Ontspanning26.04.2024

Ervaar de vijf superkrachten van Curaçao


Veel mensen gaan naar Curaçao om een strandvakantie te vieren. Dat is ook logisch, want er zijn op het eiland talloze lekkere strandjes te vinden. Je kunt tijdens zo’n vakantie even bijkomen en tijd voor jezelf claimen. Maar wist je dat je bewust maar soms ook onbewust veel meer uit zo’n vakantie haalt dan je zelf in eerste instantie dacht? Als je naar Curaçao gaat, kan je maar liefst vijf superkrachten uit de natuur ervaren. En daar hoef je niet eens heel veel meer voor te doen. Wij hebben ze voor jou op een rij gezet.  

1. De kracht van de zee van Curaçao 

Allereerst de zee. Curaçao is een eiland en logischerwijs dus omringd door de zee. En precies die zee heeft een helende werking op ons stressniveau. De zeelucht, maar ook het geluid van de golven hebben een positief effect op jouw gemoedstoestand en verminderen stress. Dit heeft onder andere te maken met het stofje serotonine dat je lijf aanmaakt. Niet voor niets dat achter veel meditaties het geluid van de zee is toegevoegd. Door alleen al te kijken naar de zee, te ruiken aan de frisse lucht én te luisteren naar de golven, wordt jouw lichaam al rustiger. 

Daadwerkelijk zwemmen in de zee, brengt nog meer voordelen met zich mee. Het zeewater bevat allerlei mineralen die goed zijn voor je huid. Bijvoorbeeld magnesium, jodium en calcium. Heb je last van eczeem of wondjes? Dan is het zeker aan te raden om de zee in te gaan. Het zoute zeewater heeft namelijk een gunstig effect om eczeem te laten verdwijnen. Het magnesium helpt je huid hydrateren en vermindert ontstekingen.  

Maar naast al die wetenschappelijk bewezen voordelen is de zee ook goed voor de geest. De zee symboliseert oneindigheid en is een reflectie van de ziel. Er wordt dan ook gezegd dat de zee een uitstekende plek is om te reflecteren op het verleden en te kijken naar de wensen voor de toekomst. Een plek om vooruit te kijken en je horizon te verbreden. Letterlijk en figuurlijk. 

Natuurlijk zijn er veel vakantielanden waar je deze voordelen van de zee kunt vinden. Maar omdat het een (relatief klein) eiland is, is de zee altijd dichtbij. Daarnaast ligt Curaçao dicht bij de evenaar, waardoor de temperatuur van de zee altijd aangenaam is en gemiddeld rond de 28 graden ligt. Perfecte temperatuur om te zwemmen of te duiken naar het mooie koraal. Kortom; de zee is goed voor jou en bied veel voordelen. Belangrijk dat de zee veel respect terugkrijgt. Let daarom altijd op dat je koraalvriendelijke zonnebrand opsmeert en geen plastic of afval laat rondslingeren. 

De zeelucht en het luisteren naar de golven, zorgen al voor minder stress in je lichaam
De zeelucht en het luisteren naar de golven, zorgen al voor minder stress in je lichaam
Neem een duik of loop op het strand en geniet (onbewust) van veel gezondheidsvoordelen
Neem een duik of loop op het strand en geniet (onbewust) van veel gezondheidsvoordelen
Curaçao heeft het allemaal en dan ook nog de constante temperatuur van bijna 30 graden, het hele jaar rond
Curaçao heeft het allemaal en dan ook nog de constante temperatuur van bijna 30 graden, het hele jaar rond

2. De stranden van Curaçao  

Niet alleen het water, ook het zand helpt stress verlagen. Maak een lekkere wandeling met blote voeten door het zand en je zult zien dat je hierna ‘lekkerder in je vel zit’. Je voeten zitten vol zenuwuiteinden en die zijn weer verbonden met het hele lichaam. Door op het zand te lopen, worden deze uiteinden gestimuleerd, waardoor je hele lichaam als het ware geactiveerd wordt. Daarnaast helpt het om te kunnen ‘aarden’. Door met je blote voeten op het zand te staan, maak je een directe connectie met de aarde.

Earthing’ zet allerlei processen in je lichaam aan. Zo zorgt het voor bloedverdunning, vermindering van ontstekingen in het lichaam en helpt het bij de behandeling van chronische ontstekingen of auto-immuunziekten. Als je dit 20 minuten per dag doet, kan je al bovenstaande resultaten ervaren. Dat moet haalbaar zijn tijdens de vakantie. Ook hier geldt dat er natuurlijk veel landen zijn waar je op het zand kunt lopen. Maar Curaçao heeft toevallig wel hele mooie stranden en die zijn net iets exotischer dan die van Kijkduin of Noordwijk. We hebben de mooiste stranden van Curaçao voor je op een rij gezet, waarbij het strand Cas Abou één van onze – en ook die van de locals – favorieten is. 

Kleine strandjes, grote stranden… er zijn zoveel fijne plekken op het eiland
Kleine strandjes, grote stranden… er zijn zoveel fijne plekken op het eiland

3. De Curaçaose zon 

Omdat Curacao dicht bij de evenaar ligt, is het hier bijna altijd lekker weer. Jaarrond kun je temperaturen rond de 28 tot 30 graden verwachten. Niet voor niets dat veel mensen hier gaan overwinteren of in ieder geval in de winter op vakantie gaan. Het zonlicht heeft direct invloed op ons hormoonstelstel. Waar we in Nederland vaak stress hebben en het hormoon cortisol aanmaken, krijgt hier juist het gelukshormoon meer ruimte. De zon maakt dit hormoon, ook wel endorfine, aan. Het is een hormoon dat zorgt voor meer energie. 

Daarnaast is de zon is één van de grootste bronnen voor vitamine D en laten we daar in Nederland bijna allemaal een tekort aan hebben. Laten we wel onthouden: ‘too much of a good thing turns out bad’. Te veel zon op een dag heeft ook nadelen. Zonlicht en warmte zetten bloedvaten open en daardoor moet het lichaam harder werken. Dit kan ervoor zorgen dat die energieboost juist wordt omgezet in vermoeidheid. Daarnaast is de zon op Curaçao zo sterk, dat insmeren voor ieder huidtype van belang is. De zon vermijden op het heetst van de dag is ook aan te raden. Ga lekker in de schaduw lunchen of op pad om het eiland verder te verkennen. 

Zonnekracht kan wonderen doen voor je gezondheid, en helemaal op dit zonovergoten eiland
Zonnekracht kan wonderen doen voor je gezondheid, en helemaal op dit zonovergoten eiland

4. Planten en bomen in de natuur van Curaçao: 

Veel van ons eten groeit en bloeit in de natuur. Dat weten we wel, maar toch raken we soms die link een beetje kwijt. Des te leuker is het als je wat producten direct uit de natuur kunt gebruiken of consumeren. Zo staat het eiland vol met Aloë Vera planten. Toch iets te lang in de zon gezeten en is je huid verbrand? Breek een klein stukje van het blad van de Aloë Vera plant af en pers het sap van de plant eruit. Smeer dit op je huid en je zult zien dat de pijn direct verlicht. Aloë Vera hydrateert en kalmeert de huid. Let wel op dat Aloë Vera plakt en wat vlekken kan maken. 

Over het hele eiland zijn ook Tamarinde bomen te vinden. De vrucht van die boom kun je eten. Een beetje plakkerig en zuur, maar wij vinden hem ook heel lekker. Tamarinde bevat vitamine A en C en is rijk aan antioxidanten en mineralen. Het kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en voorkomt constipatie. Maar ook hier geldt weer; neem er niet te veel van. Dan kan het omslaan naar een laxerend effect. Maximaal 2 tot 3 per dag. 

Wil je eten plukken uit de natuur, dan is het wel heel belangrijk dat je weet wat je kan eten. Want naast superpowers die goed voor de mens zijn, heeft de natuur ook zeer giftige exemplaren. Bijvoorbeeld de manzanillaboom. Het is zelfs de meest giftige boom ter wereld. Niet alleen de vruchten eten (een soort appeltje), maar zelfs de boom aanraken heeft al nare gevolgen. Het sap van de boom, bij het aanraken, veroorzaakt nare blaren en blaasjes op de huid. Als je vervolgens met je handen in je ogen wrijft, kan het zelfs tot blindheid leiden. Oppassen dus met deze boom. 

Eet nooit zomaar iets uit de natuur. Een gids kan je vertellen wat wel of niet eetbaar is
Eet nooit zomaar iets uit de natuur. Een gids kan je vertellen wat wel of niet eetbaar is
De tamarinde boon, boordevol goede vitaminen en antioxidanten
De tamarinde boon, boordevol goede vitaminen en antioxidanten
Zo hangt de tamarindeboon aan de boom
Zo hangt de tamarindeboon aan de boom

5. Cacaoceremonie op Curaçao 

De laatste superpower komt ook uit de natuur, maar je moet er wel iets meer moeite voor doen. Shalini van Herbology Native Healing weet alles te vertellen over de krachten van plant medicijnen, volledig natuurlijke verzorgingsproducten en verricht acupunctuur. Maar ga vooral bij haar langs om de kracht van een cacaoceremonie te ervaren. Cacao Ceremonies zijn een eeuwenoud ritueel, waarbij je contact maakt met je intuïtie. Er wordt een drankje gemaakt met rauwe cacao en andere kruiden. 

Rauwe cacao bevat veel mineralen en voedingsstoffen die het lichaam helpen te helen. Het kan ook helpen om de lever te ontgiften en het versterkt het gelukshormoon. Daardoor kan het zijn dat je tijdens deze ceremonie een verhoogde gevoeligheid ervaart en je beter bij je emotie en diepste gevoelens kan. Verwacht zeker geen trip of buiten jezelf treden. 

Tijdens de ceremonie geeft Shalini, indien je dat wenst, een reading. Ze helpt je om je gevoelens te lezen en welke duiding je daaraan kan geven. Wellicht komt daar wel iets uit, waarbij je direct weer de andere krachten van het eiland kunt inzetten. 

Je drinkt de rauwe cacao en kruiden uit een halve kokosnoot. De hele sfeer rondom de ceremonie is al bijzonder en mooi om mee te maken.
Je drinkt de rauwe cacao en kruiden uit een halve kokosnoot. De hele sfeer rondom de ceremonie is al bijzonder en mooi om mee te maken.

We kunnen iedereen aanraden om te genieten van de krachten van Curacao. Wil je weten hoe je hier optimaal van kan genieten? Lees dan onze tips om het optimale uit de vakantie te halen!  

Op vakantie naar Curacao

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar Curacao? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.

Plan je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!

Verder lezen over Curaçao

De 5 leukste dingen om te doen in Pietermaai op Curaçao

Pietermaai is de kleurrijkste wijk van Willemstad, Curaçao en staat bol van de gezellige restaurants, leuke boetiekjes en mooie hotels. Wij tippen de 5 leukste dingen om te doen in deze wijk!

Zomer06.06.2024

De 5 leukste dingen om te doen in Pietermaai op Curaçao

Kleurrijkste en meest trendy wijk van het eiland
Zo verken je Curaçao: op de step, lopend, per boot of met de jeep!

Curaçao is hot. Letterlijk, het is er namelijk bijna altijd rond de 30 graden. Maar ook figuurlijk, want in maart van 2024 heeft het land zijn beste toeristenmaand ooit beleefd. Meer dan 60.000 mensen kwamen naar het eiland en wij snappen wel waarom. Eerder hebben we al een lijstje gedeeld met 7 originele tips om het optimale uit je reis te halen. Maar er is natuurlijk nog veel meer. Daarom delen we vandaag nog vier bijzondere plekken, inclusief vervoersmiddelen, die je Curaçao doen ontdekken. Zet ze maar op je bucketlist!

Zomer06.05.2024

Zo verken je Curaçao: op de step, lopend, per boot of met de jeep!

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Wie op vakantie gaat naar Curaçao, komt vooral voor zon, zee en strand. En dat is ook een van de beste redenen om naar dit prachtige eiland te komen. Dit zijn de 5 mooiste stranden van het eiland (plus bonustips)!

Ontspanning13.01.2024

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Duurzaam reizen: op plasticmissie voor een schoner Curaçao

Chillen met je billen op Mambo Beach. Een hagelwit strand, azuurblauwe zee, de zeebries die door de palmbomen waait, cocktail in je hand en Caribische loungemuziek door de speakers. Het paradijselijke Curaçao is niet vo...

Algemeen21.07.2022

Duurzaam reizen: op plasticmissie voor een schoner Curaçao

Een dagtocht met de boot naar het paradijselijke Klein Curaçao

Wie naar Curaçao gaat, moet echt (ja, moet, ja) Klein Curaçao bezoeken. De naam zegt het al: een klein eilandje voor de kust van Curaçao. Het soort bounty tropisch gevalletje; ongelooflijk helder blauw water, geen men...

Zomer24.01.2022

Een dagtocht met de boot naar het paradijselijke Klein Curaçao

De zes mooiste, onontdekte plekken van Curaçao

Wie aan Curaçao denkt, denkt aan de vrolijke, gekleurde huisjes in de wijken Punda en Otrobanda in Willemstad, mooie witte stranden en het azuurblauwe water. Maar Curaçao brengt je zoveel meer dan dat. Ik laat je Cura...

Zomer21.11.2020

De zes mooiste, onontdekte plekken van Curaçao

over de onbegaande paden
Het cultureel erfgoed van Curaçao: de mooiste musea en landhuizen

Dat Curaçao een paradijslijk eiland is, met heerlijke zandstranden en wuivende palmbomen, dat is bij veel mensen wel bekend. Maar dat op Curaçao ook een schat aan cultureel erfgoed te vinden is, dat weten niet veel men...

Algemeen11.11.2020

Het cultureel erfgoed van Curaçao: de mooiste musea en landhuizen

Naar het strand op Curacao: de mooiste plekken in 15 foto’s

Wat een heerlijk eiland is Curaçao! Het is er altijd lekker warm en met een beetje geluk staat er een lekker briesje. Je vind er talloze mooie stranden, prachtige natuurlijk en heerlijk veel keus aan lekkere restaurantj...

Zomer11.07.2020

Naar het strand op Curacao: de mooiste plekken in 15 foto’s