Stedentrips07.07.2012

Dublin: cultuur, shoppen en pubs


Citytripjes zijn echt het ideaal om er echt even tussenuit te gaan en jezelf even op te laden, zonder dat je direct al je vakantiedagen verbruikt. Plak je er een vrijdag en een maandag aan vast dan is het al een echte min-vakantie. De beste ingrediënten: korte reistijd, niet te duur en op loopafstand voldoende te doen. Parijs, Londen, Berlijn, Madrid en Praag zijn dan ook uitermate populair. Toch gek dat een stad als Dublin niet vaak voorbij komt in de verhalen over korte reisjes.

PhotoGrid_13416575994871.jpg
PhotoGrid_13416575994871.jpg

De historische hoofdstand van Ierland stond al heel lang op mijn ‘wishlist’ van tripjes. Dankzij de Bavaria City Racing kon ik en het event meemaken en de rest van de stad verkennen.

Het weer in Dublin

Oké, het weer in Ierland staat natuurlijk niet heel goed bekend. En het is waar: de kans op regen is groot en de gemiddelde temperaturen zijn niet hoog. Dat eerste, dat is wel echt iets om rekening mee te houden en op kleden en dat laatste is eigenlijk best prettig wanneer je veel op de been bent. Het voorjaar is eigenlijk de beste periode om naar Dublin te gaan. Dan heb je de meeste zonne-uren en de minste kans op regen (maar nog steeds best hoog…) Waarom zou je dan toch nog naar Dublin willen gaan vraag je je dan af he?

De stad is heel compact, overzichtelijk en alles is goed bereikbaar. Best ideaal wanneer je ergens slechts een paar dagen bent. Bovendien is hetgene wat je kunt zien ook de moeite waard.

Shoppen

Wat je van Dublin niet zo snel zou denken is dat het echt een fijne stad is om te shoppen. Van grote shoppingsmalls als Stephens Green en het Jervis Shopping Center Met winkels als Forever 21, Topshop en Stradivarius waarna je zou kunnen ontspannen in de SeaSpa om van al het winkelen bij te komen. Maar Dublin heeft in het centrum ook heel veel leuke boetiekjes en winkels. Vergeet vooral niet naar Drury Street te gaan waar je je kunt vergapen aan de meest exclusieve merken, antiek en andere mooie producten.

Uitgaan

Cultureel gezien is er voldoende te verkennen in Ierland. The Book of Kells, naar het Nationaal Museum, een ‘hidden Dublin walk’ doen, in de omgeving kastelen bekijken en de kust verkennen of een dagje naar de Dublin Zoo. Het kan allemaal. Maar je kunt niet naar Dublin gaan zonder in een pub te zijn geweest.

Waar staan de Ieren om bekend? Juist. Bier drinken. Natuurlijk vind je in Ierland pubs. Heel veel pubs. Op praktisch iedere vierkante meter… Voldoende keuze om je avond in sfeer door te brengen. Culinair gezien bieden ze geen hoogstandjes (hele vette (gefrituurde) maaltijden en lappen vlees), maar wel veel gezelligheid en livemuziek. Er zijn ook moderne restaurants met een uitgebreidere (internationale) kaart en naast de nacht doorbrengen in een pub, heb je de pubs wel even gezien dan zijn er ook verschillende hippe clubs te vinden.

De mentaliteit

Misschien nog wel het grootste pluspunt aan Dublin is de onverwoestbare positieve houding van de Ieren en de sfeer in de stad. Overal op straat vind je muzikanten en gezelligheid. Regent het een beetje? Iedereen loopt gewoon vrolijk door, zonder enorm sjaggie te zijn. Natuurlijk stond de hele stad in het teken van de Bavaria City Racing wat een vertekenend beeld zou kunnen geven, ware het niet dat het echt de hele dag koud was en regende. Geen Ier die zich liet tegenhouden om van begin tot eind de race te volgen met enorm veel enthousiasme. Dus inderdaad. Onverwoestbaar positief.

PhotoGrid_1341657939844.jpg
PhotoGrid_1341657939844.jpg
Avatar foto
Noesjka van der Helm

Noesjka werkt voor Coopr en schrijft voor DutchCowgirls, Travelvalley en op haar eigen blog justagirlsbrainwaves.nl/blog.

Verder lezen over Ierland

The Gobbins, een indrukwekkende wandeling langs de Ierse kust

Wie op reis gaat naar Ierland zal verrast worden door de ruigheid van de natuur. Met name de kust met bijzondere eilandjes, steile kliffen, wilde golven en prachtige uitzichten maakt indruk. Causeway Coastal RouteEen v...

Natuur17.06.2024

The Gobbins, een indrukwekkende wandeling langs de Ierse kust

De beste tips om Derry-Londonderry in Noord-Ierland te ontdekken

Het noorden van Ierland is een van de mooiste kustgebieden van Europa, met ruige kliffen, onverstoorde zandstranden en grasgroene heuvels. Daartussen liggen slechts een paar steden, met Londonderry als een van de grootste.

Stedentrips05.06.2024

De beste tips om Derry-Londonderry in Noord-Ierland te ontdekken

Cobh is het kleurrijkste stadje van Ierland

Het charmante Cobh in het zuidwesten van Ierland is misschien wel het kleurrijkste stadje van het land! Kijk zelf maar. En er is van alles te zien en doen. Vanuit de stad Cork ben je er binnen een half uur.

Algemeen26.05.2024

Cobh is het kleurrijkste stadje van Ierland

Zo vier je St. Patrick’s Day net als in Ierland!

Op 17 maart is het St. Patrick's Day. Dé nationale feestdag van Ierland waarbij het hele land groen kleurt. Maar wat vieren de Ieren eigenlijk op St. Patrick's Day? En wat zijn de leukste plekken om dit bijzondere feest...

Algemeen15.03.2024

Zo vier je St. Patrick’s Day net als in Ierland!

Ierland's nationale feestdag op 17 maart
Cork tips: dit zijn de 7 leukste dingen om te doen

Cork is na Dublin de grootste stad van Ierland en ligt in het zuidwesten. Je vliegt er vanuit Amsterdam rechtstreeks naartoe. Het is een fijne stad voor een stedentrip van een paar dagen en een uitstekende uitvalsbasis v...

Stedentrips02.12.2023

Cork tips: dit zijn de 7 leukste dingen om te doen

De 9 mooiste stops tijdens een roadtrip in Zuidwest-Ierland vanuit Cork

Aan de zuidkust van Ierland zijn het vooral spectaculaire kliffen en indrukwekkende uitzichten die de show stelen, met de stad Cork als toegangspoort. Zuid-Ierland is ruig, ongerept en beeldschoon. En lekker rustig, hier...

Natuur24.11.2023

De 9 mooiste stops tijdens een roadtrip in Zuidwest-Ierland vanuit Cork

Voor het échte Halloween ga je naar Ierland, waar het 2.000 jaar geleden begon

Op 31 oktober is het Halloween. De laatste jaren duikt dit mysterieuze feest met pompoenen, lichtjes en griezels steeds vaker op in Nederland. Met name kinderen vinden het een superleuke traditie om ieder jaar Halloween...

Algemeen23.10.2023

Voor het échte Halloween ga je naar Ierland, waar het 2.000 jaar geleden begon

Ontdek deze 5 unieke havenplaatsen aan de Ierse Zee

De Ierse Zee is het water tussen Ierland en Groot-Brittannië. Een interessant zeegebied dat is verbonden met de Atlantische Oceaan. De westkust van Wales, en ook Liverpool (Engeland) en Dublin (Ierland) grenzen allemaal...

Natuur11.12.2022

Ontdek deze 5 unieke havenplaatsen aan de Ierse Zee