Noesjka werkt voor Coopr en schrijft voor DutchCowgirls, Travelvalley en op haar eigen blog justagirlsbrainwaves.nl/blog.
Op een van de meest noordelijke plekken van Spanje ligt A Coruña (La Coruña/Corunna). In de buurt van het bekendere Santiago de Compostella. Volgens Lonely Planet behoort het tot een van de ‘hidden gems’ van Europa. Wat direct opvalt aan de stad is de strakblauwe zee waarlangs de langste promenade van Europa ligt. Deze leidt je langs de historie en de legende van A Coruña.
Picasso
A Coruña mag dan niet heel bekend zijn, maar is wel de geboortestad van Picasso. Hij is nog steeds een belangrijk persoon voor de stad. De school waar zijn vader les gaf, de plek waar hij zelf studeerde, zijn ouderlijk huis. Deze laatste wordt nog opgeknapt. Ben je geïnteresseerd dan kun je als toerist de ‘Picasso tour’ nemen die langs alle belangrijke ‘Picasso plekken’ gaat.
Zeestad
De ligging aan zee is als bezoeker natuurlijk erg prettig, maar voor de stad zelf vooral heel functioneel. Vroeger werd de stad gebruikt als toevoer naar de rest van het land. Het was de plek waar producten als cacaobonen en thee binnenkwamen. Ook de visvangst had en heeft nog steeds een belangrijke functie voor de stad.
De zee biedt veel rijke producten. Zowel vanuit andere werelddelen als bron van voeding, maar kan ook heel verwoestend zijn. Opvallend is dat de hele architectuur van de stad hierop aangepast is. Langs de promenade waren de gebouwen heel gesloten, ter bescherming van de rest van de stad. In de loop van de jaren zijn er wel ramen in de ‘achterkant’ gekomen, maar de deur zit nog altijd aan de achterkant. Weg van de zee. De architectuur is dan ook niet bijzonder mooi, maar heeft wel een mooie oude elementen behouden. Dit is met name zichtbaar in het oude gedeelte rondom het Playa Maria Pita. In de rest van de stad vind je ook de oude gevangenis en tabakfabriek. Beide waanzinnige historische panden die helaas niet toegankelijk zijn.
Eind van de wereld
Vroeger dacht men dat A Coruña het eind van de wereld was en mensen leefden/leven hier echt met de natuur en de zee. Dit is nog steeds terug te zien in de stad. Zo staat er langs de kunst, tussen ‘The Tower of Hercules’ (een van de oudste Romeinse vuurtorens die nog bestaat) en ‘Monte de San Pedro’ de poort naar het einde van de wereld. Bij de historische vuurtoren heeft Hercules tegen de reus ‘Geyron’ gevochten om Spanje te beschermen. Op deze plek heeft Hercules
Mythes
Anders dan in andere delen van Spanje is de oude Keltische natuurreligie in A Coruña lange tijd de grootste overtuiging geweest. De kracht van de zee speelt hierin een belangrijke rol. Leven met het water, de natuur vereren om deze in balans te houden en gebruik maken van de krachten van de natuur. Nog steeds is er een onderstroming in de stad die van ouder op kind worden doorgegeven. Kennis van de natuur, geesten die verzorgd worden, ceremonies uitgevoerd door druïden en heksen die de energieën in balans proberen te houden. Een stukje geschiedenis dat niet heel bekend is van Spanje, maar wel heel fascinerend wanneer je iemand tegenkomt die hier gepassioneerd over is. Als je de stad bezoek kun je ook een Keltische route afleggen door de stad en wordt je meegenomen in alle Mythen van de stad.
Sfeerimpressie
Verder lezen over Spanje
Zomer13.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste campings in Spanje aan zee
Zomer04.11.2024
De 11 leukste tips om te doen op Gran Canaria
Stedentrips07.10.2024
Stedentrip Spanje? Deze 9 mooiste steden moet je gezien hebben!
Stedentrips03.10.2024
De 8 coolste dingen om te doen in Barcelona
Zomer18.07.2024
Dit zijn de 8 mooiste stranden van Spanje
Stedentrips02.07.2024
Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Sevilla
Algemeen02.05.2024
Carnaval op Tenerife: dit moet je een keer hebben meegemaakt!
Stedentrips18.04.2024