Algemeen25.10.2016

Machu Picchu: alles wat je moet weten over dit wereldwonder in Peru


Ben jij jouw bezoek naar Machu Picchu in Peru aan het plannen? Dan ben je er nu vast al achter dat dit een behoorlijke opgave is en een goede voorbereiding vereist. Laat je niet afschrikken want een bezoek aan dit wereldwonder is het allemaal waard. Hieronder lees je alles over wat jij moet weten voor het plannen van een bezoek aan Machu Picchu.

Wat is Machu Picchu eigenlijk?

Machu Picchu ligt in Peru. Het is de wereldberoemde ruïnestad van de Inca’s. Je vindt Machu Picchu in het zuiden van Peru, niet ver bij de stad Cuzco vandaan. Machu Picchu werd rond 1440 gebouwd door de Inca’s en ongeveer honderd jaar na de bouw alweer verlaten. In 1911 werd de stad herontdekt door ontdekkingsreiziger Hirman Bingman. Over de functie van de stad en het vertrek van de Inca’s zijn wetenschappers het tot de dag van vandaag niet eens. Doordat de stad moeilijk te bereiken is, wordt wel aangenomen dat het ook toen al iets bijzonders moet zijn geweest. Veel wetenschappers denken dat Machu Picchu een buitenverblijf was voor koningen. Andere wetenschappers denken dan het gaat om een fort tegen de Spanjaarden. Tot op de dag van vandaag blijft Machu Picchu in Peru een enorm mysterie en dat voel je tijdens een bezoek aan dit eeuwenoude Inca rijk.

Verschillende toegangskaarten

Om maar eens te beginnen bij het begin: toegangskaarten. Er zijn drie verschillende soorten toegangskaarten. Van elk type toegangskaart is er een beperkt aantal kaarten per dag beschikbaar en daarom is het belangrijk dat je op tijd jouw kaarten besteld. Deze kan je online bestellen op: Ticket Machu Picchu of op de officiële website.Alle drie de soorten toegangskaarten geven je toegang tot Machu Picchu. Bij twee van de drie toegangskaarten zijn ook nog andere delen van de omgeving inbegrepen. Onderstaand alle drie de toegangskaarten op een rijtje.

Tip : je kunt ook alvast goedkoop, online via Get Your Guide kaartjes kopen voor Machu Picchu.

Uitzicht op de bergen
Uitzicht op de bergen

Ticket Machu Picchu Only

Dit ticket geeft je toegang tot Machu Picchu in Peru en de verschillende bijbehorende bezienswaardigheden zoals: Sun Temple, Temple of the Condor, Main Plaza en de Agricultural Zone.

Ticket Machu Picchu + Huayna Picchu

Met dit ticket kan je alle bezienswaardigheden van het Machu Picchu Only ticket bezoeken plus de Huayna Picchu. De Huayna Picchu is de bekende berg tegenover Machu Picchu. Deze berg ligt op 2.693 meter hoog en je doet er ongeveer twee uur over om de top te bereiken.Ticket Machu Picchu + Mountain

Als je opzoek bent naar het mooiste uitzicht over Machu Picchu moet je volgens vele de Machu Picchu Mountain beklimmen. Deze berg ligt tegenover Huayna Picchu en is 3.082 meter hoog. Na ongeveer 1.600 treden heb je de top bereikt en wacht een adembenemend uitzicht op je. Met aan de ene kant hoge bergen bedekt onder de nevelwouden en aan de andere kant de Cordillera Vilcabamba en de besneeuwde top van Salkantay (6.271 meter).

Deze tickets online boeken? Dat doe je het beste online via Get Your Guide.

Of: neem de Stairs of Death voor uitzicht op Machu Picchu.

Uitzicht over de bergen bedekt onder de nevelwouden
Uitzicht over de bergen bedekt onder de nevelwouden
Er is nog helemaal niemand\u2026 op een paar lama\u2019s na dan
Er is nog helemaal niemand… op een paar lama’s na dan

Ga je per trein of te voet?

Je kan de eeuwenoude Inca stad in Peru op twee manieren bezoeken. Per trein of per voet via een van de Inca Trails. Welke route je ook kiest, elke weg ernaar toe heeft iets bijzonders.Per trein

Het snelst is om de bus te pakken naar Ollantaytambo of Poroy (beide in de buurt van Cusco) en vanuit daar de trein te nemen naar Aquas Calientes. Dit is het dorpje aan de voet van Machu Picchu. Je kan Machu Picchu bezoeken tussen zes uur ’s ochtends en zes uur ‘s avonds. Tussen tien en twee is het het drukst bij Machu Picchu. De meeste bezoekers komen namelijk rond tien uur in de ochtend met de trein aan in Aquas Calientes. 

Je kan ook een nachtje blijven slapen in Aquas Calientes en om kwart voor zes in de ochtend de eerste bus naar boven pakken. Ik raad je aan om al heel vroeg in de rij voor de bussen te gaan staan, want zo’n wereldwonder even helemaal voor jezelf is een ervaring die je nooit van je leven meer zal vergeten.

Buskaartjes kan je ter plaatste kopen, maar treinkaartjes kan je het beste net als de toegangskaarten ruim van tevoren bestellen. Er gaan namelijk maar een aantal treinen elke dag van en naar Aguas Calientes en naast het lopen van de Inca Trails is dit de enige manier om in Aquas Calientes te komen. Je kan jouw treinkaarten bestellen op PeruRail of IncaRail.

Te voet

De Inca Trail is de beroemde wandelroute die de Inca’s vroeger zelf liepen om bij Machu Picchu te komen. Deze bijzondere route brengt je in vier dagen tijd langs waanzinnige uitzichten, Inca ruïnes en eindigt met een zonsopgang bij Machu Picchu. De Inca Trail loop je samen met een groep andere reizigers, een gids en dragers. Kosten bedragen ongeveer vijfhonderd euro. Dit is inclusief toegangskaarten Machu Picchu, maaltijden, tentjes, gids en transfer van en naar je hotel. Naast de klassieke Inca Trail zijn er nog andere trails die je kan lopen, zoals de Salkantay Trek. De duur van deze trails verschillen tussen de twee tot vijf dagen.

Met de trein naar Aquas Calientes
Met de trein naar Aquas Calientes
Tussen de hoge bergen in ligt het dorpje Aquas Calientes
Tussen de hoge bergen in ligt het dorpje Aquas Calientes

Eten en drinken

Het is verboden om eten mee te nemen naar Machu Picchu. Drinken mag wel. Bij de entree vind je een restaurant waar je wat kan eten, maar de prijzen liggen hier wel erg hoog. Je tas wordt niet gecontroleerd, dus als je wil kan je wel eten meenemen.

Zonnebrand en muggenspray

Twee dingen die je niet mag vergeten tijdens je bezoek aan Machu Picchu: zonnebrand en muggenspray. De muggenbeten die je overhoudt van deze muggen jeuken ontzettend, worden best groot en gaan ook niet snel weg. Ik kan het weten! Daarnaast kan de kou verraderlijk zijn. Want door de strakblauwe luchten en felle zon zorgen ervoor dat je je snel verbrand.

Paspoort

Misschien wel het allerbelangrijkste tijdens je bezoek aan Machu Picchu: je paspoort. Voor het kopen van buskaartjes, als je de bus in wilt en natuurlijk bij de entree, moet je niet alleen je toegangskaarten laten zien, maar ook je paspoort. Niet vergeten dus!

De mist maakt plaats voor het indrukwekkende Inca rijk
De mist maakt plaats voor het indrukwekkende Inca rijk
Struinen door de eeuwenoude Inca stad
Struinen door de eeuwenoude Inca stad
Een lieve baby lama
Een lieve baby lama
Machu Picchu even helemaal voor jezelf. Een ervaring om nooit meer te vergeten!
Machu Picchu even helemaal voor jezelf. Een ervaring om nooit meer te vergeten!

Reistips Peru en Bolivia

Ben je van plan om op reis te gaan naar Peru en Bolivia? Dan kunnen deze reistips je wellicht nog helpen bij het plannen van je reis.

Plan je reis

  • Vliegen naar Peru of Bolivia hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Goedkope vliegtickets vind je onder andere via TIX.nl.
  • Een geschikte hotelkamer zoeken kan nog een flinke klus zijn, maar boek je via Booking.com dan weet je zeker dan je in ieder geval de laagste prijs betaalt.
  • Een complete rondreis boek je het beste bij Djoser of Sawadee.
  • Liever je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen? Dat doe je bij Riksja Travel.
  • Vlieg je vanaf Schiphol? Denk dan ook nog even aan het reserveren van een goedkope parkeerplaats op Schiphol.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Renée Lommen

Renée loopt stage in een dierenkliniek als paraveterinair (dierverpleegkundige). Naast het verzorgen en beter maken van dieren doet ze niets liever dan de wereld ontdekken, hierover schrijven en dit vastleggen met haar camera!

Verder lezen over Peru

8 verborgen Inca bestemmingen in Peru

Peru en het culturele erfgoed van de Inca’s zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Machu Picchu is een absoluut hoogtepunt, maar wist je dat in de hele Cusco-regio nog tal van andere Inca-vindplaatsen hebt?

Natuur30.05.2024

8 verborgen Inca bestemmingen in Peru

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

Er bestaat vrijwel geen land op aarde met zoveel variatie in natuur en cultuur als Peru. In het zuiden van het land liggen één van de grootste cultuurschatten op aarde: van het oude Incarijk. Mysterieus Machu Picchu is...

Algemeen09.01.2023

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

de 9 mooiste stops
Steeds meer verre bestemmingen ontvangen weer toeristen

Het is mogelijk om eindelijk weer naar steeds meer verre bestemmingen af te reizen. De Verenigde Staten ontvangen toeristen vanaf 8 november en ook andere landen openen hun deuren. Dat is wat ons betreft heel goed nieuws...

Vliegen07.11.2021

Steeds meer verre bestemmingen ontvangen weer toeristen

Thailand, Peru, Costa Rica en meer landen
Zo maak je zelf de lekkerste Peruaanse cocktail Pisco Sour!

Niets is lekkerder dan een frisse cocktail tijdens het mooie weer. Het is tijd voor een keer wat anders als de bekende Mojito of Cosmopolitan. Heb je weleens gehoord van de Peruaanse cocktail Pisco Sour? Deze cocktail...

Lifestyle04.04.2020

Zo maak je zelf de lekkerste Peruaanse cocktail Pisco Sour!

Dit is de ideale route voor een rondreis door Peru

Peru is een van de mooiste landen in Zuid-Amerika. Peru ligt aan de westkust van Zuid-Amerika, ingesloten tussen de Grote Oceaan, het Andesgebergte en de jungle van de Amazone. Het is een groot en rijk land, zeker wat cu...

Algemeen07.12.2018

Dit is de ideale route voor een rondreis door Peru

Salkantay Trek: de tofste hike naar Machu Picchu

De Inca Trail is het legendarische voetpad in Peru dat eindigt bij Machu Picchu, de mysterieuze stad van de Inca’s. Een tocht van een paar dagen die je meeneemt door een wisselend landschap. Omdat de Inca Trail enorm p...

Ontspanning02.05.2018

Salkantay Trek: de tofste hike naar Machu Picchu

Skylodge: prachtig slapen in Peru op vierhonderd meter hoogte

Een heel aantal meters boven de Heilige Vallei van Cuzco in Peru ligt de Skylodge. Die bestaat uit drie transparante 'capsule suites' en een keuken/eetkamer die vierhonderd meter boven de vallei hangen aan een steile rot...

Vliegen25.05.2017

Skylodge: prachtig slapen in Peru op vierhonderd meter hoogte

Wel eerst even omhoog klimmen

Verder lezen over Zuid-Amerika

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

10 tips om te doen in Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is in alle mogelijke opzichten een indrukwekkende stad. Het is een parel om te zien, een stad met een ongekende energie. Maar Rio heeft ook te kampen met flinke problemen, de stad heeft twee gezichten. Lan...

Zomer26.09.2023

10 tips om te doen in Rio de Janeiro

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

Er bestaat vrijwel geen land op aarde met zoveel variatie in natuur en cultuur als Peru. In het zuiden van het land liggen één van de grootste cultuurschatten op aarde: van het oude Incarijk. Mysterieus Machu Picchu is...

Algemeen09.01.2023

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

de 9 mooiste stops
Long Way Up is veruit het leukste reisprogramma dat je gaat zien

Mocht je je de komende weken vervelen dan is dit een kijktip waarin je jezelf compleet kunt verliezen. In de serie Long Way Up (op Apple TV+) reizen de Schotse acteur Ewan McGregor en zijn beste vriend Charley Boorman op...

Ontspanning23.12.2020

Long Way Up is veruit het leukste reisprogramma dat je gaat zien

Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika

Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd en dat is niet voor niets. De twee wereldsteden tonen volop gelijkenissen, ook al liggen ze elfduizend kilometer uit elkaar. In Buenos Aires kun je je in gro...

Stedentrips12.05.2019

Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika

Een Big Ice Trek op het eeuwige ijs van de Perito Moreno gletsjer

De meeste gletsjers op aarde hebben het zwaar te verduren. Door de opwarming van de aarde smelten ze en er zijn plaatsen waar ‘het eeuwige ijs’ al compleet verdwenen is. Gelukkig zijn er ook plekken die daar juist ge...

Natuur06.03.2019

Een Big Ice Trek op het eeuwige ijs van de Perito Moreno gletsjer

bucketlist avontuur
8 plekken die je niet mag missen in Chili

Chili is een land wat je doet verwonderen. Het klimaat lijkt er wat milder, de natuur is er wonderschoon. De mensen zijn aardig, al spreken ze nauwelijks Engels, dus is communicatie als je geen Spaans spreekt wel wat las...

Algemeen27.10.2018

8 plekken die je niet mag missen in Chili

van de Atacama woestijn naar Patagonië
6 bizarre woestijnlandschappen die je een keer in je leven moet zien

Wanneer je aan de woestijn denkt, denk je misschien in eerste instantie aan zand, duinen, stenen, hitte en ga zo maar door. De meeste mensen worden hier misschien niet heel reislustig van, maar er zijn zoveel bizar mooie...

Natuur19.04.2018

6 bizarre woestijnlandschappen die je een keer in je leven moet zien