Ontspanning04.10.2023

5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is


De populariteit van e-biken kent geen grenzen. Eind vorig jaar reed drie op de tien Nederlanders op een elektrische fiets. Steeds meer mensen ervaren het gemakt en comfort van elektrisch fietsen.

De ontwikkeling van de e-bike staat ook niet stil. Zeker de sportieve e-bikes worden steeds beter. Zo zijn er tegenwoordig ook e-gravelbikes en e-mountainbikes met een licht en wendbaar frame, om lange tochten mee te maken. Ook zijn er hybride varianten die met en zonder trapondersteuning te gebruiken zijn. En dat spreekt echt niet alleen de oudere generatie aan. Ook sportieve fietsers stappen over.

Dit is het e-bike paradijs van Europa

De voordelen van een e-bike zijn wel duidelijk: met trapondersteuning fiets je meer ontspannen, kun je langere tochten maken en zie je dus meer.

Als er één bestemming is die zich bij uitstek leent om te e-biken, dan is het Wallonië. Noem het maar gerust het e-bike paradijs van Europa. Dit is waarom!

1. Wallonië is een waanzinnig mooie regio om te fietsen

Om te beginnen is Wallonië een waanzinnig mooie regio om te fietsen. Op een paar uur rijden van Nederland waan je je in een compleet andere wereld. Wallonië is heuvelachtig – met hier en daar ook pittige hellingen -, groen en prachtig om te zien. Dichtbij en toch voelt het alsof je ver weg bent.

Het is een genot om hier te fietsen. Wallonië is veel minder dichtbevolkt dan Nederland en dus is er veel mooie natuur te vinden. Bossen, venen, meren en rivieren. Je komt er vrijwel direct tot rust. Hoewel het gebied zelf niet eens zo super groot is, zijn de landschappelijke verschillen dat zeker wel. En dat maakt fietsen hier alleen maar leuker: je ontdekt steeds weer iets nieuws.

En het prettige is dat er tussen al die mooie natuur ontelbaar veel leuke en sfeervolle dorpen en stadjes te vinden zijn (dit zijn de mooiste dorpen in Wallonië) om te stoppen. Er is hier zoveel leuks te doen dat je echt niet alleen maar hoeft te fietsen.

Op de fiets zie je meer. En van Wallonië wil je nu eenmaal heel veel zien.

Dichtbij en toch zo anders: het is heerlijk om hier te fietsen
Dichtbij en toch zo anders: het is heerlijk om hier te fietsen

2. De infrastructuur om te fietsen is top

We klagen weleens over de Belgische snelwegen, die wel een opknapbeurt kunnen krijgen, maar als het gaat om fietspaden en wegen om te fietsen is dat een heel ander verhaal. Er liggen honderden kilometers met uitstekende paden op je te wachten.

Net als in Nederland vind je in België ook knooppunten: een eenvoudig systeem van nummers en bewegwijzering op alle kruispunten. Daarmee kun je je eigen route helemaal zelf samenstellen, of je kiest een vooraf vastgestelde route die je meeneemt langs bepaalde knooppunten. Zo weet je zeker dat je op een fietsroute rijdt.

En dan zijn er ook nog de RAVel-routes , een netwerk van fiets- en wandelpaden. RAVel staat voor ‘autonoom netwerk van trage wegen’. Fietsen en wandelen doe je over oude spoorlijnen en jaagpaden die zijn aangepast tot veilige en aangename routes. Ze doorkruisen zo ongeveer heel Wallonië met meer dan 2.000 kilometer aan fietspaden.

Tip: hier vind je meer informatie over de RAVel fietsroutes in Wallonië

Onze favoriete fietsroutes voor e-bikers hebben wij al voor je op een rij gezet: Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen.

Een uitstekende infrastructuur om te e-biken
Een uitstekende infrastructuur om te e-biken

3. E-bikes huren kan overal

Wil je fietsen in de Ardennen of Wallonië, dan kun je ervoor kiezen om je eigen fiets mee te nemen. Maar als je geen e-bike hebt of er liever eentje ter plaatse huurt, dan is dat ook geen enkel probleem. E-bikes huren kan hier vrijwel overal. Verhuurders hebben tegenwoordig een net zo groot assortiment e-bikes als gewone fietsen om te huren.

Locaties van verhuurders vind je onder andere hier:

  • E-bike verhuur in de Ardennen
  • E-bike verhuur in Oost-België

Wanneer je bijvoorbeeld de Vennbahn fietst kom je onderweg ook plekken tegen om je batterij op te laden of om te sleutelen aan je fiets, mocht er iets mis zijn. Wat dat betreft kun je hier met een gerust hart op pad gaan.

Neem je eigen e-bike mee of huur er eentje
Neem je eigen e-bike mee of huur er eentje

4. Ook op vlak terrein fietsen

Veel mensen denken bij fietsen in Wallonië of de Ardennen aan uitdagende wielrenroutes, die wellicht te zwaar zijn voor ze om te doen. Die zijn er zeker ook, maar het overgrote deel van de fietsroutes is Wallonië is super goed toegankelijk. Hier kun je zeker ook over vlak terrein fietsen.

Met name in de provincie Luik vind je schitterende routes over vrijwel vlak terrein. Zeer geliefd om te doen is de Vennbahn, een route van in totaal 125 kilometer langs een oude spoorlijn. Je rijdt met een laag stijgingspercentage door glooiende heuvels. En voor de lichte klimmetjes heb je natuurlijk trapondersteuning die je naar boven helpt.

In Walloni\u00eb kun je heel mooi fietsen op vlak terrein
In Wallonië kun je heel mooi fietsen op vlak terrein

5. Het is heel leuk om te doen

Dé reden om fietsparadijs Wallonië te ontdekken is natuurlijk omdat het super leuk is om te doen. Op de fiets kun je veel langere tochten maken dan te voet, en omdat het geruisloos gebeurt doe je dat op een zeer ontspannen manier. Al fietsend heb je uitgebreid de tijd om de omgeving om je heen te bekijken en dat is leuk om te doen.

Het voordeel van trapondersteuning is dat het minder inspannend is. Je wordt er minder snel moe van, maar bent nog steeds wel actief bezig. Het beste van twee werelden dus!

Op de fiets zie je meer. En van Walloni\u00eb wil je nu eenmaal heel veel zien!
Op de fiets zie je meer. En van Wallonië wil je nu eenmaal heel veel zien!

Tip: zoek je leuke of bijzondere plekken om te overnachten in België? Lees dan ook onze 8 tips voor bijzondere accommodaties in Wallonië!

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Fietsvakantie

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa! Hier vind je goede fietspaden, leuke routes en kun je veilig van a naar b komen. Ook Amsterdam staat uiteraard in de lijst.

Ontspanning03.05.2024

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

De Vennbahn is een van de leukste fietsroutes om te doen. De Vennbahn volgt de route van een oude spoorweg en loopt van Aken (Duitsland) naar Troisvierges (Luxemburg). Een groot deel loopt door het oostelijk deel van Wal...

Ontspanning19.10.2023

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

door Duitsland, België en Luxemburg
Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Er zijn weinig plekken waar je beter tot rust komt dan in de bergen. Met hoge Alpentoppen om je heen gaat ontspannen haast vanzelf. Daarvoor hoef je alleen maar naar een mooi berglandschap te kijken en frisse berglucht i...

Natuur07.07.2023

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Mountainbiken in Oostenrijk: ontdek de Salzkammergut op de fiets

De regio Salzkammergut vind je ten oosten van de stad Salzburg in Oostenrijk. Hier tref je volop bergen, meren, grotten, watervallen en gezellige stadjes aan. Een prachtige zomerse vakantiebestemming! En een fantastische...

Zomer06.07.2023

Mountainbiken in Oostenrijk: ontdek de Salzkammergut op de fiets

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

Fietsen in Wallonië was lang voorbehouden aan wielertoeristen en liefhebbers. Het Belgische landschap dat bekend is van veel wielerkoersen - met als hoogtepunt Luik-Bastenaken-Luik - is prachtig én uitdagend. Voor veel...

Ontspanning18.05.2023

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

7 e-bike tips: waar moet je aan denken tijdens een lange fietsvakantie?

Als je graag fietst en wil genieten van langere ritten zonder jezelf te vermoeien, dan is een e-bike dé manier om je te verplaatsen. Een e-bike, of elektrische fiets, is een fiets met een elektromotor die je vooruit hel...

Algemeen20.09.2022

7 e-bike tips: waar moet je aan denken tijdens een lange fietsvakantie?

Transardennaise op de fiets: prachtige route door de Ardennen

De Transardennaise is een legendarische route die door de Belgische Ardennen loopt. Het is dé klassieke wandeling langs de mooiste plekken van de Ardennen, van La Roche-en-Ardenne naar Bouillon, een route van 164 kilome...

Ontspanning12.08.2022

Transardennaise op de fiets: prachtige route door de Ardennen

Verder lezen over Wallonië

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

De Vennbahn is een van de leukste fietsroutes om te doen. De Vennbahn volgt de route van een oude spoorweg en loopt van Aken (Duitsland) naar Troisvierges (Luxemburg). Een groot deel loopt door het oostelijk deel van Wal...

Ontspanning19.10.2023

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

door Duitsland, België en Luxemburg
Zo mooi is de Ninglinspo wandeling in de Ardennen

Voor mooie hikes dichtbij huis moet je in de Belgische Ardennen zijn. Op een paar uur rijden van Nederland ligt een waanzinnig outdoor-gebied te wachten met bergen, watervallen, bossen en kastelen. Eén van de meest popu...

Natuur27.09.2023

Zo mooi is de Ninglinspo wandeling in de Ardennen

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

Fietsen in Wallonië was lang voorbehouden aan wielertoeristen en liefhebbers. Het Belgische landschap dat bekend is van veel wielerkoersen - met als hoogtepunt Luik-Bastenaken-Luik - is prachtig én uitdagend. Voor veel...

Ontspanning18.05.2023

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

Ontdek deze toffe hangbrug in Bouillon: La passerelle de l’Épine

De Ardennen in Wallonië is een walhalla voor wandelaars. En dan vooral in het zuidoosten, in de Belgische provincie Luxemburg. Wie er wat vaker komt, wordt langzaam verliefd op deze streek in Wallonië. En zonder andere...

Natuur15.05.2023

Ontdek deze toffe hangbrug in Bouillon: La passerelle de l’Épine

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

De Belgische Ardennen is een waanzinnig leuke vakantiebestemming, het hele jaar door. Maar in het bijzonder in de zomer. Als de zon schijnt waan je je in de Ardennen in een compleet andere wereld, die toch zo verrassend...

Natuur10.05.2023

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

Dit zijn de 9 mooiste dorpen in Wallonië

Net als Frankrijk heeft ook België een keurmerk voor bijzondere dorpen: Les Plus Beaux Villages de Wallonie. Een titel die niet zomaar ieder dorp krijgt. Zo moeten deze dorpen onder andere een landelijk karakter en een...

Algemeen29.04.2023

Dit zijn de 9 mooiste dorpen in Wallonië

Glamping in de Ardennen: ontdek TinyParks Laid Back Valley

Dat de Belgische Ardennen een waanzinnig outdoor-bestemming is, weet je vast wel. Hiken, mountainbiken, kanoën: in de Ardennen moet je zijn als je vooral niet stil wil zitten. Het is een plek waar je zoveel mogelijk bui...

Ontspanning28.04.2023

Glamping in de Ardennen: ontdek TinyParks Laid Back Valley