Ontspanning18.10.2016

Salar de Uyuni: de ultieme tour door het mooiste stukje van Bolivia


Je kent het waarschijnlijk wel van de foto’s: strakblauwe luchten in combinatie met een oneindig witte zoutvlakte. Dit onwaarschijnlijke en unieke beeld vind je in Bolivia. Maak kennis met de grootste zoutvlakte ter wereld: Salar de Uyuni.

Salar de Uyuni: de grootste zoutvlakte ter wereld

Salar de Uyuni strekt zich bijna uit tot aan de grens met Chili en bestrijkt in totaal 12.000 km², waardoor het met recht de grootste zoutvlakte van de wereld genoemd wordt. Ooit lag hier het enorme Minchinmeer, inmiddels zo’n 40.000 jaar geleden. Wat er overbleef waren Lago Poopó en Lago Urú-Uro en een paar zoutvlaktes waaronder deze. De zoutlaag is op sommige plekken wel 20 cm dik en dat vormt deze uitgestrekte witte vlakte. Dit maakt het gebied perfect om te doorkruisen met een jeep.

Er bestaat een mogelijkheid om de zoutvlaktes van Salar de Uyuni te bezoeken in één dag of in je kunt een meerdaagse tour boeken. Wij kozen voor de driedaagse tour, waarbij je niet alleen naar de zoutvlaktes gaat maar ook verschillen lagunes en geisers bezoekt. Je gaat echt back to basic. Dat betekent geen warm water, minimale beschikbaarheid over elektriciteit en geen WiFi of bereik. Dat klinkt best heftig, maar dat maakt de trip extra bijzonder!

Wat een rust en ruimte rondom dit spoor!
Wat een rust en ruimte rondom dit spoor!

Dag 1: Treinkerkhof, zoutvlaktes & Cactuseiland

Je vertrekt ’s ochtends rond 10.30 uur vanuit Uyuni. De eerste stop is een treinkerkhof, waar de oudste locomotieven van Bolivia te bezichtigen zijn. Vervolgens gaat de tour verder richting een zoutfabriek in Colchani, waar je kunt zien hoe het zout van de zoutmeren bewerkt wordt. Lunchen doe je aan het begin van de zoutvlakte op een gezellige plek, dichtbij het Dakar beeld. Het eten is bereidt door de chauffeur/gids en is eenvoudig, maar lekker.

Na de lunch begint het echt werk, want de reis wordt vervolgd richting de grootste zoutvlakte ter wereld. Je ziet dan ook alleen maar wit om je heen. In combinatie met een strak blauwe lucht is dat een unieke ervaring. Door de hoogte (3.665 meter) kan het verassend fris zijn, maar bedenk je wel dat de zon hier enorm sterk is. Dus vergeet niet om je in te smeren en je zonnebril mee te nemen!

Isla Pescado

Nadat de foto’s met perspectief gemaakt zijn (is veel moeilijker dan je denkt), rijdt de jeep door naar Isla Pescado. Dit is geen echt eiland, maar een omvangrijk rotspunt die boven de zoutvlakte uitsteekt. Opmerkelijk zijn de cactussen die op deze Isla groeien. Deze groeien slechts 1 cm per jaar, maar er zijn cactussen bij van wel 12 meter hoog.

Aan het einde van de dag overnacht je in een klein dorpje waar de tijd stil lijkt te staan. Koffie, thee en koekjes staan klaar bij de aankomst in dit ‘zouthotel’. Overnachten doe je in een simpele kamer (die voor zover mogelijk is gemaakt is van zout).

Ook in 2017 wordt de Dakar weer voor een deel door Bolivia gereden.
Ook in 2017 wordt de Dakar weer voor een deel door Bolivia gereden.
Crossen met de jeep over een eindeloos witte zoutvlakte is een super leuke ervaring.
Crossen met de jeep over een eindeloos witte zoutvlakte is een super leuke ervaring.
De cactussen met de witte achtergrond van het zoutmeer, een prachtig plaatje!
De cactussen met de witte achtergrond van het zoutmeer, een prachtig plaatje!
Tijdens de tour heb je tijd genoeg om een rondje over het cactuseiland heen te lopen.
Tijdens de tour heb je tijd genoeg om een rondje over het cactuseiland heen te lopen.

Dag 2: Lagunes, flamingo’s en grillige rotsen

Deze dag start om 7.00 uur met een simpel ontbijt, zodat je klaar bent voor weer een vol programma. Op de planning staan verschillende lagunes, waaronder de Laguna Hedionda. Dit meer wordt ook wel ‘Stinkende Lagune’ genoemd, omdat deze veel zwavel en borax bevat. Ander lagune’s die je ook bezocht worden in de regio zijn Laguana Colorada (‘Gekleurde lagune’), Laguna Verde (‘Groene lagune’) en Laguna Blanca (‘Witte Lagune’). Door de hoeveelheid mineralen in de grond nemen de lagunes steeds verschillende kleuren aan.

Flamingo’s in Salar de Uyuni

Wat deze lagunes extra gaaf maakt is dat er groten getale flamingo’s te vinden zijn die je van redelijk dichtbij kunt bewonderen. Er zijn drie soorten flamingo’s die op de vlaktes broeden. Namelijk de Chileense flamingo’s, Andes flamingo’s en James flamingo’s. De gekleurde meren samen met de flamingo’s zorgen voor een prachtig en bijzonder uitzicht. Het waterniveau van de lagunes is overigens schrikbarend aan het dalen vanwege de grote droogte van de afgelopen jaren.

Van meer tot meer rijden we door de woestijn die wordt omringd door een groot aantal vulkanen. De meeste vulkanen zijn gedoofd, maar de Ollague (5.840 meter hoog) is steeds nog actief. Dit is duidelijk te zien aan de rook die uit de vulkaan komt. Vanuit de auto heb je ook uitzicht op de berg Siete Colores. Zoals de naam al zegt kun je in deze berg 7 kleuren terugvinden. Aan het einde van de dat wordt er nog een stop gemaakt bij Arbol de Piedra (‘Boom van steen’) die zich midden in de woestijn bevindt.

Na al dit moois brengt de jeep je naar de slaapplaats midden in het park, waar de tweede nacht zal worden doorgebracht. Warme kleding is aanbevolen, want ’s nachts kan het er goed koud zijn.

Prachtig gekleurd meer met rode mineralen en flamingo\u00b4s.
Prachtig gekleurd meer met rode mineralen en flamingo´s.
Het waait stevig bij dit meer, maar het uitzicht is meer dan prachtig.
Het waait stevig bij dit meer, maar het uitzicht is meer dan prachtig.
Weer andere mineralen zorgen voor een totaal ander uitzicht.
Weer andere mineralen zorgen voor een totaal ander uitzicht.
De omgeving is nog zo natuurlijk, dat je de flamingo\u00b4s van dichtbij kunt bewonderen.
De omgeving is nog zo natuurlijk, dat je de flamingo´s van dichtbij kunt bewonderen.
In Bolivia vind je veel vulkanen, echter zijn er nog maar een aantal echt actief.
In Bolivia vind je veel vulkanen, echter zijn er nog maar een aantal echt actief.

Dag 3: Zonsopkomst, geisers, warmwaterbronnen en Dali

Vandaag vroeg uit de veren, want rond 5.00 uur vertrekt de jeep richting Sol de Mañana. Dit zijn vulkanische geisers die ’s morgens vroeg op zijn mooist zijn. Dit aangezien de geisers dan het hoogste en indrukwekkendst spuiten. Hier wordt ook letterlijk het hoogste punt van de expeditie bereikt, want hier ben je op 5.000 meter boven de zeespiegel. Naast dat dat een prachtig gezicht is bij zonsopkomst is het een koude aangelegenheid (vooral in de wintertijd, dus tijdens onze zomermaanden).

In het vulkanische park is ook een warmwaterbron te vinden. Zin om een heerlijk bad te nemen? Het kan in een warmwaterbron met een wonderschoon uitzicht, dus vergeet niet je zwemkleren mee te nemen.

Desierto de Dali

Andere attracties van deze dag bestaan vooral uit speciale rotsformaties en Desierto de Dali, een stuk woestijn dat aan een schilderij van Dali doet denken. Rond 11.00 uur begint de terugweg naar Uyuni dat ongeveer 6 uur in beslag zal nemen. Een lange reis waarbij de jeep nog wel een aantal keer bij mooie uitzichten of opmerkelijke rotsformaties stopt. Maar meestal is de stop meer om even je benen te strekken.

Hier eindigt dan één van de mooiste 3-daagse tochten van heel Zuid-Amerika en keer je terug naar Uyuni.

Zonsopkomst bij de warmwaterbronnen.
Zonsopkomst bij de warmwaterbronnen.
Zo bijzonder om dit in alle vroegte bij zonsopkomst te mogen aanschouwen.
Zo bijzonder om dit in alle vroegte bij zonsopkomst te mogen aanschouwen.
Dat dit uit de grond omhoog borrelt? Raar maar waar!
Dat dit uit de grond omhoog borrelt? Raar maar waar!

Tips voor Bolivia en Salar de Uyuni

Overtuigd om naar deze prachtige plekken in Bolivia af te reizen? Dan hier nog een paar tips!

  • Bij elk hostel of tour operator kun je terecht voor het boeken van je trip. Vergelijk het aanbod wel goed, want prijzen kunnen best uiteen lopen.
  • Smeer je in met zonnebrandcrème. De zon is ontzettend fel en vooral op de zoutvlaktes, want dan worden de stralen ook nog eens weerkaatst.
  • Neem genoeg warme kleren mee. Overdag is de temperatuur aangenaam, maar zodra de zon weg is koelt het snel af en is een extra jas of deken welkom.
  • Neem genoeg water mee en drink genoeg. Meestal zit er in de buurt van het hotel wel een miniwinkeltje waar je wat kunt kopen, maar dit kan niet overal.

Op reis naar Salar de Uyuni

Wil jij op reis naar Salar de Uyuni in Bolivia? Dan kunnen deze reistips je wellicht nog helpen bij het plannen van je reis.

Boek je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Leonie Tiemessen

Leonie is online marketeer, levensgenieter en gek op reizen! Daarnaast houdt ze van lekker eten, fotograferen, volleyballen en fietsen. Haar favoriete bestemming is zonnig en heeft een goede mix van cultuur en natuur!

Verder lezen over Bolivia

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

Er bestaat vrijwel geen land op aarde met zoveel variatie in natuur en cultuur als Peru. In het zuiden van het land liggen één van de grootste cultuurschatten op aarde: van het oude Incarijk. Mysterieus Machu Picchu is...

Algemeen09.01.2023

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

de 9 mooiste stops
Salar de Uyuni in Bolivia: een buitenaardse plek op aarde

Er zijn een paar plekken op de wereld die je doen voelen alsof je niet langer op aarde rondloopt, maar op een planeet hier heel ver vandaan. Salar de Uyuni in Bolivia is zo’n plek. Deze surrealistische hagelwitte vlakt...

Ontspanning23.11.2016

Salar de Uyuni in Bolivia: een buitenaardse plek op aarde

24 uur in La Paz
: wat doen in de hoogste hoofdstad ter wereld?

La Paz ligt op 3.600 meter hoogte en geldt daarmee als de ‘hoogste hoofdstad van de wereld’. Mede door de ligging is het een mooie en boeiende stad met interessante bezienswaardigheden. Dat de wettelijke hoofdstad va...

Stedentrips29.10.2016

24 uur in La Paz
: wat doen in de hoogste hoofdstad ter wereld?

6 redenen waarom Bolivia bovenaan je verlanglijstje moet staan

Struinen in de hoogstgelegen stad ter wereld, slapen in een hotel van zout, varen tussen de bergtoppen en op expeditie door de jungle? Het kan allemaal in één land. Maar welk land is dat dan? Het is Bolivia! Bolivia is...

Algemeen15.06.2016

6 redenen waarom Bolivia bovenaan je verlanglijstje moet staan

Peru & Bolivia: de 5 absolute hoogtepunten

Machu Picchu werd in 2007 uitgeroepen tot een van de Nieuwe Zeven Wereldwonderen en sindsdien prijkt een bezoek aan Peru op menig bucketlist. Volkomen terecht natuurlijk, want deze Incatempel hoog in de bergen is een bez...

Algemeen08.06.2015

Peru & Bolivia: de 5 absolute hoogtepunten

Verder lezen over Zuid-Amerika

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

10 tips om te doen in Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is in alle mogelijke opzichten een indrukwekkende stad. Het is een parel om te zien, een stad met een ongekende energie. Maar Rio heeft ook te kampen met flinke problemen, de stad heeft twee gezichten. Lan...

Zomer26.09.2023

10 tips om te doen in Rio de Janeiro

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

Er bestaat vrijwel geen land op aarde met zoveel variatie in natuur en cultuur als Peru. In het zuiden van het land liggen één van de grootste cultuurschatten op aarde: van het oude Incarijk. Mysterieus Machu Picchu is...

Algemeen09.01.2023

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

de 9 mooiste stops
Long Way Up is veruit het leukste reisprogramma dat je gaat zien

Mocht je je de komende weken vervelen dan is dit een kijktip waarin je jezelf compleet kunt verliezen. In de serie Long Way Up (op Apple TV+) reizen de Schotse acteur Ewan McGregor en zijn beste vriend Charley Boorman op...

Ontspanning23.12.2020

Long Way Up is veruit het leukste reisprogramma dat je gaat zien

Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika

Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd en dat is niet voor niets. De twee wereldsteden tonen volop gelijkenissen, ook al liggen ze elfduizend kilometer uit elkaar. In Buenos Aires kun je je in gro...

Stedentrips12.05.2019

Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika

Een Big Ice Trek op het eeuwige ijs van de Perito Moreno gletsjer

De meeste gletsjers op aarde hebben het zwaar te verduren. Door de opwarming van de aarde smelten ze en er zijn plaatsen waar ‘het eeuwige ijs’ al compleet verdwenen is. Gelukkig zijn er ook plekken die daar juist ge...

Natuur06.03.2019

Een Big Ice Trek op het eeuwige ijs van de Perito Moreno gletsjer

bucketlist avontuur
8 plekken die je niet mag missen in Chili

Chili is een land wat je doet verwonderen. Het klimaat lijkt er wat milder, de natuur is er wonderschoon. De mensen zijn aardig, al spreken ze nauwelijks Engels, dus is communicatie als je geen Spaans spreekt wel wat las...

Algemeen27.10.2018

8 plekken die je niet mag missen in Chili

van de Atacama woestijn naar Patagonië
6 bizarre woestijnlandschappen die je een keer in je leven moet zien

Wanneer je aan de woestijn denkt, denk je misschien in eerste instantie aan zand, duinen, stenen, hitte en ga zo maar door. De meeste mensen worden hier misschien niet heel reislustig van, maar er zijn zoveel bizar mooie...

Natuur19.04.2018

6 bizarre woestijnlandschappen die je een keer in je leven moet zien