Natuur24.04.2023

Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?


aurora australis

Het noorderlicht ken je ongetwijfeld wel. De veelal groene, dansende lichtgolven aan de hemel die je in Scandinavië kunt zien. Maar wist je dat er ook een zuiderlicht bestaat? De officiële naam van het zuiderlicht is aurora australis. Het is ook een zogenaamd poollicht dat je alleen in het donker kunt zien. Het is de tegenhanger van het beroemde licht op het noordelijke halfrond. Voor het zuiderlicht moet je naar de andere kant van de wereld, naar het zuidelijk halfrond. Aurora australis kun je bewonderen in onder andere Australië, Nieuw-Zeeland, en Antarctica. Veel minder bekend en daarom is het extra bijzonder als jij het een keer gezien hebt!

Hoe ontstaat het zuiderlicht?

Het ontstaan van het zuiderlicht gebeurt in feite op dezelfde manier als het ontstaan van het noorderlicht. Het is het resultaat van uitbarstingen van de zon, zonnewind, een magnetisch veld en de atmosfeer op aarde. Door de botsing van energie krijgt dit bijzondere licht kleur. Vaak is het groen, maar het kan net zo goed paars zijn. Of nog mooier: een hemel met dansende golven in groen én paars.

Poollichten zijn een bijzonder fenomeen, want het gebeurt niet vaak dat je aan de hemel dansende lichten kunt aanschouwen. Omdat de gebieden waar je het zuiderlicht kunt zien deels onbewoond zijn, is het zuiderlicht ook helemaal niet zo bekend. En het is een flink eind reizen voor ons om er te komen. Dus zijn er ook maar weinig mensen die hier kunnen opscheppen dat ze dit fenomeen met eigen ogen gezien hebben.

Gelukkig zijn er ook mensen die dit bijzondere natuurverschijnsel hebben vastgelegd. Geniet mee van unieke beelden van het zuiderlicht. Deze beelden zijn gemaakt op de zuidpool, op de koudste en onherbergzaamste plek op aarde: Antarctica. De makers van deze unieke beelden wilden namelijk aurora australis samen met de kern van de melkweg vastleggen, en dat kan alleen op Antarctica. Temperaturen van -70 °C zijn getrotseerd (waar ook speciale apparatuur voor nodig was), maar de beelden zijn ronduit spectaculair te noemen.

Op jacht naar het zuiderlicht

Kippenvel gekregen van deze video? Ik kan me voorstellen dat je aurora australis nu ook een keer met eigen ogen wil zien. Daarvoor moet je dus op reis, een flink eind van huis: naar het zuidelijk halfrond. En dan het liefst ook behoorlijk zuidelijk, want anders zie je nog niets. Dit zijn de beste plekken om het zuiderlicht te zien.

Eén voordeel is dat deze gebieden al zo verlaten en afgelegen zijn, dat er nauwelijks sprake is van lichtvervuiling om je uitzicht te verstoren.

Let op: omdat de seizoenen op het noordelijk en zuidelijk halfrond omgedraaid zijn, moet je dus in onze zomermaanden naar het zuidelijk halfrond om het zuiderlicht te kunnen zien. Juni, juni, augustus en september zijn de beste maanden om op jacht te gaan naar aurora australis, al verschijnt dit bijzondere poollicht ook al eind april en mei, als je geluk heb.

Dit zijn de mooiste plekken om het zuiderlicht – aurora australis te zien

Waar moet je zijn om dit bijzondere fenomeen te aanschouwen?

Dit zijn de mooiste plekken op aarde om het zuiderlicht – aurora australis te zien. En dat zijn sowieso waanzinnige bestemmingen om op je bucketlist te zetten, want al deze plekken zijn de reis honderd procent zeker meer dan waard.

1. Patagonië – Argentinië

In het zuiden van Patagonië in Argentinië kun je het zuiderlicht zien. Daarvoor kun je het beste reizen naar Ushuaia, dat ook wel gezien wordt als ‘het einde van de wereld’. In de Argentijnse winter wordt het hier maar een paar uur per dag licht en dus heb je er de beste omstandigheden voor het zuiderlicht.

2. Antarctica

De allerbeste plek om het zuiderlicht te zien is Antarctica, maar het is een kostbare reis die je alleen per boot kunt maken. De ‘klassieke route’ naar Antarctica maakt de oversteek over de Drake Passage. Naast het (hopelijk) zien van het zuiderlicht is dit ook een unieke kans om walvissen, orka’s en pinguïnkolonies te zien. Een droomreis dus, die je misschien ooit een keer in je leven gaat maken.

3. Zuidereiland – Nieuw-Zeeland

Ook het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is een goede plek om op jacht te gaan naar aurora australis. Er is hier nauwelijks lichtvervuiling en dat maakt de kans dat je dit natuurfenomeen kunt zien alleen maar groter. Stewart Island en Lake Tekapo zijn de meest geliefde plekken om op jacht te gaan (ook zonder het zuiderlicht zijn het waanzinnig mooie bestemmingen).

4. Tasmanië – Australië

Tasmanië, het Australische eiland dat vernoemd is naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman, is de beste plek van Australië voor een zuiderlicht-jacht. Zeker het gebied ten zuiden van hoofdstad Hobart leent zich daar heel goed voor.

5. De Falklandeilanden

De Falklandeilanden zijn een droombestemming voor natuurliefhebbers en ook voor iedereen die aurora australis met eigen ogen wil zien. Deze eilanden liggen een flink stuk uit de Argentijnse kust. Talloze bijzondere vogelsoorten, zeehonden, zeeleeuwen, zeeolifanten en zelfs walvissen kun je hier zien. En als je geluk hebt dus ook dat bijzondere groene of paarse poollicht.

© Ihatove_inc – Adobe Stock

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Travel Bucket List

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Cappadocië is een zo'n regio die je een keer gezien moet hebben. Zeker als je beeld van Turkije voorheen vooral bestond uit zon, zee en strand of een bezoek aan hoofdstad Istanbul. Zelfs als je nog niet eerder van Cappa...

Natuur27.06.2023

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Zo bijzonder is deze regio van Turkije!
5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

Stel je even voor: sprookjesachtige landschappen, oneindige valleien en grotwoningen. De zon zien opkomen vanuit een luchtballon en ondergrondse steden verkennen: dat is Cappadocië. Deze regio ligt precies in het midden...

Algemeen02.06.2023

5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

de mooiste bezienswaardigheden en handige tips
23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Maak je klaar voor een nieuw jaar vol verrassingen, avontuur en mooie reizen. Zo maak je va 2023 een fantastisch jaar om nooit te vergeten. Dit zijn dé 23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen! 1. Plant e...

Algemeen31.12.2022

23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Noorwegen staat bekend om haar machtig mooie natuur. Het Scandinavische land heeft wat dat betreft een longlist van bijzondere en adembenemende locaties waarmee je je bucketlist voor een lang verblijf in het noorden moei...

Natuur23.11.2022

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Hardangerfjord, Sognefjord en Geirangerfjord
Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

Er zijn weinig plekken op aarde die de schoonheid van Patagonië kunnen overtreffen. Patagonië is grofweg het zuidelijk deel van de landen Chili en Argentinië. Een echte grens van dit gebied is nooit vastgesteld. Patag...

Natuur06.09.2022

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Pas wanneer je veel van de wereld hebt gezien, kom je erachter hoe bijzonder Europa eigenlijk is. De geschiedenis van veel Europese landen gaat zover terug dat dit continent bol staat van cultuur en historie. Om over nat...

Algemeen25.07.2022

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben