eerbetoon aan het verleden van Peru.
5. Maras en Moray: glinsterende zoutkristallen en landbouwvernieuwing
Maras en Moray, vaak over het hoofd gezien door toeristen, bieden een fascinerende blik op de agrarische innovaties van de Inca’s. Maras staat bekend om zijn zoutmijnen, waar kristalhelder zoutwater uit de bergen stroomt en zich verzamelt in duizenden terrasvormige poelen. Ze illustreren de oude, slimme technieken om mineralen te winnen.
Moray – deze cirkelvormige terrassen lijken op een buitenaards amfitheater, en het is nog steeds een raadsel waarvoor ze precies werden gebruikt. Was het een agrarisch experiment om verschillende gewassen op verschillende hoogtes te verbouwen, een astronomisch observatorium of misschien iets spiritueler? Terwijl je tussen de terrassen doorloopt, voel je de oude energie die nog steeds in de lucht hangt, en je vraagt je af wat voor geheimen deze plek verbergt.
6. Q’eswachaka: de laatste Inca-brug
De Q’eswachaka-brug, gelegen diep in de Andes, is ’s werelds laatst overgebleven Inca-hangbrug. Elk jaar komen lokale Quechua-gemeenschappen samen om de brug te herbouwen volgens eeuwenoude tradities, waarbij ze de kennis van hun voorouders doorgeven aan toekomstige generaties. Deze levende erfenis van de Inca’s getuigt van een diepe verbondenheid met het verleden en een voortdurende inzet voor culturele tradities. Niet voor niets is deze traditie in 2013 uitgeroepen tot UNESCO immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.
7. Choquequirao, verborgen parel in de Andes
Diep verscholen in het Andesgebergte ligt Choquequirao, een verborgen Inca-stad die wordt beschouwd als de laatste schuilplaats van de Inca’s nadat de Spanjaarden het land binnentrokken. Deze site wordt ook wel het zusje van Machupicchu genoemd. Het is niet een plek die je makkelijk bezoekt, de eerste aanblik is het onvergetelijke cadeau na een 4-5 daagse trek door de Andes. Met zijn spectaculaire terrassen, tempels en uitgestrekte plaza’s biedt Choquequirao een zeldzame glimp van het verleden, ver weg van de drukte en moderne wereld.
8. Tempel van Wiracocha
Tot slot noemen we Raqchi, een klein dorp maar de thuisbasis van de Tempel van Wiracocha, ooit een gigantisch bouwwerk dat diende als heiligdom voor de Inca’s. Opvallend zijn de imposante muren, die nog steeds gedeeltelijk overeind staan en ook hier getuigen van het technische meesterschap van de Inca’s. De World Tourism Organization van de Verenigde Naties heeft Raqchi vorig jaar benoemd tot een van de ‘Best Tourism Villages of the world 2023’.
Het verleden leeft
Waar je ook komt in de regio Cusco, overal voel je dat oude Inca-tradities en religie nog springlevend zijn. Ze blijven verbonden met het dagelijks leven en komen tot uiting in de talrijke festiviteiten en ceremonies. Het is fascinerend. Elk stukje cultureel erfgoed vertelt een verhaal van veerkracht, innovatie en spirituele wijsheid, en nodigt reizigers uit om de mysteries van het verleden te omarmen en te verkennen. Ontdek deze wonderen van het verleden, en laat je betoveren door de erfenis van een van ’s werelds meest fascinerende beschavingen.
In de voetsporen van de Inca's
Wil jij op reis naar Peru om in de voetsporen van de Inca's te treden? Dan kunnen deze reistips je wellicht nog helpen bij het plannen van je reis.
Plan je reis
- Vliegen naar Peru hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Goedkope vliegtickets vind je onder andere via CheapTickets.
- Een complete rondreis boek je het beste bij Djoser of Van Verre.
- Liever je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen? Dat doe je bij Riksja Travel.
Verder lezen over Peru
Algemeen06.12.2023
De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist
Algemeen09.01.2023
Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken
de 9 mooiste stopsVliegen07.11.2021
Steeds meer verre bestemmingen ontvangen weer toeristen
Thailand, Peru, Costa Rica en meer landenLifestyle04.04.2020
Zo maak je zelf de lekkerste Peruaanse cocktail Pisco Sour!
Algemeen07.12.2018
Dit is de ideale route voor een rondreis door Peru
Ontspanning02.05.2018
Salkantay Trek: de tofste hike naar Machu Picchu
Vliegen25.05.2017
Skylodge: prachtig slapen in Peru op vierhonderd meter hoogte
Wel eerst even omhoog klimmenAlgemeen16.04.2017