Natuur23.11.2022

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen


Hardangerfjord, Sognefjord en Geirangerfjord

Noorwegen staat bekend om haar machtig mooie natuur. Het Scandinavische land heeft wat dat betreft een longlist van bijzondere en adembenemende locaties waarmee je je bucketlist voor een lang verblijf in het noorden moeiteloos kunt vullen. Wat daar zeker niet mag in ontbreken zijn de fjorden, want geloof het of niet: de Noorse fjorden behoren tot de mooiste ter wereld met als absoluut hoogtepunt de Geirangerfjord waar je wordt opgegeten door de natuur als je door het fjord heen vaart. Zelden krijg je zo’n ontzag voor je omgeving als hier. Maar ook het Sognefjord (behorende tot een van de drie langste fjorden ter wereld) en de Hardangerfjord mogen er wezen.

Noorwegen is het land van de fjorden

Noorwegen en fjorden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is een van de dingen die het land zo ontzettend mooi maakt. Fjorden staan symbool voor schoonheid: ze zijn ruig met gigantische kliffen en helder blauwe water. Het is een meesterwerk der natuur waar je eigenlijk nooit op uitgekeken raakt.

Fjorden in Noorwegen zijn ontstaan toen gletsjers zich hebben terug getrokken en toen zeewater de kans kreeg om inhammen te creëeren. Leuk weetje: Noorse fjorden zijn soms gigantisch diep. Zo is de Sognefjord bijvoorbeeld de diepste, waarvan de bodem op net iets meer dan 1.300 meter onder zeeniveau ligt. Welke fjorden mag je niet missen als je op reis bent in Noorwegen? Ik heb de drie mooiste voor je op een rij gezet: Hardangerfjord, Sognefjord en Geirangerfjord.

Op reis naar Noorwegen

Je kunt (elektrisch) rijden naar Noorwegen, maar de snelste manier om er te komen is door te vliegen. Zo reis je volledig duurzaam.

Wil je deze waanzinnige natuur in Noorwegen zelf ontdekken, dan vlieg je het snelst naar Bergen. Goedkope vliegtickets voor rechtstreekse vluchten Amsterdam-Bergen vind je het beste via Tix.nl.

In Bergen kun je een huurauto ophalen. Doe je dat bij Sunny Cars, dan huur je all-inclusive en ben je 100 procent verzekerd. Maak je klaar voor een onvergetelijke reis. Helemaal onderaan dit artikel vind je praktische tips, zoals tanken onderweg en veerponten gebruiken.

Zoek je nog een leuk hotel in Bergen? Heel tof, hip en kleurrijk is Moxy Bergen. In de omgeving van Geiranger is Hotel Union Geiranger Bad & Spa een aanrader.

En natúúrlijk moet je hier het water op: de fjorden ontdek je pas echt goed als je gaat varen. Boek voor vertrek een cruise of boottocht. Die kun je online alvast boeken via Get Your Guide.

Een route van 500 km langs de mooiste Noorse fjorden
Een route van 500 km langs de mooiste Noorse fjorden

1. Het Hardangerfjord

Het 179 kilometer lange Hardangerfjord staat valt net buiten de top drie van de langste fjorden ter wereld. Wat het fjord bijzonder maakt zijn de vele fruitbomen in het hoge noorden. Ruim 40 procent van alle fruitteelt in Noorwegen komt hier vandaan. Het fjord is ook bekend vanwege een van de meest gefotografeerde plekjes in Noorwegen de Trolltunga, een ver uitstekende rots die zo’n 700 meter boven het Ringedalsmeer in de lucht lijkt te hangen. Hekjes staan hier niet dus is het uitkijken en moet je echt een sterke maag en geen hoogtevrees hebben om hier te gaan staan.

Het Hardangerfjord is vanuit Bergen rechtstreeks aan te rijden. Wij kozen echter voor de route door de bergen langs Voss wat zo’n beetje halverwege de weg naar het Sognefjord ligt en populair gebied is voor iedereen die van wintersport en andere buitensporten houdt. Eindbestemming is Ullensvang, een plekje waar ook de Noorse koning regelmatig schijnt te verblijven. Wie deze route volgt krijgt een prachtige oversteek naar de zuidkant van het Hardangerfjord via de Hardangerbrug die twee tunnels die uit de wanden komen met elkaar weet te verbinden.

De eerste kennismaking met het Hardangerfjord
De eerste kennismaking met het Hardangerfjord
Autorijden is een feest langs de oevers van het Hardangerfjord
Autorijden is een feest langs de oevers van het Hardangerfjord
En dan is daar ineens de adembenemende fraaie Hardangerbrug
En dan is daar ineens de adembenemende fraaie Hardangerbrug
We zijn in Noorwegen, dat kan niet missen
We zijn in Noorwegen, dat kan niet missen
De avond valt in Ullensvang gelegen aan het Hardangerfjord
De avond valt in Ullensvang gelegen aan het Hardangerfjord
Genieten van de stilte en de natuur
Genieten van de stilte en de natuur

De Hardangerbrug

De Hardangerbrug is de enige vaste oeververbinding over het lange fjord en overspant het Eidfjord, het oostelijk deel van het Hardangerfjord. De brug heeft een lengte van 1.380 meter en een hoofdoverspanning van 1.310 meter. Dit komt omdat de brugpylonen (met een hoogte van 202 meter) op de oevers staan omdat het fjord is te diep is om deze in het water te bouwen. Door z’n hoogte van 55 meter kunnen cruiseschepen onder de brug doorvaren. Wat misschien net zo bijzonder is dat in de tunnels aan beide zijden een rotonde is gemaakt waar je een andere weg kunt kiezen. Een autorit langs de oevers van het Hardangerfjord ga je zeker nooit vergeten.

De Hardangerbrug vanaf de zuidelijke over
De Hardangerbrug vanaf de zuidelijke over

2. Het Sognefjord

Het Sognefjord is met z’n 204 kilometer lengte een van de drie langste fjorden ter wereld. Het is met 1.300 meter ook het diepste fjord van Noorwegen. Ook de zijarmen van het Sognefjord zijn bekend met namen als het Lustrafjord, Aurlandsfjord, Lærdalfjord (met de gelijknamige tunnel) en het Nærøyfjord. Door z’n uitgestrektheid is het ook een van de leukste fjorden om te verkennen. Hier worden de steile wanden onderbroken door prachtige weiden. Het fjord staat bekend om z’n gastvrijheid met kleine leuke dorpjes waar je je kunt laten verwennen door de rijke culinaire Noorse tradities van dit gebied.

Dat het Sognefjord populair is bij wandelaars en mountainbikers kan geen toeval zijn. De natuur in dit gebied is net zo overweldigend als op die andere bekende plekken. Liefhebbers kiezen natuurlijk voor een tochtje over het water met de ferry, de rondvaartboot of misschien wel met een cruiseschip. En ben je echt in de adventure-mode zit dan is een kajaktochtje in dit fjord echt de ultieme kick.

Wachten op de ferry bij Fodness voor de eerste oversteek van het Sognefjord
Wachten op de ferry bij Fodness voor de eerste oversteek van het Sognefjord
Het Sognefjord in al zijn schoonheid
Het Sognefjord in al zijn schoonheid
De route langs het Sognefjord
De route langs het Sognefjord
Langs het gehele Sognefjord zie watervallen, honderden meters hoog zonder naam
Langs het gehele Sognefjord zie watervallen, honderden meters hoog zonder naam
De natuur in de omgeving van het Sognefjord
De natuur in de omgeving van het Sognefjord

3. Het Geirangerfjord: de mooiste van allemaal

Het Geirangerfjord met een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en wordt omschreven als mooiste fjord van Noorwegen en misschien is het ook wel het mooiste fjord ter wereld. En dan te bedenken dat het Geirangerfjord slecht 15 kilometer lang is. Wij bezochten het fjord met de ferry vanuit Hellesyt met als eindbestemming Geiranger, wat echt bovenaan je bucketlist mag komen te staan. Varend in een relatief kleine ferry krijg je een nog nietiger gevoel als je langs de vele honderden meters hoge steile wanden van het fjord vaart. Het is zo’n moment dat je niets meer weet te zeggen en je beseft hoe mooi het hier is.

Door de inmensheid van het landschap lijkt het alsof onze boot nauwelijks voor uit komt. Onderweg varen we langs de Zeven Zusters (Syv Søstrene), zeven watervallen met namen als de bruidssluier (Brudesløret) en de Vrijer (Friaren). De Noorse sage over deze watervallen gaat over zeven zussen die achterna werden gezeten door een vrijgezel die na de zoveelste afwijzing zich blijkbaar vol liet lopen. Achter deze namen gaat het verhaal van zeven zussen schuil. Deze zussen waren ongehuwd, maar de vrijer had wel interesse. Na de zoveelste afwijzing sloeg hij aan het drinken. Met het nodige inlevingsvermogen lijkt die laatste waterval de Friaren echt op een fles. Maar geloof ons deze natuur doet je alles geloven.

Indrukwekkender als vanuit een boot ga je het hier niet meemaken. Wie bovenop gaat wandelen krijgt een heel ander zicht op het fjord want deze natuur laat zich graag langs alle kanten bekijken. Ons boottochtje eindigt in Geiranger. De plek waar ook de grote cruiseschepen aanmeren. Eenmaal daar aangekomen raden we je aan onmiddellijk met de auto de adelaarsweg (Ørnevegen) via de RV63 naar boven te nemen richting de Trollstigen, een van de meest adembenemde wegen in Europa. Op de Ørnevegen kom je langs Ørnesvingen, het uitkijkpunt waar je een prachtig uitzicht hebt op het Geirangerfjord.

Wakker worden in de fjorden in Noorwegen is zo geweldig
Wakker worden in de fjorden in Noorwegen is zo geweldig
Vertrek met de ferry vanuit Hellesyt voor een tocht door de Geirangerfjord
Vertrek met de ferry vanuit Hellesyt voor een tocht door de Geirangerfjord
Langzaam kruipt de ferry door het fjord richting Geiranger
Langzaam kruipt de ferry door het fjord richting Geiranger
Eindpunt van de ferry naar Geiranger
Eindpunt van de ferry naar Geiranger
Geirangerfjord op z`n mooist
Geirangerfjord op z`n mooist
Welkom in Geiranger, Welkom in Trollenland
Welkom in Geiranger, Welkom in Trollenland

Tips voor geslaagde roadtrip langs de fjorden in Noorwegen

De fjorden in Noorwegen zijn imposant vanaf het water als je met een boot langs de hoge rotswanden vaart. Maak je geen illusie dat in een groot cruiseschip de wanden van de fjorden minder imposant zijn. Hoe groot je boot ook is, je voelt je vaak nietig in deze overweldigende natuur.

Minstens zo leuk is het om met de auto een prachtige roadtrip te plannen door dit bijzondere landschap langs de fjorden Noorwegen. Wie dat van plan is moet een beetje avontuurlijk zijn ingesteld want de wegen en de tunnels zijn soms net zo adembenemend als op het water. We geven je graag een aantal tips voor een geslaagde roadtrip langs de fjorden.

 • Hou er rekening mee dat in Noorwegen de afstanden soms echt groot zijn. Bruggen zijn er nauwelijks als je een fjord wilt oversteken zul je echt op zoek moeten gaan naar veerboten.
 • Het kan dus zomaar gebeuren dat je een paar uur moet rijden om te kunnen oversteken naar de overkant van de fjorden.
 • Hou dus ook rekening met lange wachttijden en als een veerpont vol is zul je extra lang moeten wachten.
 • De prijzen van de veerponten zijn niet mals. Neem voldoende contant geld mee want pinnen is er vaak niet bij.
 • Wanneer je rustig rijdt (nergens mag je harder rijden dan 80 km/uur) kom je aan gemiddelde snelheden van nooit meer dan 50 km/uur.
 • Wie te hard rijdt en wordt gesnapt door de lokale politie kan rekenen op forse boetes die een veelvoud zijn van wat wij gewend zijn.
 • Wie 200 kilometer noordelijker wil reizen kan zomaar de dubbele afstand of meer moeten afleggen. Rekening houdend met de gemiddelde snelheid en de lange afstanden is 350 km op een dag (inclusief veerboten en tunnels) echt de maximale afstand (lees lengte) die je dagelijks kunt afleggen.
 • Hoger gelegen passen in de fjorden kunnen bij sneeuwval worden afgesloten. Omrijden gaat je veel extra tijd kosten.
 • Wie hoogtevrees heeft kan beter zijn route maar goed plannen. Wegen langs de fjorden zigzaggen soms langs de steile hellingen. Een roadtrip langs de fjorden Noorwegen is echt geweldig voor de liefhebber en soms beangstigend voor mensen die niet zo vaak in de auto zitten.
 • Het aantal benzinestations langs de route is zeer beperkt.
 • Noorwegen stimuleert het gebruik van elektrische auto’s. Laadpunten kom je dus veel vaker weer tegen dan dat we in Nederland gewend zijn.
 • Houdt er ook rekening mee dat je tijdens een rondreis langs de fjorden Noorwegen niet veel stopplaatsen gaat vinden om even een kopje koffie te pakken.
 • Maar de belangrijkste tip is toch: geniet vooral van de wegen en de natuur. Stop vaak en neem de tijd. De natuur is verslavend en je zult waarschijnlijk een onvergetelijke roadtrip ervaren die je nooit meer gaat vergeten.
 • En heb je geen zin om zelf te rijden? Een voor een cruise langs de Noorse fjorden zijn er ook volop mogelijkheden.

De mooiste periode om te genieten en dus de beste reistijd voor een roadtrip langs de fjorden in Noorwegen is in de maanden mei en juni. Het weer is er dan vaak heerlijk zacht en de dagen zijn redelijk lang. Na de zomer kan het weer in de fjorden van Noorwegen snel omslaan en is het vaak gelijk een stuk frisser. In het najaar kunnen door sneeuwval al weer veel hoger gelegen wegen worden afgesloten

Op vakantie naar Noorwegen

Heb jij inmiddels zin gekregen om op vakantie te gaan naar de fjorden in Noorwegen? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.

Plan je reis

 • Goedkope vliegtickets naar Noorwegen boek je via TIX.nl.
 • Hotels boek je via Booking.com. Een aanrader is Moxy Bergen.
 • Ga het water op! Boek rondvaarten of boottochten het beste via Get Your Guide.
 • Voigt Travel is gespecialiseerd in avontuurlijke reizen naar de Noorse Fjorden.
 • En ook via BBI Travel boek je prachtige reizen naar de fjorden in Noorwegen.
 • Of bekijk alle vakanties naar Noorwegen via TUI.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Noorwegen

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Dit zijn de 5 leukste skigebieden in Noorwegen

Wintersport in Noorwegen is verrassend leuk. De natuur in de Noorse bergen is waanzinnig mooi, met bijzondere uitzichten gegarandeerd! Je skiet er tussen de wilde dieren, kijk uit over ongerepte natuur en ervaart winters...

Winter02.11.2023

Dit zijn de 5 leukste skigebieden in Noorwegen

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Lapland is een van de leukste zomerbestemmingen van Noord-Europa. Het is de perfecte plek voor de échte natuurliefhebbers. Of eigenlijk voor iedereen die wel een dosis rust en ontspanning op een beeldschone plek kan geb...

Zomer10.03.2023

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

10 redenen waarom je deze winter wilt skiën in Noorwegen

Ben je al bezig met het plannen van je wintersportvakantie voor komende winter? Waarschijnlijk ga je kiezen tussen Oostenrijk en Frankrijk. Of wordt het dit jaar Zwitserland of Italië? Er is echter nóg een land waar sk...

Winter14.11.2022

10 redenen waarom je deze winter wilt skiën in Noorwegen

Nordic Nomads: Noorwegen ontdekken in een 4×4 met daktent

Het is een van de leukste manieren van reizen: in een auto rondtrekken met een tentje achterin. Het is het ultieme gevoel van vrijheid, gaan en staan waar je maar wil. Stel je nu eens voor dat je door Noorwegen gaat reiz...

Ontspanning05.04.2022

Nordic Nomads: Noorwegen ontdekken in een 4×4 met daktent

Dit zijn de 7 coolste dingen om te doen in Oslo

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en een verrassend leuke stad voor een stedentrip. Of korte vakantie, want ook in de omgeving is van alles te zien en doen. Wij bezochten de bruisende stad in de winter en werden verrast...

Stedentrips23.03.2022

Dit zijn de 7 coolste dingen om te doen in Oslo

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Slapen in een ijshotel of prachtige accommodatie in de sneeuw? Als je toe bent aan een portie avontuur of luxe dan omarm je deze winter de kou en slaap je in één van de mooiste ijs- of sneeuwhotels van Europa. Een nach...

Winter02.11.2021

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

The Norway Trail: de meest spectaculaire hike door Noorwegen

Als er één land is waar je waanzinnig mooie hikes kunt maken dan is het Noorwegen. Dit Scandinavische land is rijk aan verbluffende natuur en beeldschone landschappen. Noorwegen is rauw, indrukwekkend en soms ook overw...

Natuur28.01.2021

The Norway Trail: de meest spectaculaire hike door Noorwegen

Verder lezen over Travel Bucket List

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Cappadocië is een zo'n regio die je een keer gezien moet hebben. Zeker als je beeld van Turkije voorheen vooral bestond uit zon, zee en strand of een bezoek aan hoofdstad Istanbul. Zelfs als je nog niet eerder van Cappa...

Natuur27.06.2023

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Zo bijzonder is deze regio van Turkije!
5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

Stel je even voor: sprookjesachtige landschappen, oneindige valleien en grotwoningen. De zon zien opkomen vanuit een luchtballon en ondergrondse steden verkennen: dat is Cappadocië. Deze regio ligt precies in het midden...

Algemeen02.06.2023

5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

de mooiste bezienswaardigheden en handige tips
Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

Het noorderlicht ken je ongetwijfeld wel. De veelal groene, dansende lichtgolven aan de hemel die je in Scandinavië kunt zien. Maar wist je dat er ook een zuiderlicht bestaat? De officiële naam van het zuiderlicht is a...

Natuur24.04.2023

Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

aurora australis
23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Maak je klaar voor een nieuw jaar vol verrassingen, avontuur en mooie reizen. Zo maak je va 2023 een fantastisch jaar om nooit te vergeten. Dit zijn dé 23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen! 1. Plant e...

Algemeen31.12.2022

23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

Er zijn weinig plekken op aarde die de schoonheid van Patagonië kunnen overtreffen. Patagonië is grofweg het zuidelijk deel van de landen Chili en Argentinië. Een echte grens van dit gebied is nooit vastgesteld. Patag...

Natuur06.09.2022

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Pas wanneer je veel van de wereld hebt gezien, kom je erachter hoe bijzonder Europa eigenlijk is. De geschiedenis van veel Europese landen gaat zover terug dat dit continent bol staat van cultuur en historie. Om over nat...

Algemeen25.07.2022

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben