Natuur03.11.2023

Great Soča Gorge: een adembenemende kloof in Slovenië


Slovenië is een land waar je van de ene verbazing in de andere valt. En net als je denkt dat je álle mooie plekken gezien hebt, dan ontdek je de Great Soča Gorge. Smaragdgroen helder water dat door een schitterende, ruige kloof stroomt. Het is een van de must-sees in Slovenië. Zet deze plek maar op je bucketlist!

Wat is de Great Soča Gorge?

De Great Soča Gorge ligt in het westen van Slovenië in de Soca Vallei. In het Sloveens wordt deze plek Velika Korita genoemd. Het is een kloof van 750 meter lang waar het water van de Soča rivier doorheen stroomt. Het is een van de belangrijkste natuurlijke schatten in Triglav National Park, het enige nationale park in Slovenië.

De kloof is op sommige plaatsen slechts een paar meters breed en ruim 15 meter diep. Het is een spectaculaire plek om te zien. En dat heeft de Great Soča Gorge vooral te danken aan het smagardgroene water dat door de kloof heen stroomt. Het maakt het tot een adembenemende plek.

Wat het plaatje compleet maakt zijn de bossen en bergtoppen van de Julische Alpen op de achtergrond. Zo’n plek waar je tientallen foto’s maken die alsnog geen recht doen aan de schoonheid van deze plek. Je moet het met je eigen ogen gaan zien, dat lijkt me het beste.

Hoe kom je er?

De Great Soča Gorge ligt op 10 kilometer van de plaats Bovec, het epicentrum van de Soča Vallei. Dit dorp ademt buitensport: iedereen komt hier om te hiken, mountainbiken of op wat voor manier dan ook om van natuur te genieten. Deze regio is het beste wat Slovenië op outdoorgebied te bieden heeft.

Volg je wegnummer 206 in oostelijke richting, die paralel aan de Soča rivier loopt, dan kom je vanzelf uit bij de kloof (volg de bordjes Lepena Valley). Al is het zeker ook de moeite om onderweg bij een van de hangbruggen over het water te stoppen. Hier en daar zijn kleine parkeerplaatsen aan de kant van de weg te vinden. Van de zeldzame schoonheid van deze regio zul je nooit genoeg krijgen. Even uitstappen dus.

Tip: als je de 25 kilometer van de Soča Trail wandelt (onderdeel van de Alpe Adria Trail) dan kom je vanzelf langs de kloof.

Tien kilometer rijden vanaf Bovec vind je deze schitterende plek
Tien kilometer rijden vanaf Bovec vind je deze schitterende plek
Zelfs in de zomer is dit water ijskoud
Zelfs in de zomer is dit water ijskoud
De Soca rivier is geliefd bij kajakkers
De Soca rivier is geliefd bij kajakkers
In de zomer staat het water vrij laag
In de zomer staat het water vrij laag

Wandel langs de Great Soča Gorge

Vanaf de parkeerplaats kun je over een pad langs een deel van de kloof wandelen. Je kunt namelijk niet overal komen. Trek wel stevige wandelschoenen aan (en zeker geen slippers) want je moet flink klimmen en klauteren over rotsen en boomstronken om bij de mooiste plekken uit te komen.

Via verschillende hangbruggen kun je ook de Soča rivier oversteken om ook de andere kant van de kloof te zien.

In de zomer, op warme dagen, is het verleidelijk om hier verkoeling te zoeken. Maar dat gaat je niet lukken: het smeltwater in de rivier is te koud om te zwemmen. Van pootjebaden zullen zelfs Wim Hof-aanhangers gaan bibberen. Wel zie je outdoorliefhebbers in een kano of kajak voorbij peddelen: ook heel tof om te doen.

De reden dat het water in de kloof zo super helder is, is dat de Great Soča Gorge zich dicht bij de bron van de rivier bevindt. Het is super schoon en spectaculair van kleur.

Ga lekker op een van de rotsen zitten om te genieten van het uitzicht. Een plek als deze kom je niet snel meer tegen.

Gratis toegankelijk

En, goed om te weten: deze kloof is vrij toegankelijk, je hoeft geen toegangskaartje te kopen. Je moet wel een paar euro betalen om te parkeren.

Wandel naar het hoogste punt van de Great So\u010da Gorge
Wandel naar het hoogste punt van de Great Soča Gorge
En ga daar lekker op de rotsen zitten om te genieten van het uitzicht
En ga daar lekker op de rotsen zitten om te genieten van het uitzicht
Op de achtergrond zie je de Julische Alpen
Op de achtergrond zie je de Julische Alpen
Wauw, wat een adembenemende plek
Wauw, wat een adembenemende plek

Op reis door Slovenië

Wil jij deze adembenemende plek zelf ook ontdekken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Hotels in Slovenië boek je het beste via Booking.com.
  • Een absolute aanrader om te overnachten is Hotel Sanje ob Soci in Bovec, met stijlvolle kamers en een fantastisch ontbijt!
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Slovenië

De 5 leukste dingen om te doen in de Soča-vallei in Slovenië

De heldere blauwe rivieren die door Slovenië stromen maken indruk. Dat geldt zeker voor de smaragdgroene Soča-rivier. Het is een van de mooiste gletsjerrivieren van Europa. Deze rivier loopt over een lengte van 96 kilometer door het land, met daarnaast de Soča trail.

Natuur27.12.2023

De 5 leukste dingen om te doen in de Soča-vallei in Slovenië

17 foto’s die laten zien waarom je op reis naar Slovenië wil

Slovenië is een parel in het hart van Europa die vaak over het hoofd wordt gezien. Het is een land dat een onuitwisbare indruk achterlaat. Van schilderachtige meren omringd door groene bossen tot middeleeuwse stadjes doordrenkt van geschiedenis: Slovenië heeft het echt allemaal. 

Natuur23.12.2023

17 foto’s die laten zien waarom je op reis naar Slovenië wil

Het meer van Bled in Slovenië: sprookjesachtig mooi

Slovenië is een van de kleinste landen van Europa. Het is slechts de helft van Nederland, maar groots als het gaat om natuur. Hier vind je druipsteengrotten, magische watervallen en aantrekkelijke wijnregio's (zoals Brd...

Natuur09.11.2023

Het meer van Bled in Slovenië: sprookjesachtig mooi

Dit wil je doen in Piran, het leukste kuststadje van Slovenië

De stad Piran in Slovenië kun je gerust een van de best bewaarde geheimen van Europa noemen. Er zijn weinig mensen die Piran kunnen aanwijzen op de wereldkaart. En toch is het een van de leukste stadjes om te bezoeken....

Stedentrips22.09.2023

Dit wil je doen in Piran, het leukste kuststadje van Slovenië

Ontdek Brda, de mooiste wijnregio van Slovenië

Is Slovenië een wijnland? Oh, jazeker. Sloveense wijn is dan in Nederland misschien niet super bekend, maar dat wil niet zoveel zeggen. Slovenië heeft zelfs meerdere wijngebieden, in het oosten en westen van het land....

Algemeen06.09.2023

Ontdek Brda, de mooiste wijnregio van Slovenië

De ultieme roadtrip door Slovenië: dit zijn de 8 mooiste plekken

Slovenië is een land klein - het is ongeveer de helft zo groot als Nederland - maar groots als het gaat om natuur. Hoge alpentoppen, sprookjesachtige watervallen en uitgestrekte wijnvelden vormen het decor. Een reis doo...

Algemeen01.09.2023

De ultieme roadtrip door Slovenië: dit zijn de 8 mooiste plekken

5 vakantiebestemmingen in Europa voor de herfst

Voor wie het nog niet wist: de herfst is het perfecte seizoen om op vakantie te gaan. Waarom? In de herfst is het minder druk op populaire vakantiebestemmingen en het is goedkoper om in de herfst op vakantie te gaan. De...

Algemeen31.08.2021

5 vakantiebestemmingen in Europa voor de herfst

Video: bekijk het sprookjesboek dat Slovenië heet

Dat Slovenië één van de best bewaarde geheimen van Europa is wist je misschien wel al. Ben je er echter nog nooit geweest en wil je een idee van hoe prachtig de natuur in het piepkleine land kan zijn, kijk dan vooral...

Algemeen06.07.2017

Video: bekijk het sprookjesboek dat Slovenië heet