Stedentrips22.10.2012

’s Werelds meest welvarende steden liggen in Europa


Schermafbeelding 2012-10-22 om 09.29.20.png
Schermafbeelding 2012-10-22 om 09.29.20.png

Ondanks het feit dat we als Europa in het midden van de ergste financiële crisis sinds de vorming van de Europese Unie zitten, tref je in Europa de meest ‘welvarende’ steden ter wereld aan.

Uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties, waarin de meest welvarende steden ter wereld zijn gerangschikt, blijkt dat maar liefst 19 Europese steden in de top 25 meest welvarende steden voorkomen. Hiervan hebben 9 Europese steden de Euro als munteenheid. 

Maar waarom beweert dit rapport dat Europese steden zo welvarend zijn terwijl er dagelijks rapporten verschijnen over de flinke bezuinigingen, werkloosheid en inkomensongelijkheid?

De welvaart Index per stad (CPI) houdt rekening met vijf dimensies: productiviteit, kwaliteit van leven, de ontwikkeling van infrastructuur, gelijkheid en sociale integratie en duurzaamheid.

Europa is een van de meest milieubewuste plaatsen op de aarde. Europa investeert veel in infrastructuur. Het wegennet en de openbaar vervoer voorzieningen behoren tot de beste van de wereld. In vergelijking met de rest van de wereld tref je in veel Europese samenlevingen goede sociale programma’s. Deze programma’s beinvloeden de sociale integratie en gelijkheid tussen mensen en hebben een positief effect op de kwaliteit van leven.

Als je naar de gedetailleerde statistieken kijkt begrijp je beter waarom Europa de CPI ranglijst domineert. De ranglijst en het volledige rapport kun je downloaden

De lijst met de meest welvarende steden van de wereld:

 1. Wenen
 2. New York
 3. Toronto
 4. London
 5. Stockholm
 6. Helsinki
 7. Dublin
 8. Oslo
 9. Parijs
 10. Tokyo
 11. Melbourne
 12. Auckland
 13. Amsterdam
 14. Zurich
 15. Copenhagen
 16. Brussel
 17. Barcelona
 18. Milaan
 19. Warsaw
 20. Lissabon
 21. Budapest
 22. Athene
 23. Praag
 24. Seoul
 25. Moskou
Avatar foto
Onno Rompa

Onno is blogger op DutchCowboys, Travelvalley en StyleCowboys. Onno schrijft over technologische innovaties en trends en ontwikkelingen op het gebied van (online) marketing.