Stedentrips25.05.2012

A Coruña: last minute voorbereiding


foto1.JPG
foto1.JPG

Iedereen weet het: een goede voorbereiding is het halve werk. Toch. Op de een of andere manier lijkt het altijd drukker te zijn op kantoor vlak voordat je een tripje gaat maken, is het net alsof ‘iedereen’ ineens iets van je wil, is het huis nog een grote bende en ben je dus nog steeds niet aan het voorbereiden van je reis toegekomen… Hoe zorg je dan dat je toch weet waar je naartoe gaat en er de leuke dingen uitpikt?


Weer check
Koffer mee als handbagage of toch inchecken? Een korte weercheck kan het verschil maken. Op safe spelen omdat het wisselvallig wordt, je zomerse outfit omdat de zon schijnt of toch die dikke trui mee? Vooral handig als je slechts een paar dagen gaat of om de eerste week goed door te komen. Weeronline geeft een globaal beeld en Weather Forecast laat zien wat het weer op een specifieke locatie doet.

Snelle scan
Voor een snelle scan van de omgeving kun je natuurlijk op internet terecht. Foto’s bekijken via Google Afbeeldingen, op Skylin.es zien wat de ‘inside’ foto’s zijn en via je sociale netwerk vragen of iemand nog tips heeft. Als je iets ziet of hoort dat je prikkelt, is dat een mooi haakje om verder op door te zoeken zonder dat je je eerst door bulken informatie heen moet werken. Vaak is het ook zinvol om even een kijkje te nemen op de site van het verkeersbureau van het land waar je naartoe gaat. In dit geval A Coruña Spanje. Hier staan vaak handige en praktische tips. 

Mobiel
In Nederland is je smartphone al zo goed als onmisbaar, maar is ook in het buitenland een heel handig hulpmiddeltje. Een redelijk kostbare wanneer je 3G aan laat staan, maar dat heb je zelf in de hand. Van vrijwel iedere grotere stad is wel een app te vinden voor zowel de iPhone als telefoons met Android. Plattegronden, kaarten voor het OV, digitale reisgidsen en meer. Als je je telefoon nog in Nederland vol zet met handige apps, kun je ze in het buitenland direct gebruiken. In de regel heb je op Schiphol tijd zat om hier alvast doorheen te spitten en een ’to do list’ te maken. 

Via Foursquare kan je leuke tips vinden in de buurt van waar je zit, Agoda helpt je aan een hotel en GuidePal biedt heel veel info. Helaas niet voor A Coruña, maar zeker een fijne app voor andere steden. Wanneer je met meerdere mensen bent en veel online moet zijn, is het handig om een droam mee te nemen. Deze huur je en daarna kun je relatief goedkoop gebruik kunt maken van 3G. Ook kun je bij sommige aanbieders zoals T-Mobile een buitenland ‘strippenkaart’ kopen. 

De basics
Een nieuwe broek is zo gekocht, maar zonder paspoort kom je niet eens van het vliegveld af of ben je de pineut bij de eerste douanecontrole. Dus als eerste check, check, dubbel check dat je de fundamentals in ieder geval in de koffer hebt zitten en dat alles nog up to date is. Paspoort, pinpas, eventuele medicijnen, oplader voor je telefoon en spullen om de eerste dag door te komen.

En de beste vakantie: je vooral laten verrassen door de omgeving en mensen die je tegenkomt. 

Avatar foto
Noesjka van der Helm

Noesjka werkt voor Coopr en schrijft voor DutchCowgirls, Travelvalley en op haar eigen blog justagirlsbrainwaves.nl/blog.