Stedentrips26.11.2021

Krakau: 5 tips om te doen in de stad en omgeving


Zin in een stedentrip naar een eeuwenoude sfeervolle stad zonder massa’s toeristen? Dan is de Poolse stad Krakau een uitstekend alternatief. Je vermaakt je in deze leuke stad met gemak een lang weekend en de prijzen zijn er vriendelijk. De oude stad is schitterend en het aanbod aan horeca is aantrekkelijk. Er zijn veel café’s en restaurants, je kunt hier uitstekend eten voor een relatief lage prijs en de het is een heerlijke stad om na een uitgebreid diner nog even doorheen te dwalen. De oude historische binnenstad, Stare Miasto, is namelijk prachtig. Ook, of misschien wel juist, als alle lichtjes aangaan wanneer het donker is.

<em>De Grote Markt van Krakau met zonsondergang<\/em>
De Grote Markt van Krakau met zonsondergang

1. Loop door de oude stad – Stare Miasto

We lieten het al even vallen en niet voor niets: de oude stad van Krakau is schitterend. Stare Miasto werd in 1257 aangelegd en daarom staat de stad vol met sfeervolle pleinen, oude kerken en nog veel meer prachtige gebouwen. Het kan zomaar gebeuren dat je een winkel of restaurant bezoekt waar je kunt afdwalen naar de historische kelders met eeuwenoude gewelven.

Tip! Boek een walking tour van 2 uur die langs mooie oude plekken in de stad voert. De gids vertelt ondertussen interessante geschiedenis- en griezelverhalen.

<em>De oude wijk Stare Miasto is een plaatje<\/em>
De oude wijk Stare Miasto is een plaatje

2. De Grote Markt (Rynek Glowny): het hart van de stad

De Grote Markt van Krakau is groot (40.000 m2), staat vol met middeleeuwse gebouwen en kun je nier overslaan tijdens een bezoek aan de stad. Midden op het plein staat de enorme lakenhal. Binnen kun je je geld kwijt aan toeristische snuisterijen, maar je vindt er ook streekproducten. Pak na het neuzen een terrasje bij één van de gezellige restaurants op de markt en geniet van de sfeer op het prachtige plein.

3. Ontdek de ondergrondse middeleeuwse stad (Rynek Underground)

Sinds 2010 is het mogelijk om af te dalen naar de ondergrondse middeleeuwse stad. In bovengenoemde lakenhal bevindt zich de ingang van dit bijzondere museum. Je krijgt hier een indruk van Krakau door de eeuwen heen en kunt de vele opgravingen bewonderen. Vanwege de drukte en belangstelling kun je alleen op gezette tijden naar binnen. Neem letterlijk een duik in de geschiedenis.

<em>De Grote Markt met de lakenhal in het hart van Krakau<\/em>
De Grote Markt met de lakenhal in het hart van Krakau

4. Bezoek Kazimierz: de hippe Joodse wijk

Kazimierz is hip en dat zie je meteen als je de wijk in loopt. Hier struikel je over de leukste café’s, restaurants, foodtrucks en kleine winkeltjes. Ook kun je hier prima het nachtleven verkennen, het aanbod aan clubs is behoorlijk groot. Vanaf de 19e eeuw woonden in Kazimierz een hechte Joodse gemeenschap. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de Joodse bevolking verdreven uit de wijk. Hierna kwam Kazimierz in verval, totdat de film Schindler’s List werd uitgebracht. Op diverse plekken in de wijk is gefilmd, je vindt er ook nog veel cultureel Joods erfgoed. Doordat dit wordt afgewisseld met nieuwe, hippe initiatieven, kunst en streetart, is er een mooie rauwe mix ontstaan.

Tip! Restaurant Trzy Gesi is een enorme aanrader. Je eet hier iets luxer, maar wel heel erg goed. Ze schenken graag bijpassende Poolse wijnen bij je diner.

<em>Aan hippe caf\u00e9\u2019s en restaurants in Kazimierz geen gebrek!<\/em>
Aan hippe café’s en restaurants in Kazimierz geen gebrek!
<em>E\u00e9n van de vele muurschilderingen in Kazimierz<\/em>
Eén van de vele muurschilderingen in Kazimierz

5. Aangrijpend Auschwitz

Concentratiekamp Auschwitz behoeft waarschijnlijk geen toelichting. Vanuit Krakau ben je er in ongeveer anderhalf uur. Zorg dat je van tevoren online tickets koopt! In bepaalde periodes en gedeelten van de kampen kun je niet komen zonder gids en vooraf gekocht ticket. Meer dan een miljoen mensen zijn gestorven in Auschwitz, een bezoek is aangrijpend en zal zeker een onuitwisbare indruk op je maken.

<em>De bekende treinrails van Auschwitz Birkenau<\/em>
De bekende treinrails van Auschwitz Birkenau

Extra tips: Wawel heuvel en het kasteel & Schindler’s Factory Museum

De Wawel heuvel staat midden in de stad en het kasteel en de kathedraal kun je bezoeken. Ook hier duik je in een stukje geschiedenis van de stad. In het kasteel zie je hoe de koningen hier hebben geleefd en in de kathedraal kun je hun graftombes bezoeken. Achter de heuvel ligt de rivier de Wisla. In de zomer is het langs de rivier druk maar gezellig en kun je eten op één van de terrasjes of een snack halen bij één van de foodtrucks.

Iedereen kent het verhaal van de Duitse Oskar Schindler wel dankzij de film ‘Schindler’s List’. In Krakau vind je nog altijd de oude fabriek, die inmiddels is omgebouwd tot museum. Een niet te missen bezienswaardigheid als je de stad bezoekt. De Duitser redde in de Tweede Wereldoorlog het leven van zo’n 1100 (veelal) Joodse mensen. Koop hier alvast je ticket, skip the line en krijg uitleg van een gids.

Wawel heuvel krakau
Wawel heuvel krakau

Foto header: © pab_map – Adobe Stock

Op stedentrip naar Krakau

Heb jij zin in een stedentrip naar de Poolse stad Krakau?

Boek je reis
  • Boek een goedkoop vliegticket naar Krakau via Transavia. Je vliegt er in ongeveer 2,5 uur naartoe.
  • Boek een fijn boutique hotel in Krakau, zoals het Metropolitan Boutique Hotel in de oude stad.
  • Of kijk ook eens naar het hippe 1891 Aparthotel.
  • Een aanrader is ook de fietstour van een halve dag door Krakau, deze boek je via Baja Bikes.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.