Ontspanning23.12.2021

De vijf leukste fietsroutes door Nederland


Fietsen is voor de meeste Nederlanders een hobby en manier om in beweging te blijven. Niet van je werk naar huis of andersom, maar recreatief fietsen. Of je nu gaat wielrennen, mountainbiken of lekker rustig fietsen op een stadsfiets of e-bike, dat maakt niet uit, zolang je dat maar doet op de mooiste plekken van Nederland. Het mooie van fietsen is dat je het in elk seizoen kunt doen. Misschien is het iets minder leuk op een druilerige dag, maar het regent nooit de hele dag. Als het zonnetje schijnt is het genieten op de fiets, maar ook op een heldere winterdag kun je prima fietsen en genieten van prachtige landschappen. Vergeet je camera niet mee te nemen om onderweg mooie foto’s te maken!

De vijf mooiste fietsroutes ter wereld hebben we al eens voor je verzameld, dit zijn de vijf mooiste fietsroutes van Nederland!

1. Heuvels en kastelen in Limburg

Als er één provincie is waar je schitterend kunt fietsen in Nederland, dan is het wel Limburg. Zeker voor fanatieke sportfietsers is dit de place to be, want er zijn heuvels genoeg om de fietstocht ook uitdagend de maken. Het is dus een beetje afhankelijk van hoe zwaar je de fietstocht wilt maken, of dit ook echt bij jou past. Naast heuvels heeft Limburg ook een aantal prachtige kastelen en doe je de Kastelenroute, dan zie je onderweg de mooiste exemplaren voorbijkomen. Begin met fietsen in Valkenburg, rijd door onder andere Gulpen, Slenaken en Terlinden en wie aan het einde energie over heeft doet ook de Cauberg als ultieme toegift. Ook voor minder geoefende fietsers zijn de heuvels op een elektrische fiets tegenwoordig goed te beklimmen.

2. Door het mooiste stukje natuur van Brabant

Een van de mooiste bosgebieden van Brabant zijn de bossen en vennen van Oisterwijk, die grenzen aan natuurgebied de Kampina. Deze fietsroute neemt je mee dwars door het mooiste van Brabant. Het is een vlakke route van 33 kilometer waarbij je onderweg geniet van bossen, vennen, heide en boerderijen. En het leuke aan fietsen in Brabant is dat het niet uitmaakt waar je stopt onderweg, want je weet dat in iedere brasserie of café de Brabantse gezelligheid op je wacht. Misschien niet de beste route voor sportfietsers dus, maar wel voor iedereen die ontspannen wil genieten van de natuur en onderweg de tijd wil nemen voor tussenstops met heerlijk eten en drinken.

3. Tussen de bomen op de Veluwe

Alleen al op de Veluwe kun je duizenden kilometers fietsen zonder hetzelfde pad twee keer te nemen. Ga je fietsen op de Veluwe dan kan het dus lastig zijn om de mooiste fietsroute te kiezen. Gelukkig kun je het bijna niet fout kunt doen, want de Veluwe is nu eenmaal een van onze mooiste Nationale Parken.

Volgens Veluwe-specialist Erik is het fietspad tussen Garderen en Drie de allermooiste. Dit pad is niet lang (slechts 3,2 kilometer), maar daarbij kom je wel door het oudste bos van ons land, met aan beide zijden prachtige kromme beukenbomen. Natuurlijk is dit pad niet lang genoeg voor een complete tocht, dus fiets daarna lekker door naar Elspeet, Vierhout en Tongeren; knusse dorpjes maar vooral de natuur onderweg is bijzonder. Ook de wildroute op de Veluwe is een aanrader. Met wat geluk spot je onderweg reeën, herten, wilde zwijnen en vossen.

4. De Panoramaroute in Zeeuws-Vlaanderen

Fietsen met uitzicht op zee: daarvoor moet je natuurlijk naar Zeeland. De Panoramaroute in Zeeuws-Vlaanderen is een van de mooiste fietsroutes die je hier kunt doen: 39 kilometer lang fiets je door de duinen, met uitzicht over de Westerschelde en de Noordzee. Je blijft nog net binnen de eigen landsgrenzen, maar België is op een steenworp afstand. Staat het water laag, dan zou je vanaf het Zwindorp de zeearm het Zwin kunnen oversteken, en zo naar de Belgische badplaats Knokke lopen. De natuur is hier prachtig en afwisselend. Kies een dag uit waarop er weinig wind staat, dat maakt het fietsen nog leuker.

5. De Elfstedentocht op de fiets

Wil je een bijzondere fietstocht in het noorden van het land doen, doe dan de Elfstedentocht op de fiets. De kans dat deze legendarische tocht op het ijs er op korter termijn nog gaat komen is behoorlijk klein, maar op de fiets kun je in ieder geval deze elf Friese dorpen ontdekken. De totale route is 254 kilometer lang, neemt je mee dwars door het Friese landschap en is niet vergelijkbaar met een tocht over het ijs. De Elfstedenroute start en eindigt officieel in Leeuwarden en dat moet je als je deze route gaat rijden eigenlijk zo houden. Het is en blijft de tocht der tochten!

Extra route: Rottemeren

De stad Rotterdam heeft zijn naam te danken aan de rivier de Rotte. Hoewel de Maas vooral centraal staat en dwars door de stad loopt, mag je de Rotte eigenlijk niet missen. Bovendien kun je heerlijk fietsen langs deze rivier en de Rottemeren. Dit ‘rondje Rottemeren’ is 42 kilometer lang maar kan ook ingekort worden. En ook deze fietsroute langs de Rotte is mooi!

 

Handig je route uitstippelen

Ben je gek op fietsen? Download dan een aantal handige fiets-apps, zoals die van Fietsknoop en Route.nl. Ze helpen je om de weg te volgen tijdens het fietsen en de meeste hoogtepunten onderweg zijn gemarkeerd. De meeste bekende routes zijn gemarkeerd of hebben een GPS-bestand dat je kunt downloaden en op je telefoon zet voordat je start met fietsen. Handig voor onderweg!

Op vakantie in Nederland?

Zin om te fietsen in Nederland? Plak er een vakantie of weekendje weg aan vast. Deze tips komen goed van pas!

Plan je trip

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

© header: Günter Albers – Adobe Stock

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Gerelateerde artikelen

De beste wandelroutes van Nederland en België

Elk jaar wordt een wandelroute uitgekozen die de titel 'Wandelroute van het jaar' van Nederland, België en Luxenburg mag dragen. Begin 2022 weten we welke route dit is, maar nu al welke 13 wandelingen kans maken op de t...

Natuur14.12.2021

De beste wandelroutes van Nederland en België

Maak een roadtrip langs de mooiste stadjes en dorpen van Friesland

Lekker weg in eigen land? Wij zijn fan van Friesland! Wie er niet vandaan komt wordt waarschijnlijk verrast door de vele schattige dorpjes en stadjes. Want hoe klein de plaatsen ook zijn, officieel noem je ze 'stad' en g...

Dagje Weg18.11.2021

Maak een roadtrip langs de mooiste stadjes en dorpen van Friesland

Dé bucketlist voor Nederland: wat je in eigen land gedaan moet hebben

De meeste bucketlists bevatten droomreizen van vooral verre bestemmingen. We vergeten ons eigen landje keer op keer. Maar ook hier zijn bijzondere plekken die je ook één keer in je leven gezien moet hebben! Daarom hebb...

Dagje Weg08.11.2021

Dé bucketlist voor Nederland: wat je in eigen land gedaan moet hebben

Ontdek het mooiste van Friesland: de Elfstedentocht op de fiets

De Elfstedentocht; het Friese erfgoed waar heel Nederland naar uitkijkt als het eerste ijs op de meren lijkt te verschijnen. De Elfstedentocht is van Friesland maar wij Nederlanders claimen hem ook. Het is iets van ons a...

Algemeen21.08.2017

Ontdek het mooiste van Friesland: de Elfstedentocht op de fiets

De vijf mooiste fietsroutes ter wereld – voor op je bucketlist

Wij Hollanders kunnen wel 'een aardig potje fietsen'. Als kind door weer en wind naar school, maar nu vooral recreatief. Dat fietsen ook behoorlijk avontuurlijk en spectaculair kan zijn bewijzen deze fietsroutes: we hebb...

Ontspanning13.08.2017

De vijf mooiste fietsroutes ter wereld – voor op je bucketlist

Verder lezen over Fietsvakantie

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa! Hier vind je goede fietspaden, leuke routes en kun je veilig van a naar b komen. Ook Amsterdam staat uiteraard in de lijst.

Ontspanning03.05.2024

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

De Vennbahn is een van de leukste fietsroutes om te doen. De Vennbahn volgt de route van een oude spoorweg en loopt van Aken (Duitsland) naar Troisvierges (Luxemburg). Een groot deel loopt door het oostelijk deel van Wal...

Ontspanning19.10.2023

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

door Duitsland, België en Luxemburg
5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

De populariteit van e-biken kent geen grenzen. Eind vorig jaar reed drie op de tien Nederlanders op een elektrische fiets. Steeds meer mensen ervaren het gemakt en comfort van elektrisch fietsen. De ontwikkeling van de...

Ontspanning04.10.2023

5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Er zijn weinig plekken waar je beter tot rust komt dan in de bergen. Met hoge Alpentoppen om je heen gaat ontspannen haast vanzelf. Daarvoor hoef je alleen maar naar een mooi berglandschap te kijken en frisse berglucht i...

Natuur07.07.2023

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Mountainbiken in Oostenrijk: ontdek de Salzkammergut op de fiets

De regio Salzkammergut vind je ten oosten van de stad Salzburg in Oostenrijk. Hier tref je volop bergen, meren, grotten, watervallen en gezellige stadjes aan. Een prachtige zomerse vakantiebestemming! En een fantastische...

Zomer06.07.2023

Mountainbiken in Oostenrijk: ontdek de Salzkammergut op de fiets

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

Fietsen in Wallonië was lang voorbehouden aan wielertoeristen en liefhebbers. Het Belgische landschap dat bekend is van veel wielerkoersen - met als hoogtepunt Luik-Bastenaken-Luik - is prachtig én uitdagend. Voor veel...

Ontspanning18.05.2023

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

7 e-bike tips: waar moet je aan denken tijdens een lange fietsvakantie?

Als je graag fietst en wil genieten van langere ritten zonder jezelf te vermoeien, dan is een e-bike dé manier om je te verplaatsen. Een e-bike, of elektrische fiets, is een fiets met een elektromotor die je vooruit hel...

Algemeen20.09.2022

7 e-bike tips: waar moet je aan denken tijdens een lange fietsvakantie?

Verder lezen over Nederland

Wat te doen in Doetinchem en omgeving? Dit zijn de beste tips!

Centraal in de Achterhoek vind je de stad Doetinchem. Wij gingen 24 uur op pad in Doetinchem en hebben de leukste dingen om te doen, te eten en te slapen voor je op een rijtje gezet.

Stedentrips19.06.2024

Wat te doen in Doetinchem en omgeving? Dit zijn de beste tips!

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

Breng je binnenkort een bezoek aan Rotterdam? Dat is sowieso een goed idee, want de stad bruist! Het is de perfecte plek om een dag of weekend naartoe te gaan. Naast de Euromast, Markthal en natuurlijk de rivier de Maas,...

Stedentrips13.06.2024

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

30 hotspots door de hele stad
Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

Dit zijn de 30 allerleukste strandtenten van Nederland. We hebben er 10 per provincie voor je verzameld. Weet jij alvast waar je moet zijn zodra de zon zich weer laat zien!

Zomer04.06.2024

Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Wij gaan graag een nachtje of weekend weg in Nederland en gelukkig heb je ook in ons eigen land volop keuze uit mooie accommodaties, want nog steeds openen nieuwe hotels hun deuren. Dit zijn de allermooiste!

Ontspanning22.05.2024

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Wist je dat waddeneiland Terschelling een van de beste plekken ter wereld is om sterren te kijken? Op Dark Sky Park De Boschplaat kun je, bij helder weer, een schitterende sterrenhemel zien!

Natuur30.04.2024

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Ga naar Dark Sky Park De Boschplaat
10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d...

Stedentrips23.04.2024

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken