Stedentrips22.05.2012

Jong in DUS: trendy Düsseldorf


flingern1.jpg
flingern1.jpg

In pakweg het aantal uren dat je op de Champs Elysées in de rij staat om naar binnen te mogen bij Abercrombie & Fitch, zit je met de auto en zelfs met de trein vanuit Nederland in hartje Düsseldorf. En wat vind je daar? Juist: Abercrombie & Fitch, naast Starbucks en flagshipstores van vrijwel alle bekende internationale merken. Maar ook hippe winkeltjes van onafhankelijke ontwerpers in de boho-wijken Flingern en Bilk en een bruisend uitgaansleven met swingende clubs en moderne architectuur in de wijk Mediahavn. De moeite van een citytripje best waard, dus! En wil je het ook cultureel verantwoord doen? Düsseldorf telt maar liefst 18 musea!

De flagshipstores laten we even voor wat ze zijn. Düsseldorf heeft een compact centrum en in de buurt rond de chique Königsallee vind je ze allemaal. De koffie bij Woyton is volgens de Düsseldorfenaren trouwens nog lekkerder dan die bij Starbucks, het is maar dat je het weet. 

We Love Music

opera2.jpg
opera2.jpg

Düsseldorf heeft iets met muziek. We willen geen oude wonden open rijten, maar vorig jaar werd hier het Eurovisie Songfestival georganiseerd, weet je nog? De grote Esprit Arena is zo’n logistiek wonder, dat Madonna er met haar 40 trucks een hele dag eerder uit kon checken dan bij andere concerthallen. Maar ook veel grote Duitse namen hebben hun thuisbasis in Düsseldorf, zoals de punkrockers van Totenhosen, Kraftwerk, de aartsvaders van alles wat elektro is en het dancelabel Unique Records. De VVV in Düsseldorf organiseert een leuke We Love Music-toer door het centrum. Als je geluk hebt, word je rondgeleid door een Duitse Tim-Robbins-look-a-like (twee druppel water!) van Canadese afkomst! En hij heet.. Tim! Dat zorgde voor verwarring toen hij op vakantie in Amerika was. Hij is razend enthousiast over het muziekverleden van Düsseldorf, van Schumann en Brahms, via Kraftwerk tot de hedendaagse dj’s. Hij neemt je ook mee naar de katakomben van de opera, waar twee voetbalvelden aan kostuums hangen. Spectaculair!

Flingern

flingern5.jpg
flingern5.jpg

Niet minder leuk is het om de tram of taxi te nemen naar Flingern, een alternatief en groen buurtje, met dezelfde hippe vibe als Prenzlauer Berg in Berlijn. Met veel stijlvolle restaurants en lunchrooms, zoals Hüftgold, waar drie oma’s de beroemde taarten bakken waarvoor iedereen naar de Ackerstraße komt. De rode draad in Flingern: biologisch, organisch, natuurlijk. Flingern was, zoals zoveel hippe wijken, eerst een gewone buitenwijk waar creatievelingen naartoe trokken omdat de huren er laag waren. En die creatieve buzz trok weer nieuwe winkeltjes, restaurantjes, ontwerpers en kunstenaars. Start bij Hüftgold, wandel door de Ackerstraße, de Hoffeldstraße, de Lindenstraße en de Bruchstraße en je komt ze allemaal tegen.

 Altstad

alt stad.jpg
alt stad.jpg

Bij een bezoek aan Düsseldorf kan een bezoek aan de Altstad, het sfeervolle oude stadscentrum, niet ontbreken. Hier drinkt iedereen het bruine Altbier, dat veel brouwerijen-cafe’s zelf brouwen. Met mooi weer vormen de straten een aaneenschakeling van terrassen, vandaar de bijnaam: de langste bar ter wereld, die dus eigenlijk niet uit een maar uit 260 bars bestaat. Maar een bezoek aan de oevers van de Rijn, met veel terrassen, is ook zeker de moeite waard.

Bilk en Mediahaven

medienhavn2.jpg
medienhavn2.jpg

Een andere wijk die de laatste jaren erg in trek is bij jonge mensen is Bilk. Het stikt hier van de leuke restaurantjes en bars, maar ook leuke winkeltjes. In Unterbilk kun je in de Rheintoren de lift naar boven nemen. Van 168 meter hoogte heb je dan een prachtig uitzicht over de stad. Bijvoorbeeld over het ernaast gelegen buurtje MedienHafen, het oude havenkwartier dat met spraakmakende architectuur van onder meer Frank Gehry is omgevormd tot een hypermodern zakencentrum. De buurt heeft de naam Mediahaven gekregen omdat er vooral bedrijven uit de communicatie- en mediabranche zitten. Het is een interessante mix van moderne met monumentale, industriële architectuur. Soms heel kleurrijk, zoals het gebouw dat is bezaaid met de klimmende figuurtjes, genaamd Flossies van kunstenares Rosalie. Je kunt in de Mediahaven ook een bezoek brengen aan Atelier MicMac, de galerie van de vriendelijke kunstenares Bea Schröder, die er niet voor terugdeinst om Barbies en speelgoed in haar kleurrijke en grappige kunstwerken te gebruiken.

 flossie

Young in Dus

Het Toerismebureau van Düsseldorf heeft voor jonge mensen de gids Young in DUS uitgegeven met informatie over alle buurten in de stad en hoe je er moet komen, maar ook over vervoer en accommodaties. Een tip: de Düsseldorf WelcomeCard (vanaf 9 euro), waarmee je gratis met het openbaar vervoer reist en korting krijgt in veel musea en attracties. 

mic mac.jpg
mic mac.jpg