Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg


“In Hechtel-Eksel kun je gewoon de boom in”, vertelt Nele Lijnen, Wethouder van Toerisme in Hechtel-Eksel, terwijl we met onze fiets aan de hand midden in Nationaal Park Bosland voor een enorme kunstinstallatie van wilgentakken staan. Het klinkt misschien als een onvriendelijke verwensing, maar op deze plek is deze opmerking juist heel gepast. Hier kun je namelijk daadwerkelijk op gelijke hoogte komen met de toppen van de bomen, zowel te voet als op de fiets. Waar dan precies? We bevinden ons in het grootste natuurmassief van Vlaanderen en nog specifieker; in de groenste gemeente van Vlaanderen: Hechtel-Eksel. Die moet natuurlijk op een duurzame manier ontdekt worden en daarom vervoeren we ons speciaal voor dit weekend op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg? Benieuwd wat je hier allemaal op de fiets kunt ontdekken? Lees dan snel verder! 

"In Hechtel-Eksel kun je gewoon de boom in"

- Nele Lijnen, Wethouder van Toerisme in Hechtel-Eksel

3 opvallende landmarks in Nationaal Park Bosland

Net over de grens ten zuiden van Eindhoven vind je het grootste natuurmassief van Vlaanderen: Nationaal Park Bosland. Het natuurgebied strekt zich uit over verschillende gemeenten van de provincie Limburg. Voor wie enkel de ongerepte natuur niet genoeg is, barst deze regio ook nog eens van de geschiedenis. Zo valt er hier veel te leren over de Tweede Wereldoorlog. 

Veel recenter zijn er een aantal opvallende landmarks toegevoegd aan het natuurgebied. Uiteraard op een manier die de natuur zo min mogelijk schaadt. We hebben een overzicht van de drie mooiste en meest opvallende landmarks voor je op een rij gezet:

1. De Reus van Bosland

Vanuit Nederland kom je als eerste terecht op de Lommelse Sahara. Om de uitgestrektheid van dit natuurgebied het beste op je in te laten werken, beklim je hier de Reus van Bosland. Met zijn hoogte van maar liefst 30 meter is deze uitkijktoren het letterlijke hoogtepunt van de omgeving. Op een heldere dag kun je hier tot wel 25 km ver kijken! 

2. De Boom In

Nog geen 10 km zuidelijker, net onder Lommel, begint het bosrijke gebied van het nationale park. Hier vind je onder andere de kunstinstallatie uit de inleiding ‘De boom in’ van Will Bekkers. Een werk van duizenden gevlochten wilgentakken die steeds verder de bomen in groeien.

3. Fietsen door de Bomen

Het pronkstuk van dit gedeelte van het nationale park is zonder twijfel de cirkelvormige fietsbrug ‘Fietsen door de Bomen’. Wanneer je goed kijkt en de bomen nog niet volledig hun bladeren hebben, kun je al en glimp van de brug opvangen als je er bijna bent. Door de materialen die voor de fietsbrug zijn gebruikt, gaat hij echter bijna helemaal op in het bos. Pas wanneer je het verkeersbord van Fietsen door de Bomen ziet staan, merk je het magische pad pas echt op. Langzaam klim je omhoog, verder naar de toppen van de hoogste bomen. Op het hoogste punt zweef je bijna boven het bomendak uit, voordat je je langzaam weer laat wegzakken in het bos. Dit is zo’n unieke ervaring dat je eenmaal beneden resoluut naar links stuurt om het nog eens mee te maken. En nog eens, en nog eens… 

Kunstinstallatie 'De Boom In' groeit letterlijk tussen de bomen
Kunstinstallatie 'De Boom In' groeit letterlijk tussen de bomen
In de winter zie je de cirkelvormige fietsbrug nog goed liggen
In de winter zie je de cirkelvormige fietsbrug nog goed liggen
Wandel of fiets over het cirkelvormige pad door de bomen
Wandel of fiets over het cirkelvormige pad door de bomen
Fietsen door de Bomen is met recht het pronkstuk van Nationaal Park Bosland
Fietsen door de Bomen is met recht het pronkstuk van Nationaal Park Bosland

Volg de fietsknooppunten van Fietsparadijs Limburg

Fietsen in Fietsparadijs Limburg is een feestje. Je stelt eenvoudig je eigen fietsroute samen door verschillende fietsknooppunten aan elkaar te knopen.

De mooiste fietsroute door nationaal park Bosland die langs alle 3 de meest opvallende landmarks van de omgeving komt, is 66 km lang. Perfect voor een heerlijke dag in de natuur.

Fiets je met (kleine) kinderen, zonder e-bike of doe je het gewoon liever wat rustiger aan? Dan is deze fietsroute van 21 km een mooi alternatief: hier fiets je ook langs kunstinstallatie ‘De Boom In’ en fietsbrug ‘Fietsen door de Bomen’.

Ten zuiden van het nationale park is een andere leuke, korte fietsroute door o.a. Hechtel te rijden. Hier moet je beslist een tussenstop maken bij Distilleerderij De Korhaan: één van de oudste actieve distilleerderijen van België. In november 2023 is hier een gloednieuw interactief bezoekerscentrum geopend dat je zeker niet mag overslaan. Uiteraard kun je hier ook je favoriete dranken uitzoeken bij een proeverij om als souvenir mee te nemen naar huis.

Langs de fietsroutes vind je diverse picknickplaatsen en gezellige horeca. Wij tippen het fietsterras van brouwerij de Logt. Dit fietsterras ligt bij fietsknooppunt 257 en dus langs alle hierboven getipte fietsroutes. Bovendien hebben ze nog een eigen fietsroute uitgestippeld speciaal voor bierliefhebbers. Haal hier de fietskaart voor deze route en fiets van brouwerij tot brouwerij. 

Ontdek Bosland per e-bike

De meest duurzame manier om deze regio te ontdekken is natuurlijk te voet of op de fiets. Wil je meerdere bezienswaardigheden tegelijk op een zo duurzaam en comfortabel mogelijke manier ontdekken, kies dan voor een e-bike. Wij kozen dit weekend voor de beste e-bikes op de markt, namelijk die van Gazelle.

Subjectief?

De fietsen van Gazelle waren alle vier de categorieën van de RAI Fiets Awards 2024 genomineerd en de elektrische Gazelle Eclipse C380 HMB ging er met de titel ‘e-bike van het jaar’ vandoor.

Zelf stapte ik dit weekend op de Gazelle Makki Travel, de elektrische bakfiets van het merk. Dit is voor mij dé manier om met mijn gezin de omgeving te verkennen. Mijn zoontje van 5 maanden kan namelijk nog niet zelfstandig zitten, maar met een speciale adapter, klikte ik zo onze autostoel in de bak. Er blijft dan genoeg ruimte over voor mijn dochter van 3 jaar die plaatsnam op het bankje.

Ondanks de zon, was de wind best fris, dus wij kozen ervoor om de bakfiets af te sluiten met de regenhuif. Of zoals mijn dochter het omschrijft: “samen met mijn broertje in de fietstent!”

Een aantal belangrijke voordelen van deze elektrische bakfietsen ten opzichte van andere elektrische bakfietsen zijn:

  • je haalt de fiets zonder moeite met je voet van de standaard. Je hoeft dus niet aan de zware bakfiets te duwen of trekken om op pad te gaan.
  • een bak die groot genoeg is voor een baby in een autostoel en groter kind op het bankje. Helaas blijft er in veel bakfietsen maar weinig plek voor de benen van je oudere kind over wanneer er een autostoel in de bak geklikt zit. Bij de Gazelle Makki Travel is dat dus niet het geval.
  • een geveerde voorvork die schokken opvangt, waardoor je kinderen het bijna niet voelen als je door een kuil of oneffenheid rijdt. Helaas hebben niet veel elektrische bakfietsen deze eigenschap.
  • de krachtige Bosch Cargo middenmotor, die ervoor zorgt dat je zelfs heuvel op of wind tegen ontspannen kunt blijven fietsen.
Fietsen over geasfalteerde fietspaden door Nationaal Park Bosland
Fietsen over geasfalteerde fietspaden door Nationaal Park Bosland
Ideaal met kleine kinderen: de elektrische bakfiets Gazelle Makki Travel
Ideaal met kleine kinderen: de elektrische bakfiets Gazelle Makki Travel
Nationaal Park Bosland is prachtig om op de fiets te ontdekken
Nationaal Park Bosland is prachtig om op de fiets te ontdekken

Verblijf in het meest duurzame vakantiepark van België

Bij zo’n groene omgeving, hoort natuurlijk een groen verblijf. En waar kan dat beter dan in het meest duurzame vakantiepark van België: Roompot Eksel. Dit Roompot park is nog maar 2 jaar open en bevat daardoor de nieuwste technieken op het gebied van verwarming en stroomvoorziening. Ook is er een innovatieve bouwmethode gebruikt om de woningen van duurzaam hout op te bouwen. Tot slot is er in overleg met de gemeente en het nationale park gekozen voor ecologische en inheemse beplanting, waardoor het park steeds verder zal opgaan in haar omgeving.

Het kleinschalige park is rustig gelegen aan de rand van Eksel en bevat onder andere een restaurant, minimarkt, binnen- en buitenspeeltuin en padelbaan. Groot voordeel is dat je hier e-bikes kunt huren en opladen, zodat je niet per se je eigen fiets mee hoeft te nemen.

Naast de voorzieningen op het park, profiteer je ook van alle voorzieningen in Eksel op fiets- of zelfs loopafstand. Een korte wandeling van slechts 750 meter brengt je naar de oude Stermolen van Eksel. De molen en het naastgelegen molenhuisje wordt nog steeds beheerd door bevlogen molenaars die je graag alles vertellen. Het interactieve molenhuisje is vooral ook een aanrader met (kleine) kinderen. Iedere tweede zaterdag en vierde zondag van de maand kun je de molen en het molenhuisje bezoeken. Ben je hier op een andere dag? Dan kun je de molen natuurlijk ook van buiten bewonderen. Neem dan zeker ook plaats bij naastgelegen brasserie De Meule. Dit is het hele jaar door (behalve op dinsdag) een plek om gezellig op zijn Limburgs te lunchen, borrelen en dineren.

Welkom in het meest duurzame vakantiepark van België: Roompot Eksel
Welkom in het meest duurzame vakantiepark van België: Roompot Eksel
Het kleinschalige vakantiepark is van alle gemakken voorzien
Het kleinschalige vakantiepark is van alle gemakken voorzien
Wandel naar de nabijgelegen Stermolen van Eksel
Wandel naar de nabijgelegen Stermolen van Eksel
Bij de Stermolen vind je het dichtstbijzijnde fietsknooppunt om je fietsroute te starten
Bij de Stermolen vind je het dichtstbijzijnde fietsknooppunt om je fietsroute te starten

© header: Bjorn Snelders

Avatar foto
Chloë Nieuwdorp

Chloë reist het liefst de hele wereld over samen met haar vriend én hun camera's. Een selectie van haar mooiste reisfoto's en verhalen vind je op Travelvalley.

Gerelateerde artikelen

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

De populariteit van e-biken kent geen grenzen. Eind vorig jaar reed drie op de tien Nederlanders op een elektrische fiets. Steeds meer mensen ervaren het gemakt en comfort van elektrisch fietsen. De ontwikkeling van de...

Ontspanning04.10.2023

5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

Fietsen in Wallonië was lang voorbehouden aan wielertoeristen en liefhebbers. Het Belgische landschap dat bekend is van veel wielerkoersen - met als hoogtepunt Luik-Bastenaken-Luik - is prachtig én uitdagend. Voor veel...

Ontspanning18.05.2023

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

De beste wandelroutes van Nederland en België

Elk jaar wordt een wandelroute uitgekozen die de titel 'Wandelroute van het jaar' van Nederland, België en Luxenburg mag dragen. Begin 2022 weten we welke route dit is, maar nu al welke 13 wandelingen kans maken op de t...

Natuur14.12.2021

De beste wandelroutes van Nederland en België

Verder lezen over België

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo. Je...

Stedentrips05.12.2023

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

De 27 vakantieparken van Center Parcs zijn fameus. Je vindt ze in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Al tientallen jaren is het een van de meest geliefde bestemmingen voor gezinnen. Voor een weekendje weg met de...

Ontspanning31.10.2023

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Op zoek naar een leuke stad om een dag of weekend naartoe te gaan? Het Belgische Mechelen is een superleuke bestemming en je bent er zo! De Vlaamse stad ligt precies tussen Antwerpen en Brussel in. Hordes toeristen zoals...

Stedentrips14.08.2023

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

De Belgische Ardennen is een waanzinnig leuke vakantiebestemming, het hele jaar door. Maar in het bijzonder in de zomer. Als de zon schijnt waan je je in de Ardennen in een compleet andere wereld, die toch zo verrassend...

Natuur10.05.2023

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

Glamping in de Ardennen: ontdek TinyParks Laid Back Valley

Dat de Belgische Ardennen een waanzinnig outdoor-bestemming is, weet je vast wel. Hiken, mountainbiken, kanoën: in de Ardennen moet je zijn als je vooral niet stil wil zitten. Het is een plek waar je zoveel mogelijk bui...

Ontspanning28.04.2023

Glamping in de Ardennen: ontdek TinyParks Laid Back Valley

Verder lezen over Fietsvakantie

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa! Hier vind je goede fietspaden, leuke routes en kun je veilig van a naar b komen. Ook Amsterdam staat uiteraard in de lijst.

Ontspanning03.05.2024

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

De Vennbahn is een van de leukste fietsroutes om te doen. De Vennbahn volgt de route van een oude spoorweg en loopt van Aken (Duitsland) naar Troisvierges (Luxemburg). Een groot deel loopt door het oostelijk deel van Wal...

Ontspanning19.10.2023

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

door Duitsland, België en Luxemburg
5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

De populariteit van e-biken kent geen grenzen. Eind vorig jaar reed drie op de tien Nederlanders op een elektrische fiets. Steeds meer mensen ervaren het gemakt en comfort van elektrisch fietsen. De ontwikkeling van de...

Ontspanning04.10.2023

5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Er zijn weinig plekken waar je beter tot rust komt dan in de bergen. Met hoge Alpentoppen om je heen gaat ontspannen haast vanzelf. Daarvoor hoef je alleen maar naar een mooi berglandschap te kijken en frisse berglucht i...

Natuur07.07.2023

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Mountainbiken in Oostenrijk: ontdek de Salzkammergut op de fiets

De regio Salzkammergut vind je ten oosten van de stad Salzburg in Oostenrijk. Hier tref je volop bergen, meren, grotten, watervallen en gezellige stadjes aan. Een prachtige zomerse vakantiebestemming! En een fantastische...

Zomer06.07.2023

Mountainbiken in Oostenrijk: ontdek de Salzkammergut op de fiets

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

Fietsen in Wallonië was lang voorbehouden aan wielertoeristen en liefhebbers. Het Belgische landschap dat bekend is van veel wielerkoersen - met als hoogtepunt Luik-Bastenaken-Luik - is prachtig én uitdagend. Voor veel...

Ontspanning18.05.2023

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

7 e-bike tips: waar moet je aan denken tijdens een lange fietsvakantie?

Als je graag fietst en wil genieten van langere ritten zonder jezelf te vermoeien, dan is een e-bike dé manier om je te verplaatsen. Een e-bike, of elektrische fiets, is een fiets met een elektromotor die je vooruit hel...

Algemeen20.09.2022

7 e-bike tips: waar moet je aan denken tijdens een lange fietsvakantie?

Transardennaise op de fiets: prachtige route door de Ardennen

De Transardennaise is een legendarische route die door de Belgische Ardennen loopt. Het is dé klassieke wandeling langs de mooiste plekken van de Ardennen, van La Roche-en-Ardenne naar Bouillon, een route van 164 kilome...

Ontspanning12.08.2022

Transardennaise op de fiets: prachtige route door de Ardennen

Verder lezen over Weekendje weg

De 10 coolste dingen om te doen in Parijs

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, Parijs is wat mij betreft de leukste en allermooiste stad ter wereld! Je zult er nooit uitgekeken raken. Parijs is de stad van de mode en van de culinaire tradities. Van de Franse ba...

Stedentrips17.06.2024

De 10 coolste dingen om te doen in Parijs

7 tips voor een weekendje weg met vriendinnen

Niets is zo fijn als ontspannen met je vriendinnen een weekendje weg. Even quality time samen. Uit je hoofd, samen op avontuur (of op boevenpad, wat jij wilt), volop genieten van het leven, cocktails lurken, shop till you drop, slappe lach, mooie steden ontdekken, de hele dag op het strand luieren of lekkere wijn drinken.

Ontspanning10.06.2024

7 tips voor een weekendje weg met vriendinnen

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vanaf de meeste plekken in Nederland sta je in nog geen 3 uur tijd in hartje Düsseldorf, een stad die compleet anders is dan die in Nederland. Hoeveel vakantiedagen je ook hebt en wat je budget ook is: een paar dagen naar Düsseldorf kan altijd.

Stedentrips08.04.2024

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo. Je...

Stedentrips05.12.2023

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

De 10 coolste dingen om te doen in Londen

Heb jij zin in een weekendje naar Londen? Of een dagje? Dat is een heel goed idee, want Londen is een fantastische stad. En die paar dagen die je in de stad hebt tijdens een stedentrip wil je natuurlijk optimaal besteden...

Stedentrips28.09.2023

De 10 coolste dingen om te doen in Londen

een citytrip Londen wordt nóg leuker met deze tips om te doen
Naar de Beekse Bergen? Maak er een lang weekend in Brabant van!

De Big Five spotten, wakker worden met uitzicht op grazende zebra's en een game drive in een open Jeep maken. Het zijn dé dingen die een safari in Afrika zo bijzonder maken. Maar daar hoef je helemaal niet zo ver voor t...

Ontspanning03.06.2023

Naar de Beekse Bergen? Maak er een lang weekend in Brabant van!

ontdek het luxe Safari Hotel
Vijf leuke ideeën voor een weekendje weg in Nederland

Zin in een weekendje weg in Nederland? Er zijn in Nederland zoveel leuke en bijzondere plekken te vinden die zich perfect lenen voor een (lang) weekend weg. Leuke steden, mooie natuurgebieden en wat dacht je van de Nede...

Ontspanning16.05.2023

Vijf leuke ideeën voor een weekendje weg in Nederland

Op mini-vakantie naar Nieuwvliet-Bad in Zeeuws-Vlaanderen

Niets zo fijn als een mini-vakantie in eigen land. Zeker wanneer je dichtbij de landsgrens verblijft, voelt het vaak alsof je echt in een andere wereld bent. Op nog geen tien kilometer van de Belgische grens vind je het...

Ontspanning06.04.2023

Op mini-vakantie naar Nieuwvliet-Bad in Zeeuws-Vlaanderen